Joi,
01.06.2023
Ploi Scurte
Acum
20°C

Proiect: Zi liberă plătită, de ziua de naştere. „Trebuie să oferim posibilitatea fiecărui salariat de a-şi petrece această zi aşa cum îşi doreşte - singur, cu familia ori cu prietenii”

Proiect: Zi liberă plătită, de ziua de naştere. „Trebuie să oferim posibilitatea fiecărui salariat de a-şi petrece această zi aşa cum îşi doreşte - singur, cu familia ori cu prietenii”

Mai mulţi senatori au depus, la Parlament, un proiect prin care propun ca persoanele salariate să primească liber cu ocazia zilei de naştere.

Propunerea legislativă, iniţiată de 19 senatori liberali şi unul social-democrat, completează în acest sens art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii.

Potrivit proiectului, "persoanele salariate au dreptul la o zi liberă, plătită, cu ocazia zilei de naştere".

"Acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare dintre noi îşi serbează ziua de naştere contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea, de stat sau privat. În cadrul oricărei entităţi - instituţie publică, organizaţie economică etc -, resursa umană este singura resursă capabilă să producă şi să reproducă toate celelalte resurse aflate la dispoziţia acestei entităţi. Fie că vorbim de resursa financiară, tehnologică sau, după caz, materială. Un salariat motivat va contribui activ la creşterea eficienţei organizaţiei respective", arată iniţiatorii proiectului în expunerea de motive, citați de Agerpres.

De asemenea, aceştia menţionează că faptul că salariatul va şti că va avea o zi liberă de ziua lui de naştere îi va oferi acestuia "posibilitatea de a achiziţiona servicii turistice pentru petrecerea acestui eveniment într-o altă localitate" şi astfel "se va contribui la încasările, din taxe şi impozite, la bugetul de stat ori local".

"Ziua de naştere este un eveniment anual, în viaţa fiecăruia dintre noi, şi trebuie să oferim posibilitatea fiecărui salariat de a-şi petrece această zi aşa cum îşi doreşte. Singur, cu familia ori cu prietenii", au mai apreciat iniţiatorii.

Ei au arătat că angajaţii din România au fost pe primul loc în UE la numărul orelor lucrate pe săptămână în 2020, conform datelor de la Eurostat, oficialul europeană de statistică.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

foto Pixabay

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

A

Acum 3 luni

Exista deja, doar ca se aplica cum vrea angajatorul, adica "libera cu recuperare", fix la fel cu toate puntile pe care le-au facut....
Raspunde

Marius

Acum 3 luni

in forma propusa proiectul de lege rezolva doar partial acest eveniment din viata fiecaruia. Pentru persoanele angajate trebuie trei zile: una de pregatire , cea festiva si una de recuperare. Pentru pensionai care oricum au timp liber dar resurse limitate, cv a trei zile remunerate suplimentar.
Raspunde

Dabija

Acum 3 luni

pai sa dea si familiei si prietenilor in ziua de nastere...hahaha
Raspunde

John Doe

Acum 3 luni

Bună inițiativa dar praf motivarea. Ce servicii turistice să cumpere sărbătoritul, în alta localitate, când toți prietenii lui lucrează de ziua lui? Cu cine să petreacă?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus