Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

DSP Sibiu reacționează la cazul Teodorei, fata din Sibiu diagnosticată cu boala Lyme: „Probele nu au fost pierdute”

DSP Sibiu reacționează la cazul Teodorei, fata din Sibiu diagnosticată cu boala Lyme: „Probele nu au fost pierdute”

În urma materialului publicat în Turnul Sfatului despre drumul anevoios al Teodorei Rusea până la diagnosticarea cu boala Lyme, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu reacționează și demonstrează că ei au trimis rezultatele analizelor prelevate în urma unei puncții lombare. Fata, în schimb, povestește că rezultatele nu au ajuns la ea și că medicul care s-a ocupat de caz i-a spus, în prezența altor două persoane, că cei de la DSP au pierdut proba. Pe de altă parte, cei de pe Secția Boli Infecțioase susțin că au transmis telefonic rezultatele de la DSP. Săptămâna trecută, Teodora a intrat în posesia rezultatelor, iar acum se află la București pentru a-și continua lupta în găsirea unui tratament adecvat. 

Imediat după publicarea pe site-ul Turnul Sfatului a articolului „A aflat că are Lyme după șase luni de diagnostice greșite: de la epilepsie, la cancer. Nu medicii cap de listă m-au ajutat, ci medicii care s-au implicat, reprezentanții DSP Sibiu au trimis redacției un comunicat din presă prin care demonstrează că instituția a trimis pe e-mail rezultatele probelor prelevate în urma unei puncții lombare. Comunicatul vine în contextul în care Teodora a povestit că în momentul în care a ajuns pe Secția de Boli Infecțioase Sibiu, acolo unde a stat internată și i s-a descoperit boala Lyme, după șase luni de investigații prin diferiți medici, i s-a făcut și o puncție lombară care ar fi trebuit să arate exact partea de enteroviruși. Fata spune că nu a mai primit însă rezultatele, iar de la Secția de Boli Infecțioase, medicul care s-a ocupat de ea i-a spus că cei de la DSP au pierdut proba.

„Mi-au făcut și puncție lombară care ar fi trebuit să arate exact partea de enteroviruși, dar am înțeles că cei de la DSP mi-au pierdut proba. N-am mai avut nici acolo puterea să investighez și să văd ce și cum s-a întâmplat, pentru că o puncție lombară nu este ceva ușor de făcut”, spunea Teodora.

DSP demonstrează că au trimis rezultatele

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Sibiu reacționează și demonstrează că au trimis rezultatele prin e-mail.

În articolul „A aflat  că are Lyme după șase luni de diagnostice greșite...” s-au făcut unele afirmații în legătură cu activitatea instituției noastre, legate de posibilitatea pierderii unor probe biologice. Pentru corecta informare a cititorilor precizăm că probele nu au fost pierdute, ci au fost lucrate conform metodologiilor în vigoare, iar rezultatele au fost comunicate solicitantului (SCJU-Infecțioase)”, transmit reprezentanții DSP.

 Aceștia spun că probele recoltate (din ser și lichid cefalorahidian - puncția lombară) de la pacientă au ajuns la DSP în data de 31 și au plecat spre Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj în data de 03.11. 2022. De asemenea, în data de 10.11.2022 au ieșit rezultatele celor două probe solicitate (ELISA și ImunoBlot). În aceeași zi rezultatele au fost comunicate prin e-mail (la adresa: [email protected]) către SCJU Sibiu -  Secția Boli Infecțioase (Ora comunicării : 15.01).

„Vrem să asigurăm cetățenii de profesionalismul angajaților noștri și de faptul că întreaga noastră activitate se desfășoară cu seriozitate și responsabilitate, astfel încât genul de evenimente prezentate în articol , să nu se producă”, mai spun cei de la DSP.

Conducerea DSP-ului i-a înmânat Teodorei rezultatele în urma unei cereri făcute de fată.

De la Boli Infecțioase rezultatele au fost transmise telefonic

În urma unei solicitări transmise către Secția de Boli Infecțioase, reprezentanții acesteia spun că Teodora a fost internată pe această secție între 31 octombrie – 7 noiembrie 2022, i s-au făcut o serie de investigații, dintre care unele probe au fost transmise către DSP, iar la primirea rezultatelor acestea au transmise pacientei telefonic.

„Pacientei i s-a efectuat puncția lombară al cărei rezultat, legat de eventuale modificări ale numărului de celule, proteine, care se lucrează la laboratorul spitalului, i-a fost comunicat a doua zi după efectuarea puncției (se regăsește, de altfel, în biletul de externare), cu un panel complet, care a exclus alte etologii bacteriene sau virale. S-au recoltat probe de sânge și  LCR care au fost trimise spre DSP și, de acolo, la centrul Regional de Sănătate Publică Cluj Napoca. de unde s-au primit rezultatele prin DSP, prin email. În data de 25 noiembrie pacientei i s-a comunicat telefonic rezultatul; concret, i s-a transmis că rezultatul LCR a fost negativ pentru neuroborelioză și că doar testul de sânge a fost pozitiv. S-a recomandat inițierea terapiei. (apelul este consemnat în telefonul secției)”, se arată în răspunsul oferit de cei de la Secția de Boli Infecțioase.  

Se precizează apoi că s-a dorit efectuarea unor teste suplimentare LCR , dar acest lucru nu a fost posibil, întrucât proba a fost trimisă la Cluj iar efectuarea altor investigații ar fi fost posibilă doar la Institutul Cantacuzino.

„În 28 noiembrie, pacienta a început tratament cu antibiotic, la care a făcut alergie (pacienta fiind cu cunoscută cu reacții alergice la alte medicamente, nu și la antibiotice până la momentul respectiv). A fost sistată terapia și s-a recomandat testarea în vederea reinițializării terapiei, dar pacienta nu a mai contactat ulterior Secția Clinică Boli Infecțioase”, se arată în răspuns.

În momentul de față, potrivit ultimelor recomandări făcute de o echipă de medici din Târgu Mureș, Teodora este la București, în căutarea unei Clinici de Imunologie.

Vă reamintim că, de mai bine de șase luni, Teodora umblă din spital în spital în căutarea unui diagnostic clar și, mai nou, în căutarea unui tratament, având în vedere că fata se confruntă cu alergii și reacții adverse la medicamente. În tot acest timp, organismul ei luptă cu afecțiunile date de boala Lyme.  

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Norm

Acum 1 an

De la Boli Infecțioase rezultatele au fost transmise telefonic??? Așa ceva este inadmisibil! Prin această practică poți spune că telefonic ai spus orice, fără un temei material Spitalul Județean nu poate lăsa loc la interpetări prin transmiterea de diagnostice telefonic, cum probezi în istanță așa ceva?! Managerul trebuie consiliat urgent de serviciul juridic și biroul de management al calitații serviciilor medicale. Asemenea practic trebuiesc interzise. Există poștă electronică în țările civilizate!
Raspunde

Nemo

Acum 1 an

" Există poștă electronică în țările civilizate!" Corect! Dar doar in tarile civilizate...
Raspunde

Sibianul

Acum 1 an

Acestă pacientă nu a avut parte de de o comisie interdisciplinară ,unde doctorii să-și spună parerile ce a ce nu le place (domniilor).Ei sunt a tot știitorii,nu le place să se consulte intre ei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus