Miercuri,
21.02.2024
Innorat
Acum
4°C

The Eclectors: Doi prieteni din Sibiu au început o afacere din dragoste pentru muzică. ”Vrem să împărtășim magia sunetului și a muzicii de pe vinil”

The Eclectors: Doi prieteni din Sibiu au început o afacere din dragoste pentru muzică. ”Vrem să împărtășim magia sunetului și a muzicii de pe vinil”

Doi tineri uniți de pasiunea pentru muzică și de dorința de a împărtăși oamenilor ceea ce le place să facă. Este vorba despre doi prieteni, Vlad Dumitru și Darius Cârstea, care de aproximativ cinci ani sunt inițiatorii proiectului The Eclectors. Cei doi tineri animă evenimentele și festivalurile din Sibiu sau din alte orașe cu muzică pe discuri de vinil.

S-au cunoscut când erau colegi de muncă, acum mai bine de șapte ani, iar faptul că amândoi erau pasionați de viniluri i-a unit. Așa s-a legat prietenia lor, care în scurt timp s-a transformat într-o colaborare muzicală. Tot pe vinil.

„Ne-am cunoscut într-o companie, unde lucram amândoi la acea vreme, tot datorită discurilor de vinil. Darius comanda viniluri online de pe discogs și un prieten comun m-a pus în legătură cu el. Ne-am împrietenit și am început să merg la el acasă. Ușor ușor, Darius și-a transformat sufrageria în studio. Și-a cumpărat un al doilea platan și un mixer. Totul a început dintr-o joacă, petreceam tot mai mult timp printre discuri, mixând și acultând muzică, iar la un moment dat ne-am dorit să împărtășim și celorlalți muzica decoperită”, spune Vlad despre începuturile proiectului.

„Am încercat să ne facem legături și cu alți colecționari din țară”

Primul eveniment la care au participat cu numele The Eclectors a fost Street Delivery, în anul 2019. „Numele a fost ideea lui Darius, totul a pornit de la cuvântul eclectic și cumva cred că acesta este stilul care ne definește cel mai bine”, mai explică Vlad.

A urmat participarea la evenimente organizate la Faust, la Urban Food, la cafeneaua Flow, la Stuf din parcul Sub Arini, la Focus In The Park, dar și la Festivalul Flori pe Scări care s-a desfășurat weekend-ul trecut în Piața Aurarilor din Sibiu. De asemenea, au participat și la evenimente din Cluj, Timișoara sau Târgu Mureș.

Investiția financiară nu o pot cuantifica, pentru că au alocat bani constant, în timp, pentru vinilurile pe care le descopereau, fie online, fie de la diferiți colecționari.

„Investiția este destul de mare pentru că aceste discuri au un cost ridicat. Există un site specializat de unde le comandăm (discogs.com) și am încercat să ne facem legături cu colecționari și dealeri de prin țară. Prețul variază în funcție de raritatea discului sau de cât de vechi e. Poate să coste de la 5 euro la 5.000 de euro, chiar și mai mult”, explică cei doi.

„Vrem ca oamenii să descopere un alt fel de muzică”

Dacă Darius este expert în zona de muzică electronică, lui Vlad îi vine rândul atunci când vorbim de funk, jazz și world music. De fapt, asta și-au și dorit – să ofere o paletă largă de genuri, dar în același timp să pună muzică de calitate, din toate colțurile lumii. Vlad povestește că, de fapt, cunoștințele sale în materie de muzică s-au dezvoltat întocmai datorită acestui proiect și, mai ales, prin colecționatul de discuri.

„Vrem să oferim oamenilor și un alt fel de muzică. Pare ciudat, când ai tot internetul la dispoziție, dar eu am început să descopăr cu adevărat muzica din momentul în care am început să colecționez discuri de vinil. Acesta este și scopul proiectului nostru, să împărtășim cu ceilalți magia sunetului și a muzicii de pe vinil”.

Iar stilul lor prinde. Oamenii sunt interesați de proiectul lor și îl văd ca pe un mod inedit de a mixa muzică. „Există un factor interesant asociat discului de vinil, un anume aspect, făcând vinilul un format muzical mereu la modă, pentru că muzica nu are limită de vârstă”, spun ei.

În acest moment, Darius are în colecție peste 3.200 de discuri, iar Vlad peste 1.000. Pe cei doi îi găsiți atât pe pagina de instagram theeclectors, cât și pe site-ul lor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Sus