Sâmbătă,
21.09.2024
Cer Senin
Acum
3°C

Cei care supraveghează 2.000 de infractori sibieni au intrat în grevă generală: „Infractorii câștigă mai bine”

Cei care supraveghează 2.000 de infractori sibieni au intrat în grevă generală: „Infractorii câștigă mai bine”

Din cauza salariilor care nu corespund calificării și numărului mare de cazuri pe care le au în lucru, zece din cei 14 consilieri ai Serviciului de Probațiune Sibiu sunt în grevă generală începând de miercuri. Aproximativ 2.000 de sibieni condamnați penal sunt, în acest moment, în supravegherea serviciului ai cărui angajați protestează.

Greva generală a fost declanșată la nivel național după mai multe acțiuni de protest organizate în ultimele luni, cu scopul de a convinge conducerea Ministerului Justiției să crească veniturile salariale consilierilor din serviciile de probațiune. Sunt 680 de astfel de consilieri în toată țara, care în acest moment au în supraveghere 100.000 de persoane condamnate pentru diferite infracțiuni sau care au fost liberate condiționat din închisori.

La Sibiu, Serviciul de Probațiune are 16 consilieri, dintre care, în acest moment, doi sunt în concediu medical. Intrați în grevă generală, consilierii mai asigură „serviciile esențiale”: participarea la ședințele de judecată sau întocmirea unor referate de evaluare, spre exemplu.

Muncă multă, responsabilitate penală, venituri mici

Cei 16 consilieri de la Sibiu au în supraveghere, pe parcursul unui an, aproximativ 3.500 de infractori. Cazuri active aflate în supraveghere în acest moment sunt în jur de 2.000. Un număr mult prea mare raportat la numărul consilierilor. „La nivelul Uniunii Europene, media de gestiune a cazurilor de supraveghere este în jurul a 40 – 50 de cazuri pentru fiecare consilier. Noi avem o medie de 150 de cazuri pentru fiecare consilier, gestionate anual. Și sunt situații în țară unde avem colegi care au și câte 400 de cazuri active în gestiune”, descrie Mihaela Moldovan, lider de sindicat în cadrul Serviciului de Probațiune Sibiu, o parte din situațiile care generează nemulțumiri printre colegii săi.

Din cauza numărului ridicat de cazuri de gestionat, menirea consilierilor își diminuează mult efectul, deoarece nu mai pot oferi servicii de calitate. „Facem proceduri. Nu mai avem timp de intervenții psihologice, pentru că esența muncii noastre nu este doar partea de procedură juridică, ci și lucrul cu omul, prin consilierea individuală și programe de integrare de grup

Greva generală vine după alte proteste sindicale, care au inclus și greve de avertisment (vezi foto principală). „Domnul ministru se eschivează că nu poate emite un ordin, care în cazul altor categorii din Justiție a putut fi emis. Nouă salariile ne-au fost calculate de la bun început greșit și nu ne-a mai fost făcută nicio modificare salarială din 2016 încoace. Deci nu avem niciun fel de indexare sau mărire salarială de mulți ani. Avem colegi debutanți care au salarii de 3.000 – 3.200 de lei, mult prea mici în raport cu pregătirea de care este nevoie, volumul de muncă, surmenajul psihic, riscurile la care ne expunem. Pentru a accede în sistem trebuie să urmăm un examen ale cărui etape se întind pe parcursul a aproximativ nouă luni. Adică ridici ștacheta atât de mult pentru accesul într-un sistem cu un volum de muncă imens, responsabilitate foarte mare, iar nivelul de salarizare nu îl ridici la nivelul normal. Noi știm și nivelul de salarizare al celor pe care îi consiliem: persoane cu patru clase au un nivel de salarizare mai mare decât al nostru angajându-se în comerț sau construcții”, mai arată Mihaela Moldovan.

Greva generală va dura cel puțin pe parcursul acestei săptămâni.

Foto: arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Emil

Acum 1 an

Ce probatiune fac mafiotii astia va spune Berechet. Iohannis ii ordona premierului; ala, ala, ala, sa-si curete bubele pentru a fi inscunati in functii publice, iar reteaua lui Stan Gheorghe, Mateescu, Bode, Iamandi, Racovita si Predoiu rad bubele cu Vladoiu, Bacanaru, Veseli, etc, cu tot.
Raspunde

Newman

Acum 1 an

Nu va convin salariile, mergeti si lucrati in fabrica.Sunt destule locuri in Sibiu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Chirica

Acum 1 an

Da, băi, la fabrică ca numai atat stii tu! Daca ai baut cerneala mai taci acolo in papusoi ... Dupa tine numai munca la șaibă mai exista!
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Se alege praful si pulberea de tot daca bagi hotii in bruma de fabrici scapate neuzurpate de infractorii politici.
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 an

Sunt destui și încă f.multi care lucrează în fabrici și care nu au băut cerneală.Dar astia chiar produc ceva ,și acel "ceva"va asigura salariile și voua astora de la stat care cereti în permanență bani.Ala din fabrica poate nu a avut pilele tale încât să aibe joia program scurt și liber de vinerea,așa că nu-ti zbârli penele degeaba.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus