Sâmbătă,
14.09.2024
Innorat
Acum
13°C

Profesorul de istorie Petre Din, premiat din nou de Liga Scriitorilor pentru ultima sa carte: „Este originală prin text și conținut”

Profesorul de istorie Petre Din, premiat din nou de Liga Scriitorilor pentru ultima sa carte: „Este originală prin text și conținut”

Profesorul de istorie Petre Din a fost premiat din nou de Liga Scriitorilor din România, de data aceasta pentru cartea intitulată „România și Primul Război Mondial-istorie și mentalități colective”. Volumul a fost apreciat pentru originalitatea textului și a conținutului. A fost selectată din 29 de cărți din același domeniu. Dascălul predă la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Avrig și s-a făcut remarcat în ultimii ani prin evenimentele științifice pe care le organizează și în care implică elevi și profesori deopotrivă. Fiecare ediție organizată se încheie cu „Istoria scrisă de tineri”, o carte publicată în care sunt trecute lucrările elevilor. Ediția de comunicări științifice din acest an se va desfășura în 25 februarie.

Profesorul de istorie Petre Din a fost premiat de Liga Scriitorilor din România cu premiul special și o diplomă de excelență pentru volumul „România și primul Război Mondial - istorie și mentalități colective”, o carte semnată de el și publicată în anul 2022 la Editura Napoca Star, Cluj-Napoca. Cartea a fost selectată din 29 de volume din același domeniu semnate de reputați istorici și autori consacrați, după cum spune chiar președintele național al Ligii Scriitorilor, Al. Florin Tene, membru al Academiei Americană Română de Cultură și Științe.      

Citește și: Petre Din, profesorul de istorie din județul Sibiu, premiat de Liga Scriitorilor pentru ultima sa carte publicată

„În fiecare an, Liga Scriitorilor acordă premii pentru cele mai bune cărți apărute în anul precedent. Comisia de acordare a premiilor este formată din scriitori renumiți, licențiați și doctori în domeniul istoric, filologie, sau ziariști profesioniști. Anul trecut, comisia de jurizare a primit 298 de cărți scrise de autori din țară și străinătate, unde Liga Scriitorilor are filiale. Cărțile primite sunt din varii domenii: beletristică, poezie, romane, eseuri, reportaje, studii istorice, filologice, biografii, jurnale literare. Din aceste multitudini de volume, cartea semnată de profesorul dr. în istorie Din Petre, intitulată România și Primul Război Mondial-istorie și mentalități colective a fost premiată pentru originalitatea textului și a conținutului. Această carte de istorie a domnului Din Petre a fost selectată din 29 de cărți din același domeniu, semnate de reputați istorici și autori consacrați, primite pentru jurizare. Premiul acordat de către Comisia Ligii Scriitorilor reprezintă o înaltă apreciere a studiului, consacrând un istoric ce-și desfășoară activitatea în domeniul educației”, a declarat pentru Turnul Sfatului președintele național al Ligii Scriitorilor.

Petre Din nu se află la primul premiu acordat de ligă. În anul 2020 a fost premiat pentru un alt volum care trata istoria Primului Război Mondial, dar din altă perspectivă. Atunci premiul a fost acordat pentru „Cartea de memorialistică și spiritualitate”.

Pentru profesor, diploma din acest an înseamnă o nouă certificare a muncii depuse, de fiecare dată, cu dedicare și pasiune.

„Diploma de Excelenţă şi Premiul Special al Ligii Scriitorilor din România semnifică un moment special al activității mele intelectuale. Certifică valoarea științifică a volumului România şi Primul Război. Mondial. Istorie şi mentalităţi colective şi argumentează la nivelul cititorului pasionat de istorie necesitatea valorificării memorialisticii ca sursă benefică în reconstituirea istorică a Primului Război Mondial. În aceeaşi manieră simbolică, diploma reprezintă şi o recunoaştere a activităţii mele ştiinţifice, dincolo de profesia de dascăl şi-mi conferă mai multe certitudini în viitoarele mele colaborări cu diverse reviste sau instituţii din ţară”, spune dascălul.

Comunicări științifice și cărți publicate de elevi

Petre Din este profesor de istorie la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Avrig. Dascălul s-a remarcat în ultimii ani și prin dragostea pentru istorie pe care reușește să o insufle elevilor săi implicându-i în diverse activități academice. Cele mai renumite astfel de evenimente sunt sesiunile de comunicări științifice organizate de profesor, care adună la un loc zeci de elevi din județele țării, pasionați de istorie, care comentează și argumentează momente fierbinți ale trecutului nostru. Puncte care au schimbat cursul lumii. Întotdeauna aceste întâlniri dintre profesori și elevi pe teme de istorie s-au finalizat cu publicarea unui volum ce conține lucrările prezentate de elevi, intitulat „Istoria scrisă de tineri”.

Citește și „Sesiuni științifice despre Holocaust, desfășurate la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Avrig. Proiectul este susținut de un institut american”

Un astfel de eveniment va avea loc și sâmbătă, 25 februarie, începând cu ora 11.00. Activitatea a ajuns în acest an la cea de-a XIII-a ediție și are ca temă cei „238 de ani de la martiriul lui Horia și Cloșca”. Întâlnirea se va desfășura online și-i va avea ca invitați speciali  pe prof. Emilian Marius Novac, inspector școlar general, prof Marcel Luca, directorul Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig, prof. Daniela Mate, inspector de istorie și socio umane și pe Vasile Gafton, Protopop al Avrigului.

Citește și „Volum aniversar al cărții „Istoria scrisă de tineri”. Zece ani de sesiuni științifice în care tinerii își arată interesul pentru istorie”

Autor a 10 cărți și 103 studii și articole

Petre Din s-a născut la 30 ianuarie 1963 în satul Comănița, județul Olt. Este licențiat al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității ,,Babeș-Bolyai,, specializarea Istorie (1995), și al Facultății de Științe Politice (1997). În 1996 a absolvit cursurile de Studii Aprofundate în Istorie și în anul 2003 am obținut doctoratul în Istorie, sub îndrumarea prof. univ. dr. Andrei Magyari. În perioada 2004-2008 a activat ca lector universitar dr. asociat la Facultatea de Litere și Istorie Râmnicu Vâlcea a Universității din Pitești și profesor la Colegiul Tehnic Turda, Școala Generală Mihai Viteazu din Câmpia Turzii și Liceul Teoretic ,, Pavel Dan,, Câmpia Turzii.

Începând cu anul 2010 a activat ca profesor de Istorie la Liceul Tehnologic Mîrșa și Liceul Teoretic ,,Gheorghe Lazăr,, Avrig până în anul 2017. Din anul 2017 este profesor la catedra de Socio-Umane și Istorie a Liceului Teoretic ,,Gheorghe Lazăr,, Avrig.

Petre Din este autor a 10 cărți. A publicat 103 studii și articole în diverse reviste de specialitate și a participat la 87 de sesiuni de specialitate, naționale și internaționale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Cristi

Acum 1 an

Bravo!
Raspunde

Fain

Acum 1 an

Bravos
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus