Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
15°C

Unul dintre primii investitori din Zona Industrială Vest, despre problemele existente: ”Infrastructura e oarecum ciudată”

Unul dintre primii investitori din Zona Industrială Vest, despre problemele existente: ”Infrastructura e oarecum ciudată”

Zona Industrială Vest a Sibiului s-a dezvoltat „ciudat”. Investitorii au avut mai multe obstacole la început, în principal legate de infrastructură - atât cea rutieră, cât și cea de utilități. Câteva dintre probleme încă mai există și astăzi. Despre aceasta a vorbit directorul general al companiei Phoenix Mecano Plastic, o investiție a concernului elvețian Phoenix Mecano.

Amintim că miercuri, 17 mai, compania a inaugurat propria centrală fotovoltaică, însemnând peste 700 de panouri fotovoltaice pe o suprafață de 5.000 metri pătrați, investiție ce se ridică la 400.000 euro și care se află în prima etapă. Se estimează că după implementarea celei de-a doua etape, centrala să asigure peste o treime din consumul electric al companiei.

După prezentarea investiției l-am întrebat pe managerul firmei, Constantin Marinescu, cum vede dezvoltarea Zonei INdustriale vest, având în vedere că Phoenix Mecano a fost printre primii investitori aici. Precizăm că investiția inițială a fost de 4 milioane de euro și a avut loc la începutul anilor 2000, compania achiziționând terenul pe care e amplasată fabrica de la Primăria Sibiu. Compania produce carcase industriale din masă plastică.

„S-a schimbat mult ZIV. Au fost și multe obstacole, și multe piedici. Infrastructura e oarecum ciudată. Spre exemplu, ați venit pe str. Europa Unită, până aici sunt două benzi, de aici se continuă cu două pe sens și cu zona verde la mijloc. Deși aici a fost câmp cândva și se putea trasa orice fel de amplasament. Sigur ar fi fost posibile alte variante optime față de ce e acum, dar per total ne adaptăm”, ne-a răspuns Marinescu.

Rugat să ne explice obstacolele la care se referă, acesta a amintit că „aprovizionarea cu energie electrică a fost o problemă; canalizarea fost o problemă - inițial am început cu pompe, deci a trebuit să găsim diverse soluții pentru rezolvarea lor”. 

Întrebat care dintre problemele enumerate încă mai persistă, Constantin Marinescu a răspuns: „S-au mai rezolvat, dar a rămas problema de infrastructură. Energia electrică nu s-a rezolvat, mai avem întreruperi, nu știu din ce motive - infrastructura probabil în alte părți este mai veche, mai depreciată”.

Discutând despre planurile de viitor ale companiei, acesta ne-a spus că deocamdată, locația din SIbiu mai poate prelua producție suplimentară fără a fi necesară extinderea fizică a fabricii. „Dar chiar vorbeam cu investitorii și partenerii noștri - avem posibilitatea de a extinde hala existentă. Deja am prevăzut diverse chestiuni tehnice, canalizare mai departe de fundație etc., astfel încât să putem extinde hala existentă fără costuri neașteptate”.

Cifră de afaceri, în scădere

Potrivit datelor financiare, compania Phoenix Mecano Plastic SRL a raportat în anii 2020 și 2021 o cifră de afaceri în scădere față de ani precedenți. Potrivit managerului locației, acest lucru e legat de transferarea unei linii de producție completă în China.

„Noi am avut o (linie de) producție care s-a derulat aici pe parcursul a vreo 11 ani, din 2010 până în 2020. În 2021 a fost primul an în care n-am mai avut-o - e vorba de niște mecanisme pentru mobilier și care s-a transferat undeva în China. Am avut o reducere mare atunci, și de personal, și de producere. Practic, a fost transferată complet o familie de producție și apoi s-a completat treptat cu carcasele industriale”, a explicat Constantin Marinescu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

Nimic nou ...

Acum 4 luni

"ciudat" a se citi haotic, dezorganizat. E suficient sa te uiti pe google maps la zona vest sa vezi ca ulitele sunt haotice .... ca intr-un sat vechi - cum le-a dat D-zeu. Primaria asta de sat, nu doar in zona vest dar si in Campsor in mijlocul campului - desi a facut expropieri, nu a optimizat o curba, a urmat exact drumul de carute inclusiv la curbele stranse.
Raspunde

Radu

Acum 4 luni

Foarte prost facute aceste drumuri peste tot in tara foste drumuri pe care mergeau Romanii si Dacii copiate la indigo fara sa taie o curba un deal cu atitea utilaje de acum.
Raspunde

Gigelush

Acum 4 luni

Deci astia s-au decis sa mute o intreaga linie de productie in 2021, din SB in China, in plina perioada de pandemie cand intreaga lume analiza riscul dependentei fata de China.
Raspunde

Goagăl

Acum 4 luni

Vina o are exclusiv Johannis iar ulterior arhitectul șef Ioana. Oameni fără pic de viziune, oameni care nu au construit NIMIC în viața lor.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 luni

Dezvoltarea urbanistica a ZIV apartine celor trei arhitecti de renume galactic:Guttmann,Laschescu,Iohannis.Noroc ca penalul Adrian Nastase,ca premier, a alocat bani pentru utilitati ca altfel ...
Raspunde

Infrastructura-vura

Acum 4 luni

Te înșeli, guvernul penalului Năstase nu a alocat și bani pentru infrastructura Zonei Industriale Vest. Tot ce a făcut a fost să aprobe un schimb de terenuri între Primăria Sibiu și Agenția de Administrare a Domeniilor Statului. După aia toată infrastructura ZIV a fost plătită și făcută de Sibiu. Dezvoltarea străzilor mai lasă de dorit, dar zona funcționează fără probleme.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 luni

Toate utilitatile au fost finantate de Guvern.E drept,pseudo-strazile au fost proiectate si executate cu bani din bugetul local.Sediile RUD si Contempo erau de mult functionale da' nu prea era asfalt ....Lasa de dorit?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus