Marţi,
08.10.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Sibiul ”venetic”: 1 din 3 locuitori din municipiul Sibiu s-a născut în alt județ. În Șelimbăr sunt majoritari locuitorii veniți din alte zone ale țării

Sibiul ”venetic”: 1 din 3 locuitori din municipiul Sibiu s-a născut în alt județ. În Șelimbăr sunt majoritari locuitorii veniți din alte zone ale țării

În județul Sibiu, 63% din populație a rămas în localitatea în care s-a născut, însă sunt exemple de localități care arată felul deosebit în care s-au dezvoltat localitățile în ultima perioadă, conform datelor recensământului populației, transmise la finalul lunii trecute.

Jina, de exemplu, este una din cele mai ”închise” localități din județ: 93,93% din populația actuală s-a născut aici. Dar are unul din cele mai mari procente de locuitori născuți în altă țară. 3,35% din populația actuală a localității s-a născut în alt stat. Primarul Vasile Beschiu explică situația.

În Șelimbăr este un alt caz particular. Aici, cei mai mulți din actualii locuitori s-au născut în alt județ. Doar 5.797 de persoane din totalul de 17.492 s-au născut aici. Iar cei născuți aici au devenit minoritari.

O treime din ”veneticii” din județ au rămas în Sibiu și Șelimbăr

Termenul de venetic desemnează persoana străină de locul unde s-a stabilit, iar comuna Șelimbăr este prima localitate din Sibiu în care predomină populația venită din alt județ.

În județul Sibiu, însă, procentul celor care s-au născut și au rămas în aceeași localitate predomină. 63,18% din populația Sibiului se află în această situație. 19,84% din populația județului provine din alt județ, în timp ce 14,93% din populației s-a mutat în altă localitate, dar a rămas în județul Sibiu.

Interesant este că peste 20 de mii de persoane, 33,91%, din populația județului, sunt cetățeni născuți în alt județ care s-au stabilit ulterior doar în Sibiu și Șelimbăr. Asta arată ”magnetul” pe care îl reprezintă municipiul pentru locuitorii din alte județe. Iar în urma faptului că municipiul nu mai oferă suficiente locuințe, localitățile din jur s-au adaptat situației și s-au ridicat mai multe zone rezidențiale în ultimii ani. În Cisnădie, de exemplu, 21,79% din populație provine dintr-un alt județ. De asemenea, orașul este pe locul 2 în județ, după Sibiu la numărul de locuitori care provin din alte state. Aici s-au stabilit 574 de persoane care s-au născut în alte țări, în timp ce în Sibiu sunt 2.277. În Mediaș, al doilea oraș ca număr de locuitori din județ sunt 545 de persoane care s-au născut într-un alt stat decât România.

Ciudatul caz Jina. Procent mare de ”stranieri”

În Jina, 93,93% din populație s-a născut și a rămas aici. O localitate ”închisă”, arată la prima vedere. În plus, doar 0,5% din populație provine din altă localitate din județ. Cu toate acestea, 3,35% din populația de 3.396 de locuitori provine dintr-o altă țară. 158 de persoane cu rezidența în Jina s-au născut într-un alt stat, în 54 de cazuri fiind vorba de un stat al Uniunii Europene, iar în alte 60 de situații fiind cazuri de persoane născute în state ”non-UE”.

Primarul comunei, Vasile Beschiu spune că sunt băieșii care au plecat după revoluție în tot felul de țări, iar o parte s-au întors acasă.

”Cred că îmi pot da seama de unde există această situație: actualii băieși. Sunt plecați pe dincolo, de vreo 10 ani sunt plecați la muncă, și au plecat cu tot cu familia. Femeile au născut acolo, iar acum o parte s-au întors. Se întorc, se duc, nu poți spune exact. Mulți copii sunt cu actele acolo, pentru că alocațiile sunt mai mari. Știu că mulți copii sunt înscriși la școlile din străinătate, dar probabil că s-au declarat la recensământ și aici”, spune primarul Vasile Beschiu.

Majoritatea localităților din Mărginimea Sibiului sunt la fel de „închise”. În Rășinari, 71,57% din populația s-a născut aici. În Poiana Sibiului procentul este de 89,17%, iar la Gura Râului procentul este de 88,75%. Sunt și alte localități, însă, care nu atrag străini de aceste locuri, însă poate că din cauza lipsei de atractivitate economică. Un astfel de caz este Vurpăr. Aici procentul de localnici născuți aici este de 84,12%.

Șelimbăr, comuna cea mai eterogenă din județ

Din 17.492 de locuitori din Șelimbăr, 6.558 (37,49%) s-au născut într-un alt județ. 27,18% din locuitori s-au născut într-o altă localitate, dar tot din județul Sibiu. Doar 33,16% dintre locuitorii comunei Șelimbăr s-au și născut aici, arată datele Institutul Național de Statistică. Primarul Marius Grecu vede în asta o resursă excelentă pentru comunitate și pentru viitorul ei.

”Sunt niște date foarte interesante, iar asta arată că la Șelimbăr s-a creat un climat care încurajează oamenii să vină și să se așeze aici. Mă bucur că se simt aici acasă, important pentru noi este să dezvoltăm în permanență localitatea și să fim atenți la nevoile lor.

Îi asigur pe cei născuți în alte localități din județ, pe cei care au venit din alte județe sau chiar din alte state că indiferent de locul în care s-au născut sau de motivele pentru care au ajuns aici, cu toții facem parte din aceeași comunitate. Trebuie să facem din diversitatea noastră o sursă de putere, de inspirație.

Dincolo de toate, suntem cu toții rezidenții aceleiași comunități și ne bucurăm de același respect și de aceleași drepturi”, explică primarul Marius Grecu.

Datele recensămintelor din ultimii 74 de ani arată că populația Sibiului se află în scădere, față de ”vârful” din 1977. Dacă în 1947, județul avea 335.116  locuitori, numărul a crescut în 1966 la 414.756 și a ajuns la recordul din 1977 – 481.645. Din 1992 a început să scadă: 452.873, apoi 421.724, în 2002 și 397.322 în 2011. În 2021 populația județului a fost, conform recensământului, de 388.326 locuitori.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

30 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Brasov

Acum 1 an

Oltenia la putere.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Ce prosti suntem , ne explicati ce inseamna venetic. Dar averi grija ca amestecati datele din 2011 cu cele din 2021 (adica recensamantul din 2022, care privea situatia de la 1 dec.2021). In 2011 avea 397 mii, nu in 2021, cand avea 388 mii. Articolul e scris ca si cand intre 2002 si 2022 nu a fost inca un recensamant.
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Pe putin 1 din 3 :) Se vede la tot pasul
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cititor

Acum 1 an

Cred ca "veneticii" au venit sa culturalizeze Sibiul, acest sat de ciobani un pic mai mare... Multumiti-le !
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Lasa fra' ca in 1930 Marginimea era zona romaneasca din tara cu cea mai mica rata de analfabetism, nu ati culturalizat pe nimeni. Pondere mai mica era doar unde erau multi germani.
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 an

Sat de ciobani sau nu,paradoxul e că deocamdată "voi"sunteți aia disperații să ajungeți aici.Bineinteles,ca salvatori ai civilizației :)) Si in toata incultura asta a noastră,așa cum ne lauzi,v-am primit cu toată nesimțirea și aroganta voastră, de care dați dovadă peste tot și de care sunteți mândri tare.Chiar ne-ați lipsit :)))
Raspunde

Dragos

Acum 1 an

Da, l-au “culturalizat” cu manele, agresivitate in trafic, lipsa de bun simt și alte multe activitati culturale specifice zonei de sud a țării. Sincer, am fi putut sa rămânem ciobani neculturalizati…chiar nu era nevoie de valoroasa voastră contribuție! Și in alta ordine de idei; ce căutați in satul asta, intelectualilor, cumva munca la banda…?
Raspunde

Alt cititor

Acum 1 an

Domnule cititor, dumneavoastră sunteți unul dintre motivele pentru care mulți romani buni părăsesc aceasta tara...

Raspunde

Miorita

Acum 1 an

Nu mai fiți atât de agresivi și abrupți în limbaj și comportament , ,,cititor" se referea bineînțeles la cultura de floarea soarelui, pe care o stăpânește din coaja în coaja
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Croitoru' Hermannstadianu'

Acum 1 an

@dragos-Mai,mai.Si gata,Sibiul ca un burete a absorbit tot negativul ...Poi nu suntem capitala culturala?Cum sa ne producem noi chefurile pe melodiosul hindu gutza-regele ardealean?Sa il crestem pre cioaba,regele sibian?Pe iulian,imparatul sibian-aurean? Rai mai sunt sudistii... Acum sa lasam ciocul mic ca si noi avem la bubeee...

Raspunde

Adrian

Acum 1 an

Aia nu sunt romani idiotule....Croitoru' Hermannstadianu'
Raspunde

Cichicean

Acum 1 an

Ati venit aici la ciobani ca nu au toaleta ca voi in fundul gradinii?
Raspunde

Croitoru' Hermannstadianu'

Acum 1 an

@CioBAditza-ia 'ui' ce scrie telemeaua de fratele dragos-'Da, l-au “culturalizat” cu manele'...Acum,ca sa pricepi la slana cu ceapa,am enumerat distinsii muzicieni ardeleni admirati de fratia si etnia sibiana si pe reprezentantii 'deluxe' ai acestora,locuitori 'nevenitici' din oras...Greu cu pianul pe scarile cerebelului.Acum fi cuminte,ca medici 'inimosi'nu avem in oras ...Spor la injurat mioarele lu'matale!
Raspunde

Gică Hagi

Acum 1 an

Din ciclul "Cine face bine, lumea te vede": "Iar faptul că municipiul nu mai oferă suficiente locuințe, localitățile din jur s-au adaptat" :)))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 an

Sa vedem peste cateva luni, cand se detaliaza datele, cati din ei sunt valceni. Care totusi au gusturi bune daca se muta la Sibiu :) noi ne prostim aici, ca ne place sa glumim, dar sunt bineveniti, daca nu fac circ.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Bastinasii autentici au fost alungati sau asimilati de multa vreme.
Raspunde

Adina

Acum 1 an

Eterna obsesie a sibienilor "Cine e sibian si cine e venit?" De parca ei nu ar fi din oameni veniti la un moment dat aici :))) Pentru informatia celor neinformati: Sibiul este oras de sasi, construit de sasi si in care in evul mediu nu aveau voie sa intre romanii. Cu timpul s-au schimbat cutumele, dar voi, romanii sibieni, puteti fi siguri ca stramosii vostri au fost si eu venetici la un moment dat. Olteni, moldoveni, banateni sau ce or mai fi cei veniti aici, tot romani sunt. Habar nu au sibienii ce noroc au ca nu s-au mutat aici unguri din secuime. Mergeti pana in Targu Mures si stati cateva zile si povestim dupa aceea daca mai sunt oltenii o problema. Sa vedeti acolo probleme reale, discriminare la tine acasa, amenintari, jigniri, inegalitate de sanse, criminali reali acoperiti de unii din functii inalte. Lasati deoparte chestiile astea ca oltenii sunt nu stiu cum, ca e vai de noi daca nu invatam sa fim uniti.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Nu e doar a sibienilor, in orice oras cu multi imigranti (ca se numesc asa si cei veniti din aceeasi tara) e diferentierea asta. E natura umana. Uita-te la tine cum te plangi de secui :) ce, aia nu sunt tot cetateni romani? Lasa evul mediu, primul cartier romanesc din Sibiu e din jurul anului 1700 (in zona Terezianului), deja a trecut mult timp de cand Sibiul are si locuitori romani. Pe vremuri nici ungurii nu aveau voie sa locuiasca in Sibiu, nu numai romanii. Cu exceptia nobililor (inclusiv romani, ca existau si nobili romani in anumite zone din Ardeal). Nu ne intereseaza Targu Mures. Chiar deloc.
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 an

Daca e pe preferințe,atunci categoric Mureș.De ce?Pai ăștia încă știu să de-a "buna ziua" când ajung într-un loc străin.Vrem nu vrem,împreună cu sașii au cizelat un pic zona asta,și dacă nu erau ei probabil încă ne-am fi șters mucii pe pantaloni.Trist ,dar adevărat.Daca te întrebi unde sunteti voi in toată povestea asta,sincer nu știu,probabil mult în urma...

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ce glume bune

Acum 1 an

Si cei ce-au venit din Valcea, si-au luat mega teapa ! Pai voi comparati sb cu vl, bai, voi care n-ati trecut macar o singura data Valea Oltului ! Voi aia care rupeti granita la fiecare mini-vacanta ! Fraierilor, aia au paduri, au pajisti, au case cu cu curti mari, cu vita de vie, cu bolta, cu grajdiuri, cu animale, sunt proprietari fiecare pe mii de mp, au utilitatile si la 30 km de valcea, tipla totul ! Nu mai vorbiti fara sa cunoasteti ! Dragi olteni, mergeti acasa la voi, ridicati-va propriile afaceri si vindeti in Ardeal si de la Ardeal la Viena ! Nu mai slugariti in liniile de productie ! Nu va mai dati anii tineretii, in van, pt globalisti !
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Inca dainue fratia bandelor sibiene si valcene in acte teroriste de distrugere si esuarea statului roman concretizata faptic de mafiotul cel mare Iohannis, Racovita, Sandru, Veseli, etc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 an

"Ridicati-va propriile afaceri" Da , daca ar avea alta mentalitate. Dar nu au.
Raspunde

Nonick

Acum 1 an

" Doar 33,16% dintre locuitorii comunei Șelimbăr s-au și născut aici" - se știe că maternitatea din Șelimbăr nu mai funcționează la capacitate maximă de ceva vreme, de când îi face concurență maternitatea Sibiu.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Din punct de vedere al "locului nasterii", copii sunt integistrati ca nascuti in localitatea in care are domiciliu mama. Altfel nu ar aparea aproape nimeni ca nascut la tara, de exemplu. Sunt milioane de oameni cu locul nasterii in zona rurala, deci e logic ca asta e procedura.
Raspunde

Lipitoarea

Acum 1 an

Realitate este ca marele Selimbar este format din treimea aceea de 5 000 de oameni cel mult, restul fiind cei care vroiau în Sibiu , dar a fost mai ieftin sa-si ia teren în extravilanul Selimbarului și sa constate ca pana si-au terminat casa s-au lipit de Sibiu . La fel și cu Cisnadia , cartierele cu taxe de Comuna si facilități de Municipiu ( spitale, aeroport, gara ,autostrăzi, utilități)
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

158 de persoane cu rezidența în Jina s-au născut într-un alt stat, în 54 de cazuri fiind vorba de un stat al Uniunii Europene, iar în alte 60 de situații fiind cazuri de persoane născute în state ”non-UE” Imi scapa ceva? Nu da suma

Raspunde

Tot blocati in ura ieftina si inutila ...

Acum 1 an

E trist cand vezi cum se inflameaza din nimicuri ramani ce impart aceeasi limba si traditii. Le creste tensiunea cand vad VL in fata in coloana, in loc sa caute vinovati politic ca ei stau in coloana intr-un oras tinut subdezvoltat ca infrastructura. Isi cauta galceava ca au buletin la 50 de km nord sau sud de carpati, cand si unul si altul desi platesc taxe si contributii luna de luna (aproape 50% din brut!) , daca au nevoie de servicii spitalicesti trebuie sa astepte cu lunile. Ar trebui sa va revarsati ofurile (uniti) catre politicienii speciali si nu unul asupra altuia.
Raspunde

Marcela Ropotin

Acum 1 an

Un comentariu pentru toți, pro și contra veneticilor. Să vă înfrătiți cu băștinașii, să creșteți copii sănătoși și să fiți cu toții binecuvântați in orice județ al Țării! România este frumoasă și bogată. Aparați-o voi toți! Voi care aveți părinții aproape, voi care aveți părinții departe, voi care duceți dorul tuturor meleagurile de acasă. Acasă este acolo unde te-ai născut, dar și acolo unde ai ales să trăiești. Acasă este acolo unde te bucuri că vecinul tău îți sare în ajutor dacă ai nevoie de el, acolo unde pui o candelă în cimitir pentru cei plecați. Și nu uitați, pentru toți cei care limba română este limba maternă, ACASĂ ESTE ROMÂNIA, indiferent de județul de pe HARTA ȚĂRII❗❗❗EXISTA ȘI O REGULĂ: RESPECTĂ ȘI VEI FI RESPECTAT, ORINDE ALEGI SĂ TRĂIEȘTI❗❗❗

Raspunde

SARA

Acum 1 an

Foarte frumos raspuns. Si mai ales celui care l-a scris si incita la ura.

Raspunde

L

Acum 1 an

Nu va mai injurati atat, suntem in sec. XXI cetateni europeni liberi sa ne stabilim oriunde. Sa se reformeze educatia de asta suntem cum suntem si ginditi-va ca stramosii nostrii au murit pentru ideea de unitate nationala. Sa va fie rusine la toti care comentati aiurea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus