Miercuri,
18.09.2024
Innorat
Acum
14°C

Un sibian a plecat cu 5.000 de euro mai mult de la o bancă din Piața Mare. Și cu trei luni de închisoare de la Judecătorie

Un sibian a plecat cu 5.000 de euro mai mult de la o bancă din Piața Mare. Și cu trei luni de închisoare de la Judecătorie

Judecătoria Sibiu l-a condamnat pe un sibian de 48 de ani la trei luni de închisoare sub supraveghere, după ce în urmă cu trei ani a plecat cu 5.000 de euro în plus de la Banca Transilvania. Pedeapsa a fost pronunțată pentru ”însușirea unui bun ajuns din eroare la făptuitor”.

Nicolae Toma, de profesie mecanic auto, a mers la Banca Transilvania din Piața Mare a Sibiului la începutul anului 2020, pentru a schimba 100 de bancnote de câte 50 de euro în 10 bancnote de câte 500 de euro. ”În timp ce angajata băncii sorta bancnotele primite de la inculpat, acesta din urmă i-a solicitat să îi mai schimbe încă o sumă de 1.000 de euro, remiţându-i încă 10 bancnote de 100 de euro. Angajata băncii, fiind derutată de cea de a doua solicitare venită din partea inculpatului şi având deja pregătite bancnotele de 500 de euro pentru schimbarea sumei precizate iniţial de inculpat, respectiv 5.000 de euro, dintr-o eroare, a scos din sertar 10 bancnote de 500 euro, în loc de două bancnote. Astfel, în urma erorii în care s-a aflat funcţionarul băncii, inculpatului Nicolae Toma, în loc de suma de 6.000 de euro, i-a fost remisă suma de 11.000 de euro, formată din 22 de bancnote de 500 euro. Cu toate că inculpatul a numărat suma primită în faţa funcţionarului, acesta nu a sesizat că ar fi primit o sumă mai mare de bani”, descriu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, care au preluat mai apoi cazul.

Situația a fost descoperită în aceeași zi de către angajata băncii, care a descoperit lipsa din gestiune a zece bancnote de câte 500 de euro. Nicolae Toma a fost sunat mai apoi de către reprezentanții băncii, dar cel care a devenit inculpat mai apoi le-a transmis că el nu a primit niciun euro în plus. Printr-un executor judecătoresc, Nicolae Toma a fost notificat o lună mai târziu să restituie cei 5.000 de euro primiți în plus. ”Diferența respectivă a fost debitată în contul inculpatului începând cu luna februarie 2020, până în prezent fiind recuperată doar suma de 30,06 euro”.

Înregistrări video

Banca a formulat plângere penală, iar în dosarul care a ajuns pe rolul Judecătoriei Sibiu, inculpatul a cerut prin avocat să fie achitat, deoarece nu există suficiente probe. Judecătorul nu a fost de acord. ”Contrar aprecierii apărătorului ales al inculpatului, prin vizualizarea cu încetinitorul a acestor imagini video şi prin urmărirea atentă a momentului în care inculpatul numără suma de bani remisă de către funcţionarul bancar, se poate observa că acesta numără 22 de bancnote. În ceea ce priveşte susţinerile apărătorului ales referitoare la faptul că nu este foarte vizibil ce cupiură au bancnotele primite de inculpat, instanţa reţine că din formularul de schimb de cupiuri, însuşit prin semnătură de către inculpat, rezultă faptul că inculpatul a primit numai bancnote de 500 de euro, iar din imaginile video reiese fără echivoc că toate bancnotele primite de inculpat sunt identice”.

Instanța de fond a apreciat că atitudinea lui Nicolae Toma este nesinceră și a decis să-l condamne la trei luni de închisoare sub supraveghere și la 90 de zile de muncă în folosul comunității, fie la Muzeul Astra, fie la Primărie. Asta pe lângă restituirea către bancă a diferenței de 4969,94 de euro, pentru care a fost pusă sub sechestru mașina inculpatului.

Acesta a atacat cu apel hotărârea dată de Judecătoria Sibiu în ziua de 9 februarie 2023, apelul urmând a se judeca la Tribunalul Sibiu.

Conform motivării hotărârii dată de către Judecătorie, Nicolae Toma a mai fost condamnat, în 2007, la patru ani de închisoare pentru trafic de persoane. A fost liberat condiționat în aprilie 2008, cu un rest de executat de un an și șapte luni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Marius

Acum 1 an

La articolul despre proxenetul care profita de tinerele pe care le ducea în zona Obor nu ați dat numele proxenetului, de ce? Ciudat și pedeapsa aceluia este comparabila cu acest hot de ocazie nenorocit. Ați face bine să menționați numele proxenetului, nu?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mircea

Acum 1 an

Este vina exclusiva a angajatei băncii, care trebuie data afara, sancționată și obligată sa restituie diferența pentru ca greșeala este a ei, nu a celui care a încasat banii!
Raspunde

Un jurist

Acum 1 an

Ce atititudine infracțională ai Mircea! Sigur că a existat o eroare din partea angajatei băncii care a înmânat clientului o sumă mai mare. Evident că în relația angajat-angajator i se va putea solicita paguba astfel pricinuită, DACĂ decizia Curții de Apel va confirma vinovăția inculpatului de la judecătorie. Dar să susții că NU EXISTĂ o vină ca urmare a nerestituirii banilor ajunși din greșeală în posesia clientului băncii e o atitudine evident nu doar contrară legii penale ci denotă și o LIPSĂ DE MORALITATE (civică, creștină), dacă pentru conștiința reprezintă ceva. Iată dispozițiile penale încălcate pentru care inculpatul a fost condamnat (nedefinitiv): Articolul 243 Cod penal Însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor (1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităților sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă. (2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și însușirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparține altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparține. UTIL cred că sunt și următoarele dispoziții din Codul civil: Articolul 942 Proprietatea bunului găsit (1) Bunul mobil pierdut continuă să aparţină proprietarului său. (2) Găsitorul bunului este obligat ca, în termen de 10 zile, să îl restituie proprietarului ori, dacă acesta nu poate fi cunoscut, să îl predea organului de poliţie din localitatea în care a fost găsit. Acesta are obligaţia de a păstra bunul timp de 6 luni, fiind aplicabile în acest sens dispoziţiile privitoare la depozitul necesar. (3) Organul de poliţie va afişa la sediul său şi pe pagina de internet un anunţ privitor la pierderea bunului, cu menţionarea tuturor elementelor de descriere a acestuia. Articolul 943 Proprietatea asupra bunului găsit în loc public Dacă bunul a fost găsit într-un loc public, el va fi predat, pe bază de proces-verbal, persoanei care deţine un titlu, altul decât titlul de proprietate publică, asupra locului respectiv. În termen de 3 zile de la data preluării bunului pierdut, această persoană este obligată să îl predea, pe bază de proces-verbal, organelor de poliţie din localitate. În acelaşi termen, anunţul menţionat la art. 942 alin. (3) se va afişa la locul unde a fost găsit bunul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus