Duminică,
15.09.2024
Innorat
Acum
9°C

Printre bălării spre morminte. Firma contractată pentru a cosi iarba din Cimitirul municipal, somată să intervină în urma sesizării unei sibience

Printre bălării spre morminte. Firma contractată pentru a cosi iarba din Cimitirul municipal, somată să intervină în urma sesizării unei sibience

Din cauza suprafeței mari, dar și a ploilor din ultimul timp, vegetația din Cimitirul Municipal Sibiu a crescut mai rapid decât se aștepta firma care a fost contractată pentru păstrarea curățeniei. Așa răspunde Primăria la sesizarea unei sibience care reclamă că din cauza spațiilor neîngrijite deplasarea către mormântul părințiilor săi este dificilă. În același timp, firma a fost somată să rezolve situația.

Zilele trecute, pe adresa redacției am primit următorul mesaj:

„Buna ziua. Aș vrea să vă semnalez o situație din cimitirul municipal. Anul trecut pe vremea asta s-a cosit de 2 ori printre morminte.

Anul acesta niciodată. Am fost în data de 20 iunie și abia am ajuns la mormântul părinților. La ieșire am vorbit cu paznicul care mi-a spus că la acea dată este începută operațiunea și că s-a mai cosit o dată anul acesta. Probabil pe lângă drumul principal, că mai pe la "periferie" n-a intrat coasa anul acesta. Azi am fost iarăși la cimitir și am avut de înfruntat buruiana care îmi ajungea până la brâu. Cu greu am reușit să ajung. Am fost însoțită de o rudă venită din străinătate care a rămas stupefiată de ce a văzut. Există pericolul să ne rupem picioarele, pentru că efectiv nu vezi pe unde calci. Și noi plătim taxe în cimitir, nu înțeleg de ce se curăță doar pe lângă drumurile principale (...) Dacă cineva vrea să facă o slujbă de pomenire nu știu cum ar putea să o facă pentru că efectiv nu te vezi din bălării. Oameni mai în vârstă nu au nici o șansă să ajungă la morminte”.

Mesajul era însoțit de două clipuri video cu imagini filmate pe 20 iunie și 1 iulie, pe care le-am compilat într-un scurt video:

Am solicitat o reacție a reprezentanților municipalității cu privire la situația semnalată. Autoritățile au recunoscut că pentru cosirea vegetației au contractat o firmă, doar că „din cauza precipitațiilor aproape continue, cosirea ierbii nu s-a putut însă desfășura în ritmul planificat”.

„Suprafața totală a Cimitirului Municipal depășește 441.000 mp, pentru cosirea vegetației fiind contractată în urma unei proceduri de achiziție firma Transilvania Total Invest. 

Pentru a acoperi această suprafață mare de teren, activitatea de cosire a ierbii se desfășoară în mod organizat, pe secțiunile pe care este sistematizat și împărțit terenul din Cimitir. Activitatea se desfășoară atât pe aleile principale de acces și pe aleile secundare din zona locurilor de mormânt, precum și între locurile de mormânt, inclusiv în zona perimetrală marginală a Cimitirului.

Din cauza precipitațiilor aproape continue, cosirea ierbii nu s-a putut însă desfășura în ritmul planificat. Mai mult, ploaia a favorizat dezvoltarea accelerată a vegetației”, se arată în răspunsul trimis la solicitarea Turnul Sfatului de reprezentanții Primăriei Sibiu.

Mai mult, autoritățile locale spun că vor sancționa firma contractată dacă nu va cosi urgent vegetația: „În ceea ce privește situația prezentată în imagini, firma menționată a fost notificată de Serviciul Public de Administrare a Cimitirului Municipal să intervină urgent, în caz contrar riscând aplicarea sancțiunilor contractuale”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2945

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

12 comentarii

Papa di Gio

Acum 1 an

Asemenea exemple din păcate se regăsesc în mai toate localitățile cu cimitire din această țară, mai ales la români, nu se poate rezolva și eradica acest fenomen de ani de zile,preoții ,primăriile, comunitatea ,nu se implică nimeni....rușine mare și dispreț față de cei decedați!
Raspunde

A

Acum 1 an

Mhm, anii trecuti fiecare si-a fac cosit singur pe langa mormintele apropiatilor, la cum arata la vremea aia cimitirul nici nu credeam ca exista vreun contract cu vreo firma pentru cosirea ierbii. Mai ales ca anii trecuti cei pe care ii mai vedeai la coasa pe acolo iti cereau bani sa faca si la mormintele apropiatilor, deci da, credeam ca e un serviciu extra si contra-cost pentru cine doreste nicidecum unul platit de cimitir
Raspunde

VICTOR

Acum 1 an

Aceeasi situatie este si in cimitirul din str.George Toparceanu,de langa aeroport.Tot aici si gardul exterior din plasa metalica este desmembrat pe o portiune .
Raspunde

Claradi

Acum 1 an

Pai atunci facem și noi în felul următor, din aceasta auza, plătim și noi taxa de salubrizare tot așa doar când se toaleteaza spațiul din jurul mormântului! Adică din când în când....
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Imaginile arată fața adevărată a unui popor pentru care minciuna, înșelăciunea și furtul n-au fost niciodată asimilate nici păcatului, nici infracțiunii. Ele sunt ”strategii de supraviețuire” ale unei populații dezumanizate de milenii de sărăcie. Sărăcia aceasta, care ne-a abrutizat dincolo de limitele oricărei înțelegeri, e singura constantă a istoriei noastre. În numele ei, fiecare consideră că are dreptul la orice, dincolo de morală și de lege. Vrei să scapi de blestemul sărăciei, vrei ca odraslele tale să trăiască altfel și, de aceea, tot ceea ce-ți poate fi de folos pentru a ieși de sub apăsarea mizeriei e bun: și crima, și furtul, și minciuna, și impsotura. E straniu acest lucru, însă 2000 de ani de istorie n-au fost în măsură să sădească cea mai firavă urmă de morală în acest popor.
Raspunde

Ger

Acum 1 an

New York apelează la capre pentru a curăţa buruienile din parcuri ! Caprele Charlie, Cowgirl, Mallomar şi Chico vor fi folosite pe post de motocoasă
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

Cimitirul Municipal Sibiu se află în subordinea Primăriei Sibiu. Locul de director se ocupa "prin concurs" organizat tot de onor primaria. Bref. Cam asa si cam atat poate si stie primaria Sibiului cand nu e vorba de inghesuiala la poze pe aleea celebritatilor, de targuit hale din secolul trecut redenumite gomos "fabrica de cultura" pe milioane de euro sau de hacuit si slutit parcuri. Un serviciu public, direct subordonat primariei nu este in stare sa isi asigure minima curatire a vegetatiei in propria ograda. Dar, bineinteles, daca arunca vreo intrebare spre Astrid careva, logic, "exista o explicatie" :-)))
Raspunde

Urate cu spune

Acum 1 an

Cimitirele ar trebui sa fie oarecum simbolice. Faptul ca unii construiesc niste monstruozitati de beton pe post de mormant e motivul ptr care arata asa si se jntretine greu. Te ia ameteala daca te uiti la cat de pestrite sunt , Ameticanii au parca niste campuri verzi si linistite.
Raspunde

Sibianul comentator

Acum 1 an

Este o reală problemă mai ales pentru noi, cei mai puțin tineri. Eu încerc, atât cât pot, să întrețin mormintele celor dragi. Deși toate mormintele de care încerc să am grijă sunt acoperite cu capace de beton, am foarte mult de curățat din cauza mormintelor din vecinătate care, neîngrijite fiind, dezvoltă vegetații care se extind peste mormintele din proximitatea lor. Este o vegetație extrem de greu de îndepărtat. Având în vedere faptul că temperaturile sunt mari, chiar de la primele ore ale dimineții, potențate în cimitior și din cauza construcțiilor de beton care se încing, curățarea mormintelor (cel puțin pentru oamenii mai în vârstă și cu anumite probleme cronice de sănătate) devine nu doar un obiectiv greu de atins dar și extrem de riscant. Eu aș fi dispus să plătesc (în afara taxei anuale de salubrizare), special, această muncă. Ar fi bine ca administrația cimitirului să aibă și un serviciu care să asigure solicitările individuale pentru astfel de lucrări. Ar fi niște bani de încasat, ar fi o pâine de mâncat și pentru solicitant ar fi despovărare de o mare și grea grijă.
Raspunde

Ceac Noris

Acum 1 an

Servicile primariei nu se incurca sa curete niste ierburi ,ei se ocupa ci decrisarea arborilor din oras! In curind vor sa inceapa sa taie in parcul Sub Arini sub pretextul modernizarii parcului@
Raspunde

Ei

Acum 1 an

Tanti asta cu sesizarea ce pile avea.la firma ce se ocupa cu cositul anul trecut de au taiat iarba la ea de 2 ori pana in iulie? Ca la noi, restul, erau balarii tot anul
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

IGNORANTI si INCOMPETENTI de calibru la primaria Sibiu (cimitirul e in directa lor subordine...)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus