Vineri,
01.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Cum colaborează primarul și directorul unei școli din județul Sibiu în folosul copiilor: „Este primul care vrea să facă atât de multe”

Cum colaborează primarul și directorul unei școli din județul Sibiu în folosul copiilor: „Este primul care vrea să facă atât de multe”

De un an jumătate, profesorul de sport Marius Popescu este la conducerea Școlii Gimnaziale Șeica Mare. Școala are, teoretic, patru structuri, practic șapte clădiri în care, la ora actuală, se țin cursuri. În această școală rurală mare s-au întâmplat multe lucruri bune în ultima perioadă. De la investiții pentru confortul elevilor și pentru creșterea calității educației până la proiecte care să determine copiii să vină cu drag la școală. Atât primarul comunei cât și directorul consideră că la baza acestor reușite stă colaborarea foarte bună dintre școală și primărie.

Profesorul Marius Popescu nu se trage de pe meleagurile sibiene, însă a ajuns aici căsătorindu-se cu o fată din județul Sibiu. A terminat cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport de la Cluj Napoca. Iubește handbalul, sport pe care l-a practicat până la vârsta de 18 ani. A trebuit însă să renunțe după o accidentare gravă la genunchi.

Imediat după facultate a fost plecat timp de patru ani cu o bursă în Spania. Întors în țară, a implementat o afacere cu legume, sere ridicate pe mai multe hectare, iar în anul 2007 a intrat în învățământ, ca și profesor de educație fizică și sport. Este, de asemenea, și tatăl a două fetițe.

„Am fost un an profesor în Șeica Mare după care am fost în Micăsasa, unde am luat definitivatul. Naveta era foarte grea, banii erau foarte puțini, iar acela a fost momentul în care am spus că trebuie să încerc o afacere. Am făcut o mică pauză timp în care am dezvoltat afacerea, după care am revenit în învățământ. Am mers un an de zile la Moșna unde m-am titularizat, apoi cu această calitate am mers la Școala Națională de Gaz, iar de un an jumătate sunt director la Școala Gimnazială din Șeica Mare și profesor la Școala de Gaz”, povestește Marius Popescu.

Directorul își amintește că în primele zile în care a venit la aceasta școală, înainte de 1 septembrie în anul școlar 2021 – 2022, și-a pus mâinile în cap.

„Totul arăta deplorabil. Am mers direct la primărie și am spus că am nevoie de sprijin pentru că trebuie să zugrăvesc clasele. Spre surprinderea mea, primarul a reacționat imediat și cu voluntari din cadrul primăriei în câteva zile am reușit să zugrăvim interiorul școlii și al claselor”, spune directorul.

Lucrurile se mișcă în continuu

Din acel moment, între Marius Popescu, directorul de școală și Nicolae Șușa, primarul comunei Șeica Mare, a început o colaborare strânsă, care are un singur scop. Toți copiii din Șeica Mare să aibă parte de educația pe care o merită, în unități de învățământ în care să vină cu drag. În acest sens, investițiile au continuat.

„Am înlocuit trotuarul de la intrarea în școală, era o groapă foarte mare în curte, pe unde aveau acces elevii și se strângea mereu apă și am rezolvat și acea problemă. Între școli am reușit să punem pavaj, în jur de 560 de metri pătrați. Înainte era foarte mult noroi, iar copiii nu aveau unde să se joace. Foarte repede ne-am mișcat și îi mulțumesc primarului pentru că sunt susținut din plin. M-a ajutat cu fonduri din primărie, dar și fonduri europene. Școala Gimnazială Șeica Mare era împrejmuită cu un gard destul de vechi și am reușit să înlocuim acest gard. Am făcut un alt acces al elevilor. Înainte, elevii care veneau de pe structuri erau lăsați la drumul național de autobuzul școlar. Nu am fost de acord să se mai întâmple asta și am reușit să automatizez porțile, am pavat intrarea și mașinile care transportă copii intră acum în interior și îi lasă sau îi preiau”, spune prof. Marius Popescu.

Directorul Popescu și primarul Șușa la inaugurarea „Sălii Inteligente” (sursa foto facebook Școala Șeica Mare)

Lucrurile s-au mișcat în continuu, iar școala din Șeica Mare a fost reparată, draperiile din clase au fost schimbate cu unele cu inserție de aluminiu, care reflectă lumina, pentru a opri din căldura pe care elevii trebuie să o suporte vara.

„Am implementat proiectul primăriei prin care școala a fost dotată cu calculatoare, tablete, laptopuri pentru toți profesorii, table interactive în fiecare sală de clasă, în toate structurile. A fost un proiect de 250 de mii de  euro. Apoi, în timpul verii, pentru că nu s-a putut mai repede, au fost achiziționate materiale și s-a început cu structura Buia, cea mai îndepărtată, acolo unde a fost schimbat acoperișul cu unul de 850 de metri pătrați, nou nouț. Urmează ca în această vară să se mai facă reparații la școală. Tot vara trecută, grădinița din Călvasăr (n.r. localitatea a fost desființată la sfârșitul secolului al XX-lea și înglobată în localitatea Șeica Mare, dar a rămas în sufletele oamenilor) a fost reabilitată în totalitate, cu zugrăveli, cu curte interioară, cu amenajare curte interioară, cu pavaj, cu loc de joacă pentru copii, cu gazon. Și oamenii au fost foarte încântați, pentru că, de foarte mult timp nu se mai făcuse ceva în acea grădiniță”, mai spune directorul.

Astfel, după spusele lor, școala din Șeica Mare este singura școală din județ care are mașina școlii. O mașină cu care directorii se deplasează la structuri, la inspectorat sau unde este nevoie. Copiii de pe sate care trebuie să ajungă la gimnaziu sunt aduși cu două autobuze școlare ce urmează a fi înlocuite cu unele electrice.

Primar: „Vrea să facă”

O serie de noi proiecte sunt fie în derulare, fie în mintea și sufletul directorului. În acest an și-a propus să reabiliteze școala din Călvasăr, sub denumirea oficială de Școala Primară Șeica Mare Nr. 2. Finanțarea a fost dată de primărie, iar o parte dintre materiale au fost deja achiziționate, dar se așteptă vara pentru a putea fi reabilitată în siguranță.

„Când este comunicare, înțelegere și implicare se fac lucruri extraordinare. Ne întâlnim cel puțin o dată pe săptămână pentru a discuta despre probleme și pentru a găsi soluții. Mereu trebuie să fac ceva. Nu pot să stau și știu că se poate. Apoi dacă nu ne chinuim acum, când putem obține fonduri, atunci când”, spune prof. Marius Popescu.

Poate un aport îl are și spiritul lui de antreprenor, care îl ajută să gândească proiecte viabile și pe termen lung.

„Vrea să facă! Și asta este cel mai important. Vine la mine mereu și îmi spune, hai să mai facem ceva. Consultă echipa de proiecte a primăriei pentru a afla ce se mai finanțează, cum se mai finanțează, iar această atitudine dă un imbold și echipei de la primărie. Nu am mai avut un director la aceste școli care să vrea să facă. Și în vacanță și în timpul liber este mereu preocupat de școală”, întărește ideea primarul Nicolae Șușa.

Colaborarea dintre cei doi dă roade pentru că lucruri bune se întâmplă în jurul lor. Pentru a preveni abandonul școlar, 80 de copii primesc în fiecare zi o masă caldă. Este vorba despre copiii care rămân și după amiaza la orele remediale de română, de matematică sau de informatică, potrivit unui program deja stabilit.

„S-a făcut un contract cu un restaurant din comună pentru acest program. De la 13.00 la 13.30 copiii servesc masa, iar impactul se vede. De un an și ceva copiii vin mai cu drag la școală. Îi încântă masa caldă, tablele inteligente și faptul că rămân la școală să-și facă temele și nu mai vin nepregătiți la școală”, spune primarul.

Aceeași mulțumire o are și directorul.  

„Orice copil adus pe drumul cel bun este o performanță. Un plus valoare și pentru școală și pentru toți cei implicați pentru că reușim să scoatem un copil dintr-un mediu nefavorabil lui”, spune acesta.

Și eforturi se fac, pentru că Marius Popescu vorbește și despre o mai mare motivare a elevilor premianți prin excursii gratuite în diferite zone ale țării, așa cum a fost cea din Maramureș, despre o colaborare cu o asociație din Anglia în urma căreia copiii din Buia primesc de două ori pe săptămână câte o pâine caldă, despre ansamblul școlii care are mare succes în străinătate și despre Virginia Benghea, o învățătoare tare talentată la muzică.

Pentru ea a achiziționat chitare cu care dascălul lucrează cu copiii. Merită văzută bucuria micuților de clasa I atunci când îi rogi să-ți arate ce au învățat la chitară, iar învățătoarea lor îi acompaniază cu o vioară.

Trei mari dorințe

Directorul pasionat de sport spune că mai are trei mari dorințe în viitorul apropiat. Prima este reabilitarea Școlii Primare Șeica Mare Nr.1 unde în momentul de față este o problemă cu clădirea care va trebui, cel mai probabil dărâmată și tot aici crearea unui loc de joacă pentru copii. Cea de-a doua dorință și poate cea mai arzătoare este construirea unei săli de sport.

„Cred că nu există zi în care să nu mă gândesc la o sală de sport. Cum să fac și ce să fac ca să o putem construi”, spune directorul.

Cel de-al treilea vis este să existe grădinițe cu program prelungit în Șeica Mare. Cea din urmă dorință va fi și prima îndeplinită pentru că au fost depuse actele pentru obținerea unei finanțări în acest sens, iar directorul spune că are deja cereri de la părinți pentru un astfel de program.

Pe lângă acestea, directorul și-a propus să reînvie Centrul de Documentare și Informație (CDI). Cândva, Șeica Mare a avut primul CDI înființat din țară, dar în timp a fost aproape abandonat.

„Am decis să-l fac așa cum îl merită acești copii. Un CDI unde să vină și să găsească toate informațiile, să se relaxeze, să citească sau să învețe. Am în minte tot. Deja am achiziționat mobilierul știu cum va veni montată fiecare piesă, fiecare calculator, tot. Iar în acest centru vom face și un club de șah. Am văzut cât de mult le place acest sport al minții copiilor, în pandemie, când îl jucam online în orele de educație fizică”, mai spune directorul.

Primarul Nicolae Șușa îl apreciază cu atât mai mult cu cât experiența cu ceilalți directori nu a fost una plăcută.

„De la unii dintre foștii directori am întâlnit refuzuri de a face lucrurile să meargă, au fost refuzate proiecte, nu au vrut să se mobilizeze sau ne-au dat în judecată. Cam acestea au fost singurele lucruri pe care le-au făcut. În astfel de condiții cum să nu apreciez implicarea acestui om?”, spune primarul.

Șapte sate aparțin de comuna Șeica Mare, iar pentru cei 500 de copiii din aceste sate este Școala Gimnazială Șeica Mare și alte patru structuri cu cinci clădiri în care își desfășoară cursurile copiii din clasele primare și din grădinițe. O muncă ce trebuie să fie continuă și susținută iar exemplul pe care cei de la Șeica Mare vor să-l dea este câte se pot face atunci când există voință, colaborare și înțelegere între oameni care conduc instituții ale statului.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

Asd

Acum 11 luni

A început campania electorală! Actualul director, fost candidat pe lista de consilieri locali a primarului numit pt a 5 oară politic după 3 sesiuni de examen în care nu a reușit să ia nota de trecere!

Raspunde

Cititor

Acum 11 luni

Bravo, Domnule Director ! De asemenea oameni avem nevoie si la conducerea tarii, sa o scoata din neantul in care sta sa pice. Am fost la catedra peste 40 de ani, am varsta la care mi-e greu sa ma implic si nici n-ar trebui. Oamenii tineri si harnici ca dumneata, cu puternice sentimente pentru tara lui si nevoile concetatenilor lui, trebuie sa se implice. Si daca nu vor sa se implice in guvernare, vorba lui Socrate, sa-i pedepsim ! Mult suces in continuare !

Raspunde

@@@

Acum 11 luni

Parca a fost si un scandal la aceasta scoala. S-a incheiat?

Raspunde

PopaV

Acum 11 luni

Cunosc scoala din Seica Mare. De departe, una din cele mai frumoase și bine dotate din județ. Auzisem la un moment dat ca un fost director adjunct a făcut plangere penală contra conducerii pentru ca a sponsorizat deplasarea elevilor la un concurs de dansuri. Plangere care mai apoi s a dovedit nefondata de către organele de control. Păcat ca deși unii muncesc cu greu sa aibă genul asta de realizari, exista oameni dăunători ca acel fost director adjunct care se straduiesc sa strice sau sa puna intr o lumina negativă niște realizari atat de frumoase. Felicit actuala conducere si le doresc mult spor in tot ceea ce fac!

Raspunde

Octavian

Acum 2 luni

Ești doar un postac care încearcă să denigreze. De la cine ai auzit? Pentru cultura ta generală, au fost mai multe sesizări penale. Inclusiv pentru casări fictive de peste 40.000lei,fals în acte oficiale ,lipsuri în gestiune etc. Anchetele au fost oprite deoarece, din răspunsul dat de către procurorul (același) care s-a ocupat de dosare, cei care trebuiau să depună plângere erau chiar cei acuzați! In calitate de martor nu am avut nici măcar dreptul să contest clasarea, deoarece doar partea vătămată (adică școala) putea face acest lucru! Drept dovadă ambele directoare vizate de sesizări s-au pensionat anticipat după acest episod!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus