Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Parlamentarii vor ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie libere. Reprezentanții mediului de afaceri reacționează: „Este nevoie de moderație”

Parlamentarii vor ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie libere. Reprezentanții mediului de afaceri reacționează: „Este nevoie de moderație”

Directorul Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, consideră că este nevoie de moderaţie şi o viziune de ansamblu a tuturor zilelor libere din România şi costurilor asociate acestora, în contextul adoptării de către Parlament a unei legi care prevede acordarea de noi zile libere plătite de angajatori, în 6 şi 7 ianuarie, scrie Agerpres

Citește și: Liber în 6 și 7 ianuarie, de Bobotează și Sf. Ion

„Fiecare nouă sesiune parlamentară mai aduce câte o mini-vacanţă fără ca cineva să aibă o privire de ansamblu a tuturor zilelor libere din România şi costurilor asociate acestora. Parlamentul a decis să acorde două zile libere în plus plătite de către angajator: 6 şi 7 ianuarie. Plătite de angajator este cheia aici, lucru pe care îl uităm adesea când vorbim de zile libere. Nu spune nimeni să nu existe zile libere dincolo de cele de concediu legal. Este o practică europeană care este spre binele angajaţilor şi al unor industrii importante pentru economie, dar este necesară nişte moderaţie şi o viziune de ansamblu, mai ales că există şi practica informală a punţilor şi o aşteptarea generală în acest sens. Anul acesta, angajaţilor din sectorul public le vor fi acordate încă 3 zile libere pentru a face "punte" atunci când sărbătorile legale nu pică în zile de luni sau vineri. Chiar şi atunci când sărbătorile legale nu sunt legate de weekend prin zile libere suplimentare se produce o fragmentare a programului de lucru cu posibile efecte asupra productivităţii", atrage atenţia Radu Burnete.

Directorul Concordia afirmă că trebuie să fim mai calculaţi atunci când evaluăm costul de oportunitate, mai ales că în Parlament mai sunt şi alte iniţiative de acest tip în dezbatere.

"Parlamentul trebuie să se hotărască ce vrea: posibilitatea de a marca anumite evenimente atunci când ele sunt într-o zi lucrătoare sau să adauge pur şi simplu zile de concediu în plus? Este necesar să calibrăm aşteptările pe care le avem de la angajatorii din România: să crească salariile ţinând pasul cu inflaţia, să plătească taxe mai mari, să suporte costul tot mai multor zile libere, să reducă programul de lucru, să plătească concediu paternal, să ofere bonusuri, să facă investiţii şi să se dezvolte accelerat, să facă faţă unor costuri administrative tot mai mari, să fie mai eficienţi energetic şi să facă tranziţia către o economie verde şi toate în acelaşi timp. Fiecare dintre aceste lucruri pare justificat, problema este că doar angajatorul vede rezultatul în ansamblul său când costurile se adună şi ele se tot adună. Mai sunt şi alte iniţiative de acest tip în dezbatere în Parlament. Trebuie să fim mai calculaţi atunci când evaluăm costul de oportunitate. Trag un semnal de alarmă că Parlamentul mai are în discuţie un alt proiect de lege care spune că dacă pică în weekend zilele libere se acordă automat în următoarea zi lucrătoare. Parlamentul trebuie să se hotărască ce vrea: posibilitatea de a marca anumite evenimente atunci când ele sunt într-o zi lucrătoare sau să adauge pur şi simplu zile de concediu în plus", atrage atenţia Burnete.

Nu în ultimul rând, directorul Confederaţiei Patronale Concordia subliniază că, dacă tot se discută public despre impozitarea suplimentară a angajatorilor, aceasta ar trebui să vină la pachet cu o discuţie la fel de onestă despre toate costurile indirecte pe care le au aceştia care, deşi nu intră în categoria taxelor şi impozitelor, "nu sunt deloc mici şi sunt în continuă creştere".

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege iniţiat de PSD care prevede ca zilele de 6 şi 7 ianuarie, Sărbătoarea Botezului Domnului şi Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. 

Sursa foto: Facebook Radu Burnete (credits: Andreea Retinschi)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un cititor

Acum 1 an

Desigur că este normal ca zilele de 1 Mai sau 15 Iunie să fie libere pentru progresiști. Dar nu este normal pentru ei să respecte sărbătorile creștinismului. Fără creștinism, lumea ar fi continuat să se închine le pietre și copaci.

Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Ce dracu e in 15 iunie? Vezi ca ai uitat de 1 decembrie si 24 ianuarie.
Raspunde

Javert

Acum 1 an

Numai un idiot de bugetar putea veni cu o asemenea propunere!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus