Miercuri,
09.10.2024
Ploi Moderate
Acum
18°C

Câte „un mic Iohannis” cam peste tot

Câte „un mic Iohannis” cam peste tot

Este o părere larg acceptată faptul că dintre toate eșecurile pe care un Iohannis-președinte al României le putea înregistra, cel pus pe seama gestionării grevei profesorilor, aflată în derulare, este de departe cel mai dureros. 

Semnatar al proiectului pompos botezat „România educată” – ale cărui legi probabil că nu vor rezista dincolo de următoarea majoritate post-iohannesciană -, fostul primar al Sibiului este descris într-un interval care pornește de la „rupt de realitate, asemenea lui Ceaușescu” la un „ratat locuitor al Cotroceniului”.

Aroganța cu care a ajuns să-și trateze foștii colegi are, însă, o rezonanță mult mai largă decât poate ne-am așteptat. Indiferența la nevoile Educației o regăsim în diferite forme de exprimare aproape peste tot acasă la președinte, la Sibiu. 

Să luăm exemplul Șelimbărului. Localitate a cărei populație a crescut exponențial în ultimele două decenii și unde, sub stindardul ridicat de noii politicieni, s-au strâns semnături pentru lărgirea unei străzi. De la sutele de locuitori care au semnat pentru două benzi de circulație în plus, la cei care au strâns semnăturile și cei care au votat acest proiect, rezultatul a fost prezentat precum o mare victorie. Un demers cu care a ajuns să se laude și un vicepreședinte de partid la nivel național. Vorbim de o localitate care - deși și-a triplat populația și se laudă a fi printre cele mai bogate comune din țară - nu a construit nici măcar o școală nouă în ultimii 20 de ani.

La Cisnădie, situația total dezechilibrată a infrastructurii pentru Educație în raport cu creșterea populației este dusă la un alt nivel, de oraș. Însă nici aici critica situație a infrastructurii de Educație nu a mișcat în vreun fel localnicii. Aceștia au dat dovadă de solidaritate doar când a fost vorba de lărgirea străzii din cartier la trei benzi, fapt care le-a redus unora din locurile de parcare. Pentru apărarea locurilor de parcare, plătite în rate, locuitorii direct afectați au găsit resorturile necesare pentru a se asocia și a porni un proces. Pentru școlile și grădinițele către care stau în mașini ore întregi în fiecare zi, cu toții, energia civică nu și-a mai găsit un canal.

La nivel de municipalitate, precum e reședința de județ, capacitatea administrativă este mult mai mare. Cu sute de angajați în administrație, municipiul Sibiu tocmai are trei noi creșe care stau nedeschise de luni bune pentru că sunt ceva birocrații la mijloc. Niște unii care trebuie să vină chemați de alții să semneze ceva hârtii pentru demararea angajărilor... o jenă de speță care, cu toată criza locurilor din creșe, trezește revoltă cel mult din tastatură. Însă Sibiul mai are și povestea noului Liceu de Artă, de exemplu, care tocmai împlinește zece ani de când a fost discutată, șapte ani de când i-au fost alocate fondurile necesare și trei ani de când trebuia să devină o infrastructură educațională funcțională. În acest caz localnicii s-au reunit – profesori, părinți și elevi – și au protestat acum zece ani, când pe-atunci-primarul Iohannis anunța mutarea Liceului de Artă în clădirile Liceului „Carol I”. Printre motivele protestului – nu principal, e adevărat – era și faptul că locul propus era „peste mână” pentru deplasarea cu mașina. În orașul în care Iohannis a fost primar, mii de elevi fac orele după-amiaza, până la 20:00, în unele cazuri.

La nivel de județ, Consiliul Județean Sibiu are doar învățământul special în administrare. Și aici s-au împlinit trei ani de când toți aleșii, inclusiv cei cu putere de decizie, au admis că este nevoie de o grădiniță pentru copii cu dizabilități la Mediaș. De trei ani, aproape în fiecare ședință lunară subiectul este readus în discuție fără a fi urmat de vreo acțiune hotărâtă. E adevărat, părinții copiilor cu dizabilități sunt mult prea storși de energie pentru a mai avea puterea să și strige către aleși care le sunt prioritățile în ceea ce privește educația copiilor lor.

Bineînțeles, nu locuitorii din Șelimbăr, Cisnădie și Sibiu construiesc creșe, grădinițe și școli noi. Asta o fac primarii, cu votul dat de consilieri, după ce locuitorii i-au ales pentru ceea ce promit și livrează: străzi și festivaluri, în special. Conform celui mai recent raport întocmit de Camera de conturi, primarii județului Sibiu investesc într-un an de patru ori mai mulți bani în străzi decât în infrastructura de învățământ. Și împart mult mai mulți bani prin „agendele culturale” decât prin școli și grădinițe.

Acasă la Iohannis, precum în mai toată țara, Educația nu aduce voturi. Oamenii îi aleg pe cei care le promit parcări și străzi pe unde să circule cu mașina în drum spre festivaluri, nu neapărat creșe, grădinițe și școli multe. Dacă e alta realitatea, nu văd de ce am avea situații precum cele mai sus amintite.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Acu

Acum 1 an

Bun articol. Realitatea e sumbra.

Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 an

Ati uitat sa spuneti ca Iohannis a fost ales primar prima data cu sprijinul profesorilor pe care acum ii badjocoreste. Mare om mare caracter.
Raspunde

Troll E. Buzu

Acum 1 an

România e...șuată :) Ghinion!

Raspunde

C

Acum 1 an

”M-am DESCURCAT și l-am înscris la școala de VIP-uri, secția germană” - asta e ideea.
Raspunde

Nemo

Acum 1 an

Asa este! Pacat ca sibienii o vor realege pe Fodor( daca va candida) sau vreun alt sas, din cei 2 pe care forumul ii tot scoate in față...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

De ce e păcat Nemo? Doar n-om alege un roșu sau un haur
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Jean de Esseintes

Acum 1 an

Ai uitat sa menționezi de copilul calcat ieri sau alaltăieri pe Aleea Petuniei, sigur șoferul era nervos pe eșecul președintelui. Acum, serios, lăsând la o parte problemele expuse care chiar sunt reale, de unde pana unde consideri ca responsabil este presedintele si incercarea lui de a reforma inavatamantul? Nu mai bine imi aratati ca sunteti intradevar, a patra putere?? in stat si dupa anchete incercati sa gasiti vinovati? Chiar imi pare rau dar articolul nu se diferențiază cu nimic fata de fituicile cu propaganda gasite in posta in timpul campaniilor electorale. Jenant ( lame cum ar spune francezul ).

Raspunde

Constatare

Acum 1 an

Românii au acum EXACT ce au ales în noiembrie 2019. Se pot odihni. În pace.

Raspunde

Emil

Acum 1 an

Romanii intodeauna au ales rahatul cel mai mare din haznaua politica.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus