Europarlamentarul Daniel Buda a ghidat prin ruralul românesc, timp de trei zile, o numeroasă delegație a Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. Vizita de lucru s-a încheiat miercuri, la Apoș (comuna Bârghiș), de unde europarlamentarii au transmis mesaje de susținere fermierilor români.
În fruntea delegației s-a aflat Norbert Lins, președintele Comisiei din cadrul Parlamentului European, care îi numără printre vicepreședinți pe europarlamentarul român Daniel Buda. La vizita organizată în România a participat și Dacian Cioloș, europarlamentar membru al aceleiași comisii.
De la fermieri specializați în producția de fructe sau cereale, la cei care cresc animale în familii cu tradiții de sute de ani și până la reprezentanții grupurilor de acțiune locală, vizitele europarlamentarilor au inclus numeroși interlocutori. În județul Sibiu, înaintea întâlnirii de final de vizită, europarlamentarii au ajuns și Hașag, unde s-au întâlnit și cu doi fermieri: Dumitru Popa, care crește oile pentru producția internă, și Aurel Stoica, specializat în creșterea oilor pentru export. Finalul vizitei europarlamentarilor s-a încheiat la Apoș, unde a avut loc o întâlnire și cu reprezentanții grupurilor de acțiune locală din România.
De la grâu, la prețurile de la rafturi
Norbert Lins (PPE Germania) a arătat că discuțiile cu fermierii au acoperit cam toate domeniile. „Cred că cea mai dificilă dezbatere a fost cea de luni seara, despre sectorul cerealelor. Nu este doar în România o problemă, dar cred că este foarte puternic afectată de importurile care vin din Ucraina. Suntem foarte activi, noi europarlamentarii, să alegem acele pârghii prin care să se depășească aceste perturbări ale pieței. Infrastructura României nu a fost pregătită pentru cantitatea mare de cereale din Ucraina care inundă piața, dar trebuie să o pregătim. Am trimis o scrisoare semnată de toți șefii grupurilor politice din comisia mea, potrivit căreia grâul trebuie să aibă deja o destinație clară atunci când iese din Ucraina. România va fi o țară de tranzit și nu una finală, cum s-a întâmplat până acum”, a dat asigurări Norbert Lins.
Norbert Lins
Președintele Comisiei a dat asigurări că în perioada imediat următoare deliberativul european va căuta să deslușească și situația profitului inechitabil împărțit între producători și marile lanțuri de magazine. „E foarte clar că există un dezechilibru, e nevoie de mai multă corectitudine, producătorul primar trebuie să primească mai mult”.
Despre legislația aflată în curs de elaborare pentru acest lucru a vorbit și Dacian Cioloș. „Trebuie să asigurăm un echilibru mai bun între puterea retailerilor – care clar că acum este mai mare – și cea a producătorilor, dar și mai multă transparență a felului în care se constituie prețul, se repartizează valoarea adăugată și, mai ales, se decid sortimentele pe care marii retaileri le listează sau nu. Secretul comercial garantat de libera concurență a fost uzat mult pentru a evita transparența pe sectorul alimentar. Dar aici nu e vorba de o marfă oarecare, ci de siguranță alimentară, dar și de un echilibru socio-economic”, a declarat Cioloș.
„Le-am explicat fermierilor că suntem frații lor”
Europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședintele comisiei a cărei delegație s-a aflat în România, s-a arătat încrezător în viitorul României rurale. „Ceea ce am găsit aici îmi dă speranța și curajul pentru a mă bate mai departe pentru a reprezenta interesele fermierilor. Le-am explicat fermierilor că noi, acolo, în Parlamentul European, suntem partenerii lor. Mai ales, după discuțiile de la Sibiu, din aceste zile, le putem spune că suntem frații lor, pentru că ne vom bate pentru ceea ce înseamnă apărarea acestei familii mari a agricultorilor, atât de la nivel național, cât și european”, a declarat Daniel Buda (PPE România).
Daniel Buda
El a mai arătat că, deocamdată, la nivelul Uniunii Europene mai sunt sincope. „Putem să trăim fără foarte multe lucruri, putem să investim în foarte multe lucruri, dar nu putem trăi fără mâncare. Securitatea alimentară trebuie garantată la nivel european, dat fiind faptul că ne confruntăm cu dificultăți în această zonă. Să știți că în Uniunea Europeană sunt 33 de milioane de cetățeni europeni care nu își pot asigura o masă caldă la două zile. Aceasta este realitatea. În același timp, trăim într-o perioadă în care alimentele devin tot mai scumpe. Cele două mari provocări pentru noi în asigurarea și garantarea securității alimentare sunt de ordin cantitativ, adică să fie suficient de multe alimente pe rafturi, dar – în același timp – aceste alimente să fie accesibile din punct de vedere financiar pentru consumatori. Doar atunci vom putea discuta despre o societate bine așezată, astfel încât să putem dezvolta și spațiile rurale”, a adăugat europarlamentarul român.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: apos barghis , vizita europarlamentari sibiu , norbert lins , delegatie parlamentul european , Comisiei de Agricultură și Dez , Daniel Buda , vizita de lucru
Vizualizari: 1324
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Unul
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
@Rodica
Acum 2 ore
///
Acum 3 ore
Anonima