Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Rectorul ULBS, Sorin Radu, va candida pentru al doilea mandat

Rectorul ULBS, Sorin Radu, va candida pentru al doilea mandat

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu se pregătește de alegerea conducerii instituției pentru mandatul 2024-2028, primul pas fiind alegerea modului în care va avea loc desemnarea următorului rector. Cu această ocazie, am solicitat conducerii universității să ne spună dacă actualul rector, Sorin Radu, intenționează să candideze pentru al doilea mandat.

„La ședința de Senat din 30 Martie 2023 am anunțat intenția de a candida la al doilea mandat”, ne-a transmis Sorin Radu prin intermediul serviciului de presă.

La sfârșitul lunii mai, Senatul ULBS a aprobat metodologia de organizare a referendumului universitar pentru alegerea modului de desemnare a rectorului ULBS pentru următorul mandat, document avizat mai devreme de consiliul de administrație. Documentul prevede organizarea unui referendum în zilele de 10 și 11 iulie, la care vor participa toate cadrele didactice și de cercetare titulare din ULBS, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, precum și reprezentanții studenților aleși legal în calitate de membri în consiliile de facultate și/sau senatul universității la data întocmirii listelor de vot. Aceștia vor decide dacă rectorul va fi desemnat în urma unui scrutin direct și secret sau prin concurs public.

Ultimii rectori ai universității sibiene au fost desemnați în urma alegerilor, desfășurate în două tururi.

Amintim că actualul rector al ULBS, Sorin Radu, a fost ales pentru mandatul 2020-2024 prin vot secret, universal și direct după două tururi de scrutin. În 2020, cinci candidați și-au depus candidaturile pentru funcția de rector, aceștia prezentându-și pe cont propriu programele manageriale, iar la finalul campaniei electorale au participat la o dezbatere publică. Rectorul ales de comunitatea academică a ULBS, prof. univ. dr. Sorin Radu, a obținut 344 de voturi dintr-un total de 559 de voturi valide de la 576 de votanți (86% participare la vot). Contra-candidata lui a fost Livia Ilie, fost prorector.

La sfârșitul anului trecut, prevederea din proiectul noii Legi a Învățământului, cu privire la numărul de mandate de rector a stârnit mai multe dezbateri publice la nivel național. Subiectul a fost discutat și de conducerea ULBS. Universitatea din Sibiu a fost una dintre primele instituții de învățământ care a reacționat după apariția acestui subiect. Într-un comunicat, rectorul ULBS, Sorin Radu, a declarat că unei persoane ar trebui să i se permită să ocupe maxim două mandate în funcția de rector: „Considerăm că două mandate sunt suficiente pentru ca orice persoană sau echipă de conducere să-și pună în aplicare viziunea managerială cu privire la dezvoltarea unei instituții, pe când un număr mai mare de mandate comportă riscurile acumulării excesive de putere și de inerție instituțională, ambele contrare tipului de cultură democratică pe care o susținem”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2525

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Florin

Acum 9 luni

Dupã un mandat încununat de reușite, era de ateptat ! ( sic.)
Raspunde

@Florin

Acum 9 luni

Chiar e un mandat încununat de reușite: ULBS a intrat într-un consorțiu european și într-unul național (ambele prestigioase), a urcat în rankinguri, a câștigat proiecte pe toate liniile, plata cu ora a crescut, s-a mai făcut curățenie prin fauna de la DGA (nu de tot!), s-au realizat investiții importante. Dacă se recuperează și gaura de la Externe, atunci ar merita să desfacem o șampanie pentru Sorin!
Raspunde

@@Florin

Acum 8 luni

Asta cu consortiile, comitetele si comitiile sunt blablauri. Ar fi interesant de aflat cativa absolventi UBS s-au anagajat dupa incheierea studiilor. In domeniul pt. care s-au pregatit, nu ospatar la Frieda...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus