Duminică,
16.06.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Un om atacat şi trei urşi ucişi în accidente, dintre care doi pe Autostrada Transilvania

Un om atacat şi trei urşi ucişi în accidente, dintre care doi pe Autostrada Transilvania

Şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Mureş, Dănuţ Ştefănescu, a declarat, marţi, că în ultimele zile s-au semnalat numeroase incidente legate de urşi, între acestea regăsindu-se cel în care un om a fost atacat şi rănit, în zona Sovata, şi trei accidente, unul de tren, iar două pe Autostrada Transilvania.

"A fost atacul de la Sovata în care un om a fost rănit, se presupune de către o ursoaică. Încă nu ni s-au cerut despăgubiri deoarece noi acordăm aceste despăgubiri. Nu avem datele respective deoarece, în cazul unui atac, ursul pleacă, omul este dus la UPU şi nu mai ai ce vedea, ursul nu mai stă acolo. Am recomandat celor de la fondul de vânătoare, Administraţia Fondului de Vânătoare, să ceară pentru a primi autorizaţie de împuşcare pentru un urs. (...) Dacă a fost ursoaică cu pui, se schimbă puţin problemele. (...) Două accidente de maşină, unul de tren, şi, ca noutate, accidentele au fost pe autostrada Iernut-Cheţani. Un urs a fost omorât, unul a fost rănit după care a murit. Au fost predaţi la fondurile de vânătoare. (...) Se vede că acele garduri n-au dat rezultate dacă urşii au ajuns pe autostradă. Nu e firesc să vedem urşi pe autostradă, la o viteză de 130 km/h să loveşti un urs nu e cea mai mare plăcere", a declarat presei, marţi, Dănuţ Ştefănescu.

Directorul APM Mureş a precizat că pagubele provocate de urşi sunt raportate zilnic şi că, în acest an, au fost raportate şi pagube cauzate de lupi.

"Pagube avem zilnic una-două raportate, în special la vite şi la oi. Am avut şi două pagube, anul acesta, provocate de lup (...) avem o haită de lupi în zona Gorneştiului care a mai făcut pagube. Mai avem un urs împuşcat pe baza autorizaţiei din legea de prevenţie", a afirmat Ştefănescu.

Acesta a precizat că, deşi urşii nu au habitatul în zona de câmpie, aici au început să fie semnalaţi tot mai des şi provoacă pagube.

"Nu pe câmpie este habitatul ursului, deci n-ar avea ce să caute ursul, el are habitat în zona montană, în pădurile din zona montană. Din păcate, avem mai multe pagube, foarte mulţi urşi au coborât în zona de câmpie. (...) Stau în acele zone unde găsesc de mâncare, o oaie sau o vită, după care vine sezonul de porumb, de fructe şi se axează pe aceste lucruri. Din păcate, avem foarte mulţi. Sperăm că inventarierea care se face la nivel de ţară de către Ministerul Mediului să scoată în evidenţă numărul aproape exact de urşi. Să vedem câţi urşi avem în realitate, cu cât este depăşit efectivul normal de urşi", a afirmat şeful APM Mureş, potrivit Agerpres.

El a precizat că primăriile din judeţul Mureş nu au uzat de ordonanţa de urgenţă pentru extragerea urşilor, preferând doar alungarea acestora şi, recent, relocarea, deşi în România, pe baza acestui act normativ, au fost împuşcaţi aproximativ 25-30 de urşi. 

foto ilustrativă arhiva

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus