Miercuri,
26.06.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Presa elvețiană dezbate subiectul robiei romilor: ”Mănăstirile ar trebui să-și deschidă arhivele, să permită o reconciliere sinceră”

Presa elvețiană dezbate subiectul robiei romilor: ”Mănăstirile ar trebui să-și deschidă arhivele, să permită o reconciliere sinceră”

Unul din cele mai vechi ziare din Europa, Neue Zürcher Zeitung, scrie despre valurile pornite din Sibiu, pe subiectul necesității ca Biserica Ortodoxă să declare public scuze romilor pentru perioada de robie la care au fost supuși până în 1856.

Interesant este că ziarul elvețian funcționa în acel an, cel al dezrobirii romilor, de 76 de ani.

”Cioabă este uneori ridiculizat pentru aspectul său excentric, dar nu este singurul care își cere acest lucru”

”Lupta ultimilor sclavi ai Europei: Un autoproclamat "rege al romilor" împotriva Bisericii Ortodoxe Române”, este titlul articolului care încearcă să intre în detaliu în societatea românească pentru a vedea care sunt motivele pentru care BOR refuză să prezinte scuze, oficial, romilor.

”Până la mijlocul secolului al XIX-lea, sute de mii de romi au trăit ca sclavi în Principatele Române. Biserica Ortodoxă a jucat un rol central în această situație. Aceasta nu își asumă responsabilitatea istorică.

La un an după vecinii lor din Principatul Moldovei, parlamentarii din Muntenia au făcut și ei pasul istoric. Prin "Legea privind emanciparea tuturor țiganilor", așa-numitul Divan, adunarea națională a principatului, a pus capăt la 20 februarie 1856 unuia dintre cele mai rușinoase capitole din istoria minorității adesea discriminate: sclavia de secole a romilor. (...)

Din 2011, ziua de 20 februarie este marcată în România ca o zi de comemorare a eliberării romilor. În afara minorității, însă, evenimentul este cu greu luat în seamă. Interesul pentru istoria romilor este scăzut în societatea majoritară, la fel ca și interesul pentru preocupările lor cotidiene.

Anul acesta, însă, subiectul a făcut valuri. La începutul Conferinței Europene a Romilor, care a avut loc la Sibiu la doar o săptămână după Ziua Memoriei, "Regele romilor" Dorin Cioabă a anunțat că va da în judecată Biserica Ortodoxă Română. El a spus că biserica nu și-a cerut niciodată scuze pentru rolul său istoric de proprietar de sclavi și că mușamalizează problema până în prezent. Anunțul este tot ceea ce s-a făcut și nu a fost depusă nicio plângere”, scrie NZZ.

Antropologul de etnie romă, Delia Grigore, spune pentru ziarul elvețian că atitudinea Bisericii este ”revoltătoare”.

”Cioabă este uneori ridiculizat pentru aspectul său excentric, dar nu este singurul care își cere acest lucru”, scriu jurnaliștii elvețieni.

"Cerem de mult timp ca Biserica Ortodoxă să își recunoască responsabilitatea", spune Delia Grigore într-o conversație purtată cu jurnaliștii de la NZZ.

În urmă cu șapte ani, la 160 de ani de la eliberare, Grigore și alți reprezentanți ai romilor l-au invitat pe Patriarhul Daniel la un eveniment comemorativ. Cel mai înalt demnitar al Bisericii Ortodoxe Române a trimis un mesaj de salut. În acesta, el a relativizat amploarea sclaviei, a minimalizat rolul Bisericii și a subliniat, în schimb, activitatea caritabilă a Patriarhiei pentru minoritatea discriminată, scrie NZZ.

În acest cadru se înscrie și răspunsul oficial la discursul lui Cioabă. "Este revoltător!", s-a indignat Grigore. Unele mănăstiri fuseseră construite de sclavi, altele se îmbogățiseră prin intermediul lor. "Există documente care o dovedesc".

”În secolul al XIX-lea, mănăstirile dețineau aproximativ o treime din totalul sclavilor din cele două principate”

Cum ar trebui evaluată cu adevărat sclavia în România și ce rol a jucat Biserica în această situație, întreabă NZZ.

"Situația este complexă", spune Viorel Achim. Istoricul de la Institutul Nicolae Iorga al Universității din București a scris o lucrare standard despre istoria romilor din România.

"În secolul al XIX-lea, mănăstirile dețineau aproximativ o treime din totalul sclavilor din cele două principate. Restul aparținea nobilimii funciare (boieri) sau statului ("sclavii coroanei"). Marea majoritate a sclavilor erau romi, iar majoritatea romilor erau sclavi. Dar membri ai altor grupuri etnice erau, de asemenea, înrobiți și existau și romi liberi", explică Achim.

În plus, sclavilor coroanei li se permitea, în cea mai mare parte, să își păstreze stilul de viață nomadic. Aceștia aparțineau prințului, dar puteau continua să cutreiere țara atâta timp cât își plăteau dările. Boierii și mănăstirile, pe de altă parte, nu acordau libertate de mișcare sclavilor lor, pe care îi foloseau pentru muncile câmpului și cele domestice.

”Romii din România, unde ponderea lor este estimată la până la 10 % din populație, sunt grav marginalizați”

Cererea de recunoaștere a nedreptății istorice merge mână în mână cu o dezbatere privind posibilele despăgubiri. Pentru sociologul și activistul Gelu Duminică, accentul nu se pune pe cererile materiale. Biserica face multe pentru a atenua problemele sociale ale romilor, scrie NZZ.

"Mănăstirile ar trebui să-și deschidă arhivele, să permită o reconciliere sinceră și să-și aducă astfel contribuția la lupta împotriva rasismului", spune Duminică.

"Acest lucru este mai important decât banii". La fel ca peste tot în Europa Centrală și de Sud-Est, romii din România, unde ponderea lor este estimată la până la 10 % din populație, sunt grav marginalizați din punct de vedere social și economic. La toți indicatorii sociali, cum ar fi speranța de viață, educația sau venitul, ei se află pe ultimul loc. Societatea nu este aproape deloc conștientă de discriminarea istorică împotriva minorității și de consecințele acesteia.

Duminică consideră justificat faptul că biserica este cea mai criticată, deși mănăstirile nu au fost singurele proprietare de sclavi. "Unii urmași ai boierilor ne-au cerut scuze pentru nedreptățile din trecut. În numele statului, fostul președinte Traian Băsescu și-a cerut iertare." Numai din partea Bisericii, spune el, nu a venit niciodată nimic.

”Când cercetătorii români publică pe această temă, o fac mai ales în engleză și în străinătate

"Biserica Ortodoxă Română cultivă o imagine de infailibilitate", spune Stefan Tobler, teolog elvețian stabilit în Sibiu. El face cercetări în România de două decenii. "O examinare critică a propriului trecut este tabu, fie că este vorba de comunism, de antisemitismul de stat din perioada interbelică sau tocmai de înrobirea romilor."

Tobler a experimentat această atitudine pe propria piele, scriu jurnaliștii elvețieni.

Din 2021, el conduce un proiect de cercetare privind rolul bisericii în integrarea romilor. Deși chestiunile istorice au doar o importanță secundară în acest sens, conducerea bisericii a interzis tuturor preoților să lucreze cu echipa lui Tobler. Ca urmare, și Centrul de Cercetări Ecumenice din Sibiu, unde teologul reformat lucra împreună cu colegii ortodocși, a trebuit să se închidă.

"Cercetarea critică asupra Bisericii românești este foarte dificilă", spune și Oliver Jens Schmitt. Istoricul predă istoria Europei de Sud-Est la Viena și este un expert dovedit în România. Când cercetătorii români publică pe această temă, o fac mai ales în engleză și în străinătate, spune Schmitt. Influența Bisericii în societate și în politică este foarte mare.

"Și dacă se ajunge la o controversă publică, conducerea bisericii stă deoparte". NZZ a cerut o declarație purtătorului de cuvânt al Patriarhiei. Solicitarea a rămas fără răspuns, susțin elvețienii însă BOR trimisese la începutul lunii martie o scrisoare prin care îi răspundea regelui Cioabă.

BOR: ”Cum vom putea îndrepta, de pildă, atâtea cruzimi și nedreptăți strigătoare la cer consumate în antichitate, în Evul Mediu, în Renaștere...”

"Nu este nevoie de un doctorat în istorie universală pentru a afla că lumea, până relativ recent în epoca modernă, a fost organizată strict pe principii ierarhice care structurau piramidal societatea, formată din varii categorii de oameni incluse în sistemul politico-social al vremurilor. Așa a funcționat lumea multe mii de ani, conceptul de autonomie personală sau de persoană juridică apărând foarte târziu”, a transmis Vasile Bănescu într-un comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii a mai explicat că „ține de onestitate intelectuală și morală să spunem public și răspicat că nu toți romii erau robi, că nu toți robii din Țările Române erau romi și că robi au fost și foarte mulți români, tătari sau turci”.

„Dacă ignorăm complexitatea realului și a istoriei, reducând totul la câteva idei simplificatoare, dacă sfidăm realitatea încercând să judecăm și să tranșăm trecutul cu un instrumentar total inadecvat acestuia, cel al sensibilităților, al actualelor drepturi civice, al avansului cunoașterii și al logicii prezentului, ca și cum acest instrumentar ar fi aplicabil și unor lucruri din afara experienței sociale în care a apărut, atunci ne aflăm cu certitudine în fața unui șir nesfârșit de dileme coborâtoare pe firele milenare ale istoriei.

Cum vom putea îndrepta, de pildă, atâtea cruzimi și nedreptăți strigătoare la cer consumate în antichitate, în Evul Mediu, în Renaștere, în timpul sângeros al Revoluției Franceze, al Holocaustului nazist și sinistrului Gulag comunist sau în oricare epocă istorică ale cărei reverberații oricât de sublimate ajung încă supărător până la noi? Cum vom putea rescrie istoria în așa fel încât ea să se transforme într-un senin prezent continuu, edificat utopic pe ștergerea radicală a accidentatului relief cultural, social și moral al trecutului?”, se întreabă oficialul BOR în comunicat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Emil

Acum 1 an

Tot slugi la hoti sunt. Roman muncind si cuc clocind n-o sa vedeti niciodata.
Raspunde

ValKer

Acum 1 an

Serios, ..IEMIL ? Tu ori ai peste 70 de ani, ori vorbesti din proprie experienta. Romanii muncesc ca sclavii prin toate tarile din vest cat si acasa.. in mare parte pentru corporatiile straine. Ia mai scoate capul din ascunzatoare si fa un drum prin zonele industriale. Sovromurile erau mici copii, pe langa ce se intampla azi.... De la soferi de autobuze sau camioane, la asistente medicale, medici, electricieni, zidari sau ingineri, romanii le cam fac pe toate. .... salariile sunt tinute in jos, prin denigrare constanta. Ca si acest "articol"... menit sa te faca sa te simti prost, ca ai probleme si deci, esti o tara necivilizata.. de unde rezulta ca .... fiind roman, trebuie sa fii un sclav ieftin si nimic mai mult. Asta vor sa le faca si rusilor, dar nu le merge... de aia avem razboi mai la nord. Invata sa traiesti pe planeta asta, nu in wonderland.
Raspunde

AMN114

Acum 1 an

Numai un hăbăuc wokist poate crede că va exista vreodată reconciliere. Să deschidem trecutul, să vedem cine a asuprit pe cine ș-apoi, după ce ne-am amărât, scandalizat, supărat pe cele aflate, să fim domle frați, să ne pupăm și să ne îmbrățișăm ipocrit:)))) Nu mai bine spunem noi că așa au fost vremurile, iar dacă robii țigani au stat subjugați e pentru că fie le-a plăcut, fie mai mult nu au putut? Unul care se complace la locul de muncă mizer, de exemplu, își merită soarta. Dacă au fost sclavi, *********

Raspunde

DB

Acum 1 an

Dacă ne-am da interesul să aflăm ceva pertinent am porni de la realitatea că secularizarea averilor mănăstirești sau confiscarea a aproape 25% din suprafața arabilă a Principatelor Unite sub Cuza, plus munți, păduri, etc a vizat în special mănăstirile "închinate", ale căror drepturi de exploatare și resurse umane, inclusiv robii erau gestionate de entitățile bisericești cărora erau închinate: Patriarhia Constantinopolului, Antiohiei, Ierusalimului și mănăstirile din Athos, pt că aflându-se sub stăpânire otomană erau supuse unor restricții și nu aveau cum să se întrețină. Dacă cineva este in mod genuin interesat de soarta romilor trebuie sa înceapă de acolo. Mănăstirile românilor erau prea pârlite că să aibă robi.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

In Transilvania tiganii nu erau robi. Nu ne intereseaza.

Raspunde

Lectii de la parveniti... iar si iar

Acum 1 an

Iar vine "vestul", sa ne dea lectii de viata, morala si cate si mai cate ? Dupa ce si-au musulmanizat tarile, au instaurat legi anti familii...... ne-au gasit iar pe noi sa ne faca morala. Of of.... lupii moralisti. Au asa niste tari perfecte, incat nu mai gasesc pe nimeni sa le monteze o priza. Trebuie sa vina un roman, polonez, sarb... Dar ei au morala.

Raspunde

Tourette

Acum 1 an

Sa vedem cum se reconciliaza ei cu toti musulmanii pe care si i-au adus peste ei. Elvetikistan in vreo 25 de ani asa, actualmente pre elvetikistan. La fel si Germanistan, Frankistan sau Emiratul Unit Britanic. Viitorul suna ....extraordinar. Mai vrem lectii si sugestii.
Raspunde

Xxx

Acum 1 an

De cind Cuza a facut o mare greseala au trecut peste 150 de ani. S au civilizat cumva???? In nici un caz! Asa ca ar trebui revenit la sit initiala sau si mai simplu rezolvarea problemei prin metoda Science Fiction. Hai sa o mai lasam cu integrari...politic corect...nediscriminari...etc. s a vazut ca nu functioneaza in cazul unor subspecii!
Raspunde

@@@

Acum 1 an

Da, bineinteles. Si daca se poate sa le dea bani gramada drept despagubiri ca sa-si poate construi turnulete, sa-si ia Mertzan si sa faca paranghelii in mijlocul strazii... Elvetienii acestia sa-si vada de ale lor...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus