Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

„Sibiul să fie orașul cu cea mai bună calitate a vieții din România”. A fost lansată Platforma Sibiu2024

„Sibiul să fie orașul cu cea mai bună calitate a vieții din România”. A fost lansată Platforma Sibiu2024

„A venit vremea să spunem noi politicienilor ce vrem cu orașul nostru” este unul din sloganurile care au însoțit lansarea a ceea ce a primit numele Platforma Sibiu2024. Inițiativă lansată de arhitectul Alexandru Găvozdea, pentru a reuni pe cei care consideră că au soluțiile care să transforme Sibiul într-un loc mult mai atractiv pentru a locui.

Pentru că „toate alegerile posibile” în țara noastră sunt programate anul viitor sunt șanse ca o inițiativă civică precum Sibiu2024 să dea rezultate, le-a transmis Alexandru Găvozdea celor câteva zeci de cunoscuți care s-au întâlnit miercuri după-amiază la lansarea platformei. Arhitecți și urbaniști, oameni de afaceri, oameni de cultură, sibieni implicați în acțiuni civice au făcut parte din auditoriu.

„Cred că a venit momentul să spunem noi politicienilor ce vrem noi cu orașul nostru. Până acum, politicienii ne-au spus. Sibiul să fie văzut ca orașul cu cea mai bună calitate a vieții din România. Trebuie să îmbrățișăm diversitatea, să promovăm talentele și inovația, să transformăm orașul în acel loc din care copii nu mai vor să plece, iar alții își doresc să vină”, se numără printre ideile exprimate de Alexandru Găvozdea.

Cei care doresc se pot alătura proiectului, pentru care Găvozdea vede reușită tocmai datorită celor care pot contribui la o astfel de idee. „Dacă punem în centru oameni. Știm că există mulți pricepuți, inimoși, care se preocupă de cum construim orașul, cum dezvoltăm o economie locală sustenabilă, cum ne păstrăm identitatea locală. Pe aceștia vrem să îi aducem alături de noi, pe această platformă”.

Legătura cu alegerile de anul viitor

Cei din audiență au fost cei care au dorit să fie clarificată legătura dintre lansarea unei astfel de platforme și alegerile locale de anul viitor. Potrivit lui Găvozdea, anul electoral care tocmai urmează reprezintă abia începutul. „2024 este anul cu toate alegerile posibile din România și credem că va avea loc o oarecare reașezare, iar asta poate fi văzut ca o oportunitate pentru un salt înainte, de a promova un plan bun, curajos pentru un Sibiu cu o calitate a vieții foarte bună. Din perspectiva noastră, a membrilor fondatori, este o mișcare pe termen lung, care să însoțească permanent evoluția orașului și să susțină permanent administrația”.

Dacă va susține sau nu un anumit candidat, eventual pentru Primăria Sibiu, este o întrebare care a primit un răspuns fără pronunțarea vreunui nume. „Platforma este un agregator, un grup de oameni, care adună energii, expertiză, know-how și vrea să facă asta mai departe. Despre felul în care orice inițiativă civică și profesională poate duce mai departe la o preluare în zona politică, bănuiesc că suntem de acord că ar fi de dorit să fie preluată de către cineva care să spună că «da, ceea ce spun oamenii aceștia are cap și coadă». Fără implementare, fără puterea de schimbare, un proiect foarte frumos rămâne unul foarte frumos, într-un sertar ori pe perete”, a arătat Găvozdea.

De la „Sibiul cartierelor” la ”centru de dezvoltare urbană”

În fața celor prezenți au vorbit și câțiva dintre membrii fondatori ai platformei, fiecare pe domeniul său de expertiză. Cătălina Costache, directorul Fundației Polisano, a discutat despre cum poate fi îmbunătățită coeziunea socială. „E foarte important apelul lui Alex de a vă alătura oameni din orizonturi diferite și cu experiențe diferite. În cadrul grupului social, am avut focus-grupuri și am identificat niște teme, pe care le considerăm de actualitate pentru Sibiu și România. Sibiul nu stă foarte rău, dar cred că lucrurile pot fi îmbunătățite. Cum ar fi sentimentul de apartenență la cartier. Dacă oamenii ar ști istoria cartierului lor, ar crește atașamentul față de acesta, ar crește mai ușor relațiile sociale. Identitatea de cartier se poate dezvolta ușor și poate fi cărămida de la baza acestui edificiu”, sunt câteva din ideile prezentate de Cătălina Costache.

Arhitecta Maria Găvozdea a vorbit despre impactul pe care îl poate avea un proiect relativ ușor de pus în practică. „Proiectul care ar putea avea un impact cât mai rapid asupra unui număr cât mai mare de sibieni ar fi cel cu străzile și piețele libere”, a spus Maria Găvozdea, amintind că astfel de zile în care străzile și piețele sunt redate pietonilor există peste tot în Europa și nu numai.

Andy Fazekas este cel care a aderat la platformă pentru a-și aduce contribuția în ceea ce privește încurajarea sportului de masă, în special. „Mulți m-au întrebat: tu nu ești normal, ce faci acolo?  Care e motivația mea? Prima motivație e Alex, de pe o listă. Am încredere, mi s-a părut din start o idee foarte mișto și am zis, de ce nu? Putem face foarte multe în domeniul facilităților pentru practicarea sportului. Obiectivul este de a avea o populație sănătoasă fizic și mental. Trebuie soluții pentru practicarea regulată și constantă a mișcării. Majoritatea ar trebui să aibă posibilitatea să deprindă elementele de bază ale mișcării: sportul de masă, pentru toți. Aici este marea legătură care lipsește, iar idei sunt multe, sperăm că le putem implementa cu timpul”.

Andy Fazekas și Alexandru Găvozdea

„Ce putem face pentru supraaglomerarea școlilor?”, este prima temă propusă pe partea de Educație, subiect pe care a vorbit Ioana Șurubaru, cea care a construit echipa Școlii Româno-Finlandeze din funcția de director de resurse umane. 

Iar Andreea Tănase, arhitecta specializată și în planificare urbană, a adus în discuție ideea de „ghișeu unic”, sub forma digitalizării reale a serviciilor de autorizare. „Calitatea vieții este strâns legată de calitatea spațiului public, strâns legată de temele de dezvoltare a proiectelor în spațiile publice. De aceea discutăm de un centru de dezvoltare urbană care poate susține administrația publică în demersurile din fazele inițiale ale proiectelor: definirea temelor de proiectare, a caietelor de sarcini, dimensiunea strategică a dezvoltării urbane. Știm că de multe ori, pur și simplu nu e vorba de rea voință ori lipsa de dorință de a face lucrurile mai bine, ci de o aglomerare de factori care nu îți dau timp să faci un pas în spate pentru a observa o dezvoltare strategică. Asta poate suplini un astfel de centru”, a descris Andreea Tănase direcția prin care Sibiu2024 poate oferi susținere administrației locale pe partea de urbanism.

Cei care aderă la Platforma Sibiu2024 își propun organizarea de întâlniri regulate, inclusiv cu factori de decizie de la nivel local.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Chirica

Acum 10 luni

Mama ce aburi! O sa fie orasul cu cel mai scump gunoi din EU pana una alta...
Raspunde

Mihai

Acum 10 luni

Am citit pana am dat de Andy Fazekas. Omul ala zice de sport în timp ce "sportivii" enduristi și atevisti aduși de el distrug tot prin județ. Sa nu mai vorbim de poluare și zgomot. Hai pa.
Raspunde

Un sibian

Acum 9 luni

multa dreptate ai...Andy Fazekas are doua proiecte "diametral opuse"...Arena Platos care e super si MEGA GOLANIA cu red bull romaniacs...o tampenie FARA MARGINI!!!

Raspunde

Canaris

Acum 10 luni

Extrem de puține idei... Asta cu piețele libere, pietonale este ok dar în Sibiu se cam aplica... Restul??... Eu sunt dispus să votez cu o inițiativa civică dar mai consistentă....
Raspunde

Oarecare

Acum 10 luni

o adunatura si atat! praf in ochi se crede Govazdea buricul targului, asta e buric
Raspunde

CX

Acum 10 luni

"Cu strazile libere" ... pentru enduro langa spitalul judetean! DA! tot anu' nu numai una-doua saptamani
Raspunde

Tihomir Leluțiu

Acum 10 luni

Sibiul a devenit orașul useriștilor hipsteri, fumați, trotinetiști și cu un vibe extrem de nonbinar! Trist!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus