Vineri,
24.03.2023
Cer Senin
Acum
16°C

Panică nejustificată, spun autoritățile: apa din Cârțișoara este bună de băut. Amenințări cu procese

Panică nejustificată, spun autoritățile: apa din Cârțișoara este bună de băut. Amenințări cu procese

Primăria Cârțișoara a dat publicității răspunsul primit din partea operatorului de apă și canalizare referitor la o sesizare de acum șase zile, potrivit căreia apa din rețea este infestată cu ”germeni periculoși”.

A devenit un subiect județean fotografia unui buletin de analiză a apei, conform căruia la o pensiune din Cârțișoara apa potabilă este infestată cu germeni periculoși. Subiectul a fost preluat de USR Sibiu, transformat în ”solicitări de măsuri urgente, pentru că nu ne permitem să ne jucăm cu viețile oamenilor”.

În cursul zilei de miercuri, reprezentanții Primăriei Cârțișoara au dat publicității răspunsul primit în aceeași zi de la Apa Târnavei Mari, operatorul de apă și canalizare din zonă. Răspuns formulat în baza unei sesizări din 2 februarie 2023, sesizare realizată ca urmare a aceluiași buletin de analiză a apei întocmit la un laborator din Cluj-Napoca potrivit căruia apa de la o pensiune din Cârțișoara este infestată.

”Considerăm că afirmația petentei Buzic Alexandra «cum este posibil să furnizați o apă atât de infestată, pe care tot satul să o bea» este inacceptabilă și nu este în concordanță cu monitorizările, probele efectuate și cu realitatea”, arată reprezentanții Apa Târnavei Mari. Potrivit lor, încercarea de a preleva și ei probe din același punct de unde Alexandra Buzic spune că a umplut sticla de jumătate de litru pe care a trimis-o spre analiză nu s-a putut realiza. ”Ținând cont de sesizarea petentei, transmisă și societății noastre, pe email, în data de 03.02.2023, reprezentanții societății noastre au contactat-o telefonic pe doamna Alexandra Buzic, pentru a ne permite să verificăm exact punctul din rețea de unde a prelevat probele pe care le-a trimis spre analiză. A precizat că nu se află în localitate și, în consecință, nu am putut verifica și identifica punctul de consum de unde a fost prelevată proba. Facem precizarea că pe documentul atașat, trimis de Alexandra Buzic către compania noastră (buletin de analiză) nu este specificată localitatea de unde s-a prelevat proba, ba – mai mult – locul prelevării este blurat”, se mai arată în răspunsul publicat pe pagina de Facebook a Primăriei Cârțișoara.

Verificări suplimentare

Reprezentanții Apa Târnavei Mari arată că în perioada 11 – 13 ianuarie 2023, la care face referire buletinul care indică infestarea apei, există la arhivă rapoarte de încercare potrivit cărora apa furnizată în Cîrțișoara este conformă.

În ziua de 3 februarie, la o zi după primirea sesizării, cei de la Apa Târnavei Mari spun că au efectuat verificări suplimentare a apei distribuite în Cârțișoara, fără să descopere nereguli.

Amenințări cu procese

Operatorul de apă și canalizare spun că nu pot fi de acord cu faptul că buletinul de analiză realizat la Clu-Napoca a fost postat și pe Facebook ”fără a avea vreo informație verificată din partea unor autorități competente, din partea Primăriei sau a operatorului regional, care să confirme sau infirme cele semnalate”. ”Având în vedere răspândirea în spațiul public a unor informații neadevărate, clar tendențioase referitoare la calitatea apei, informații care pot genera o reacție ostilă, neîncredere și chiar panică în rândul populației, operatorul regional Apa Târnavei Mari își rezervă dreptul de a acționa conform legilor pentru a-și apăra imaginea publică și pentru combaterea afirmațiilor defăimătoare, calomnioase și răuvoitoare formulate în spațiul public, care pot afecta încrederea consumatorilor în serviciile companiei”.

Citește și USR spune că apa potabilă din Cârțișoara și Porumbacu este contaminată. Primarii dezmint, iar DSP-ul va merge în control

Vezi mai jos răspunsul la sesizare dat publicității de Primăria Cârțișoara

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Jiji Berbecali

Acum 1 lună

Trebuie sa aveti incredere in autoritati ,pentru ca ele au dreptate intotdeauna si au doar oameni de valoare in componenta lor. Si mai ales oameni de o deosebita onoare !
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Pare o analiza frustra. https://www.analizeapa.ro/soicita-analiza-apa/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus