Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
10°C

Ligia Deca: Profesorii care au fost în grevă nu vor fi sancţionaţi, însă nu vor fi plătiţi pentru zilele în care au protestat

Ligia Deca: Profesorii care au fost în grevă nu vor fi sancţionaţi, însă nu vor fi plătiţi pentru zilele în care au protestat

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că profesorii care au fost în grevă nu vor fi sancţionaţi în niciun fel şi nici nu au fost făcute presiuni asupra lor să revină la clase, însă nu vor fi plătiţi pentru zilele în care au protestat şi nu au fost la şcoală, scrie Agerpres. 

La finalul şedinţei de Guvern desfăşurată duminică, Ligia Deca a fost întrebată de jurnalişti dacă profesorii care au făcut grevă vor fi sancţionaţi pentru faptul că nu s-au prezentat la muncă.
„În primul rând că nu este vorba despre o sancţiune. Este vorba despre o prevedere legală asumată şi în scris de către federaţiile sindicale în informările pe care le-au făcut către membrii de sindicat. În acest context, legal, noi nu am făcut decât să rămânem în statul de drept pe care-l avem şi să aplicăm legea, adică am solicitat ca plăţile să se facă în funcţie de numărul de zile lucrate pentru fiecare cadru didactic. Toţi cei care au fost la şcoală, vor fi plătiţi în conformitate cu zilele lucrate. Cei care au ales o formă de protest, la fel, vor fi plătiţi în funcţie de zilele lucrate. Nu există niciun fel de altă sancţiune, n-am făcut niciodată presiune asupra cadrelor didactice care protestează şi am rugat să nu existe niciun fel de presiune nici asupra cadrelor didactice care au ales să continue procesul educaţional", a explicat ministrul Educaţiei.

Pe de altă parte, Ligia Deca susţine că există posibilitatea ca o parte din orele de şcoală să fie recuperate săptămâna viitoare, dar printr-o planificare realizată la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.

"Inclusiv liderii sindicali, în primele zile de grevă, au afirmat că oamenii şi-au asumat consecinţele legale ale protestului, şi anume faptul că zilele în care nu se lucrează nu se primeşte salariul. Este logic, se poate plăti numai activitatea efectuată. Sigur că, prin ceea ce am agreat că vor primi cadrele didactice, eu cred că există în acest moment suficiente motive pentru a se reîntoarce în clasă. Din nou, nu putem recupera decât ceea ce se poate legal, în calendarul asumat (...) Eu cred că trebuie să aşteptăm ziua de mâine şi să vedem situaţia concretă din fiecare şcoală. Am mare încredere, din nou, în raţiunea şi în empatia cadrelor didactice, mai ales ştiind miza pe care întoarcerea la şcoală o are, şi anume finalizarea cu succes a examenelor naţionale şi posibilitatea ca elevii să poată merge mai departe", a mai spus Deca. 

Sursa foto: Facebook Ministerul Educației

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

Emil

Acum 11 luni

Tot mitraliera, falsul, jaful si esenta de meditatii este baza talharilor speciali, nu munca cinstita.

Raspunde

Claus

Acum 11 luni

Ma mai uit la sedintele de guvern,la cele ale parlamentului,sunt cateva mii de politicieni,deputati senatori din teritoriu,si totusi salile sunt pline,aia la fel tot asa nu primesc indemnizatiile si pensiile speciale?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@Claus

Acum 11 luni

Cred ca e un sambure de adevar in ceea ce spuneti, dar incercati sa va exprimati in limba romana...
Raspunde

Un pedagog de ... scoala veche

Acum 11 luni

Auzi! Profesorii care au participat la greva nu vor fi sanctionati! De ce ar fi sanctionati? Pentru ca si-au manifestat un drept legal??? Doamne, ce ministri avem! In ceea ce priveste neplata orelor, nu ne trebuie pomana! Noi ne-am asumat riscul cand am intrat in greva! Stiam la ce ne angajam! Sa ni se respecte drepturile! Nu ne trebuie pomana, nu sunteam asistati!
Raspunde

Munteanu

Acum 11 luni

Halal ministru! Dna Barcagiu...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus