Duminică,
24.09.2023
Thunderstorm With Heavy Rain
Acum
20°C

300 de euro/noapte: funcționarii sibieni pleacă la mare, la cursuri „all inclusive”. Pe banii primăriei își pot lua și familiile

300 de euro/noapte: funcționarii sibieni pleacă la mare, la cursuri „all inclusive”. Pe banii primăriei își pot lua și familiile

Un adevărat delir pe bani publici se desfășoară zilele acestea în numeroase primării și instituții publice din județul Sibiu: sub motivația participării la cursuri de formare profesională sau de perfecționare, numeroși funcționari pleacă la mare „pe banii statului”. Faptul că aceste deplasări au mai multă legătură cu concediile și mai puțină cu perfecționarea profesională rezultă inclusiv din ofertele cumpărate de primării: funcționarii își pot lua cu ei și un însoțitor și doi copii, gratuit. Primăria Sibiu este singura care a apelat la astfel de cursuri în format on-line, mai ieftine de zece ori.

Luni, 10 iulie 2023. Cu 12 minute înainte de închiderea programului, un funcționar din Primăria Brădeni – comună aflată la marginea județului – notifică prin intermediul Sistemului electronic de achiziții publice intenția de a cumpăra un pachet de „servicii hoteliere aferente programelor de formare profesională în stațiunea Olimp”. Harnicul funcționar din Primăria Brădeni alege oferta unei societăți al cărei nume este LC Travel Moment SRL: pentru șase nopți de cazare, Primăria Brădeni se angajează să plătească peste 8.500 de lei. Adică 284 de euro pentru fiecare noapte de cazare la Phoenicia Blue View Resort Olimp (foto principală).

Cursul pentru care Primăria Brădeni a plătit cei 8.500 de lei pentru serviciile hoteliere, a costat alți aproape 1.200 de lei, iar obiectul acestuia este de „comunicare eficientă intra și inter instituțională”.

Din câteva click-uri pe internet, ajungem și la oferta pentru cursurile de formare profesională la care a apelat funcționarul din Brădeni. Pe prima pagină a catalogului în care sunt enumerate cursurile de formare, pe lângă „locațiile de excepție” sunt evidențiate și „gratuitățile la cazare și masă pentru însoțitor & beneficii pentru copii, pensiune completă/all inclusive, excursie socializare inclusă”.

Reprezentanții Lectoform Consulting, cei care oferă aceste cursuri, spun că acestea chiar se țin. „La Olimp nu oferim și excursie de socializare. Cursurile de formare durează opt ore pe zi. E adevărat, acum nu se fac chiar câte opt ore în fiecare zi”, arată, pentru Turnul Sfatului, unul din reprezentanții firmei la ale cărei servicii a apelat funcționarul Primăriei Brădeni. În opinia reprezentantului firmei, este greșit să apreciem că astfel de cursuri de formare sunt, de fapt, concedii pentru funcționari plătite din bani publici. „Păi, dacă hotelurile nu oferă decât camere duble, și nu single...”, justifică reprezentantul firmei bonusul referitor la cazarea și masa gratuite pentru însoțitor și copii.

În oferta pe anul în curs pentru cursurile de perfecționare este evidențiat faptul că funcționarii își pot aduce cu ei și familiile

„Nu știu”

Am vrut să aflăm cine este funcționarul din Brădeni pentru care Primăria s-a angajat să plătească o cazare de 284 de euro pentru fiecare noapte, pe litoralul românesc, pentru a participa la un curs de comunicare. Inițial am tot sunat la numărul fix pe care Primăria Brădeni l-a dat publicității în cadrul procedurii de achiziție în discuție: de fiecare dată intra direct mesageria vocală.

Apoi am sunat pe numărul fix publicat pe site-ul Primăriei Brădeni. Degeaba. La fel, nu a răspuns apelurilor telefonice nici primarul (inițial), nici viceprimarul. Prin urmare am ajuns la Tiberiu Pupăză, fost secretar al Brădeniului și actual consilier al primarului comunei: nu știe nimic. În cele din urmă revine și primarul liberal Liviu Modoi. „Nu știu despre ce este vorba, că tot ne trimit oferte de cursuri de formare, unii și alții. O să mă interesez, chiar nu știu”, sunt explicațiile primarului.

Șelimbăr: 6.400 de lei de funcționar

Primăria celei mai bogate comune a județului - Șelimbărul, adică - a început luna iulie cu mai multe achiziții directe pentru „servicii de formare profesională și cazare aferentă”. Serviciile sunt oferite de Onest Education, din Bacău, al cărei catalog de oferte de cursuri promite pe prima pagină că ofertele pot fi personalizate, în sensul că „la solicitare, putem diversifica oferta hotelieră”.

Printre cursurile cumpărate de la Onest de Primăria Șelimbăr este și cel programat între 13 și 19 august, la hotel Delta din stațiunea Jupiter. Dorina Bogdan și Maricica Muntean (ambele funcționare în cadrul Primăriei Șelimbăr) vor participa la un program de formare profesională în domeniul „comunicării și relațiilor cu publicul”, în timp ce Iulia Radu, consilier principal în cadrul aceleiași primării, va participa la „management financiar și contabilitate bugetară”. Pentru participarea fiecăreia la aceste cursuri care se întind pe șapte zile (șase nopți de cazare), Primăria Șelimbăr a plătit aproape 6.400 de lei. 

Tot în aceeași perioadă, dar în Eforie Nord, la hotel Europa, va pleca și Răzvan Nicolae Grigore, pentru a participa la cursul de formare „Impozite și taxe locale – declararea, stabilirea și încasarea lor”: 990 de lei costă participarea la curs, restul de 5.250 de lei fiind pentru cazare.

Am ales la întâmplare una dintre persoanele de mai sus pentru a întreba dacă astfel de cursuri nu pot fi văzute drept o formă mascată prin care statul plătește concedii funcționarilor. „Nu știu ce să vă răspund. N-am mai fost la astfel de cursuri, este pentru prima dată când mă duc”, spune Dorina Bogdan, pentru cititorii Turnul Sfatului. Ea arată că va merge neînsoțită de vreun membru al familiei și că a ales cursul de comunicare și relații cu publicul deoarece în cadrul primăriei lucrează în zona de „front-desk”.

Fiica viceprimarului pleacă și ea: „I-a venit vremea” 

Ideea acestui articol a pornit de la o postare a celor care administrează pagina de Facebook Banii noștri Sibiu. Aceștia arătau că Adelina – Maria Oană, fiica lui Cornel Oană, viceprimarul comunei Șelimbăr, pleacă la un curs de perfecționare în ”stare civilă și evidența populației”. 990 de lei costă cursul organizat tot pe litoral, curs pentru care cazarea și masa costă alți 8.920 de lei, mai extrag cei citați dintr-un referat completat de fiica viceprimarului (Adelina – Maria Oană a lucrat înainte la Primăria Poplaca, de unde a venit la Primăria Șelimbăr în vara anului 2021).

Contactat de Turnul Sfatului, viceprimarul Cornel Oană spune că nu știa de faptul că primăria a cumpărat un pachet de formare profesională pentru fiica sa și că, cel mult la cinci ani, „toți funcționarii Primăriei au fost la astfel de cursuri”. „Eu zic că nu, nu poate fi vorba de un concediu. În primul și primul rând, [fiica viceprimarului – n.r.] are vechimea de vreo cinci ani în administrația publică locală și nu a fost la niciun curs de perfecționare. După cinci ani i-a fi venit și ei rândul, nu eu am aprobat, domnul primar. Chiar nu am știut de curs și eu nu știu să apreciez dacă suma este mare sau este mică. Nu m-am documentat cât ar fi cazarea cu masă completă undeva”, declară Cornel Oană, pentru cititorii Turnul Sfatului.

Astfel de cursuri de perfecționare – după cum au arătat și cei care administrează pagina de Facebook Banii noștri Sibiu – au loc și în format on-line, fiind furnizate de alte instituții ale statului. Institutul Național de Administrație, bunăoară, oferă cursuri care acoperă întreaga plajă de activitate a funcționarilor publici, iar un curs pentru Evidența persoanelor și stare civilă – organizat pe perioada a șase zile – costă 700 de lei. 

Viceprimarul Cornel Oană e de părere că astfel de cursuri on-line nu sunt eficiente. „Noi, la Primăria Șelimbăr, am sprijinit toți angajații să meargă fizic la curs. Cred că nu se pregătesc suficient de bine on-line. Este părerea mea personală. Eu susțin că dacă faci un curs de pregătire, să îl faci fizic. On-line e relevant, așa... cum îl faci”.

Alternative de zece ori mai ieftine

Conform informațiilor publicate pe site-ul Institutului Național de Administrație, funcționarii acestei țări nu trebuie să ajungă pe litoral ori în alte stațiuni pentru a se perfecționa: pentru sume cuprinse între minim 500 și maxim 800 de lei, institutul oferă on-line cursurile necesare oricărui angajat din vreo instituție publică.

Cursurile on-line, care presupun cheltuieli și de zece ori mai mici, nu sunt atractive pentru cei angajați să administreze comunitățile sibienilor

Din cercetările efectuate pentru acest articol, singura instituție publică din județ care a apelat la servicii de formare profesională oferite de Institutul Național de Administrație este Primăria municipiului Sibiu. La începutul acestui an, cea mai mare primărie din județ a plătit  650 de lei pentru un astfel de curs.

De asemenea, în cadrul documentării pentru acest articol, am verificat și declarațiile de avere ale funcționarilor care acum pleacă la astfel de cursuri de formare profesională: toți, evident, sunt în fiecare an beneficiari ai câte unui voucher de vacanță în valoare de 1.450 de lei.

Și un contract-record de 37.000 de euro

Pe lângă cei 1.200 de lei plătiți în ziua publicării acestui articol pentru cursul „Rolul secretarului în administrația publică locală”, Primăria comunei Hoghilag a plătit tot astăzi alți 6.000 de lei pentru cazare pe perioada cursului care are loc la Neptun, între 20 și 26 august. Secretarul din Hoghilag va fi cazat la hotelul Resort 2D timp de șase nopți în regim „all inclusive”, după cum se arată în anunțul de achiziție directă a serviciilor.

La fel plătește și Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu: 1.200 de lei pentru un curs de perfecționare denumit „Noutăți legislative în domeniul achizițiilor publice”. Cursul este organizat în perioada 23 – 30 iulie, la hotel Poseidon din stațiunea Jupiter, iar pentru cazare și masă, Spitalul mai plătește alți 5.600 de lei.

De departe, cel mai mare contract încheiat pentru serviciile de formare profesională apare la Primăria municipiului Mediaș: aproape 37.000 de euro (181.345 de lei) este valoarea contractului pe care primăria celui de-al doilea municipiu al județului Sibiu l-a încheiat în Centrul de formare APSAP, din București, încă din luna mai a acestui an. „Nu cunosc detaliile acestui contract. El a fost încheiat ca urmare a discuțiilor cu reprezentanții sindicatului: astfel de cursuri de formare sunt obligatorii pentru funcționari. Anul acesta sunt câte doi – trei din fiecare direcție, parcă. Nu știu detaliile, dar vă asigur că nu sunt cazați la hoteluri de 300 de euro pe noapte”, spune Gheorghe Roman, primarul Mediașului.

Conform listei dată publicității în momentul achiziție, în baza contractului de 37.000 de euro vor participa la cursuri de formare 26 de funcționari ai Primăriei Mediaș, de unde rezultă că bugetul alocat pentru perfecționarea fiecăruia este de aproape 1.500 de euro. Cursurile sunt programate începând din a doua parte a lunii iulie 2023 și până la începutul lunii septembrie (cu o excepție, în octombrie) și au drept loc de organizare în special stațiunea Mamaia.

Lista angajaților Primăriei Mediaș aleși pentru cursuri de formare profesională:

 

Sursa foto principală: Booking.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

31 comentarii

Tatu

Acum 2 luni

Traiasca bugetarii,lasati ca fraierii muncesc pentru bunastarea voastra!!!Lefuri,bonusuri,zile libere,vouchere,mini vacante...Sa tot lucrezi la stat...

Raspunde

Profu

Acum 2 luni

Si unii infiereaza profesorii ca primesc un voucher de 1500 de lei (impozabil) pe an!
Raspunde

Carcotasul

Acum 2 luni

Pe bune ? doar vara? Si de ce nu fac online.. ca e mai ieftin si fara drum bătut ?

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dan

Acum 2 luni

De ce nu pui titlul complet si corect "din 3 primarii"??? Din 64 de UAT uri ii bagi pe toți in aceiași oala..
Raspunde

Dana

Acum 2 luni

Stai calm, ai dat ex 3 primarii, probabil cu salarii mult mai mari ca restul din celelalte. Sau ăilalți sigur nu se duc la cursuri ca-s prea scumpe si nu au bani de salarii SAU nu le fac prin Seap
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 2 luni

Hotel Malibu?Pe bune? Din bani publici? Asta e hotel de 4* ,super dealtfel,nu am ce zice,dar du-te pe banii tai daca vrei first class,nu cheltui banii tuturor pe vacanțe /concedii sub acoperire.Si cu toată familia,că singur te plictisești și nu procesezi bine cursul ăla.
Raspunde

John

Acum 2 luni

Toți fac asta domnule jurnalist. Dacă erați corect făceați solicitare pe 544 și la Sibiu, Apă Canal, Urbana, Drumuri și Poduri... dar ați pus lista cu Mediaș că săracii nu vă sponsorizează.
Raspunde

Romania lucrului bine facut !

Acum 2 luni

carevasazica hotelurile ofera doar camere cu pat dublu, in care doarme "cursantul" plus insotitorul plus doi copii. Cand ciuma galbena si ciuma rosie isi dau mana, autoritatile de control cum poate ar fi curtea de conturi, n-au nici o treaba cu aceste matrapazlacuri ordinare, si apoi vin si cauta sa taxeze cetetanul (nonbugetar) pentru a acoperi gaura de la buget.
Raspunde

Mishu

Acum 2 luni

Cazarea e aranjata la hoteluri" dedicate" ,banuiesc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Loredana Hambasan

Acum 2 luni

Astia care lucrati in privat la banda si la suruburi, sa va fie rusine! Habar nu aveti ce inseamna sa duci in spate munca dintr-o primarie, cu toate problemele ei! Tara asta ar arata mult mai bine daca voi care lucrati in privat v-ati plati impozitele! Sa va fie rusine! Noi, cei din sistemul public, tinem tara asta dezvoltata si mandra!
Raspunde

Gigicon

Acum 2 luni

Cred ca este o ironie acest mesaj. Daca lucram la privat cum naiba sa nu ne platim darile? Eu stiam ca se iau automat. Si uite pentru ce platim atatea taxe..ca spitale ioc, scoli ioc, mijloc de transport ioc, digitalizarea platilor si darilor ioc, etc. Sunteti o RUSINE si o gloata de hoti pentru aceasta tara si aveti nesimtirea sa pretinde-ti ca va se cuvin aceste vacante de lux..pe cand un om de rand merge la mare odata la 3 ani..sau mai rau altii nici nu stiu cum arata. Sunt oameni ce au muncit o viata intreaga si au ajuns sa fie o batjocora pentru voi astia care va umpleti buzunarele pe spatele unor sarmani. Sunteti o grupare mafiota si v-ati infiltrat in toate marlaniile posibile. In locul tau as intra sub o piatra de rusine. Loredana Hambasan esti o paria a societatii si toti cei ca tine trebuiesc extirpati din aceasta tara minunata!
Raspunde

@Loredana Hambasan

Acum 2 luni

Oare rușine nu ai niciun strop ? Voi bugetarii din primarii sunteți de un tupeu fără limite! Ce grea e munca din primărie, învârtind niște hârtii, reprezind oamenii care vin acolo cu probleme, pierzând documente depuse spre rezolvare, fumând și bând cafele peste cafele. A, și poveștile nesfârșite. Ce plus valoare da societății munca voastră în dorul lelii ?
Raspunde

Buget ,deci exist

Acum 2 luni

Nu dați hate ca dispare comentariul, aceste vorbe sunt quintesenta gândirii bugetare . Aici sunt banii dumneavoastră , voi ăștia de la banda care care ne-ati înșurubat pe viata pe niște posturi în mare parte inutile , cu niște salarii nesimțite și niște pensii asemenea.
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 2 luni

Duduie,probabil tu ai ajuns în primărie înșurubând șuruburi in piulița domniei tale.Altfel nu îmi explic tupeul și aroganța de care dai dovada când vorbești de cei care lucrează în fabrici.Pai ăștia sunt aia care va plătesc vouă salariile nesimțite .
Raspunde

Sibianul comentator

Acum 2 luni

Măi Loredano, dar tu un pic de bun-simț chiar nu ai? Măi nesătulilor, incompeteților și corupților, voi chiar nu vă mai săturați, voi nu vedeți cum se trăiește în țara asta? În mare parte voi, "autoritățile statului eșuat" sunteți de vină pentru toată mizeria vieții noastre. Uite ce se întâmplă în toate instituțiile autorizate de voi, unde nu faceți nicio verificare sau de unde, pentru a închide ochii, sunteți mituiți. Voi, cu vouchere de vacanță, cu prime, cu punți peste zilele de sărbătoare, voi aveți curajul să trageți de urechi salariații din mediul privat? Rușine să vă fie!!!
Raspunde

Tulai, mai sibienilor!

Acum 2 luni

Textul distinsei doamne ”Loredana” este, in mod evident, o parodie si o ironie. Si mai ales, un bun exemplu al modului viteaz si curajos in care va varsati veninul si frustrarile doar din spatele calculatoarelor/telefoanelor! Pai ce faceti, nu mai protestati tacuti in fata PSD? Nu mai iesiti in strada ca vreti schimbare si ca cine nu sare nu vrea schimbare? Sau DNA sa vina sa va ia? Statul va sclaveste pentru ca fix asta meritati nefacand absolut nimic!
Raspunde

Javert

Acum 2 luni

@Loredana Hambasan .Ce-mi mai plac glumele mele!
Raspunde

Sibian

Acum 2 luni

Cine te pune? Da-ti demisia si astfel nu vei mai duce Primaria cu toate problemele ei in spate! Dar tot cred ca mesajul e o ironie pentru ca nu imi pot inchipui ca exista oameni care gandesc ca tine si daca lucrezi intr-o Primarie cu atat mai grav. Ar trebui sa fi concediata in secunda doi.
Raspunde

@@@

Acum 2 luni

Domnule draga, era o ironie, iar numele sigur nu e real...
Raspunde

Un sibian

Acum 2 luni

GOLANI!!!
Raspunde

CX

Acum 2 luni

Cursuri peste cursuri si cand te prezinti la primarie se uita cu niste aere la tine de parca ar fi zei sau semizei.
Raspunde

Talpa Gicu

Acum 2 luni

Asta era pentru cei ce nu au înțeles de ce nu trebuie sa devina Selimbaru, cartier. Singurul lucru pozitiv era incurajarea turismului romanesc dar se puteau gândi și la Venus ,Saturn, Cap Aurora ca sa nu para dedicații pe fata . Cat despre unele comentarii anterioare , bănuiesc ca se poarta sâmbetele celor care s-au semnat , ca nu poate niciun om care lucrează și are toate țiglele pe casa sa nu înțeleagă din ce bani se formează bugetul de stat . Aceste cugetări mărețe ar trebui incrustate la intrarea tuturor instituțiilor publice ca se se vadă efectele scufundările în banii publici . Încercați să nu dați hate la comentariu ca să rămână posterității memorabile ziceri pline de înțelepciune oricat de mult ar durea disprețul fata de munca care iradiază din ele

Raspunde

Tudor Vladimirescu

Acum 2 luni

De muuult de toot,tara este ocupata de o armata de cca 500.000 bugetari,fara a mai socoti si 'atarnatorii'.Masa de votanti...
Raspunde

Bula

Acum 2 luni

si acu vrei sa promovezi comunismu ?
Raspunde

Tudor Vladimirescu

Acum 2 luni

Da,promovez disparitia a cel putin 150.000 in prima faza.Si a 200 de parlamentari cu toata gloata anexata..Spre stiinta ta in comunism toata tara lucra la/pentru stat.Asa ca mai citeste,mai invata...
Raspunde

R

Acum 2 luni

Mai exista Curtea de Conturi?
Raspunde

Sibianul comentator

Acum 2 luni

Da, cred că mai există dar sunt din aceeași "gașcă"...
Raspunde

Didulescu

Acum 2 luni

ce bataie de joc
Raspunde

Rezistenta sibiana

Acum 2 luni

Unde sunt popandaii aia care protestau tacut in fata la PSD de zici ca faceau dragoste cu mana in cerc? Sau toti cei care au iesit la proteste impotriva PSD? Marii scriitori locali, din Agora, care acum sunt mari profesori universitari, unde sunt? Ce penibili si ce oras de oameni cu IQ negativ!
Raspunde

Cetateanul Gogu

Acum 2 luni

Sa speram ca marea RESETARE se va face si in Sibiu in 2024.
Raspunde

Dan costei

Acum 2 luni

Salarii mari au, cu munca nu se omoara, "cursuri sub acoperire" mascate ca si concedii platite din banii contribuabililor au, ternuri primite moca au, insa la orice interactiune au o scarba in ei si afiseaza o superioritate de "12 clase facute la seral" . O gramada de posturi platite de pomana doar pentru a fi in armata primarului si o masa electorala importanta. Informatizarea / regionalizarea ne-ar putea scapa de aceasta "armata" in care toti sunt pilele cuiva sau sunt neamuri intre ei. Rusine trantorilor din primarii . Stiu ei care sunt. Cat despre pimaria vizata nu cred ca incape indoiala . Sa fie Selimbar ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus