Trei cazuri cunoscute în tot Sibiul rezolvate de polițiștii anului: ”Munca de Poliție se face în echipă”

La finalul săptămânii trecute Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu a organizat o ceremonie în cadrul căreia a acordat două titluri de ”Polițistul anului 2022”. Cei doi polițiști care s-au remarcat anul trecut sunt: inspector principal de poliție Gigi Ion Osman din cadrul Biroului de Investigații Criminale - Poliția Municipiului Sibiu, la categoria ofițeri de poliție, și agentul principal de poliție Radu Ioan Furdui, din cadrul Biroului de Investigații Criminale, Poliția Municipiului Sibiu, la categoria agenți de poliție.

Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu cei doi polițiști și amândoi țin să precizeze de la bun început că munca de Poliție este o muncă de echipă și că fără ajutorul colegilor lor de birouri nu ar fi putut să primească distincția.

Acestea fiind clarificate, cei doi polițiști ai anului au povestit pentru Turnul Sfatului trei cazuri cunoscute în tot Sibiul, la care au lucrat personal, toate finalizându-se cu prinderea suspecților și trimiterea lor în judecată.

Bătăușul care a băgat un taximetrist în comă

Primul caz este cel al taximetristului atacat în cartierul Lazaret, bătut cu bestialitate și lăsat să zacă cinci ore inconștient pe marginea drumului.

”Sunt mai multe dosare penale la care am lucrat cu impact în societate. Ca să vă dau un exemplu este cazul tâlhăriei calificate asupra unui taximetrist pe Fundătura Lupeni. Un taximetrist a mers să facă un comision și a fost atacat pur și simplu de persoane străine la momentul acela, autori necunoscuți. Lovitura a fost foarte puternică, de așa natură că i-a pus viața în pericol, s-a lovit cu capul de bordură, de ciment, a stat în comă o perioadă și pe apoi și-a revenit. Împreună cu colegii mei, pentru că munca de Poliție se face în echipă, asta vreau să subliniez, am reușit să identificăm autorii și să luăm măsurile legale la momentul potrivit. Au fost trei autori, dar actul violent în sine a fost comis de unul dintre ei. Ulterior acesta a și vrut să părăsească țara, în câteva ore a fost prins la graniță, în Vama Nădlac. Ne-am mobilizat foarte repede și a fost dat în consemn la frontieră. De la momentul comiterii faptei și până la prinderea lui în vamă au trecut undeva la 10-12 ore. A fost un caz deosebit din punct de vedere al muncii de Poliție, am reușit să-l prindem chiar în momentul în care dorea să părăsească țara. Victima era în comă, n-a putut să ne dea niciun detaliu, am putut audia persoana vătămată decât după multe luni, am plecat de la zero. În zonă nu erau nici camere de filmat... a fost un caz dificil”, a rememorat inspector principal de poliție Gigi Ion Osman.

Hoții din mașini, în cartiere

Agentul principal de poliție Radu Ioan Furdui a povestit un alt caz la care a lucrat anul trecut, despre care presa locală a scris la momentul respectiv. Este vorba despre o serie de furturi din mașini în cartierele Sibiului, precum și în Cartierul Arhitecților din Cisnădie. Interesant este că pentru a-i prinde pe hoți Radu Furdui a petrecut multe nopți ascuns prin mașini parcate în zone ferite ale orașului nostru.

”Printre altele, am avut anul trecut în lucru un dosar care a avut ca obiect săvârșirea infracțiunii de furt calificat în formă continuată. În perioada august-septembrie 2022 au fost înregistrate mai multe fapte de furt calificat atât pe raza municipiului Sibiu cât și a localității Șelimbăr, respectiv în Cartierul Arhitecților. Autorii căutau să sustragă din autoturisme sau din curțile oamenilor bani sau bunuri pe care le putea apoi valorifica rapid și foarte ușor. Prejudiciul s-a ridicat la câteva zeci de mii de lei. Într-un final a fost vorba despre doi tineri care domiciliau fără forme legale în Sibiu. Acționau doar pe timp de noapte, în intervalele orare 01:00 - 03:00 și purtau de fiecare dată mănuși. De asemenea, tot timpul aveau capul acoperit, ceea ce a făcut mai dificilă misiunea noastră. La fiecare faptă schimbau șapca, ori căciula, ori gluga hanoracului... Ce mai este de precizat este faptul că cei doi alegeau să acționeze de fiecare dată într-un alt cartier sau un alt cartier al orașului. Căutau zone care nu erau supravegheate video. Ce mai este iară de precizat este că cei doi, cu puțin înainte să fie prinși, au ales să acționeze separat. În acest dosar a fost o muncă continuă, alături de birou am rămas nopți la rând în teren. În cele din urmă am reușit să-i identificăm pe cei doi. A durat aproape patru săptămâni până să-i prindem și ulterior au fost trimiși în judecată”, a detaliat Radu Furdui pentru Turnul Sfatului.

Infirmierul acuzat de viol în spital

Un al treilea caz care la momentul respectiv a fost cunoscut în tot Sibiul este cel al infirmierului de la Secția II a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Sibiu, acuzat de viol și agresiune sexuală. Ancheta a fost prezentată în detaliu de ziarul nostru aici.

”Un alt dosar face referire la mai multe fapte de viol în formă continuată, unde autorul a profitat de victime vulnerabile, femei cu mai multe afecțiuni psihice și a reușit să comită mai multe fapte de viol, în formă continuată, pe parcursul unei perioade de vreo 60 de zile. Persoana în cauză era infirmier și lucra în cadrul spitalului. Inițial au fost trei victime și pe parcursul cercetărilor a apărut și cea de-a patra victimă. Dosarul a fost probat și trimis în judecată, în prezent se află pe rolul Judecătoriei Sibiu”, a explicat Gigi Ion Osman.

Cele trei cazuri prezentate mai sus au fost selectate pentru că au ajuns la cunoștința opiniei publice când erau de actualitate și sibienii și le pot aminti. Ele reprezintă doar o mică parte din munca celor doi polițiști de-a lungul timpului. De asemenea, deznodământul acestor dosare nu constituie motivul pentru care cei doi au primit titlul de Polițistul Anului 2022 în Sibiu, criteriile fiind mult mai ample.

Cine sunt cei doi polițiști

Inspectorul principal de poliție Gigi Ion Osman din cadrul Biroului de Investigații Criminale - Poliția Municipiului Sibiu are 43 de ani și are o carieră în Poliție de 22 de ani. Este originar din orașul Balș, județul Olt, și a urmat cursurile Școlii Militare de Poliție Câmpina, absolvind în 2001. După studii a fost repartizat în județul Sibiu, inițial la postul de Poliție Rurală din comuna Mihăileni. A lucrat apoi la postul de Poliție Șeica Mare vreme de 13 ani, de unde a venit la Centrul de Reținere și Arest Preventiv din Sibiu. În 2017 a promovat examenul de trecere în corpul ofițerilor s-a mutat cu serviciul la Avrig, unde a ocupat un post pe investigații criminale. Astăzi lucrează în Biroul de Investigații Criminale - Poliția Municipiului Sibiu, unde s-a evidențiat prin munca lui, motiv pentru care a și fost distins cu titlul ”Polițistul Anului 2022”.

Gigi Ion Osman

De partea cealaltă, Radu Ioan Furdui are 26 de ani și este din județul Alba. A absolvit Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina în septembrie 2019, după finalizarea cursurilor fiind repartizat la Poliția Municipiului Mediaș, la Biroul de Ordine Publică. Din ianuarie 2021 lucrează în cadrul Poliției Municipiului Sibiu – Biroul de Investigații Criminale, Compartimentul Furturi de și din autoturisme.

Radu Ioan Furdui

”În munca de polițist nu există rutină. Două zile nu se aseamănă una cu alta. Numai biroul este același. Este un job care te scoate constant din zona de confort. Provocările zilnice sunt mereu altele și tot timpul vin urgențe. Munca noastră se desfășoară 80% din timp pe teren, știi când vii la serviciu, dar nu știi când pleci acasă. Biroul nostru este tot municipiul Sibiu și, mai nou, împrejurimile. Ajungem inclusiv prin țară, am avut anul trecut misiuni în Tg. Jiu, Craiova, Galați, în funcție de dosarele pe care le instrumentăm. Vreau totuși să subliniez că munca de Poliție are și satisfacții enorme. Cea mai mare mulțumire a mea este atunci când o persoană vătămată, la final de anchetă vine și-mi spune ”Mulțumesc pentru tot!”. Pentru mine asta înseamnă cea mai mare mulțumire. Dincolo de orice fel de distincție, de orice premiu, faptul că un om vine și-mi strânge mâna la finalul anchetei și spune ”Mulțumesc!” mi se pare cel mai frumos gest”, a concluzionat inspectorul principal de poliție Gigi Ion Osman.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Emil

Acum 1 an

Rezolva pe dracu. Politia romana este tot sub talpa crimei organizate statale ce comite atrocitati asupra populatiei si stabileste pragul hotiei la minim 250 000 lei.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Ma secaturilor, sa va spuna dl premier Orban, Berechet sau Vela cum umbla politistii romani pe la portile familiilor cu fete tinere si le cer poze pentru albume si cum sunt spalati de reteaua criminala din Justitie, CCR, Presedintie, etc.
Raspunde

Aaa

Acum 1 an

felicitari si pentru cazul rezolvat ( sau nu ?) de la Consulat!
Raspunde

Memoria

Acum 1 an

Da.. .. sunt gata 14 ani de la acea crimă si tot fara rezolvare..
Raspunde

Nemo

Acum 1 an

"am putut audia persoana vătămată decât după multe luni". "Decât" spor la munca sa aveti!
Raspunde

O sibianca

Acum 1 an

As dori din partea politiei mai multa implicare in problemele societatii. Rezolvarea unui sau doua cazuri pe an nu este prea real ce fac ei tot timpul cat sunt in timpil exercitiului (in birouri). Mai multi politisti pe teren, facute controale in zonele rau flambate, scolile sa fie tot timpul supravegheate, stazile, aveti destule masini si acum mai primiti si BMW...Cred ca vom fi si noi mai in siguranta si sociatatea s-ar putea schimba. Si pe noi ne scotea din birouri pe vremea raposatului sa mergeam in sectii la lucru. Pentru aceea nu ne-am considereat injosit daca eram pusi la munca.
Raspunde

Ghisa Alexandru

Acum 1 an

O sibiancă - duduie te-ai flambat maxim în știință !
Raspunde

Juri

Acum 1 an

Pana la urma acei oameni pentru asta sunt plătiți. Sănătate lor. Însă.. Nu înțeleg ce atâta mediatizare.. știre.. !!! De aia nu evoluăm ca societate ca ne ocupăm de subiecte prea simple si inutile.. politistul anului, recolta toamnei, ziua comunei si tot asa.. Adica, in loc sa centram opinia publica pe teme majore.. justitia care nu merge deloc bine.. dai acum in judecata si te judeci peste 3 ani.. politia care este inca politizată in multe zone.. sănătatea care nu prea mai are doctori.. mediul înconjurător de care toti ne batem joc.. educația care cum zicea Petrov.. scoate ce scoate.. (*Scolile de unde iei droguri mai usor ca la farmacie) politica externa care e Zero Barat.. Si lista e deschisă!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus