Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Cum a fost ”înfrântă” Poliția de un tânăr din Sibiu, sancționat pentru comportament agresiv la volanul unui Porsche

Cum a fost ”înfrântă” Poliția de un tânăr din Sibiu, sancționat pentru comportament agresiv la volanul unui Porsche

Judecătoria Sibiu a anulat sancțiunea dată unui tânăr din Sibiu, căruia Poliția i-a suspendat permisul pentru 30 de zile pentru ”comportament agresiv”.

Dragoș Nicoară, din Sibiu, a fost sancționat în luna iunie a anului trecut cu o amendă de 580 de lei și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile. Sancțiunea a fost aplicată după ce un agent al IPJ Sibiu a constatat că în seara zilei de joi, 9 iunie 2022, la ora 23:01, aflat pe un bulevard din Sibiu, Dragoș Nicoară a ”adoptat un comportament agresiv de conducere, în sensul că a accelerat în mod repetat motorul, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public”.

”În cadrul procesului-verbal de contravenție, la secțiunea aferentă obiecțiunilor contravenientului, acesta a arătat că «nu consider un comportament agresiv, deoarece pe trecere se afla un pieton, apoi m-am pus în mișcare accelerând, nedepăşind viteza de 50 km/h»”, se arată în motivarea elaborată de Judecătoria Sibiu în urma procesului prin care a fost contestat procesul-verbal de contravenție. În fața judecătorului, Nicoară a susținut că polițistul nu a consemnat faptele reale, că el nu a accelerat în mod nejustificat, ”iar în zona în care se afla nu erau alte persoane pe care să le stânjenească”. ”A menționat că vehiculul pe care îl conduce are aproximativ 550 CP, iar motorul dezvoltă un zgomot destul de puternic la orice fel de accelerație”, a mai reținut instanța din cele declarate de Dragoș Nicoară, fiul unuia dintre asociații fostului lanț de benzinării Euroil.

Martorul

Judecătorul a avut în vedere faptul că sancțiunea a fost acordată ”în urma constatărilor personale ale agentului constatator, nefiind necesar un probatoriu tehnic pentru a se verifica incidența legii contravenționale”. 

Cu toate acestea, în fața judecătorului, tânărul Dragoș Nicoară a adus un martor, care a declarat că se afla în mașina cu acesta și a susținut aceeași variantă: că nu a fost vorba de comportament agresiv iar ”intensitatea zgomotelor emise de motorul autoturismului condus de petent s-a datorat puterii motorului autovehiculului condus de petent, de aproximativ 600 CP”. Pentru judecător, declarațiile martorului au fost suficiente pentru ”a crea un dubiu” în ceea ce privește realitatea de la momentul aplicării sancțiunii. 

Prin urmare, deoarece polițistul nu a chemat niciun martor care să-i întărească ceea ce a constatat personal, instanța a invocat prezumția de nevinovăție. ”Instanța apreciază că pasagerul autoturismului este singura persoană pe care petentul ar fi putut-o propune în calitate de martor în prezentul proces, pe când, în situația intimatului (agentul constatator – n.r.), deși acesta a reținut că fapta petentului a stânjenit persoanele aflate în zona drumului public, nu a identificat niciuna dintre persoanele aflate în spațiul public unde a fost săvârșită presupusa faptă, pentru a putea crea convingerea instanței în sensul că faptele reținute corespund modalității de desfășurare a evenimentului din data de 9 iunie 2022 (...) Prin urmare, în ceea ce priveşte starea de fapt reţinută în procesul-verbal atacat, instanţa reţine că din probele administrate în cauză reiese un dubiu rezonabil cu privire la adoptarea unui comportament agresiv de către petent în trafic, și, având în vedere că fapta reţinută în sarcina petentului poate fi considerată acuzaţie în materie penală în sensul art. 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, acest dubiu trebuie să profite petentului”, se arată în motivarea hotărârii dată la finele lunii trecute de către Judecătoria Sibiu.

Prin această hotărâre, instanța a anulat procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției emis în noaptea zilei de 9 iunie 2022. ”Exonerează petentul de obligaţia de plată a amenzii contravenţionale în cuantum de 580 lei şi înlătură sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile”.

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată prin apel de către IPJ Sibiu în termen de 30 de zile de la comunicare.

Foto: arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

CX

Acum 1 an

tot ciobanii fac legea in Sibiu
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ciobanul.

Acum 1 an

Asa si trebuie!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

GOLANI!!!
Raspunde

Fetitza Lu' Tata

Acum 1 an

Bai Nicoara, daca tot o arzi jmecker, arde-o pana a capat ca un barbat adevarat, nu o da la intors dupa fustele lu' tactu' cand esti prins cu matza-n sac!

Raspunde

Sofer

Acum 1 an

Stim cum isi tureaza soferii astia bolizii doar sa-i vada lumea, adica poluare sonora la greu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nino Nino

Acum 1 an

Asta se intampla cand unii lucratori ai Biroului Politiei Rutiere au fost retinuti sau li s-au stabilit alte masuri preventive pentru coruptie, altii probabil ca frecventeaza saloanele de mani-pedi si epi, iar ceilalti habar nu au sa aplice legea in mod just si echitabil. Felicitari instantei care corecteaza prostiile si abuzurile stimatilor agenti!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Iata creat precedentul!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rudarel GJ

Acum 1 an

Ii roade invidia pe sibieni ca ei au doar Logan de 1,4 MPI si nu isi permit o masina mai de neam!
Raspunde

Asa ceva...

Acum 1 an

A mai castigat astazi un proces la Galati un conducator auto care a fost sanctionat contraventional dar fapta sa a fost insuficient descrisa de agentul constatator... alt precedent. Invocarea art.6 al Coventiei este iarasi ceva ce ar trebui sa ii faca pe agentii constatatori sa puna mana sa scrie cu mai multa atentie un PV de contraventie in cadrul unei proceduri bine stabilite pentru ca sa nu mai para niste razbunari, uneori personale.
Raspunde

...

Acum 1 an

politia a fost "infranta" de relatiile pe care le are "desteptul' ala....au scapat si alti benzinari de dosare grele....povestea asta cu turatul motorului nu se putea termina asa....sa ia cocalaru' amenda si sa ramana fara permis?....imposibil...
Raspunde

Juris

Acum 1 an

Nu uitați ca avem cea mai dubioasă legislație in materie contravențională. Mulțumim celor care fac legi. Însa politistul nu avea camera de filmat din aia portabila sau corporala ?!?! De ce nu a folosit ?? Asa scapa făptașii gratuit. Cel mai ok e sa se doteze masinile de politie cu tehnologie ultra.. video, audio, etc... încât sa terminam dracului cu amenzi date aiurea si nici ei sa nu se mai planga ca sunt injirati mereu de cetățeni. Cine greșește sa plateasca..
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Viitorii posesori de pensii speciale au creat un precedent periculos: de acum , niciun cocalar cu bolid cu toba sparta nu va mai fi amendat pt tulburarea linistii publice si comportament agresiv pe strada!
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

Binenteles ca vor putea fi amendati, si amenzile vor fi mentiunute, cu ajutorul aparatelor omologate, probelor si a martorilor, precum au fost amendati jmekerii care faceau raliuri pe Mihai Viteazu. In cazul de fata, politia nu a avut probe sau martori cum ca tanarul a fi avut un comportament agresiv, iar tanarul (fie el si din familie instarita) a avut un martor care a marturisit ca masina este mai zgomotoasa dat fiind puterea motorului, si ca nu a fost vorba de un comportament agresiv din partea conducatorului. Si eu sunt un "tanar", am permis (de vro 15 ani), nu am bolid, si nici nu provin dintr-o familie instarita, si in toata viata mea am avut de-a face de doua ori cu politia romana. Prima data in copilarie cand mi-am luat amenda pentru trecere prin loc nepermis, pe la coltul intersectiei (care de fapt e loc permis), iar in timp ce domnul politist in scria amenda, au mai trecut vro 5 prin acelasi loc, persoane care nu si-au luat amenda. A doua oara, un domn politist de la transporturi s-a suparat pe mine pentru ca am oprit (nu parcat si nici stationat) pe unul din cele 5 locuri rezervate lor si neocupate. Pentru ca mi-am permis acest lucru a cautat sa-mi dea amenda pe orice motiv, amenintandu-ma ca-mi ia placutele si talonul, desi nu avea nici motiv nici dreptul sa o faca. Pentru ca am fost "tare in gura" (adica imi cunosteam drepturile si ma adresam politicos), a cautat sa ma intimideze, plecand cu actele mele [..]. Nu i-a mers schema, iar la final m-a rugat frumos sa nu-l reclam, pentru ca toti suntem oameni si gresim. Poate dvs nu ati avut astfel de experiente, dar eu da, si din prisma mea, decizia Judecatorului in cazul de fata este una corecta, avand in vedere probele, iar daca dupa ce ati citit si intamplarile mele veti cititi si art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, veti afla si de ce este decizia judecatorului una corecta. Este foarte bine sa ne cunoastem drepturile, si ne va merge extraordinar de bine atunci cand nu ne vom mai dori sa moara oaia vecinului... pentru ca da mai mult lapte.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xxx

Acum 1 an

Sint sig ca majoritatea mesajelor in care este ...infierat acest tinar ca in anii 50 sint scrise de cei care au ..maxim un Logan de prin ...2010! Si invidia ii face sa se creda..fara pata! Saracia si prostia nu e o virtute! Dar ce sa ceri ??? Lor le convenea cind trebuia sa fim toti egali ca atunci prostii...erau la acelasi nivel cu restul pt ca asa voia...societatea multilateral dezvoltata
Raspunde

Karl Marx

Acum 1 an

In anii '50 erau infierati intelectualii,studentii cu vederi'progresiste,stii ,cei cu biblioteci compuse din carti nu din degete pe telefon. Si nicidecum 'vruuuum-vruuum-iorgulestii'...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xxx

Acum 1 an

Ati uitat de cei cu o sit mat peste medie!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 1 an

Marx, tataie, era vorba de studentii cu vederi "capitaliste" nu progresiste. Pentru ca progresistii erau exact comunistii, marxistii tai. Si erau incurajati de sistemul dictatorial comunist. Deci domnule trotineta, nu mai incerca sa schimbi istoria, ca nu tine. Progresismul este comunism, este marxism nu altceva.
Raspunde

Dan

Acum 1 an

"Saracia si prostia " ??? Adica daca tu esti o persoana instarita financiar inseamna automat ca esti si intelectual ?!? :))) Mda, probabil vrei sa pari instarit material dar acestea sunt doar aparente, cei intelectuali nu au frustrari de genul si nici nu doresc sa atace pe cei mai putin norocosi material din jurul lor, asa ca te poti mandrii cu masina scumpa detinuta, doar cu atat :)
Raspunde

Karl Marx

Acum 1 an

@andrei-M-ai luminat!!Deci,in viziunea ta,in 1950, progresistul era comunistul,bolsevicul cu ideologie din sec.19 aplicata cu toporul incepand cu 1917.Aiudul,Sighetul,canalul mortii etc(la noi) si gulagul(la rusi) erau modele de progres viitor la care tanjea toata lumea sa ajunga. Ca te autointitulezi progresist este ca si rusnacul putin cu botezarea operatiunii lui speciale de prins nazisti .Asta ca sa intelegi ce inseamna falsificare cand o folosesti peiorativ...
Raspunde

Dumitru Hulea

Acum 1 an

Dragoș Nicoară este o beizadea cunoscută în Sibiu și în general în Mărginimea Sibiului, el fiind fiul lui Adrian Nicoară, unul din patronii asociați ai lanțului de benzinării Euroil . Cât timp a fost elev - în școala gimnazială și ulterior în liceu - nu a strălucit la învățătură. Ba chiar a avut de câteva ori nota scăzută la purtare pentru comportament neadecvat față de profesori și față de colegi .
Raspunde

Dan

Acum 1 an

Din punct de vedere legal exista un nivel maxim acceptat de decibeli emisi de un autoturism, daca autovehiculul depaseste acest nivel poate el sa fie si in mers normal si in acceleratie si stationat la semafor/trecere, el nu are voie sa circule. Daca politistul a sanctionat autovehiculul in fapte reale atunci judecatoria are nevoie de o reimprospatare a informatiei. Cu toti martorii din jur indiferent de ce a accelerat, daca zgomotul este peste limita de 90 decibeli va primi sanctiune.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus