Vineri,
22.09.2023
Parțial Noros
Acum
21°C

Program experimental al Serviciului de Probațiune și al Serviciul Rutier Sibiu: 15 șoferi aflați sub supraveghere învață primul ajutor în caz de accidente

Program experimental al Serviciului de Probațiune și al Serviciul Rutier Sibiu: 15 șoferi aflați sub supraveghere învață primul ajutor în caz de accidente

Serviciul de Probațiune Sibiu și Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, cu sprijinul Serviciului de Ambulanță al Județului Sibiu derulează un program experimental ”Proceduri în caz de accident: măsuri de intervenție și prim ajutor,” destinat conducătorilor auto aflați în supraveghere, anunță marți reprezentanții IPJ Sibiu printr-un comunicat de presă. 

În 3 aprilie, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, din Valea Aurie, timp de 3 ore și jumătate, 15 persoane aflate în supravegherea Serviciului de Probațiune Sibiu, pentru comiterea de infracțiuni rutiere, au participat la sesiunea ”Proceduri în caz de accident: măsuri de intervenție și prim ajutor”. 

Ce faci în cazul în care plonjezi cu mașina în apă? Cum te evacuezi în siguranță dintr-o mașină răsturnată? Ce faci în cazul în care autovehiculul ia foc? Ce obligații legale ai în caz de accident, cu sau fără victime? Beneficiarii au dezbătut exemplele practice furnizate, oferind propriile exemple de situații de risc cu care s-au confruntat, precizează sursa citată.

Accidentele rutiere cu victime au impact emoțional și sunt intens mediatizate, dar acest lucru este departe de a fi suficient pentru ca populația să fie pregătită să intervină în astfel de situații. 

Cum te protejezi în cazul în care esti martorul unui accident rutier? Ce detalii sunt necesare la apelul de urgență 112? Ce poți face până sosește un echipaj specializat? Au fost întrebări la care echipa de formatori a Serviciului de Ambulanță al Județului Sibiu a oferit răspunsuri concrete, prin informații și exemple practice, urmate de exersarea, de către beneficiari, a unui pachet minimal de proceduri de resuscitare cardio respiratorie, oprirea unei hemoragii, imobilizarea unui membru, intervenții în caz de arsuri, folosirea trusei auto de prim ajutor.

Instruirea pentru acordarea primului ajutor, pe lângă beneficiul personal, aduce participanților și o viziune mai profundă asupra complexității unui eveniment rutier cu victime, la pachet cu creșterea empatiei față de victimă, stimulând motivația de schimbare a comportamentului rutier inadecvat. 

„Odată cu schimbarea mentalității, prin înlocuirea expunerii facile la risc, atât a propriei persoane cât și a celorlalți participanți la trafic, cu o nouă paradigmă de gândire centrată pe siguranță rutieră, stimulăm valorificarea potențialului prosocial al beneficiarilor, ca vectori de schimbare în comunitate. 

Prin înțelegerea raționamentelor din spatele legislației rutiere, prin dezvoltarea spiritului de anticipare și a capacității de a se transpune în locul potențialelor victime, participanții devin cei mai buni mesageri ai siguranței rutiere, vorbindu-le celor din mediul lor nu numai din experiența proprie, ci dintr-o perspectivă imbogățită cu multe informații și exemple complexe,” spun specialiștii.

Context

Din anul 2019, Serviciul de Probațiune Sibiu derulează, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu, programul de educație rutieră și prevenire a recidivei, denumit ”Prevenirea infracțiunilor contra siguranței circulației pe drumurile publice - În siguranță la volan, stop accidentelor!”, destinat persoanelor aflate în supraveghere, care au obligația, stabilită prin sentința penală, de a urma un program de reintegrare. 

Până anul acesta, modulul de bază al programului ”În siguranță la volan, stop accidentelor!” era format din 4 sesiuni, acestea facilitând schimbări la nivel cognitiv și comportamental,  prin creșterea gradului de informare privind circulația pe drumurile publice și îmbunătățirea abilităților de luare a deciziilor, de identificare a factorilor de risc și a alternativelor. 

Din feedback-ul primit de la beneficiarii Serviciului de Probațiune Sibiu, coroborat cu insuficiența demersurilor altor intervenienți din sfera publică și privată, reiese frecvent necesitatea intensificării activităților instructiv-educative.

Serviciul de Probatiune Sibiu a dezvoltat, cu titlu experimental, această nouă sesiune, ”Proceduri în caz de accident: măsuri de intervenție și prim ajutor” lărgind sfera abilităților vizate și abordând noi perspective. În viitor, există posibilitatea exportării acestui model de intervenție la nivel national, în cadrul tuturor serviciilor de probatiune. 

Beneficiarii acestui program sunt persoane condamnate/sancționate pentru comiterea de infracțiuni rutiere, marea majoritate fiind bărbați, cu un nivel de educație eterogen, de la persoane analfabete, până la persoane cu studii universitare, grupurile fiind formate, în medie, din 15 participanți/grup. 

Anual, Serviciul de Probațiune Sibiu organizează susținerea a 5-6 astfel de grupuri, la  sediul Centrului de Analiză și Prevenire a Criminalității - Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu.

Serviciul de Probațiune Sibiu supraveghează aproximativ 2200 de cazuri anual, dintre care peste 40 % reprezintă persoane sancționate penal pentru comiterea de infracțiuni rutiere. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus