Miercuri,
26.06.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Tânăr parlamentar austriac la Sibiu: ”România ar putea fi soluția Austriei pentru problemele legate de migrația ilegală”

Tânăr parlamentar austriac la Sibiu: ”România ar putea fi soluția Austriei pentru problemele legate de migrația ilegală”

Fost președinte al partidului NEOS, parlamentarul austriac Nikolaus Scherak a venit într-o vizită la Sibiu pentru a se întâlni atât cu partenerii din cadrul USR, cât și cu membri ai comunității locale. Printre principalele subiecte de discuție a fost chestiunea aderării României la Schegen, demers blocat de către autoritățile austriece.

Un grup format din mai mulți parlamentari din cadrul NEOS (Noua Austrie și Forumul Liberal, partid care a obținut aproximativ opt procente la ultimele alegeri generale) s-a aflat în România la începutul acestei săptămâni. Nikolaus Scherak (36 de ani), fost președinte al formațiunii și actual vicepreședinte al grupului parlamentar al NEOS, a ales să viziteze Sibiul.

S-a întâlnit cu reprezentanții USR Sibiu – cu care NEOS sunt în același grup european -, dar și cu membri ai comunității sibiene: oameni de afaceri, medici, cadre didactice, reprezentanți ai ONG-urilor și ai FDGR. Iar în cursul dimineții de marți, înainte de reîntoarcere, s-a întânit și cu reprezentanți ai presei sibiene.

Citește și În ziua în care România rata intrarea în Schengen, Sibiul a devenit vârful piramidei NATO în Europa de Sud-Est. Fotoreportaj

Evident, unul dintre principalele subiecte de discuție a fost poziția Austriei în chestiunea Schengen. Scherak a arătat că, din punctul său de vedere și al partidului din care face parte, atitudinea guvernului austriac în chestiunea aderării României la Schengen ”nu are niciun sens”. A avut legătură cu alegerile programate în Austria Inferioară, în vederea cărora Partidul Popular Austriac – care îl are lider pe cancelarul Karl Nehammer  – principala formațiune de guvernare a încercat să împrumute teme din mesajele electorale ale extremiștilor de dreapta. ”Nu i-a ajutat în alegeri, conservatorii au pierdut zece procente, pe care le-au câștigat cei de extremă dreapta”, a arătat parlamentarul austriac. Discursul principalului partid de guvernământ în chestiunea aderării României la Schengen se va menține și în următoarea perioadă, este de părere Scherak, având în vedere că în aprilie urmează alegeri și în zona Salzburgului.

”Sunt aici pentru a-mi da seama cât de afectați sunt românii de chestiunea Schengen și să explic de ce Austria a luat această decizie”, Nikolaus Scherak, parlamentar NEOS

România – o soluție

Potrivit lui Scherak, și partidul pe care îl reprezintă consideră că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen ar aduce beneficii directe și imediate Austriei. Nu doar prin prisma efectelor economice (mediul de afaceri austriac a susținut și susține România în chestiunea Schengen, spune parlamentarul). Scherak consideră că România ar putea gestiona mai bine chestiunea migrației ilegale decât o face în prezent Ungaria, țară care care nu este foarte interesată de rezolvarea unor astfel de chestiuni la nivelul UE, din punctul de vedere al celor de la NEOS – ”granițele externe trebuie gestionate la nivel european”.

”România ar putea fi soluția pentru toate probleme din Austria în ceea ce privește imigrația. Ceea ce a făcut, în schimb, Austria, nu este un lucru foarte inteligent: am jignit și românii, și autoritățile de aici. Guvernul austriac a spus de peste 20 de ori că totul este în regulă cu aderarea României la Acordul Schengen. Și, totuși, din rațiuni politice, România a fost respinsă. Pentru noi este un pic jenant”.

”Ar fi trebuit să sune din timp”

Dacă vina guvernanților austrieci este populismul electoral, în ceea ce privește guvernanții României, Scherak consideră că aceștia ar fi trebuit să facă mai mult lobby direct. ”O parte din guvernanții României sunt în aceeași familie politică europeană cu o parte din guvernanții Austriei. Ar fi trebuit să aibă niște numere directe pe care să le apeleze rapid (”speed dial” a fost termenul folosit de Scherak – n.r.). Politicienii români de la guvernare ar fi trebuit să-și sune colegii din Austria din timp și direct. Poate ar fi trebuit să propună și niște soluții”.

În ceea ce privește boicotul companiilor austriece despre care s-a discutat la nivelul societății românești, Scherak spune că acesta nu a avut mare ecou în rândul austriecilor.

Citește și Președintele PMP, la Sibiu: intrăm în Schengen pe calea scurtă, a Justiției europene

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Parerea romanilor...

Acum 1 an

haideti in august la vama Nadlac tov. Nikolaus o sa auziti parerea romanilor, declarati (pt a n-a oara) cetateni de mana a doua in EU. Noroc ca avem un dulap care ne reprezinta interesele.....
Raspunde

Austriac din Gusterland

Acum 1 an

Gramatica si felul vostru de exprimare sunt mirifice si direct proportionale cu IQ-ul si profesionalismul vostru! "cu care NEOS sunt în același grup european". Un fel de aia de-s cu ei...
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Adevarul e ca migratia mai trebuie bagata in legalitate ca mafia si coruptia statala sunt demult in legalitate.
Raspunde

Troll E. Buzu

Acum 1 an

Romania ar putea ramane preșul Austriei, Olandei si a celorlalte state care nu se declara oficial dornice sa calce pe preș. Si cu asa clasa politica probabil ca asa va si ramane
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus