În județul Sibiu, 63% din populație a rămas în localitatea în care s-a născut, însă sunt exemple de localități care arată felul deosebit în care s-au dezvoltat localitățile în ultima perioadă, conform datelor recensământului populației, transmise la finalul lunii trecute.
Jina, de exemplu, este una din cele mai ”închise” localități din județ: 93,93% din populația actuală s-a născut aici. Dar are unul din cele mai mari procente de locuitori născuți în altă țară. 3,35% din populația actuală a localității s-a născut în alt stat. Primarul Vasile Beschiu explică situația.
În Șelimbăr este un alt caz particular. Aici, cei mai mulți din actualii locuitori s-au născut în alt județ. Doar 5.797 de persoane din totalul de 17.492 s-au născut aici. Iar cei născuți aici au devenit minoritari.
O treime din ”veneticii” din județ au rămas în Sibiu și Șelimbăr
Termenul de venetic desemnează persoana străină de locul unde s-a stabilit, iar comuna Șelimbăr este prima localitate din Sibiu în care predomină populația venită din alt județ.
În județul Sibiu, însă, procentul celor care s-au născut și au rămas în aceeași localitate predomină. 63,18% din populația Sibiului se află în această situație. 19,84% din populația județului provine din alt județ, în timp ce 14,93% din populației s-a mutat în altă localitate, dar a rămas în județul Sibiu.
Interesant este că peste 20 de mii de persoane, 33,91%, din populația județului, sunt cetățeni născuți în alt județ care s-au stabilit ulterior doar în Sibiu și Șelimbăr. Asta arată ”magnetul” pe care îl reprezintă municipiul pentru locuitorii din alte județe. Iar în urma faptului că municipiul nu mai oferă suficiente locuințe, localitățile din jur s-au adaptat situației și s-au ridicat mai multe zone rezidențiale în ultimii ani. În Cisnădie, de exemplu, 21,79% din populație provine dintr-un alt județ. De asemenea, orașul este pe locul 2 în județ, după Sibiu la numărul de locuitori care provin din alte state. Aici s-au stabilit 574 de persoane care s-au născut în alte țări, în timp ce în Sibiu sunt 2.277. În Mediaș, al doilea oraș ca număr de locuitori din județ sunt 545 de persoane care s-au născut într-un alt stat decât România.
Ciudatul caz Jina. Procent mare de ”stranieri”
În Jina, 93,93% din populație s-a născut și a rămas aici. O localitate ”închisă”, arată la prima vedere. În plus, doar 0,5% din populație provine din altă localitate din județ. Cu toate acestea, 3,35% din populația de 3.396 de locuitori provine dintr-o altă țară. 158 de persoane cu rezidența în Jina s-au născut într-un alt stat, în 54 de cazuri fiind vorba de un stat al Uniunii Europene, iar în alte 60 de situații fiind cazuri de persoane născute în state ”non-UE”.
Primarul comunei, Vasile Beschiu spune că sunt băieșii care au plecat după revoluție în tot felul de țări, iar o parte s-au întors acasă.
”Cred că îmi pot da seama de unde există această situație: actualii băieși. Sunt plecați pe dincolo, de vreo 10 ani sunt plecați la muncă, și au plecat cu tot cu familia. Femeile au născut acolo, iar acum o parte s-au întors. Se întorc, se duc, nu poți spune exact. Mulți copii sunt cu actele acolo, pentru că alocațiile sunt mai mari. Știu că mulți copii sunt înscriși la școlile din străinătate, dar probabil că s-au declarat la recensământ și aici”, spune primarul Vasile Beschiu.
Majoritatea localităților din Mărginimea Sibiului sunt la fel de „închise”. În Rășinari, 71,57% din populația s-a născut aici. În Poiana Sibiului procentul este de 89,17%, iar la Gura Râului procentul este de 88,75%. Sunt și alte localități, însă, care nu atrag străini de aceste locuri, însă poate că din cauza lipsei de atractivitate economică. Un astfel de caz este Vurpăr. Aici procentul de localnici născuți aici este de 84,12%.
Șelimbăr, comuna cea mai eterogenă din județ
Din 17.492 de locuitori din Șelimbăr, 6.558 (37,49%) s-au născut într-un alt județ. 27,18% din locuitori s-au născut într-o altă localitate, dar tot din județul Sibiu. Doar 33,16% dintre locuitorii comunei Șelimbăr s-au și născut aici, arată datele Institutul Național de Statistică. Primarul Marius Grecu vede în asta o resursă excelentă pentru comunitate și pentru viitorul ei.
”Sunt niște date foarte interesante, iar asta arată că la Șelimbăr s-a creat un climat care încurajează oamenii să vină și să se așeze aici. Mă bucur că se simt aici acasă, important pentru noi este să dezvoltăm în permanență localitatea și să fim atenți la nevoile lor.
Îi asigur pe cei născuți în alte localități din județ, pe cei care au venit din alte județe sau chiar din alte state că indiferent de locul în care s-au născut sau de motivele pentru care au ajuns aici, cu toții facem parte din aceeași comunitate. Trebuie să facem din diversitatea noastră o sursă de putere, de inspirație.
Dincolo de toate, suntem cu toții rezidenții aceleiași comunități și ne bucurăm de același respect și de aceleași drepturi”, explică primarul Marius Grecu.
Datele recensămintelor din ultimii 74 de ani arată că populația Sibiului se află în scădere, față de ”vârful” din 1977. Dacă în 1947, județul avea 335.116 locuitori, numărul a crescut în 1966 la 414.756 și a ajuns la recordul din 1977 – 481.645. Din 1992 a început să scadă: 452.873, apoi 421.724, în 2002 și 397.322 în 2011. În 2021 populația județului a fost, conform recensământului, de 388.326 locuitori.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: sibieni nascuti in alt judet , care e populatia sibiului , cine sunt sibienii , venetici , rezultate recensământ sibiu , recensământ sibiu , grafic , analiza , Sibiu , statistica , Populaţia Sibiului
Vizualizari: 9283
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Relu Antonie
Acum 3 ore
@HBomb
Acum 4 ore
MAN
Acum 4 ore
Andreas
Acum 4 ore
Calin