Joi,
18.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

VIDEO Dan Negru, la Sibiu de Ziua Învățătorului. ”Mi-am dat întâlnire azi cu un profesor. În centrul Sibiului. O să-l cunoașteți imediat, el e aici, eu am întârziat”

VIDEO Dan Negru, la Sibiu de Ziua Învățătorului. ”Mi-am dat întâlnire azi cu un profesor. În centrul Sibiului. O să-l cunoașteți imediat, el e aici, eu am întârziat”

Gheorghe Lazăr a fost omagiat ieri, de Ziua Învățătorului de prezentatorul TV Dan Negru. S-a filmat în Piața Mare, acolo unde a vorbit de ”întemeietorul învățământului românesc”, făcând aluzie și la greva profesorilor din aceste zile.

”Mi-am dat întâlnire azi cu un profesor, în Sibiu. În centrul Sibiului. O să-l cunoașteți imediat, el e aici, eu am întârziat.

Profesorul povestește că a terminat facultatea la Viena și apoi s-a întors să predea în Sibiu. Salariul pe care îl avea în România era mult mai mic decât bursa pe care o câștiga la Viena. Întotdeauna dascălilor le-a fost greu. Gheorghe Lazăr”, a spus Dan Negru în înregistrarea postată pe pagina sa de Facebook.

Cine a fost Gheorghe Lazăr

Fiu de țăran liber, Gheorghe Lazăr a urmat scoala primară la Avrig și a urmat cursurile Liceului Catolic din Sibiu. După obținerea bacalaureatului la Cluj obține o bursă plătită de Biserica Ortodoxă, din fondul sidoxial pentru a studia la Viena în vederea urmării unei cariere ecleziastice, notează Radio România Cultural.

Întors în Transilvania, la Sibiu, a fost hirotonit arhidiacon și a obținut un post la Școala teologică ortodoxă. A tradus în limba română o serie de lucrări cu caracter pedagogic și chiar un manual de pedagogie.

În anul 1815 Gheorghe Lazăr a candidat la funcția de episcop al Episcopiei Aradului, dar mitropolitul Ștefan Stratimirovici s-a opus numirii sale, astfel încât scaunul episcopal al Aradului a rămas vacant până în 1828.

Gheorghe Lazăr s-a aflat în conflict cu episcopul Vasile Moga care, fiind un adept al învățământului în limba slavonă, a împiedicat activitatea culturală a lui Lazăr, interzicându-i tipărirea manualelor în limba română.

În urma unui proces disciplinar, la sfârșitul anului 1815 guvernatorul Transilvaniei l-a destituit pe Gheorghe Lazăr din funcție, punându-l sub supravegherea autorităților polițienești. Aceasta l-a determinat ca în 1816 să treacă munții și să se stabilească la București, unde și-a câștigat existența mai întâi ca profesor particular.

Aici înființează în 1918 Școala de la Sfântul Sava, cel mai vechi institut educațional din București cu predare în limba română.

Gheorghe Lazăr a tradus și a scris cărți în limba română, fapt care a deschis noi orizonturi pentru un mare număr de români.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

DB

Acum 1 an

Conform informatiilor din articol, in anul 1815 candideaza pentru functia de episcop si dupa 103 ani, adica in 1918, infiinteaza Scoala de la Sf. Sava. Bravo!
Raspunde

E foarte frumos ce faceti!

Acum 1 an

Ff frumos. arc etern peste timp! Sanatate si inspiratie sa faceti in continuare ceea ce ati inceput!
Raspunde

Avramescu Silvia

Acum 1 an

Frumos!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus