„Nu cedăm!, Nu cedăm!, Nu cedăm!” au scandat cei peste 1.500 de angajați din sistemul de educație sibian în timpul celui mai mare protest organizat vreodată în Sibiu, în prima parte a zilei de vineri. Profesorii au cântat „O lume minunată!”, ironizând situația în care s-a aflat cu o zi mai devreme președintele Iohannis. Greva generală va continua și în zilele următoare.
Chiar în fața intrării principale în Prefectură două educatoare țin o pancartă mare, pictată manual, pe care stă scris „Suntem părinți! Contăm?”. Acest mesaj este un răspuns la declarațiile făcute de Ligia Deca, ministrul educației, cu privire la această grevă și care a subliniat că părinții și elevii contează.
„Este un răspuns la declarația doamnei ministru care a spus că părinții și copiii contează. Noi suntem educatoare și părinți ai copiilor noștri care acum își vor susține evaluarea națională. Niciun profesor nu-și dorește să se înghețe anul școlar, niciun un profesor nu-și dorește să nu se dea examenele naționale sau bacalaureatul. Cu toate acestea suntem deciși să mergem până la capăt dacă nu se ajunge la o înțelegere”, spune Irina Nagy, educator la Grădinița „Bucuria copiilor”, din Mediaș.
Au cântat „O lume minunată!”. Ironie la adresa lui Iohannis
Florin Condurache lucrează de trei ani în învățământul sibian. Este profesor de sport la Școala Gimnazială Nr. 13 din Sibiu. Pe pancarta lui scrie „No, acum este musai să măriți salariile”. „Pentru că nu o să mai rezistăm mult și greva o să dureze până la finalizarea anului școlar, cel mai probabil, și va trebui să se găsească o soluție pentru a se păstra vacanța de vară și pentru a se finaliza anul școlar. Sunt de trei ani în sistem și nu am beneficiat de nicio primă de debutant în niciunul dintre acești ani. Salariul este foarte mic și ai nevoie de un alt serviciu, part time sau chiar un al doilea serviciu pentru a te descurca în ziua de astăzi. Pot să vă spun că salariul este sub 3.000 de lei. Am prieteni la un supermarket la care merg foarte des și ei ajung foarte simplu la un salariu de 1.000 de euro, dacă lucrează două sau trei sâmbete. Asta ca să vă faceți o idee”, spune Florin Condurache.
Marian Bordeian a venit de la Școala Gimnazială din Porumbacu de Jos. El se arată nemulțumit de propunerile făcute de guvernanți. „Oferta făcută de guvernanți ne-a iritat și mai mult. Pentru noi a fost o jignire. Nu vin să stea de vorbă cu noi. Vreau să vă spun că în primul rând copiii pierd de pe urma acestei greve. Vă rog să vă gândiți și la părinții care trebuie să țină copiii acasă din cauza grevei și nu cred că această situație convine cuiva. Noi suntem deciși să mergem până la capăt cu această grevă”, spune profesorul.
Un grup de profesori de la Colegiul Național Pedagogic din Sibiu ține cu mândrie o pancartă pe care scrie „Ignoranța o să ne coste și mai mult în următorul deceniu”.
„Am venit să protestăm pentru drepturile noastre financiare. Nu vrem să fim asistați sociali. Luptăm pentru demnitatea noastră profesională. Vrem să o recâștigăm, vrem să fim văzuți și auziți pentru ca și copiii pe care îi formăm noi, de exemplu, viitori educatori și învățători, să poată să aibă curajul și demnitatea de învățare a acestei profesii. Vom merge până la capăt, nu renunțăm”, spune prof. Diana Zoppeld, de Colegiul Pedagogic.
În fața Instituției Prefectului Sibiu, sutele de cadre aflate la protest au început să cânte la un moment dat „O lume minunată!”. Interpretarea a fost o aluzie plină de ironie la evenimentele de cu o zi înainte, când președintele Klaus Iohannis a venit la Sibiu pentru vizita președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. În cadrul acestei vizite, în fața lui Iohannis au fost aduși elevi care au cântat ”O lume minunată”, moment considerat sfidător de cadrele didactice aflate în grevă generală de la începutul săptămânii și care s-au întâlnit în număr mare (aproximativ 15.000) la un protest în Capitală.
De altfel, și la Craiova, profesorii ieșiți la protest au recurs la același gest, de a cânta ”O lume minunată”.
„Școala a început să fie condusă de părinți și de copii și noi suntem bătaia de joc”
Învățătoarea și artista de muzică populară Camelia Stoiță s-a aflat printre protestatari. A fost unul dintre sindicaliștii care a urcat în biroul prefectului Mircea Crețu pentru a-i înmâna revendicările. „Sunt învățătoare din anul 1990 pentru că așa mi-am dorit. În toamna acelui an când am intrat în cancelarie, în școala din Gura Râului, m-am simțit prețuită. Ceea ce nu se mai întâmplă acum. Asta se întâmplă pentru că în sistem au intrat persoane care au acceptat acest lucru, chiar dacă salariile sunt mici. Nu mai intră în sistem persoane bune, oameni valoroși, pentru că nu se poate trăi cu un astfel de salariu. Dar nu este vorba doar de salarii, ci și de faptul că școala a început să fie condusă de părinți și de copii și noi suntem bătaia de joc a întregului sistem și suntem băgați în aceeași oală cu cei care nu au ce căuta în această meserie. Sperăm din suflet să se trezească guvernanții și să ne prețuiască”, a spus învățător Cornelia Stoiță.
Discuțiile din biroul prefectului au decurs liniștit. Sindicaliștii au adus în discuție modificările, pe care le consideră prea rapide, publicate în Monitorul Oficial a Legii Dialogului Social, care vorbesc de o suspendare pe perioada grevei a contractului colectiv de muncă și și-au exprimat speranța că nu se încearcă intimidarea celor care sunt în grevă, având în vedere că armonizarea acestora ar fi trebuit făcută în luna februarie. Au vorbit apoi de eșuarea discuțiilor care au avut loc miercuri seara, în 25 mai, între sindicaliști și guvernanți și au înmânat revendicările prefectului.
„Revendicările în principiu le știți, sunt trecute și aici, însă aveți și programul protestelor începând cu anul 2022, pentru că sunt mulți care se arată mirați că taman acum ne-am găsit să protestăm. Realitatea concretă și autorizațiile eliberate de diverse entități administrative dovedesc foarte clar că manifestările au început încă de anul trecut și sistematic s-a spus și s-a spus că trebuie găsite soluții. La material am adăugat motivul acestui protest de astăzi și motivul pentru care greva nu a încetat”, a spus prof. Leonard Stancu.
Prefectul Mircea Crețu i-a asigurat de toată susținerea lui. „În cele din urmă se va ajunge la o înțelegere astfel încât să fie bine pentru toți. Eu cred că știm faptul că educația este cea mai importantă pentru toți. De la educație pornește totul. Știți bine că și în familii noastre sunt persoane care lucrează în educație și, într-un fel sau altul, suntem conștienți de ce se întâmplă”, a spus prefectul.
Potrivit sindicaliștilor protestul de vinei a fost o premieră pentru Sibiu. „Este o premieră în Sibiu, de la un singur sindicat, dintr-un singur domeniu să vină atâția angajați. Gândiți-vă că numai de pe Mediaș și Agnita au venit 200 de oameni. Doar de acolo, plus din Sibiu sau din zonă. Au fost unități școlare care au venit cu toți angajații, absolut toți. Pentru mine este clar că semnalul este de nemulțumire. Altfel nu veneau”, a mai spus Leonard Stancu.
Sindicaliștii transmit că și săptămâna viitoare greva generală va continua.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: protest profesori sibiu , cea mai mare greva din sibiu , greva profesori sibiu , institutia prefectului , foto , sindicat , video , Sibiu , Leonard Stancu
Vizualizari: 2845
Ultimele comentarii
Acum 37 minute
Emil
Acum 44 minute
Florin
Acum 49 minute
Pop
Acum 49 minute
Dobrin ionut
Acum 1 oră
Carcotel