Joi,
10.10.2024
Cer Senin
Acum
24°C

117 ani de istorie neîntreruptă a Corului „Timotei Popovici” de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Cel mai vârstnic membru are 92 de ani

117 ani de istorie neîntreruptă a Corului „Timotei Popovici” de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Cel mai vârstnic membru are 92 de ani

Duminică de duminică cei care ajung la Catedrala Mitropolitană din Sibiu pot admira corul care dă răspunsurile liturgice în timpul slujbelor. Însă dincolo de vocile răsunătoare, de cei aproximativ 60 de membri, de frumusețea acestui cor stau 117 ani de istorie presărați cu poveștile unor oameni talentați, dedicați și cu profunzime sufletească; ei și-au pus amprenta în timp. Corul este dirijat astăzi de Pr. Lect. Dr. Dan Alexandru Streza, masterand și doctorand în Teologie și Muzică, cel care a reușit să creeze o puternică legătură între acest cor și Secția de Muzică Religioasă de la Facultatea de Teologie din Sibiu.

Corul „Timotei Popovici” al Catedralei Mitropolitane din Sibiu a fost înființat în anul 1906, odată cu sfințirea catedralei, fiind dirijat pe atunci de marele compozitor Timotei Popovici. A activat neîntrerupt până în prezent, dând răspunsurile liturgice în duminici și sărbători, susținând concerte, participând la concursuri şi festivaluri corale din țară şi străinătate.

Corala poartă numele fondatorului ei, personalitate marcantă a vieții muzicale bisericești, care a condus Corul Catedralei până în anul 1940, dovedindu-se un mare dirijor și compozitor, atât pe plan local, cât și pe plan național.

Fotografie a membrilor corului realizată în anul 1992

Toți succesorii săi la pupitrul corului s-au remarcat de-a lungul timpului ca muzicieni și compozitori talentați: preotul profesor Gheorghe Şoima, arhidiaconul profesor Ioan Popescu, Ilie Micu, preotul Ioan Florea, Ioan Arsin, Nicolae Suciu, preotul profesor universitar doctor Vasile Grăjdian, preotul lector doctor Sorin Dobre și profesorul Ovidiu Moldovan.

În prezent corul este condus de preotul lector doctor Dan Alexandru Streza, și are în jur de 60 de membri, ce provin din rândul profesorilor, învățătorilor, tinerilor studenți și elevi, dar și a altor categorii profesionale, toți fiind oameni talentați și dedicați slujirii lui Dumnezeu prin cântare.

Dirijor de la 16 ani

Părintele Dănuț Streza, așa cum îl știu apropiații își amintește că preotul Vasile Grăjdean a fost mentorul și îndrumătorul său în facultate și în toată cariera lui muzicală. Cu ajutorul lui a ajuns să dirijeze acest cor de la vârsta de 16 ani.

„Eram un mucea de copil, abia intrasem la liceu în clasa a IX-a când părintele m-a întrebat dacă nu vreau să dirijez corul. Eu cântam în cor, încă de la 12 ani. Inițial am cântat cu femeile având voce de alto, dar pe măsură ce am crescut și mi s-a schimbat vocea am trecut la bariton și la bas, alături de greii corului. Vorbesc aici de oameni în vârstă, dar cu prestanță și cu voci foarte frumoase. Îmi amintesc că eu tot animam cântările și părintele m-a observat. A fost momentul în care m-a întrebat dacă nu vreau să dirijez și eu. Iar eu, „smerit” cum eram, am spus: da, cum să nu”, povestește părintele zâmbind ghiduș.

Preotul dirijor este născut în Sibiu. Școala primară și Gimnaziul l-a făcut la Liceul de Artă, la secția de pian principal, apoi liceul la Colegiul Național „Octavian Goga”, continuând în paralel să studieze muzica. După liceu a urmat Facultatea de Teologie, a făcut masterul și doctoratul în teologie, practicând, în continuare dirijatul corului.

Preotul lector doctor Dan Alexandru Streza

„Muzica a fost ca o a doua latură a carierei mele. O pasiune a mea. Drept dovadă după ce am terminat studiile teologice m-am înscris la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. De asemenea, cu ajutorul lui Dumnezeu, am făcut și masterul și doctoratul în muzică”, povestește părintele dirijor.

Aceste cursuri i-au venit mănușă, pentru că după mari eforturi, la Facultatea de Teologie din Sibiu a fost înființată o Secție de Muzică Religioasă, o program de licență care, alături de Teologia Pastorală, întregește învățământul teologic sibian.

Părintele vorbește cu entuziasm nedisimulat despre aceasta și cu dăruire despre legătura dintre Secția de Muzică și corul pe care îl dirijează.

„Parohia mea este corul. Acești oameni care cântă alături de mine”, spune părintele dirijor.

Cor și școală, școală și cor – un angajament format din dragoste pentru muzică

În momentul de față din Corul „Timotei Popovici” al Catedralei Mitropolitane din Sibiu fac parte sibieni devotați cărora le place cântarea și rugăciunea. Și ușa este deschisă către oricine dorește să se alăture. Trebuie să aibă doar dragoste pentru Dumnezeu și pentru muzică. Nu sunt teste eliminatorii și nu se fac selecții. Cei care s-au alăturat pe parcursul anilor doar și-au dorit să cânte, având firește și aptitudini muzicale.

„Ce-i drept, ar fi frumos să fie mai mulți tineri, dar noi suntem deschiși tuturor doritorilor, pentru că în timp, aptitudinile muzicale se îmbogățesc prin practică... O școală mai bună nu există. Facem și repetiții săptămânale, fie într-o zi prestabilită, fie duminica după slujbă”, spune părintele dirijor.

Vorbește cu drag atunci când spune că la ora actuală catedrala are un cor omogen, cu un repertoriu bogat. Acest fapt se datorează și legăturii formate în ultimii ani între Secția de Muzică Religioasă a Facultății de Teologie din Sibiu și membri corului.

„O legătură foarte strânsă s-a stabilit între secția de muzică religioasă și corul catedralei. Spun asta pentru că din membri corului am avut primele trei promoții. Aproape 80% dintre studenți și absolvenți sunt membri ai corului care au decis să se școlarizeze. Decanul de vârstă în prima promoție a avut 75 de ani. A fost ceva cu totul deosebit. În urma acestei colaborări s-a îmbunătățit foarte mult și calitatea lor ca oameni iubitori de muzică, precum și calitatea corului ca întreg. Am făcut concerte coral – simfonice în colaborare cu corul Codex Apulum din Alba Iulia am făcut Oratoriul Bizantin de Paști și apoi Oratoriul bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu. Apoi, în colaborare cu Asociația Opera Vox din Cluj am făcut Requiem-ul Parastas de Marțian Negrea și chiar opera Nabucco de G. Verdi într-un turneu la Sibiu, Brașov și Alba-Iulia. Toate au fost lucrări vocal-simfonice ample și complexe, dar deosebit de înălțătoare. De asemenea, este minunat că am reușit cu ajutorul acestor oameni să înființăm un program nou de licență, Muzică Religioasă, o secție care anul acesta ajunge la cea de-a cincea promoție de studenți care așteaptă să se înscrie. Și cel mai frumos este că cei care urmează acest program de studiu dobândesc atât cunoștințe religioase de cultură generală, cât mai ales o cultură muzicală serioasă. Noi facem materii așa cum se fac la conservator: Teorie și solfegiu, Canto, Pian general, Istoria muzicii, Ansamblu coral, Dirijat, Armonie, Contrapunct, Cântare bizantină și altele”, spune părintele Dănuț Streza.

Cei care termină la Sibiu au diplomă în domeniul muzicii și pot ocupa diferite posturi în domeniu, inclusiv postul de profesor de educație muzicală.

„Avem deja patru sau cinci absolvenți care predau educația muzicală. Chiar acum, recent, am avut vizita de acreditare a secției de Muzică, în cadrul căreia, angajatorii absolvenților au fost convocați și au dat mărturii foarte plăcute și bine venite despre ei”, adaugă preotul.

El întărește ideea că mulți au urmat această Secție de Muzică Religioasă de drag, pentru suflet și pentru a înțelege muzica mai bine. Acum sunt mai implicați, mai conștienți de misiunea lor și au adăugat un plus valoare în activitatea și formarea muzicală.

Cel mai în vârstă membru al Corului „Timotei Popovici” împlinește anul acesta 92 de ani. „Era cât pe ce să fie și student, dar s-a răzgândit. A decis că ar fi prea mult să fie student la această vârstă. În schimb, vine duminică de duminică și cântă... Este o enciclopedie de romanțe și poezie și îl prețuim enorm”, spune părintele dirijor.

Majoritatea celor care fac parte astăzi din cor au între 40 și 60 de ani. Cei mai tineri sunt copilași de 10 sau 11 ani. Mai vin și elevi și studenți, chiar dacă nu o fac duminică de duminică.

În mai 2016, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Corului „TIMOTEI POPOVICI” al Catedralei Mitropolitane din Sibiu (1906 - 2016), a organizat în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Sibiu un concert vocal-simfonic:

Corul poate fi văzut și ascultat în Catedrala Mitropolitană din Sibiu în fiecare duminică și la unele sărbători. De asemenea, toți cei care își doresc să aibă parte de o slujbă specială, pot apela la serviciile corului, pentru cântări înălțătoare la nunți, botezuri și alte evenimente.

Există multă deschidere din partea părintelui dirijor și din partea membrilor corului Catedralei din Sibiu față de întreaga comunitatea sibiană.

Cu toții se străduiesc permanent să continue tradiția predecesorilor săi și să sensibilizeze publicul auditor, și în special pe tineri, pentru a aprecia cântarea corală și a conștientiza importanța valorilor muzicale autentice pentru dimensiunea culturală a societății contemporane.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Rodica H

Acum 1 an

Mă bucur să fac parte din corul ,,Timotei Popovici" În decursul anilor am avut ocazia să particip la toate activitățile acestui cor și am o mare mulțumire sufletească. La îndemnul Pr Dănuț Streza am absolvit facultatea de Teologie secția Muzică Religioasă unde am avut foarte multe de învățat. Doresc succes celor care vor să urmeze această activitate frumoasă ,,Muzica"
Raspunde

Eu

Acum 1 an

....altfel zis, tăticu mitropolit, a facut facultate de muzica la sibiu....... pentru prâslea!!!
Raspunde

Sibianca

Acum 1 an

SUNT BUCUROASA CAND MERG LA BISERICA SI ASCULT CORUL. MA LINISTESTE SI AM O ZI BUNA. FELICITARI PARINTELUI DAN STREZA .
Raspunde

Teodora Tănase

Acum 1 an

Sunt membră a corului mitropolitan „Timotei Popovici” din Sibiu și mă simt onorată că fac parte din acest cor! Aici mă simt ca într-o mare familie, aici mă regăsesc, aici simt bucuria și harul în timpul sfintelor liturghii. Meritul este al părintelui nostru dirijor, Pr. Lect. Dr. Dan Alexandru Streza, căruia îi mulțumim pentru măiestria dirijorală, pentru grija și atenția pe care le are față de noi toți și pentru multiplele activități pe care le organizează în cadrul corului. Iubesc acest cor minunat și Îi mulțumesc Lui Dumnezeu că mi-a deschis acest drum în viața mea!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus