Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

La Spitalul Județean din Sibiu se pot implanta gratuit toate tipurile de dispozitive cardiace: stenturi, stimulatoare, defibrilatoare și resincronizatoare

La Spitalul Județean din Sibiu se pot implanta gratuit toate tipurile de dispozitive cardiace: stenturi, stimulatoare, defibrilatoare și resincronizatoare

La spitalul Clinic Județean Sibiu pacienții cu afecțiuni cardiace cronice pot beneficia gratuit de proceduri de implant al stentului, acestea fiind decontate prin programul național finanțat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Intervenția este posibilă după ce unitatea medicală a accesat programul național de dilatare percutană (implant de stenturi). De implant gratuit de stent pot beneficia pacienții asigurați și care sunt diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare (boala coronariană ischemică).

Citește și: M-am testat gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin, doar cu buletinul, fără trimitere. În cabinete, testarea HPV poate ajunge și la 400 de lei

În cadrul Laboratorul de angiografie coronariană și cateterism cardiac din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, pacienții cu afecțiuni cardiace cronice pot beneficia gratuit de proceduri de implant al stentului, acestea fiind decontate prin programul național finanțat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Reprezentanții spitalului spun că astfel de intervenții/proceduri se efectuau deja în cadrul laboratorului încă din anul 2015 dar până acum cheltuielile legate de materiale erau suportate integral de spital, din fonduri proprii iar fluxul de pacienți nu era unul constant. În noile condiții numărul de pacienți poate fi mai mare, așa cum transmite și managerul Spitalului Județean.

„Scopul nostru este dezvoltarea durabilă a serviciilor medicale de cardiologie intervențională, prin accesarea a cât mai multe programe naționale. Ne bucurăm că am reușit să includem spitalul și în acest program, accesibilitatea pe plan local a serviciilor de implant de stent decontate de Casa de Sănătate însemnând posibilitatea de a crește numărul pacienților care beneficiază de aceste proceduri dar și o serie de facilități financiare. Practic, odată cu includerea în program, se rezolvă chestiunea finanțării, care este una foarte importantă. În plus, pe lângă avantajele economice ale scăderii costurilor spitalului, există o multitudine de avantaje de ordin medical pentru pacienți: rezolvarea acestora pe plan local, rapiditatea intervenției, scăderea complicaţiilor, posibilitatea unui prognostic mai bun pe termen mediu şi lung”, a declarat managerul SCJU Sibiu, dr. Daniel Chelcea.

Cine și cum poate beneficia de implanturi de stent

De implant gratuit de stent pot beneficia pacienții asigurați și care sunt diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare  (boala coronariană ischemică). Aceștia trebuie sa fie evaluați inițial de un medic cardiolog și ulterior redirecționați către Laboratorului de Angiografie si Cateterism cardiac. Pacienții trebuie să fie internați în cadrul secției de cardiologie ale SCJU Sibiu.

De asemenea, implantul de stent nu este singura procedură pe care medicii de la cariologia Spitalului Județean o fac gratuit.

În 2022 Laboratorul de Angiografie și Cateterism cardiac al SCJU Sibiu a obținut, în completarea programului de cardiostimulatoare, programele naționale pentru defibrilatoare și resincronizatoare cardiace, astfel încât actualmente se pot implanta toate tipurile de dispozitive cardiace: stenturi, stimulatoare, defibrilatoare și resincronizatoare.

Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu este inclus în „Programul național de boli cardiovasculare - tratamentul bolnavilor cu stenoze arteriale severe prin proceduri de dilatare percutană în raport cu profilul clinic şi aspectul macrofuncțional”.

Demersurile pentru includerea în acest program au fost făcute la finalul anului precedent (luna decembrie) iar în luna februarie a anului curent SCJU Sibiu a fost nominalizat prin Ordinul 104 la Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ca unitate care derulează programul menționat. Ulterior, prin actul adițional nr. 27/28.02.2023 la contractul pentru finanțarea programelor/subprogramelor naționale de sănătate curative, încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate, spitalul a primit suma de 250.000 lei pentru trimestrul I al anului curent.

Prin extinderea gamei de servicii  și patologii tratate activitatea din cadrul Laboratorului de Angiografie si Cateterism cardiac devine din ce în ce mai complexă, putând asigura servicii pentru cetățenii județului  dar și pentru pacienți din județe limitrofe: Alba, Hunedoara, Vâlcea.

Date suplimentare

Laboratorul de Angiografie și Cateterism cardiac al SCJU Sibiu funcționează pe lângă secția de Cardiologie a SCJU Sibiu, în cadrul laboratorului își desfășoară activitatea 4 medici dintre care 2 cu atestat în cardiologie intervențională, un specialist cardiolog în curs de pregătire în cardiologie intervențională și un medic specialist cardiolog cu supraspecializare în stimulatoare si defibrilatoare cardiace implantabile care deservește cele 3 programe naționale de dispozitive cardiace;

  • De asemenea, în laborator își desfășoară activitatea și 6 asistenți;
  • de serviciile laboratorului pot beneficia: pacienții internați în cadrul secției de cardiologie;
  • programul de lucru al laboratorului este le luni până vineri, între orele 08.00-16.00.
  • în 2022 în cadrul laboratorului au fost investigați/tratați peste 1000 de pacienți. Dintre aceștia 400 au beneficiat de angioplastii (implant de stent).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Radu G

Acum 1 an

Sa speram ca nu vor privatiza ticalosii toata sanatatea... sa ajungem ca in America, sa te arunce afara din spital ca nu poti plati cat vor ei.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Toate spitalele Romaniei fac implanturi gratuite dar in limita stocului disponibil. Datorita listelor de asteptare pacientii in stare critica au acceptat implanturi desigilate ori SH.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 an

Un început promițător ! Ce se întâmplă cu infarctele petrecute între 16 și 8 ? Dar cu cele de sâmbătă și duminica ? Tot cu elicopterul via Tg Mureș ? E rentabil economic ? La neurologie exista o linie de garda ( la domiciliu ) pentru tromboliză care funcționează cu succes . Știu , populația redusă furnizează un număr insuficient de cazuri pentru a fi rentabila . Principala cauza a subdezvoltării este dezastrul demografic .
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

Tot second hand?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus