Tunelurile pe care le vor săpa PORR pe Autostrada Sibiu – Pitești vor fi executate prin metoda NATM (New Austrian Tunneling Method) și nu prin foraj cu utilaje TBM (cârtițe) așa cum se lucrează la tunelurile feroviare, anunță Economedia.
Tunelul prin Dealul Momaia pe Lotul 4 (Curtea de Argeș – Tigveni) are o lungime de 1,35 km, iar constructorii vor utiliza metoda NATM și nu forarea cu scuturi, pentru că tunelurile nu au o lungime mare și nu s-ar justifica investiția (achiziție/închiriere) în TBM-uri cu diametru de 13 metri, spre deosebire de capul de foraj de la feroviar de 9 metri diamentru.
Aceași metodă va fi folosită și la tunelul de pe lotul Holdea (Hunedoara) – Coșevița – Margina (Timiș), pe A1 Lugoj – Deva o lungime de 2,1 kilometri.
„În esență, nu merită efortul logistic și financiar. Pe metrou/feroviar sapi cu TBM tuneluri de pe la 5km+ pentru că ai diametru 9 metri. La rutier diametrul este 12 metri, deci semnificativ mai mare (+30%). Îți trebuie un TBM-monstru ca să sapi așa ceva. Pentru câțiva kilometri de rutier, 1-2-3 km de tunel, folosirea TBM nu are justificare sub nicio formă. Pe feroviar la noi pe Brașov-Sighișoara ai 4 TBM-uri care vor fora (5km + 7km)x2 = 24 de kilometri de tuneluri linie simplă. Sunt 12 kilometri de linie dublă. Capul de forare are 9,8 metri. La rutier probabil ai avea nevoie de un cap de forare de vreo 13 metri. Dacă la calea ferată, cercul e folosit aproape în totalitate, la autostrada e ceva mai mult de jumatate. Deci forăm un cerc si apoi umplem jumatatea de jos a lui… Total nerentabil”, se arată pe forumul Asociației Pro Infrastructura.
Lucrările cu metoda NATM încep cu execuția portalului, injecția de ciment pentru stabilizarea părții superioare și apoi excavare prin detonări. Apoi, se montează armătura și se căptușește tunelul.
„Tunelul Momaia are o lungime de 1,3 km și este format din 2 galerii principale separate, una pentru fiecare sens de mers. Va fi realizat în conformitate cu normativele și directivele europene, iar printre particularități regăsim:
– câte 2 benzi pe sens și acostamente– sistem de ventilație – sistem de evacuare
– iluminat public– sistem de comunicare– câte o clădire la intrare și ieșire, pentru controlul și operarea tunelului. Antreprenorul estimează un termen de 2 ani pentru săpătura tunelului, 1 an pentru căptușarea interioară și până la 8 luni pentru instalarea echipamentelor și testare. In luna ianuarie, anunțam o serie de premiere în infrastructura rutieră pe care le vom atinge în acest an, printre acestea fiind și începerea primei lucrări de autostradă în zonă montană, care prevede și construcția acestui tunel de autostradă”, a afirmat secretarul de stat Ionel Scrioșteanu.
Secţiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș. Contract semnat cu 2 ani întârziere. Costă 1,6 miliarde de lei și ar urma să fie terminată în 4 ani
Contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii 4 a autostrăzii Sibiu-Pitești a fost semnat în noiembrie 2021, cu o întârziere de mai bine de doi ani, cauzată de contestațiile depuse.
Secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș a Autostrăzii Sibiu - Piteşti, măsoară 9,86 km și va fi construită tot de austriecii de la Porr, cei care lucrează și la secțiunea 1, Sibiu – Boița.
Valoarea contractului este de 1.678.873.121,77 lei fără TVA, iar finanțarea va fi asigurată din fonduri europene nerambursabile.
Contractul prevede 16 luni pentru proiectare, 44 de luni perioada de execuție a lucrărilor și 120 de luni perioada de garanție a lucrărilor.
În cadrul contractului vor fi realizate mai multe lucrări de o complexitate majoră, precum: construirea a 12 poduri, pasaje şi/sau viaducte, având o lungime medie de 230 de metri dintre care, cel mai lung fiind viaductul de la km 84+341, în lungime de 630 de metri, construirea unui tunel în lungime de 1.350 de metri, în zona de traversare a dealului Momaia, județul Argeș.
Date A1 Tigveni – Curtea de Argeș – 9,86 km
Constructor: Porr
Valoare: 1,67 miliarde lei, fără TVA (cca 334 mil. euro)
Contract semnat: noiembrie 2021 (16 luni proiectare + 44 luni execuție)
Începere lucrări: martie 2022
Termen finalizare: martie 2027
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: constructor autostrada , cum se sapa tunelurile , porr , video , autostrada Sibiu - Pitești
Vizualizari: 24473
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Vivi Dragan
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Gigi
Acum 2 ore
Raluca Budusan
Acum 2 ore
Emil