Sâmbătă,
14.09.2024
Innorat
Acum
10°C

Profesorii sibieni Daniela și Bogdan sunt pe podium la Gala Profesorul Anului: „Să fiu dascălul vostru, dragi elevi, este împlinire și bucurie!”

Profesorii sibieni Daniela și Bogdan sunt pe podium la Gala Profesorul Anului: „Să fiu dascălul vostru, dragi elevi, este împlinire și bucurie!”

Cei doi profesori din județul Sibiu care au ajuns în finala Teach for România au obținut poziții fruntașe în cadrul Galei Profesorul Anului din mediul rural, care s-a desfășurat aseară la Iași. Profesorul Bogdan Mira a obținut locul II la categoria „implicare în comunitate”, iar profesoara Daniela-Paraschiva Danka s-a clasat pe locul III la categoria „dezvoltarea literației”. Dincolo de aceste distincții însă, stă dragostea elevilor și a tuturor oamenilor care îi cunosc pe cei doi și în inimile cărora dascălii sibieni sunt mereu pe primul loc. Pentru ei, nominalizarea și accederea în finala unei competiții care caută profesori ce știu să ajungă la inimile elevilor lor, să creadă în ei și să educe într-un sistem potrivnic este garanția care îi ajută să țină mai departe fruntea sus și să se implice.

Citește și: Daniela și Bogdan sunt dascălii sibieni nominalizați pentru „Profesorul Anului din mediul rural”. „Iubesc meseria asta și dacă ar fi să o iau oricând de la capăt tot dascăl aș alege să fiu”

În seara zilei de joi, 23 februarie, Teach for Romania, alături de partenerii săi, a anunțat în cadrul Galei Profesorul Anului din mediul rural, desfășurată la Ateneul Național din Iași, cei 5 profesori câștigători la cele 5 categorii de premiere. Aceștia predau în școli rurale din județele Argeș, Călărași, Iași, Olt și Timiș.

Sibiul s-a aflat și el pe podium, însă cu pozițiile II și III. Astfel, Bogdan Mira, profesor la Școala Gimnazială Slimnic s-a clasat pe locul II la categoria „implicare în comunitate” iar Daniela-Paraschiva Danka, profesor și director adjunct la Școala Gimnazială Roșia, s-a clasat pe locul III, la categoria „dezvoltarea literației”.

Prof. Daniela Danka la Iași

Pentru cei doi dascăli această recunoaștere este suficientă pentru a ști că ceea ce fac ei contează.

„Recunoscătoare elevilor și părinților elevilor de la Școala Gimnazială Roșia pentru încrederea pe care au avut-o în mine în toți cei 17 ani de activitate didactică, pentru prietenie și respect reciproc. Să fiu dascălul vostru, dragi elevi, este împlinire și bucurie! Recunoscătoare băiețelului meu minunat, familiei, colegilor de la școală, colegilor de facultate, profesorilor care m-au format, prietenilor și oamenilor minunați, pentru sprijin necondiționat și îndrumare. A fost onorant să mă aflu astăzi la finala Galei Profesorului din Mediul Rural 2023, organizată de către Teach for Romania, alături de oameni valoroși. Mulțumiri infinite tuturor pentru bucuria de a vă simți aproape!”, a scris Daniela pe pagina ei de facebook, chiar după gală.

Profesor Bogdan Mira (foto dreapta) la Iași

Cosmin Simtion, un alt profesor premiat și apreciat de comunitate, coleg cu Bogdan Mira la Școala din Slimnic și în proiecte, a reacționat si el pe pagina de socializare la aflarea veștii. 

„Felicitări, Bogdan Mira! Cu siguranță implicarea ta în comunitate a fost, este și va fi doar de Locul I”, a scris profesorul de istorie.

Cine sunt cei de la Teach for Romania

Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de 9 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. Cei de la Teach for Romania cred că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de o educație de calitate, alături de un profesor sau un învățător care crede în el.

În anul școlar 2022-2023, 130 de cadre didactice fac parte din programul organizației neguvernamentale și predau în 113 școli, din 21 de județe. Din comunitate mai fac parte 221 alumni, absolvenți ai programului, jumătate alegând să rămână la catedră în școli publice din România, dezvoltând și inovând cultura organizațională a acestora. Întreaga comunitate de profesori ajunge astfel la aproximativ 20 000 de copii. 

„Acum 10 ani am fondat Teach for Romania cu o viziune simplă dar și complexă în același timp. Viziunea era să oferim educație de calitate pentru fiecare copil din România. În vizitele mele în școli din sate, școli izolate, am văzut exemple de profesori extrem de dedicați, care făceau lucruri extraodinare cu elevii lor. Așa am văzut că se poate! Că e posibil ca în condiții grele, anumiți profesori să facă o schimbare reală. Dar vedeam și foarte multe provocări cu care aceștia se confruntau. Așa că, în urmă cu aproape 10 ani a devenit foarte clar că mediul rural este o prioritate în strategia Teach for Romania. Ne-am dat seama că trebuie să demonstrăm că se poate să faci educație bună și în cel mai izolat loc și în locul cu cele mai mari provocări. Mulțumesc și comunității Teach for Romania, care este din ce în ce mai numeroasă, pentru că ne-ați arătat cât de greu este să faci educație reală în contexte dificile și ne-ați inspirat prin ce ați făcut și ce faceți la clasă, demonstrând mie și tuturor că este posibil și sunt convins că împreună vom putea duce schimbarea în educația din România, de care este așa mare nevoie”, a spus Ionuț Soleanicov, Co-Fondator Teach for Romania.

Profesorii câștigători în ediția 2023:

Categoria: Prevenirea abandonului școlar

Locul I, Nicoleta Maria Gavrilă – învățător, Școala Primară Nr. 1 Valea Mănăstirii, Țițești, județul Argeș

Locul II, Marinela Culea – director, Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau”, Brănești, județul Ilfov

 Locul III, Cătălina Geantău – învățător, Școala Gimnazială Nr. 1 Domnița, Țibana, județul Iași

 

Categoria: Dezvoltarea literației

Locul I, Valeria Florentina Neagu – profesor, Școala Gimnazială Nr. 1, Curcani, județul Călărași

Locul II, Maria Fazakas – învățător, Școala Gimnazială Ip, județul Sălaj

Locul III, Daniela-Paraschiva Danka – profesor, director adjunct, Școala Gimnazială Roșia, județul Sibiu

 

Categoria: Dezvoltarea abilităților socio-emoționale

Locul I, Angelica Cocea – învățător, Liceul Tehnologic „Petre P. Carp”, Țibănești, județul Iași

Locul II, Elena Grădinaru – învățător, Școala Gimnazială „Ion Ghica” Tortoman, județul Constanța

Locul III, Elena Spiridon – învățător, Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai”, Șinca Veche, județul Brașov

 

Categoria: Dezvoltarea leadership-ului la elevi

Locul I, Iulia Mihalache – învățător, Liceul Tehnologic Drăgănești-Olt, județul Olt

Locul II, Daniela Eugenia Dinu – profesor, Școala Gimnazială Rusănești, Fârtățești, județul Vâlcea

Locul III, Tatiana Cristian – profesor, Școala Gimnazială „Prof General Gheorghe Gheorghiu”, Gologanu, județul Vrancea

 

Categoria: Implicare în comunitate

Locul I, Flavia Lorena Cut Lupulescu – director, Școala Gimnazială Boldur, județul Timiş

Locul II, Bogdan Mira - profesor, Școala Gimnazială Slimnic, județul Sibiu

Locul III, Maria Cleopatra Stoicescu – profesor, Școala Profesională Starchiojd, județul Prahova

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Munteanu

Acum 1 an

Sa le fie de bine!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus