Sibianca Ruxandra Orga Dumitriu este laureată a concursului național de creație literară „Tinere condeie”. Fata a obținut premiul I la secțiunea de gimnaziu, cu nota maximă. Această distincție nu face decât să întărească ceea ce Sibiul știa deja despre micuța scriitoare, care a avut primele realizări în literatură încă de la vârsta de 12 ani. Alături de ea, Theea Gabriela Todăriță, un alt copil talentat al orașului nostru, s-a clasat pe locul III cu nota 9,12. Ambele fete sunt eleve în clasa a VIII-a și în acest moment se pregătesc pentru examenul de Evaluare Națională.
La 12 ani, Ruxandra Orga Dumitriu devenea cel mai tânăr autor român cu două cărți disponibile în librăriile Cărturești și Humanitas. De asemenea este cel mai tânăr autor român după a cărui carte s-a pus în scenă o piesă de teatru. „Povestiri din suflet de copil” și „O călătorie în lumea Calităților și a Defectelor” sunt cărțile publicate de Ruxandra. Cea din urmă este și lucrarea care i-a adus premiul I în cadrul concursului „Tinere Condeie” de anul acesta.
„Obținerea acestui premiu mi-a crescut stima de sine și m-a ajutat să realizez cât de apreciată îmi este munca. Mă bucur că, atât copiii pe care cărțile mele i-au încântat și i-au inspirat, cât și membrii juriului - scriitori reputați și profesori de limba română cu mare experiență - au fost cuceriți de călătoria mea în Lumea Calităților și a Defectelor!”, spune Ruxandra.
Fata povestește că de câte ori ajunge în fața laptopului, mai ales când curge inspirația, se simte entuziasmată că reușește să o concretizeze. Pentru ea este foarte important să își noteze ideile cât mai repede, ca să nu le uite. Atunci când Ruxandra începe o poveste nu știe neapărat cum se va încheia dar este fericită că, la fel ca și pentru cititorii ei, sfârșiturile sunt imprevizibile.
„Uneori aveam în cap un final potrivit încă de la începutul povestirii, însă multe dintre ele le-am început fără a ști unde voi ajunge. Destule idei îmi vin odată cu scrisul, deci firul poveștii este imprevizibil chiar și pentru mine”, spune copilul de 14 ani.
Încă de la 5 ani obișnuia să citească multe cărți de povești și în jur de 8 ani, urmând exemplul părinților, a pus mâna pe condei.
„ Văzându-mi părinții cum scriau ore întregi de-a lungul zilei (mama este profesoară la Facultatea de Drept, are 5 cărți publicate, iar tata e medic și a scris o carte de dezvoltare personală – Fă Rai din ce ai), le-am urmat exemplul, am început și eu să compun câte o povestioară sau o poezie și...parcă nu-mi vine să cred unde am ajuns!”, spune fata.
Ruxandra a terminat clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Regina Maria” din Sibiu și se pregătește pentru Evaluarea Națională. După ce examenul va trece, și-a propus să lucreze la un roman de aventuri.
„Mi-am plănuit ca, în vacanța de vară, după examenul de evaluare națională, să lucrez la un roman de aventuri, personajul principal fiind motanul meu, Dusty. L-am început toamna aceasta, dar l-am lăsat deoparte pentru a mă concentra asupra pregătirii pentru examenele care mă așteaptă.”
Ruxandra vrea să urmeze exemplul mamei sale și să devină profesoară la Facultatea de Drept. Până atunci însă, îi încurajează pe copii să-și descopere pasiunile și să le folosească pentru a le dezvolta și a se dezvolta.
„Aș vrea să le spun copiilor că eu nu am doar calități, am și defecte: aș putea să învăț mai mult, să citesc mai mult, să nu mai pierd atâta timp în mediul online. Dar am avut perioade în care m-am concentrat pe calitățile mele și am reușit! La fel poate fiecare dintre ei: unii sunt mai buni la matematică, alții la muzică sau sport, unii la chimie sau fizică. Nu contează unde, important este să își folosească abilitățile, să persevereze și, cu ajutorul bunului Dumnezeu, vor reuși să realizeze ceea ce și-au propus!”, încheie Ruxandra.
În participarea ei la „Tinere Condeie” a fost susținută de Ana Bersan, profesoara ei de limba română.
„Mă bucură enorm reușita Ruxandrei, este rodul muncii sale care, împletită cu o imaginație deosebită și o sensibilitate aparte, creează talentul unui elev merituos. Apreciez scrierile sale, joviale, vesele, ușor de citit, care transmit valori morale, mesaje pentru copii de toate vârstele. O felicit și îi felicit și pe părinții ei cu această ocazie!”, transmite dascălul.
Pentru Theea scrisul este un refugiu și o regăsire
Theea Todăriță a participat la „Tinere Condeie” cu eseul „Sunt versatilă”. Fata spune că este unul dintre textele care o reprezintă și care redă emoțiile acumulate.
„La un moment de răscruce, aceste emoții au izbucnit și s-au metamorfozat într-un portret al sufletului meu”, spune Theea. Pentru fata de 14 ani, locul III obținut la una dintre cele mai prestigioase competiții de creație de la nivel național înseamnă un sprijin și o încurajare.
„Consider locul obținut un important punct de sprijin al călătoriei mele în universului scrisului, încurajându-mă și validându-mi sentimentele, căci aceștia sunt factorii în jurul cărora orbitează cuvintele mele. Apreciez că am avut ocazia de a-mi expune gândurile și perspectivele atât în fața unor oameni experimentați în domeniul literaturii, cât și în fața persoanelor dragi mie”, spune Theea.
Pentru copilă, scrisul este un refugiu și un univers în care își explorează eul. Curajul de a-și pune gândurile și sentimentele pe hârtie a venit în timpul pandemiei de COVID-19.
„Perioada în care mi-am făcut curaj să aștern ce simt și gândesc a fost pandemia, începând cu anul 2020. Cu ajutorul scrisului îmi descopăr, analizez și realizez sentimentele, imprimându-mă pe foile cărora mă destăinui. Carantina a depus în mine un amalgam de emoții diverse, fie ele pozitive sau negative, iar principala mea sursă care a alimentat dorința de exteriorizare a fost iubirea și dorința de evadare, atât din propria locuință, cât și din propria minte, atunci confuză și copleșită”, spune Theea.
La fel ca Ruxandra, fata urmează să susțină examenul de Evaluare Națională după ce a terminat gimnaziul la Școala Nr. 18 din Sibiu. Despre viitor nu poate spune multe, dar un lucru știe sigur. Nu va renunța la scris.
„Prezentul este derutant pentru mine, pentru că trec printr-o perioadă în care îmi extind, încetul cu încetul, cercul vieții, îmbogățindu-l atât cu oameni noi cât și cu perspective și împrejurări provocatoare. Prin intermediul orelor de limba și literatura română din gimnaziu mi-am perfecționat aptitudinile, fiind cu siguranță una dintre materiile care m-au dezvoltat, atât pe plan personal, cât și educațional. Mereu m-am simțit aproape de cuvinte, așadar îmi doresc să profesez într-un domeniu care îmi va antrena capacitățile. Cu toate că viitorul meu nu este bine definit, deoarece gândurile și dorințele se amestecă destul de des, sunt sigură ca nu voi renunța la scris, care nu este doar o simplă pasiune, ci este una dintre cele mai importante componente ale sufletului meu”, mai spune Theea.
Concursul Național de creație literară „Tinere condeie” este organizat de Ministerul Educației încă din anul 1967. Anul acesta, au ajuns în faza națională a competiției 450 de elevi talentați din întreaga țară. Din juriu fac parte profesori și scriitori, membri ai Uniunii Scriitorilor din România.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 18936
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Javert
Acum 7 ore
Emil
Acum 8 ore
Mioara
Acum 8 ore
Ghiță
Acum 9 ore
Aristide