Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Ministrul Culturii se așteaptă ca programul Timişoara, Capitală Europeană a Culturii să fie peste ce a fost în Sibiu. ” Acolo a fost prima dată...”

Ministrul Culturii se așteaptă ca programul Timişoara, Capitală Europeană a Culturii să fie peste ce a fost în Sibiu. ” Acolo a fost prima dată...”

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat într-un interviu acordat Agerpres că așeptarea sa este ca evenimentele din cadrul Programului "2023 - Timişoara, Capitală Europeană a Culturii" să fie peste cele din 2007, atunci când Sibiu a fost capitală culturală a culturii.

”Eu îmi doresc să fie o continuare la un nivel superior a ceea ce s-a întâmplat la Sibiu. Acolo a fost prima dată când s-a întâmplat ceva la acest nivel. În mod normal, cei de la Timişoara ar trebui să fi beneficiat de experienţa Sibiului, de ceea ce a fost bine, de ceea ce a fost rău, astfel încât lucrurile să meargă peste. Oricum ar fi, va fi un an excepţional pentru Timişoara, va fi un an cu o expunere fantastică internaţională, va fi un an în care s-au început deja, unele s-au terminat, altele continuă, lucrări de investiţii în infrastructura culturală care vor rămâne pentru decenii de-acum încolo, nu va fi doar pentru acest an. Se va reclădi un public pentru cultură în Timişoara, în special tinerii vor avea şansa să vadă pe viu ceea ce înseamnă fenomenul cultural, fenomen de care, de altfel, sunt un pic înstrăinaţi, pentru că noua generaţie are cu totul şi totul alt fel de a-şi petrece timpul liber. Deci sunt numai lucruri pe care le putem trece la câştiguri. Şi sunt convins că, la sfârşit, când tragem linie, toate acestea vor fi plusuri majore pentru Timişoara şi pentru cultura românească bineînţeles”, a declarat Romașcanu.

A precizat că Sibiul a reușit să mențină numeroase evenimente culturale și după 2007, având aceleași așteptări și de la timișoreni.

”Este exemplul Sibiului, care a reuşit, după ce a devenit capitală culturală, să menţină o viaţă culturală extrem de intensă, care şi acum face din Sibiu o destinaţie de turism cultural unică în Europa, prin festival (Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu - n.r.) şi nu numai. Timişoara trebuie să profite de această şansă uriaşă şi sunt convins că o vor face”, a mai spus ministrul.

Ce se întâmplă la deschiderea Programului "2023 - Timişoara, Capitală Europeană a Culturii"

Deschiderea oficială a evenimentelor pentru Timișoara Capitală Culturală va avea loc weekend, iar sâmbătă seara, timișorenii sunt așteptați să sărbătorească la concertul din Piața Unirii.

Peste 100 de oficiali de rang înalt din 41 de țări vor fi prezenți la Timișoara în weekendul deschiderii oficiale a Capitalei Europene a Culturii, din 17-19 februarie 2023. Comisarul european Adina Vălean va înmâna orașului premiul Melina Mercouri al Comisiei Europene, care se acordă capitalelor europene ale culturii.

Invitații vor participa de la ora 17:30 la un concert festiv la Palatul Culturii, iar de la ora 19:00 se vor alătura evenimentului principal din Piața Unirii, “Sărbătorim Deschiderea”, la care sunt așteptați până la 15.000 timișoreni și vizitatori, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Pe scena din Piața Unirii vor urca de la ora 19:00, Doctorul Sinteză și K-Lu, Implant Pentru Refuz împreună cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron și ucraineanca Alyona Alyona. Piața Unirii va fi animată de spectacolul aerian al celor de la Duchamp Pilot / Muaré Experience, cu secvențe coregrafice originale și sofisticate realizate în aer, puse în scenă cu ajutorul sistemelor de siguranță și al macaralelor care permit spectacole uimitoare.

Programul cu Taraf de Caliu și oaspeții lor, care duc mai departe muzica ce i-a făcut unul dintre cele mai apreciate gipsy band din lume.

Seara va fi încheiată de DJ-ul berlinez Fritz Kalkbrenner, care îmbină vocea proprie în înregistrări și spectacole live și creează un amestec special de house melodic care bucură fanii festivalurilor și clubberii din întreaga lume, anunță organizatorii.

Cum a fost în Sibiu, în 2007

Evenimentul "Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007" a debutat pe 1 ianuarie, în prezența președintelui Traian Băsescu și a premierului Călin Popescu Tăriceanu, printr-un concert simfonic pentru oficiali și invitați și printr-o serie de manifestări artistice și pirotehnice, în Piața Mare din Sibiu, la care au asistat peste 40.000 de oameni.

Pentru închiderea programului au fost pregătite mai multe concerte de muzică clasică, susținute de Orchestra de Camera "Virtuozii" din București, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu și Filarmonica de Stat din Sibiu, sub conducerea lui Meir Minsky, recitaluri folclorice susținute de Orchestra Populară a Radiodifuziunii, Ansamblul Cindrelul Junii Sibiului, și de soliști precum Veta Biriș sau Sava Negrean Brudascu, o paradă a celor mai cunoscute fanfare din țară, printre care și "Fanfara 10 Prăjini", și focuri de artificii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus