Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Coridorul de mobilitate urbană Mihai Viteazu-Iorga-Rahovei, respins la Mediu. Din dosarul Primăriei lipsesc documente

Coridorul de mobilitate urbană Mihai Viteazu-Iorga-Rahovei, respins la Mediu. Din dosarul Primăriei lipsesc documente

Proiectul de îmbunătățire a calității mediului urban din zona străzilor Mihai Viteazu / Nicolae Iorga și Rahovei a fost respins la Agenția Județeană de Mediu Sibiu. Prin acest proiect, Primăria promitea în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) o reconfigurare amplă a zonei, doar că solicitarea acordului de mediu a fost respinsă, iar timp de un an municipalitatea nu a completat dosarul cu informațiile cerute.

Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu a emis pe data de 7 aprilie decizia de respingere a solicitării acordului de mediu pentru proiectul Primăriei Sibiu - „Coridor de mobilitate zona: B-dul M. Viteazu, str. Rahovei, str. N. Iorga, str. Calea Cisnădiei”.

Coridorul de mobilitate, încă fără acord de mediu

Potrivit documentului, APM Sibiu a solicitat încă în luna mai 2022 completarea documentației cu mai multe acte, printre care notificare completată conform Legii privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, declarația privind suprafața verde afectată definitiv și/sau temporar de proiect precum și numărul arborilor ce vor fi tăiați, semnată de reprezentantul titularului, planul cu situația existentă și planșa cu situația propusă prin proiect. „Până la data de 10 iunie 2022, la APM Sibiu nu au fost depuse completările solicitate”, se arată în decizie.

Solicitat de Turnul Sfatului, directorul executiv al instituției, Ciprian Simulescu, a spus că pentru proiectul „Coridor de mobilitate zona Viteazu-Rahovei-Iorga-Calea Cisnădiei” nu a mai fost înregistrată o altă solicitare la APM Sibiu.

9 milioane de euro pentru un spațiu pentru oameni, nu pentru mașini

Potrivit PMUD, obiectivul general al proiectului este acela de „a asigura o schimbare în modalitatea cotidiană principală de deplasare, de realizare a unei infrastructuri dedicate, sigure şi continue pentru mobilitate alternativă, având ca obiective secundare reducerea utilizării intensive a autoturismului personal şi implicit a emisiilor GES şi CO2 generate de transportul auto, îmbunătăţirea calităţii mediului urban prin reconfigurarea spaţiilor carosabile ocupate de autoturisme în mişcare sau staţionare, regenerarea urbană a zonelor traversate de traseul velo și transformarea acestora în foruri urbane atractive și active comunitar, extinderea şi integrarea zonelor verzi existente de-a lungul traseului în proximitatea clădirilor cu retragere de la frontul construit (blocurile 9, 13 si 17 de pe Bd. Mihai Viteazu)”. Documentul mai prevede că „modernizarea designului stradal va urmări crearea unui spațiu echitabil, destinat în special oamenilor și nu spațiilor ocupate de mașini și crearea de infrastructuri dedicate pentru modurile de transport nepoluante - transport public și transportul velo, eliminând pentru majoritatea locuitorilor din zonă efectele negative ale fluentei scăzute a traficului, blocajele de trafic sau accesibilitatea redusă la traversarea cartierului”.

La redactarea documentului, valoarea întregului proiect era estimată la aproape 9 milioane de euro fără TVA.

Mai multe despre proiectul „Coridor integrat de mobilitate urbană - Mihai Viteazu-Rahovei-Iorga” pot fi citite în PMUD (paginile 368-376)

Primăria: proiectele se implementează treptat

În contextul respingerii solicitării acordului de mediu, am trimis reprezentanților municipalității o solicitare în care am întrebat dacă Primăria Sibiu mai are în vedere dezvoltarea acestui proiect, respectiv dacă va completa dosarul cu informațiile solicitate de APM; dacă are în vedere depunerea unei noi solicitări sau modificarea proiectului și dacă, în final, acest proiect rămâne o prioritate pentru Primărie. Totodată, am întrebat când intenționează Primăria să dezvolte acest proiect, prevăzut în PMUD. În acest context, având în vedere că documentul conține descrierea mai multor proiecte destinate dezvoltării unor coridoare de mobilitate în diferite cartiere ale orașului), am dorit să aflăm care e ordinea coridoarelor de mobilitate integrată pe care o urmează Primăria Sibiu pentru dezvoltarea acestora.

După 2 săptămâni am primit un răspuns sumar, în care se menționează că „proiectantul contractat de Primăria Sibiu lucrează la introducerea în proiect a modificărilor dispuse de instituțiile abilitate, inclusiv cele indicate de Agenția de Protecția Mediului, iar ulterior se va transmite către această instituție o nouă versiune, pentru a primi avizul”.

Referitor la celelalte întrebări ni s-a răspuns că „demersurile pentru implementarea acestui proiect important continuă, fiind în lucru realizarea documentației de avizare a lucrărilor de investiții. De altfel, toate proiectele de investiții demarate sunt prioritare pentru administrația locală, urmând să se implementeze treptat, pe măsura asigurării finanțării acestora, din fonduri europene sau din bugetul local”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

16 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Doar un sibian

Acum 10 luni

Poate ar trebui ca Turnul Sfatului inainte sa inceapa sa arunce cu "ce incapabila e Primaria" sa vada putin si cine e director la mediu, de la ce formatiune politica si in ce fel au contribuit cu sfaturi si consiliere in acest proiect.

Raspunde

Rob

Acum 10 luni

De acord. Totuși ar trebui primăria Sibiu să se descurce la capitolul consiliere cu cei 23 de consilieri angajați. Stai că vroiau să mai angajeze numai că le-a tăiat Ciucanezul macaroana, că na...deja cam bate la ochi.
Raspunde

Un sibian

Acum 10 luni

Cei 23 de consilieri NU sunt ANGAJAȚI. Sunt ALEȘI tot din 4 în 4 ani de aceiași alegători ca dvs. ignoranți. Iar aleșii sunt peste tot în lume OGLINDA SOCIETĂȚII. În schimb aparatul de specialitate al primarului AR TREBUI CONSULTAT, format din funcționari, dar INCOMPETENȚA, indiferența, lenea ... sunt la ele acasă prin primării.
Raspunde

De la Romania lucrului bine facut - la Romania esuata

Acum 10 luni

Primaria incompetenta vine cu texte:“reducerea utilizării intensive a autoturismului personal” “extinderea şi integrarea zonelor verzi” dar se face ca nu vede ca dezvoltarea orasului vine si din folosirea mijloacelor auto. Daca vrem doar mers pe jos si fara auto in localitate, ne mutam in Trainei sau in Zermatt. Iar daca vrem sa folosim bicicleta, tot primaria ne da peste picioare prin pistele impracticabile si fara conexiuni – vezi noul pod Alba Iulia. Dar suntem in Sibiu – orasul unde constructiile ILEGALE ale prietenilor administratiei (W. keul – Dumbravii 101) sunt legalizate de lipitorile ce raspund la comenzi politice, unde primaria accepta dezvoltari imobiliare de sute de locuinte cu 13% spatiu verde, unde suprafata de spatiu verde este de 3mp/cap de sibian desi legea obliga administratiile la min. 26mp !! Iar Turnisor, Tiglari, Terezian, Lazaret, V. Aron au ZERO PARCURI, ZERO SPATII VERZI si nimic nu e la orizont, nici un plan cu campsorul care e liber , dar genereaza doar praf.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 10 luni

Obișnuiește-te, va fi aceeași primărie încă zeci de ani.
Raspunde

Javert

Acum 10 luni

Cine spune prostia asta ?,,vrem doar mers pe jos și fără auto în localitate"!
Raspunde

Fodoristan

Acum 10 luni

evident ca primaria Fodoristan-ului gandeste cu picioarele. Vrea un bulevard Mihai Viteazu fara masini, adica exact zona cu cei mai multi locuitori, cu blocuri de 11 etaje, practic o zona critica pt deplasare...Parca vad toti cei ce locuiesc pe Mihai Viteazu cum isi vand masinile si trec la toacle sau trotinete progresiste :))))
Raspunde

Javert

Acum 10 luni

Aceiași întrebare și pentru tine .De unde ai auzit tâmpenia pe care o spui :,,Evident ca primaria Fodoistan-ului gândeste cu picioarele .Vrea un bulevard Mihai Viteazu fără masini".
Raspunde

Nonick

Acum 10 luni

De la giratoriul de langa biserica spre Rahovei e plin de verdeata, cel putin pe dreapta; nu vad cum ar putea imbunatati zona si calitatea vietii cetatenilor primaria preaincompetenta decat prin defrisare si betonare, eventual prin mutarea traficului pe sub geamurile blocurilor.
Raspunde

K.Samuel

Acum 10 luni

Pica manusa teoria asta cu utilizarea redusă a mașinii pentru administrațiile incompetente. Răsufla ușurați ca pot încerca sa vând gogoasa asta și sa arunce vine pe cetățean. Pai aia e varianta în metropole, care au făcut viaducte, tuneluri, centuri șamd și nu mai răzbesc efectiv, în primul rând datorită densității mare de populație, mai ales în zonele centrale. Nu e cazul Sibiului. Noi suntem sufocați ca nu am făcut NIMIC pe partea de infrastructura rutieră în ultimii 30 de ani. Pardon, am făcut un pod peste Cibin și am dublat încă unul. Singura strada noua e cea peste Campsor. Autostrada ne-a făcut-o guvernul.
Raspunde

Gogu

Acum 10 luni

…dacă băbuță am vrut să ne conducă, ritmul dezvoltărilor e ca atare…
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 10 luni

Poate s-a mai întețit ritmul acolo, de unde-ai venit, nu te bate gândul să te-ntorci?
Raspunde

Sanda

Acum 10 luni

Fără centura de sud nu vom avea nici o mobilitate in acest oraș
Raspunde

Maria

Acum 10 luni

Cel mai trist este că Primăria, Consiliu Județean și Miliția,dar în primul rând Miliția că nu poate fi numită Poliție ,NU i-a măsuri ca uscații din sudul țării cu capul mic de furnică care merg cu rablele lor venite din Vâlcea și din tot Sudul țării cu motociclete zgomotoase,aceștia omoară și bagă în scaun cu rotile oameni nevinovați care trec pe trecere de pietoni.Pentru că acești smințiți needucați merg cu peste 150 de km la oră în oraș când legea este clară,cu 50 la oră. Miliția care a ajuns să fie condusă tot de unii din aceștia nu le confiscă mizeriile de rable și nu le ia carnetele că așa este la noi în țara lui Puroi Ciolacu,Gâcă,Boașe,Băsescu,Căcărău(Crin Antonescu),Falcă,Bucă,Grindeanu,Câțu,Ciucă....și tot PORCUL din Guvern!
Raspunde

Leonard

Acum 10 luni

Este strigător la Cer că Acest Coridor nu este SMART . Ceea ce s-ar construit pe Calea Dumbrăvii se poate construi și pe Coridorul acesta . Pe ambele sensuri . Și pe Bulevardul Milea , Bdul Coposu de asemenea , Andrei Șaguna și Soseaua Alba-Iulia până la Giratoriul De la Aeroport cu Cartierul Cristian . De abia aștept anul 2025 și ziua 30 , luna nu știu care când toate Primăriile din Șura Mică, Șura Mare , Ocna Sibiului , Cristian , Cisnădie, Șelimbăr , Cisnădioara vor deveni Cartiere cu acte în regulă . Sper ca principalele artere și Bulevarde ale Sibiului să devină SMART . Poate și Podul Gării va fi Demolat și construit unul la Fel ca cel de pe Șoseaua Alba Iulia mai ales că este un punct de legătură cu Centrul Istoric al Sibiului . Poate atunci voi contribui și voi pune și eu mâna la aceste construcții . Până atunci mă uit cu stupoare la mizeria care încă este în Sibiu . Puteți să trimiteți pe cei de la salubrizare cu mașinile să spele că degeaba . Atâta timp cât tu încă mai ai vrăjitoare care mătură străzile halal Oraș .
Raspunde

Nicolae

Acum 10 luni

Tovarășa Fodor,după ce a distrus zona verde din Sibiu,a tăiat brazi,nuci, salcâmi,sălcii și alți copaci care dădeau oxigen acestui oraș, distrugând biosfera pentru a face pe plac cocalarilor și oltenilor care au venit în Sibiu și ne omoară pe trecerile de pietoni cu rablele lor și merg cu 150 la oră în loc de 50 la oră cât spune legea,pentru a le face parcări,acuma vrea să refacă "biosfera". Cât de tâmpiți sunt edilii noștri? Nu numai în Sibi. Dar și maimuțele de la București și țiganii care ne conduc țara! Te apucă scârba! Mai bine ar vedea de netrebnicii care omoară oamenii pe trecerile de pietoni și fac gălăgie zi și noapte cu motocicletele și cu rablele lor cu tobe de eșapament sparte și cu trompete în țevile de eșapament.Dar Miliția face parte tot dintre aceștia.Am întrebat o dată un milițian:"De ce se întâmplă aceste lucruri?"Răspunsul a fost:"Noi ne făcurăm treaba...!???Am fugit de acolo să-mi rup picioarele nu altceva..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus