Luni,
09.09.2024
Innorat
Acum
27°C

Un film despre baronul Brukenthal a fost prezentat în premieră la Sibiu reprezentanților sașilor. „Sunt surprins să mai găsești lucruri neștiute despre el în anul 2023”

Un film despre baronul Brukenthal a fost prezentat în premieră la Sibiu reprezentanților sașilor. „Sunt surprins să mai găsești lucruri neștiute despre el în anul 2023”

Un film despre viața și activitatea baronului Samuel von Brukenthal a fost prezentat în premieră la Sibiu reprezentanților sașilor. Potrivit regizorului, Florin Besoiu, este vorba despre o peliculă de promovare a personalității fostului guvernator al Transilvaniei.

Filmul „Pe urmele lui Brukenthal” a fost prezentat marți, 23 mai, în Sala Oglinzilor din sediul FDGR, la eveniment participând mai mulți reprezentanți ai sașilor, printre care președintele FDGR, Jurgen Porr, episcopul Bisericii Evanghelice Reinhart Guib, consilieri județeni, directoarea Colegiului care poartă numele lui Brukenthal, Monica Hay, dar și Thomas Șindilariu, subsecretar de stat în Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Ultimul a fost și protagonistul filmului, care l-a însoțit pe regizor pentru a relata principalele evenimente din viața lui Brukenthal. În imagini apar și doi angajați ai Muzeului Brukenthal, care îi interpretează pe baron și soția sa în scene de reconstituire.

Filmul durează o oră și, pe lângă evenimentele biografice, calitățile „de iluminist”, dar și ascensiunea sa ca politician, acesta este, în același timp, o peliculă de promovare a personalității baronului, precum și de promovare a imaginii sașilor din Transilvania/Sibiu în general, precum și o prezentare scurtă a provocărilor actuale.

Florin Besoiu, regizorul filmului, a spus că ideea realizării peliculei a venit după o discuție cu Thomas Șindilariu, în 2021, în urma unei alte proiecții de-ale sale („Neues Leben in alten Mauern”). „Mi-a venit ideea că ar fi o temă relevantă pentru un film documentar. A durat un an de zile pentru pregătiri până când am reușit să demarăm filmările”.

„Unii au auzit poate despre Muzeul Brukenthal, Colegiul Brukenthal din Sibiu sau despre reședința lui Brukenthal construită în Avrig, dar persoana lui este încă străină”, începe filmul. Naratorul îl prezintă apoi pe Șindilariu, care urmează să povestească detalii despre „influența unică pe care a avut-o Samuel von Brukenthal asupra Transilvaniei”: „S-au spus toate despre Brukenthal sau mai sunt lucruri de relatat despre el? A fost un sas ardelean sau un descendent al aristocrației?”

Filmul începe cu contextul istoric – răscoala curuților din 1703 – și o scurtă relatare a familiei baronului, care provine din Alțâna, numele tatălui său, „Breckner”, provenind de la cuvântul german „die Brücke” (pod), ceea ce ar sugera că acesta a locuit în preajma podului din centrul localității. Se menționează că Brukenthal a fost „primul Samuel” în familie, un prenume mai rar întâlnit, cel mai des utilizate fiind Michael, Peter sau câteodată Thomas.

Brukenthal a găsit în Germania cultură și cunoaștere

Filmul continuă cu date despre educația lui Brukenthal - școala la Cluj pentru a învăța maghiara, apoi universitatea la Halle, Germania, unde a studiat dreptul, filosofia și teologia. „La Halle a găsit o universitate efervescentă iluministă, un sistem de educație excelent. Era un oraș atractiv pentru studenții sași”, spune naratorul. De acolo însă, continuă acesta, viitorul baron s-a întors fără nimic „decât cu cultură și cunoaștere”.

Cultura și erudiția sa l-a ajutat să avanseze apoi în carieră. Pentru a deveni funcționar la Sibiu, care era capitală la acea vreme a Principatului Transilvania, avea nevoie să aibă o proprietate. Este amintit faptul că Brukenthal a curtat-o pe fiica primarului Sibiului, Sofia Katharina, cu care ulterior s-a căsătorit, obținând astfel o casă în centru, iar la scurt timp devenind bogat.

Prima funcție - în Arhive. L-a ajutat să devină politician

Se relatează apoi despre primele sale funcții – timp de 10 ani a fost responsabil de arhivă, unde, potrivit lui Șindilariu, studiază bine documentele, ceea ce l-a ajutat să devină ulterior politician; devine apoi secretar judiciar. Un capitol aparte este dedicat vizitelor sale la Viena, acolo unde în câteva zile reușește să obțină o audiență la împărăteasa Maria Terezia; după care sunt arătate beneficiile pe care le obține sau le cumpără – moștenirea de la Sâmbăta de Sus, grădina barocă de la Avrig etc.

În film este pus accentul și pe faptul că Brukenthal a reușit să-și păstreze confesiunea și să rămână evanghelic. Șindilariu a explicat acest lucru după ecranizare:

„Brukenthal și-a permis să rămână ce a fost – un sas”

„În istoriografia legată de iluminismul european este foarte greu să stabilești și nu există un consens clar când exact, dar există, că Viena a înțeles că recatolizarea este drumul greșit, în sensul că au risipit prea multe resurse și financiare pentru a atinge acest lucru. E ca un fel de război care nu-și mai are rostul. Având în vedere că mulți oportuniști au profitat de această posibilitate în cariera lor, dar lucrurile nu mergeau. Jumătate din consiliile locale sau funcționărimea din primării era catolică și nu știa nimic. Dar cândva rațiunea și-a spus cuvântul – nu mai merită.

Asta e o parte. Cealaltă parte e că însăși Viena avea nevoie de acești „tehnocrați” sau oameni bine formați la zi cu conceptul iluminist actual, care era protestant. Brukenthal nu era singurul. Ei erau importanți și indezirabili pentru monarhie. Și Brukenthal vede asta, cum vede multe lucruri și face pasul decisiv (...) La acea vreme, în Europa erau aproape 30 de persoane pe continent care știau să facă într-adevăr reforme, să le impună, să organizeze forța de muncă necesară etc. De aceea, Brukenthal și-a permis și a rămas ce a fost – un sas”.

Se menționează și faptul că Brukenthal a fost aproape de a deschide o universitate în Sibiu, însă funcționarii de atunci nu ar fi acceptat din cauza costurilor, dar și pentru că nu puneau accent pe educație... „La Sibiu a apărut o universitate abia peste aproape 200 de ani – ULBS”.

Decizia de a construi palatul din Piața Mare, actualul Muzeu Brukenthal, este prezentată în film ca pe o decizie a guvernatorului pe care a luat-o pentru „că a vrut să arate ce înseamnă să fii parte a monarhiei”.

În cadrul discuțiilor de după prezentarea filmului, Thomas Șindilariu a explicat cum acesta a lăsat construcția, dar și colecțiile adunate publicului: „Brukenthal a înțeles să se impună, a reușit să se folosească de prevederile dreptului ereditar săsesc, și anume că moștenirea este liberă în momentul în care n-ai descendenți proprii. Acest lucru îl fixează împotriva remarcilor primarului care l-a adus acasă să scrie testamentul. „Asta nu merge”, îi spunea. „Scrie, că știu eu”, îi răspundea Brukenthal. Și așa ideea muzeului a prins rădăcini în capul oamenilor; chiar și ce cei doi nepoți, care se certau pe averea lui, spuneau – sigur, muzeu vrem. Apoi s-a ajuns la bani – 65.000 galbeni era recompensa față de Michael Brukenthal, pentru ca să renunțe la intenții și să se închidă acest proces”.

Masonul Brukenthal

Un alt capitol important despre care se vorbește în film este apartenența fostului guvernator la masonerie. „Mi-am făcut cele mai multe notițe referitor la această temă”, preciza Thomas Șindilariu. „Cel mai bine se prinde ideea sau rolul francmasoneriei în biografia lui Brukenthal în felul următor: la Sibiu el nu este activ ca francmason, nu am găsit nimic în Arhive. E și o altă generație – francmasonii din Sibiu sunt cu 20 de ani mai tineri decât el. Dar din momentul în care Brukenthal devine francmason nu este o perioadă în care el nu este francmason, chiar dacă nu e activ. Și Palatul în sine este în simbolistica acestui curent iluminist.

Legat de cariera francmasoneriei lui Brukenthal, am mai cercetat încă o dată această necunoscută din biografia lui și am găsit alte lucruri noi de care nici nu bănuiam că există.

Sunt surprins să mai găsești lucruri neștiute despre Brukenthal în anul 2023, după ce s-au umplut rafturi întregi cu biografia sa. Anume: mai este de urmărit o direcție pentru stabili dacă a fost în rândul celor luați de poliție la Viena sau era între cei care au fugit. Ceea ce e clar e un anume eroism francmason a tânărului Brukenthal care a trecut prin această experiență, eventual este solul care răspândește vestea prin Europa, unde „Inchiziția cea sumbră a împiedicat adunarea fraților” – cam așa vorbeau ei în acea vreme”, povestește subsecretarul de stat în Departamentul pentru Relații Interetnice.

În film se amintește despre faptul că a condus loja de la Halle. „Lucrurile stau în felul următor: de fapt, colegul cu care a fost la Berlin era maestru al lojei și în protocolul de la Berlin se spune că cu acordul acestui coleg, Brukenthal este numit de cei de la Berlin „notre maître depute”, adică „maestrul nostru deputat”, pentru a înființa loja la Halle și evident primul lucru ce se întâmplă când constitui o asociație? faci alegeri. Este ales cel mai de bază și cu acest prilej Brukenthal a ținut o cuvântare, care este ascunsă prin actele lojelor, în ședința de deschidere. Discursul este axat pe credință, creștinism, pe iluminism, pe iubirea aproapelui. Deci, este o cuvântare iluministă cap-coadă, pe care am redescoperit-o recent; nu există alte mărturii personale despre cum gândea tânărul Brukenthal, la aproape 23 de ani”, a explicat Șindilariu.

„Pe urmele lui Brukenthal” va fi difuzat în Germania

Regizorul filmului, Florin Besoiu, a explicat la final că a vrut să fie un film de promovare, de aceea nu a inclus multe alte aspecte din viața fostului guvernator al Transilvaniei. De aceea, și promovarea peliculei va fi dificil de făcut pentru un public larg. „Pentru unii Brukenthal poate e relevant, pentru alții – nu. Cred că trebuie să îi avem în vedere pe cei din generația tânără – elevii din școlile din Germania și România, dar chiar și pentru publicul român; în afară de sașii emigrați, care reprezintă publicul ideal pentru un asemenea film”.

Filmul conține mai multe intervenții ale reprezentanților actuali ai sașilor din Sibiu: pastorul Kilian Dörr; Stefan Tobler, de la Departamentul de Istorie, Cultură și Teologie Protestantă din cadrul ULBS; directoarea Colegiului Național „Samuel von Brukenthal”, Monica Hay etc., care au amintit pe scurt despre provocările actuale ale reprezentanților sașilor în domeniile confesional, social și educație.

El a spus a planificat să-l difuzeze în mai multe orașe din Germania - Berlin, Potsdam, Düsseldorf, Munchen etc., dar și în Austria și în alte locuri „unde va mai fi interes”.

„Acest produs ar trebui să ajungă la toți cei care au deschidere, mai ales în Sibiu, față de un astfel de subiect, având în vedere că Brukenthal este un brand aici, local”, a completat Șindilariu.

Prezent la premiera filmului a fost și actorul care l-a interpretat pe Samuel von Brukenthal în cadrul imaginilor de reconstituire. Este vorba despre un angajat al Muzeului Brukenthal: „Au fost momente emoționante, câteodată chiar și grele, am urcat de multe ori scările. Dar am trecut peste acestea, prin faptul că trebuie să reprezentăm personalitatea istorică, care trebuie să dăinuie mai departe. Noi cei care lucrăm la muzeu și ne întâlnim zilnic cu toate lucrurile lui, toate stările lui sufletești care sunt implementate atât în clădiri, în totul, este foarte emoționant. Atât eu, cât și colegii de la restaurare și colega noastră, care mi-a fost parteneră, și sperăm că am reușit totuși să redăm sufletul lui Brukenthal prin mișcările noastre, prin gesturile noastre”, a spus el la final.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Emil

Acum 1 an

Baronul Brukenthal a fost singurul sas ce a cucerit gratiile Mariei Tereza. Istoria a consemnat doua mari genii sasesti, Samuel von Brukenthal colectionar de arta si Klaus Iohannis colectionar de case pe acte de proprietate falsificate cu inalta expertiza in curatarea bubelor infractionale.
Raspunde

Gigibeasicantabine

Acum 1 an

Esti amuzant ca un atac de cord. Nu exista termeni de comparatie intre Bruckenthal si Iohannis.
Raspunde

Sigur o fost numa lapte si miere omul

Acum 1 an

banuiesc ca e ca un film despre Ceasusescu realizat pana in 1989. Bag mana in foc, ca filmul NU arata aspectul asupririi iobagilor romani de catre S. Brukenthal, cum acestia nici macar nu erau primiti in audienta sau cum le-a retezat dreptul (dat de Maria Tereza) de a se inrola in aramata si a deveni oameni liberi ?
Raspunde

Bruk

Acum 1 an

Sindilariu e un politruck. Dar în afara de mascotele de la Muzeu cineva din Muzeu a vorbit în film. Pana la urma singura instituție care duce mai departe moștenirea lui Brukenthal e Muzeul. În rest niciun sas nu face nimic.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus