Zona Industrială Vest a Sibiului s-a dezvoltat „ciudat”. Investitorii au avut mai multe obstacole la început, în principal legate de infrastructură - atât cea rutieră, cât și cea de utilități. Câteva dintre probleme încă mai există și astăzi. Despre aceasta a vorbit directorul general al companiei Phoenix Mecano Plastic, o investiție a concernului elvețian Phoenix Mecano.
Amintim că miercuri, 17 mai, compania a inaugurat propria centrală fotovoltaică, însemnând peste 700 de panouri fotovoltaice pe o suprafață de 5.000 metri pătrați, investiție ce se ridică la 400.000 euro și care se află în prima etapă. Se estimează că după implementarea celei de-a doua etape, centrala să asigure peste o treime din consumul electric al companiei.
După prezentarea investiției l-am întrebat pe managerul firmei, Constantin Marinescu, cum vede dezvoltarea Zonei INdustriale vest, având în vedere că Phoenix Mecano a fost printre primii investitori aici. Precizăm că investiția inițială a fost de 4 milioane de euro și a avut loc la începutul anilor 2000, compania achiziționând terenul pe care e amplasată fabrica de la Primăria Sibiu. Compania produce carcase industriale din masă plastică.
„S-a schimbat mult ZIV. Au fost și multe obstacole, și multe piedici. Infrastructura e oarecum ciudată. Spre exemplu, ați venit pe str. Europa Unită, până aici sunt două benzi, de aici se continuă cu două pe sens și cu zona verde la mijloc. Deși aici a fost câmp cândva și se putea trasa orice fel de amplasament. Sigur ar fi fost posibile alte variante optime față de ce e acum, dar per total ne adaptăm”, ne-a răspuns Marinescu.
Rugat să ne explice obstacolele la care se referă, acesta a amintit că „aprovizionarea cu energie electrică a fost o problemă; canalizarea fost o problemă - inițial am început cu pompe, deci a trebuit să găsim diverse soluții pentru rezolvarea lor”.
Întrebat care dintre problemele enumerate încă mai persistă, Constantin Marinescu a răspuns: „S-au mai rezolvat, dar a rămas problema de infrastructură. Energia electrică nu s-a rezolvat, mai avem întreruperi, nu știu din ce motive - infrastructura probabil în alte părți este mai veche, mai depreciată”.
Discutând despre planurile de viitor ale companiei, acesta ne-a spus că deocamdată, locația din SIbiu mai poate prelua producție suplimentară fără a fi necesară extinderea fizică a fabricii. „Dar chiar vorbeam cu investitorii și partenerii noștri - avem posibilitatea de a extinde hala existentă. Deja am prevăzut diverse chestiuni tehnice, canalizare mai departe de fundație etc., astfel încât să putem extinde hala existentă fără costuri neașteptate”.
Cifră de afaceri, în scădere
Potrivit datelor financiare, compania Phoenix Mecano Plastic SRL a raportat în anii 2020 și 2021 o cifră de afaceri în scădere față de ani precedenți. Potrivit managerului locației, acest lucru e legat de transferarea unei linii de producție completă în China.
„Noi am avut o (linie de) producție care s-a derulat aici pe parcursul a vreo 11 ani, din 2010 până în 2020. În 2021 a fost primul an în care n-am mai avut-o - e vorba de niște mecanisme pentru mobilier și care s-a transferat undeva în China. Am avut o reducere mare atunci, și de personal, și de producere. Practic, a fost transferată complet o familie de producție și apoi s-a completat treptat cu carcasele industriale”, a explicat Constantin Marinescu.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 6866
Ultimele comentarii
Acum 49 minute
Barosanu
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Florin
Acum 1 oră
Pop
Acum 1 oră
Dobrin ionut