Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Vot pozitiv pentru proiectul „Spațiu european al datelor privind sănătatea” în Comitetul Regiunilor. Avizul a fost pregătit la Sibiu

Vot pozitiv pentru proiectul „Spațiu european al datelor privind sănătatea” în Comitetul Regiunilor. Avizul a fost pregătit la Sibiu

Avizul pentru proiectul „Spațiul european al datelor privind sănătatea” a fost pregătit de președinta CJ Sibiu, iar documentul a primit vot pozitiv în plenara Comitetului European al Regiunilor, instituția care reunește autorități locale și regionale din UE.

În cadrul sesiunii plenare a Comitetului European al Regiunilor (CoR), desfășurate la Bruxelles în perioada 8-9 februarie 2023, membrii au dezbătut și au acordat vot pozitiv pentru avizul pe tema Spațiul european al datelor privind sănătatea (EHDS) al cărei raportoare a fost Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. Spațiul european al datelor privind sănătatea sprijină utilizarea datelor în scopul cercetării și dezvoltării și implementării politicilor de sănătate publică, transmite CJ Sibiu într-un comunicat de presă.

„Doresc să le mulțumesc experților care au fost alături de mine în pregătirea acestui aviz, domnilor László Lorenzovici și Alexandru Bârsan. Spațiul european al datelor privind sănătatea creează premisa ca utilizarea datelor din sănătate să aducă o îmbunătățire semnificativă a sistemelor de sănătate din UE. Pacientul este în centrul acestei politici, iar dreptul acestuia de a-și controla și de a dispune de propriile date medicale, primează. Crearea spațiului european al datelor privind sănătatea va contribui direct și la cercetarea medicală, dar și la dezvoltarea politicilor publice din sănătate. Beneficiile unui spațiu comun al datelor medicale mi-au fost confirmate și de către locuitorii din județul Sibiu, unde am implementat dosarul medical digital prin Platforma Portal Medical, prin care sibienii își pot consulta tot istoricul medical, la un click distanță.  Totodată, ca autoritate care are în subordine cele mai importante spitale din județ, am simțit importanța datelor medicale electronice centralizate, în fundamentarea politicilor de investiții în infrastructura sanitară, dar și în dimensionarea și structurarea celei mai importante investiții în sănătate din județul Sibiu: construirea unui nou spital județean de urgență. Așadar, EHDS este o componență centrală, a unei Uniuni Europene a sănătății puternice”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

În vara anului 2022, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, a fost desemnată, din partea Comisiei pentru Resurse Naturale (NAT) a Comitetului European al Regiunilor, drept raportoare pentru avizul pe tema Spațiul european al datelor privind sănătatea. În pregătirea acestui aviz, Daniela Cîmpean a întreprins întâlniri și consultări cu părțile interesate din domeniul sănătății din statele membre UE și cu Comisia Europeană, dar și cu membri ai Parlamentului European. Documentul a fost dezbătut și a primit vot pozitiv din partea membrilor Comisiei NAT în ședința din luna noiembrie 2022, iar acum proiectul de aviz a fost dezbătut și votat de către membrii CoR în cadrul sesiunii plenare din 08-09 februarie 2023. Ulterior acestui vot avizul CoR va fi trimis către instituțiile UE implicate în procesul legislativ.

Președinta CJ Sibiu a fost numită membră a Comitetului European al Regiunilor pentru perioada 2020-2025 și reprezintă județul Sibiu în instituția UE care reunește autorități locale și regionale din statele membre. Daniela Cîmpean face parte și din Comisia pentru Politică Economică (ECON) din cadrul CoR.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Elzorab

Acum 1 an

Ce abureli penale. Sibianul isi poate" consulta istoricul medical la un click distanta"...de parca nu isi cunoaste istoricul. Centralizarea datelor pentru imbunatatirea.....bla bla bla. E clar. Ceea ce se intampla defapt este inca o caramida zidita la zidul digitalizarii, zid care ne va ingradi libertatea tot mai mult. Bineinteles ca lucrurile sunt coafate ca sa para legitime si necesare desi nevoile sunt altele. De ce nu incep de la rezolvarea conditiilor spitalicesti, imbunatatirea actului medical, responzabilizarea celor care decid, etc? Nu. Mai bine infiinteaza tot felul de comisii cu denumiri tot mai lungi si mai goale de continut ca sa le pierzi urma. Duamna sa ne explice pina una alta cu ce drept toaca banii judetului pe tot felul de mizerii.
Raspunde

Xxx

Acum 1 an

Numai si numai proiecte! Realizari P...dar P ni e de la proiecte! A scuze...PROIECTUL noului spital a fost realizat 100/! Virtual!

Raspunde

Ceva nu e ok

Acum 1 an

Daca nu mi-am dat acordul, ce cauta datele mele la un click distanta? Acest serviciu trebuia sa fie accesibil la medicii de familie, cu care am contract, nu pe un site despre care nu stim nimic. Nu scrie pe site nici cine administreaza, nici nimic despre confidentialitate, nici cine are acces, nada. Daca ma loghez inseamna ca imi dau acordul? daca nu ma loghez inseamna ca nu imi dau acordul? Nici asta nu scrie!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus