Duminică,
24.09.2023
Partial Noros
Acum
20°C

Vlad și Eva au cele mai mari medii din Sibiu la BAC. Unul este pasionat de informatică, altul de limba chineză

Vlad și Eva au cele mai mari medii din Sibiu la BAC. Unul este pasionat de informatică, altul de limba chineză

Vlad și Eva sunt elevii cu cele mai mari medii obținute la examenul de Bacalaureat, înainte de soluționarea contestațiilor. Vlad a terminat la Lazăr, un profil de mate – info, iar Eva la Goga, un profil de filologie intensiv engleză. Cei doi au avut medii de 9,96, Vlad și 9,95, Eva. Cei doi tineri se vor bucura de vacanță, acum că au scăpat de emoțiile examenului maturității, după care se vor înscrie la facultăți din Sibiu.

Vlad Andrei Oleksik este elevul care a obținut cea mai mare medie la examenul de Bacalaureat. Băiatul a terminat la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu la profilul matematică – informatică. Nu se aștepta să aibă el cea mai mare medie din județ, dar acum este fericit de rezultatul obținut. Matematica a fost cea care l-a împiedicat să aibă media 10. Dacă lucrările la română și informatică au fost fără greșeală, la matematică a luat nota 9,90. Băiatul nu crede că va face contestație.

„Am avut în vedere și acest aspect și m-am consultat cu familia și până la urmă nu știu dacă are sens să o depun”, spune Vlad. Mai departe va merge pe informatică și va da admitere la Facultatea de Inginerie din cadrul ULBS, la calculatoare. Vlad este pasionat de această materie de mic copil, însă povestește că a început să o ia cu adevărat în serios din liceu. Va rămâne în orașul natal cu toată încrederea că va studia materia preferată în toată complexitatea ei și la facultatea din Sibiu.

„Sunt pasionat de criptografie, o latură a informaticii care merge mână în mână cu matematica. Sunt convins că și la facultate voi avea șansa să studiez informatica la modul general, algoritmii ei. Pot spune că mă interesează și informatica cuantică, computerele cuantice și cam tot ce ține de inteligența artificială care are o pondere din ce în ce mai mare în societate”, spune Vlad.

Până la admiterea la facultate însă, se va bucura de vacanța care i-a mai rămas.

„Aș vrea să călătoresc, dar în aceeași măsură să țin legătura cu prietenii și colegii mei. Știu că de acum fiecare va continua pe un alt drum, dar sper să ne mai și întâlnim și de aceea vom face tot posibilul să rămânem conectați”, mai spune Vlad.

La final de drum acesta le mulțumește tuturor cadrelor didactice care i-au fost alături în anii de studiu.

„Trebuie să spun că am văzut o implicare de-a dreptul uimitoare din partea fiecărui cadru didactic. Dacă ar fi să mă raportez la materiile de BAC, deși acestea nu sunt singurele materii pe care m-am concentrat în perioada liceului, trebuie să îi mulțumesc profesoarei de română Marcela Ciobănuc, profesorului de matematică, Doru Isac, doamnei diriginte și profesoară de informatică, Adina Stănculescu și profesorului Dorin Bunău, cel care m-a pregătit pentru olimpiade și alte activități.”

Citește și: „Medalii de argint și bronz la Olimpiada Națională de Informatică pentru elevii sibieni”

Vlad este un băiat obișnuit cu reușitele pentru că seriozitatea lui a dat mereu roade. A fost olimpic național la informatică, la română și la fizică. Îi plac toate materiile într-o anumită măsură pentru că i se par interesante. Timpul liber și-l petrece citind sau explorând internetul și-și consolidează strategiile în șah, pe care l-a descoperit în urmă cu doi ani și pe care îl mai joacă din când în când cu prietenii.  

Îndrăgostită de engleză și chineză

Eva Maria Căzan este eleva care a obținut a doua cea mai mare medie din județ la examenul de bacalaureat. Fata nu se aștepta la asemenea note.

„Sincer cred că din cauza emoțiilor am crezut că voi avea note mai mici, dar când am văzut notele a fost o surpriză incredibil de frumoasă. Am simțit că în sfârșit, după atâția ani de muncă a fost răsplătit tot acest efort”, spune Eva.

A dat BAC-ul la Limba română, la Istorie și la Logică și argumentare, iar nota care a împiedicat-o să aibă o medie de 10 a fost logica. Fata își amintește ce a costat-o. 

„La subiectul II, la diagramele venn era o regulă unde trebuia să punem un X într-o intersecție, iar eu, pe moment, de la emoție, am uitat regula și l-am pus pe desen în altă parte și atunci am pierdut din punctaj. Am luat 9,85.”

S-a gândit, inițial, să depună contestații, dar apoi a văzut că la facultatea la care vrea să aplice nu are nevoie decât de notele obținute la istorie și la română și a renunțat la gând. Eva își dorește să urmeze Facultatea de Litere și Arte de la Universitatea Lucian Blaga, pe programul de chineză-engleză.

„Sunt pasionată de limba chineză. Am și făcut un curs în clasele a XI a și a XII-a și am realizat că este o limbă pe care mi-aș dori să o aprofundez și poate să și ajung în China la un moment dat”, spune fata.

Și-ar fi dorit să plece în alt oraș să simtă și experiența aceea de student plecat de acasă, dar s-a documentat și i-a plăcut că la Sibiu există programul Confucius.

„Am spus că aș regreta dacă nu profit de acest program, mai ales că am făcut acel curs de chineză, de aceea cred că este o alegere mai bună să rămân aici.”

Eva povestește că de când era copil își dorea să lucreze în învățământ, iar visul ei a crescut odată cu ea.  

„Inițial am vrut să fiu educator, la grădiniță, apoi să predau la școala generală, dar acum am un standard mai înalt și dacă se poate să ajung profesor universitar.”

În afară de limba chineză este pasionată și de poezie, pe care o compune, dar și de îmbunătățire a propriei persoane.

„Îmi place foarte mult să petrec timp lucrând la mine însămi, să reușesc să-mi aranjez gândurile, să găsesc motivație, să lucrez în fiecare zi la ceea ce vreau să fac. Îmi place foarte mult să ascult muzică, să povestesc. Vreau să citesc mai mult, mai ales cărți din domeniul mitologiei, filozofiei și chiar și psihologie și acum o să profit de această vară care a mai rămas ca să fac toate aceste lucruri”, spune Eva.

Fata să gândește și să plece din Sibiu în vacanță, iar pentru asta poartă discuții cu prietenii și cu familia.

La final de liceu le mulțumește tuturor celor care au sprijinit-o în parcursul pe care l-a avut.

„În primul rând aș vrea să le mulțumesc tatălui meu și mamei mele care au crezut mereu că o să pot să ajung departe în viață. Profesoarei mele de română Ramona Vișan, care mi-a fost și dirigintă și care de când am început liceul m-a ajutat în toate domeniile pe care le-am încercat. M-a susținut și în poezie și la olimpiade, în tot. Aș vrea să-i mulțumesc și profesoarei mele de engleză Cosmina Almășan care pe lângă faptul că m-a ajutat să obțin rezultate foarte bune la examenul de Cambrige m-a făcut să mă și îndrăgostesc de limba engleză și tuturor cadrelor didactice care mi-au fost alături în toți acești patru ani și celor care au fost foarte implicate în pregătirea noastră pentru Bacalaureat și nu în ultimul rând fratelui meu, Andrei, care a fost suportul meu moral în această perioadă foarte dinamică și întotdeauna mi-a oferit un umăr pe care să mă relaxez, mai ales atunci când vedea că lucrez foarte mult”, încheie Eva.

Citește și: Alexia, Răzvan, Andreea și Paul sunt elevii de 10 la Evaluarea Națională. Toți vor merge la Lazăr

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Magna Horreum

Acum 2 luni

Felicitari, amandurora! Ce se naste din molecula, carte mananca...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus