Marţi,
05.12.2023
Partial Noros
Acum
-2°C

Doi sibieni au renunțat la joburile de inginer și analist programator și au deschis un atelier de tâmplărie. Alex și Irina Grădinaru: Am știut mereu că ne dorim să facem asta

Doi sibieni au renunțat la joburile de inginer și analist programator și au deschis un atelier de tâmplărie. Alex și Irina Grădinaru: Am știut mereu că ne dorim să facem asta

TRUA este dorința a doi sibieni de a-și deschide propria afacere și de a porni pe un drum comun nu doar în viața personală, ci și în ceea ce înseamnă un business. În spatele atelierului de tâmplărie TRUA din Viile Sibiului sunt Irina și Alexandru Grădinaru, doi oameni plini de pasiune, care au renunțat la joburile de inginer și de analist programator pentru a se dedica în totalitate afacerii care a adus la realitate cel mai mare vis al lor.

Irina și Alex au 39 de ani și de 10 ani sunt împreună. De formare analist programator, Alex a studiat profilul tehnic la Independența, iar apoi a continuat să lucreze în domeniul tehnic. A lucrat în centrul de inginerie de la Continental, loc în care s-a format ca și metrolog. De profesie inginer, Irina a lucrat mai mulți ani la Uzina de apă, mai întâi ca laborant, iar apoi ca inginer pe partea de microbiologie.

Dorința de a-și deschide o afacere pe cont propriu a fost dintotdeauna, iar atunci când au simțit că este momentul au lăsat locurile de muncă pe care le aveau și au început să pună de la zero bazele atelierului de tâmplărie TRUA.

„Ideea a venit înainte de pandemie, noi nu aveam legătură cu domeniul, dar într-un fel sau altul știam că ne dorim să facem acest lucru, în această direcție ne-am dus. Pe atunci Irina deja renunțase de câțiva ani la jobul pe care îl avea și am decis că acela a fost momentul să pornim de la zero. A fost dificil, dar am avut mereu sprijinul familiei. Acest lucru ne-a încurajat atunci enorm, dar și în aceste momente sprijinul apropiaților contează la fel de mult pentru noi. Împreună cu Irina am făcut totul, logo-ul, site-ul, promovarea, tot ce înseamnă astăzi TRUA”, a povestit Alex pentru Turnul Sfatului.

Se completează perfect

În cadrul atelierului, Irina se ocupă cu partea de administrație: contabilitate primară, administrarea site-ului, paginile de socializare, contracte, promovare, iar Alex este cel care duce proiectele la finalitate prin lucrarea, prelucrarea, finisarea și montarea lemnului.

„Ne completăm pentru că eu știu câte puțin din ceea ce face ea și ea știe câte puțin din ceea ce fac eu. Dacă avem câte o situație pe care trebuie să o discutăm, o discutăm deschis și noi avem stilul de găsi cea mai bună soluție împreună. Este o regulă nescrisă, până când nu e toată lumea de acord, nu luăm decizia. De multe ori găsim o variantă de mijloc, care să fie bună pentru amândoi, construim și important este să fim amândoi împăcați”, mai spune acesta.

Ce servicii oferă

Principalele servicii oferite de cei doi sibieni constau în realizarea de scări interioare pe structură de lemn, însă cei doi realizează și trepte pentru scări pe structură metalică, placări cu lemn ale scărilor din beton, balustrade, dar și alte lucrări de tâmplărie, pe care le primesc ca pe niște provocări. Alex spune că foarte importantă în afacerea lor este relația pe care o au cu colaboratorii.

„Nu poți singur, trebuie să ai colaboratori, trebuie să ai oameni cu care să lucrezi, trebuie să ai susținerea familiei, încrederea aceasta te ajută să mergi mai departe. E foarte greu să ții o afacere în picioare, e foarte greu să-ți faci toate autorizațiile și să știi exact ce și cum trebuie făcut. Când ai o problemă te întorci către colaboratori, îi întrebi pe ei cum au făcut, legi prietenii și cunoștințe și te ajuți cu ei”, mai spune acesta.

Lucrările sunt făcute din lemn masiv, de esență tare, precum fag, stejar, frasin, paltin.

„Ca să ai un lemn de calitate trebuie să te duci la sursa bună. Am făcut un drum până la Brașov, ne-am întâlnit cu oamenii, am stat acolo, am văzut tot procesul, cum ajunge lemnul de la buștean la produs finit, uscat, am văzut cuptoarele, am văzut unde se usucă, am văzut absolut tot”. 

„Cred că partea cea mai faină e să n-ai niciun șef”

Dacă îi întrebi care este punctul forte în a avea propria afacere, cei doi răspund că lipsa unui șef. De asemenea, aceștia consideră că pasiunea cântărește enorm în decizia de a-ți pune energia și investiția într-un business.

„Cred că partea cea mai faină e să n-ai niciun șef, să fii pe cont propriu, dar contează foarte mult să-ți placă ceea ce faci. Îți dă libertatea să faci anumite lucruri fără să fie nevoie să te învoiești de la un șef. Aceasta este una dintre părțile faine. Lucrul cu omul este cel mai greu și interacțiunea cu el este cea mai importantă”, completează Irina.

Pe lângă cursuri, Alex și Irina au participat la foarte multe workshop-uri de unde au extras toate cunoștințele de care aveau nevoie pentru afacerea lor.

„Am început investiția cu minus, cu sculele noastre de mână pe care le-am avut adunate în ani de zile. Am început să băgăm bani în firmă ușor, ușor. Un pas mare a fost atunci când ne-am cumpărat circularul de masă, apoi am mai cumpărat încă unul. Momentan, suntem la stadiul în care tot profitul care vine intră înapoi în firmă”, mai spune sibianca.

Pe viitor cei doi își doresc să se extindă, să investească în aparatură nouă și să-și mărească echipa TRUA.

„Avem, cu ajutorul partenerilor, câteva utilaje comodat, pe care le putem folosi gratuit. Colegul nostru avea utilajele într-un depozit, nu erau folosite și le pusese deoparte. Le-am transportat și le folosim în atelierul nostru din Viile Sibiului. De aceste mașini ne folosim și cu ele lucrăm în fiecare zi. Ne vedem făcând asta pe termen lung, aceasta este afacerea pe care ne-am dorit-o. Pe viitor vrem să ne extindem, să ne luăm angajați și să avem aparatură și mai performantă”, spun cei doi despre planurile pe care le au.

Comenzi se fac în Sibiu, dar și în județe învecinate precum Vâlcea sau Alba. Pe cei doi sibieni îi găsiți pe pagina de facebook  Trua.ro, pe site, dar și la numărul de telefon 40 757 786 517.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Florin

Acum 7 luni

Bravo! Sa reusiti in toate planurile de viitor pe care le aveti.
Raspunde

Emil

Acum 7 luni

Nu oricine se pricepe la combinatia lemnului cu PVC-ul.
Raspunde

Aristide

Acum 7 luni

Minunat! Bravo, bravo, bravo!
Raspunde

Mda

Acum 7 luni

Felicitări pentru inițiativa, dar după vreo 2 ani de controale de la ANAF, Itm, ISU și alte instituții de forța ale statului defect roman se vor întoarce la joburile lor din păcate … Vorbesc din experiența si cred ca sute se antreprenori romani sunt de acord cu mine. Succes oricum si felicitări pentru curaj !

Raspunde

R

Acum 7 luni

Bravo lor,ii admir pentru curaj. Doar cu dragoste pentru lemn și pasiune poți răzbate.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus