Bâlea Lac a ajuns o rușine pentru turismul sibian. Vârful kitsch-ului

În miez de vară, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius în aproape toată țara, Transfăgărășanul este o destinație turistică pentru toți românii. Plus străinii care vin cu rulote, mașini decapotabile sau motociclete să experimenteze ”cel mai bun drum de condus din lume”, vorba lui Clarkson. Toți găsesc la capătul călătoriei poate cea mai cruntă dezamăgire a turismului sibian: muzică în boxe, kitsch-uri de toate felurile, gunoaie și oameni hotărâți să-i stoarcă de bani. Mizeria fonică și vizuală eclipsează aproape complet frumusețea naturală a munților.

În urmă cu câțiva ani, înainte de pandemie, Asociația Județeană pentru Turism Sibiu a făcut un sondaj pentru a identifica problemele turismului sibian. Aglomerația, kitsch-ul și dezordinea de la Bâlea Lac erau la momentul respectiv în topul neajunsurilor pe plan local. Săptămâna aceasta am urcat la Bâlea, în plin sezon turistic, pentru a vedea ce s-a schimbat.

balea cascada

În primul rând trebuie spus că Transfăgărășanul se află într-o stare mai bună decât mă așteptam. Carosabilul este jerpelit pe alocuri, la propriu se scorojește stratul de uzură – în special după zona Bâlea Cascadă. Însă nu există gropi semnificative, marcajele rutiere sunt recent refăcute, există parapet, au fost amenajate mici parcări și refugii cu priveliște. Iar angajații CNAIR, pe care i-am întâlnit pe traseu, chiar au grijă să golească des coșurile de gunoi astfel încât să nu atragă urșii. Păduri de brazi înalți, aer rece, pâlcuri de zăpadă și stânci pe versanți, priveliștea se schimbă constant, în funcție de cum bate soarele. Luând în considerare starea bună a drumului și decorul absolut uimitor, putem spune că Transfăgărășanul este o experiență deosebită pentru care își merită renumele.

cnair transfagarasan

Lucrurile sunt total diferite când ajungi în vârf.

vanzatori balea lac

Dacă ai noroc și nu prinzi ambuteiaje poți circula până în zona lacului glaciar cu mașina. Acolo ești redirecționat către o parcare amenajată printr-o barieră pentru care plătești 10 lei pe oră. Locurile de parcare nu sunt marcate, întreg spațiul fiind o mare denivelare cu bălți, noroi și gunoaie pe jos. Nu ai voie să lași mașina unde consideri că este decent, ci unde strigă la tine – efectiv strigă fără nicio urmă de bun simț, niște băieți de la intrare.

parcare balea lac

După ce se dau jos din mașină majoritatea turiștilor pornesc spre lacul glaciar. Rezervație naturală, acesta impresionează prin ape extrem de limpezi. Atât de limpezi încât se văd doze de bere pe fund și pungi de plastic. La suprafață poți observa păstrăvi sărind pe lângă PET-uri.

gunoaie balea lac

mizerie balea lac

Impresionați de frumusețea naturală care îți taie respirația, mulți turiști se așază pe o stâncă, lângă lac, să admire peisajul. Cine lasă privirea în jos, din păcate, nu vede decât mucuri de țigară prin iarbă.

pet lacul balea

Cei mai mulți vizitatori se plimbă pe urmă în jurul lacului, mai ales că latura de est încă există zăpadă. Este inedit să te poți juca în omăt la jumătatea lunii iulie. Ca să ajungi la nea trebuie să traversezi un podeț înainte de Cabana Bâlea. Practic pe aici se revarsă lacul la vale, formând un mic pârâiaș cu apă cristalină. Sub podeț se strâng PET-urile aduse de apă, ambalaje de plastic și tot felul de mizerii. Inclusiv o conductă de scurgere se poate observa, fiind protejată de câțiva bolovani aranjați de o mână de om. Nu vreau să-mi imaginez ce se scurge pe acolo.

În epoca internetului, toată lumea vrea să-și facă poze ”de insta” pe malul lacului. Din păcate nu te poți fotografia oriunde pentru că cele mai bune locuri, cele considerate de belvedere sunt ocupate. Fotografi care se pretind profesioniști vin cu trepied, aparatură și multe panouri cu reclamă încă de la prima oră. Dacă vreți poză în cele mai frumoase spații se oferă ei să îți facă o poză, contracost. Tot pe bani îți și tipăresc imaginea și ți-o lipesc de o bandă magnetică.

fotografi balea lac

fotografi balea

Unii dintre fotografi s-au gândit că minunăția naturală din vârf de munte nu este suficientă pentru omul modern și au adus ei de acasă, ba un căluț din pluș, ba un urs împăiat și îți cer bani să te pozeze cu jucăriile. L-am întrebat pe unul dintre ei cum de pot ocupa peisajul după propria voință și mi-a răspuns că nimeni nu are o problemă cu asta. Ba, dimpotrivă, ei oferă un serviciu foarte solicitat și aduc beneficii turiștilor. Mai puțin bon de casă, asta n-am văzut să ofere.

La câțiva pași de lac există telecabina și lângă ea un spațiu de unde poți admira întreg Transfăgărășanul. De aici sunt făcute majoritatea fotografiilor care apar pe google, cele clasice, cu drumul șerpuind anevoios. Ca să ajungi aici treci pe lângă o serie de fiare și resturi din construcții aruncate pur și simplu pe jos. Cui îi pasă că strică natură și priveliștea?

Drumul în jurul lacului este presărat cu indicatoare care îți atrag atenția că parcarea este contracost, însă nicăieri nu există aparat pentru plată și nici locuri de parcare amenajate.

mizerie balea lac

În dreapta Transfăgărășanului, cum ajungi la Bâlea, există un al doilea lac, mai micuț, format din topirea zăpezilor. Acesta oferă o imagine unică: turmă de oi în zare, insulă cu bujor de munte în mijloc, zeci de gunoaie aruncate în mijlocul apei și rulote parcate cu spatele în lateral, între ele și lac fiind o nouă groapă de gunoi ad-hoc.

priveliste cu gunoaie

Și aici ajungem la problema kitsch-ului. La Bâlea sunt zeci de rulote parcate, care cum s-a nimerit. În ele stau comercianții, vânzători de toate prostiile posibile. Să vă dau câteva exemple: perne pe care scrie ”I inimă Transfăgărășan”, pistol din plastic, bâtă de baseball, animăluțe din plastic, plușuri, papuci de casă... și câte și mai câte. Dacă ați fost vreodată în Galeriile Pacea de pe Bălcescu, exact așa este și la Bâlea Lac.

kitschuri de vanzare la balea

kitschuri de vanzare

kitschuri  balea

bate de baseball

O categorie aparte o reprezintă vânzătorii de ”minerale”. Sunt foarte multe tarabe care vând ”gablonzuri din pietre semiprețioase”. Le spun turiștilor că au valoare, că ajută la sănătate sau că le pot influența în bine starea psihică. Mai mult decât să admiri natura, în vârf de munte, la aer curat. În medie, costă câteva zeci de lei și sunt milioane de vânzare.

pietre semipretioase

În afara celor ”naturale” există pietrele transformate în brățări, amulete, ba chiar și bibelouri cu cai în săritură. Cine nu ar vrea să urce până la Bâlea Lac să cumpere un cal bibelou?

cal bibelou

Am întrebat o vânzătoare de ce nu există niciun coș de gunoi. Mi-a spus că: ”Nu au voie pentru că vine ursul noaptea”. Problema este că vine ursul, nu că rămân negolite. Doi pași mai încolo am înțeles însă de ce nu se văd coșurile de gunoi: Pentru că au parcat rulotele și microbuzele până peste ele, fiind mascate de corturi. Iar gunoaiele sunt tot pe jos, în spatele cortului. Poate din acest motiv vine ursul...

cos de gunoi balea

În două locuri, pe marginea lacului, am găsit hârtie igienică folosită și materii fecale. Am întrebat pe cineva dacă nu există vreo toaletă publică. Mi-a arătat spre două containere, dintre care unul nu funcționa. Seamănă cu cele montate în Piața Mare și Piața Mică la Festivalul de Teatru, însă mult mai slab îngrijite. Nu există niciun indicator către WC, dar există o doamnă între containere care cere 4 lei. Fără 4 lei nu ai voie la toaletă. Poate asta explică de ce unii își fac nevoile direct în aria naturală protejată.

toaleta publica

Dacă ți se face foame cât ești la Bâlea Lac te asaltează din toate direcțiile diverse arome: mici, cârnați, carne prăjită, numeroase tarabe cu cozonaci secuiești, o gheretă cu delicii turcești și mult porumb fiert/copt în perioada aceasta. În vreo două locuri am văzut și bulz, ca să nu uităm că ne aflăm în Ardeal. Prețuri: 10 lei porumbul copt, 15 lei bulzul, 25 de lei kurtos kalacs.

Ca să te convingă să mergi la ei, terasa cu carne prăjită și legume are dată tare muzica tradițională românească combinată cu manele. Gen: ”Best of hit-uri șofer de TIR 2023”. De la polul opus, dinspre cabana de pe lac, se aude muzica ușoară: ”Eu vara nu dorm, nu am somn, nu, nu, nu...” Fiecare încearcă să atragă o altă categorie de public. Cine face liniște și se concentrează poate să audă ecoul muzicii rezonând pe versanți.

La o oră după ce am ajuns la Bâlea și am făcut o plimbare, în fața parcării principale a apărut un fel de sens giratoriu din conuri rutiere și bandă roșie cu alb. Pur și simplu, ce dacă e drum public? L-am întrebat pe unul dintre băieții de la parcare de ce reamenajează spațiul? Mi-a răspuns că dacă nu blochează el intersecția vin alții cu mașinile și le parchează acolo. Așa, sunt obligați să meargă în parcarea lor.

Între timp, vizavi de ”giratoriu”, vreo șase bărbați ridicau o nouă gheretă. Transportau bucăți mari din fier, aveau scule, polidisc și bormașină. Printre turiști, fără niciun fel de echipament de protecție, fără să delimiteze zona, fără să informeze ce construiesc acolo. Strigau unii la alții cât mai colorat. Incertitudinea, să nu zic haosul, domnește la Bâlea. Nu știi ce urmează să se întâmple, coșurile sunt ascunse, toaleta nu e semnalizată, la parcare strigă după șoferi și ai impresia că toți vor să stoarcă bani de la tine.

Majoritatea turiștilor pe care i-am observat în cele câteva ore petrecute la Bâlea sunt iubitori de munte. Mulți nemți, francezi, cehi, sârbi, dar și unguri și ucraineni. Aveau echipament montan și toți au venit să plece pe traseele care pornesc de la Bâlea. Am stat de vorbă cu câțiva dintre ei și mi-au spus că sunt impresionați de frumusețea muntelui, pe care vor să o descopere cât mai departe de agitația din zona turistică.

Pe de altă parte am văzut și câțiva turiști care în clipa în care au ajuns pe lac au inițat un apel video și strigau: ”Ia-uite, bă, ce muncă văd eu! Ia-uite, ce caniculă e aici! La tine cum e? Ha?”. Un cuplu a fost atât de uimit de florile de munte încât ea l-a trimis pe el să urce vreo două stânci să-i aducă un mic buchețel. Pe ei atât îi duce capul într-o rezervație naturală și nu e nimeni prin preajmă să le spună că e greșit ce fac.

Lacul glaciar și o parte din Transfăgărășan fac parte din Aria Naturală Protejată ”Valea Bâlii”, stabilită prin legea nr. 5 din 6 martie 2000. Pentru protejarea naturii există un ”Plan de management al siturilor Natura 2000 ROSCI0122 Munţii Făgăraş şi ROSPA0098 Piemontul Făgăraş”, dar și un regulament al siturilor ”Natura 2000 ROSCI0122 Munţii Făgăraş şi ROSPA0098 Piemontul Făgăraş”.

De la oficialii Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu am aflat că România are o Agenție Națională pentru Arii Protejate care, teoretic, ar trebui să monitorizeze tot ce se întâmplă la Bâlea Lac. Nu sunt interzise activitățile comerciale sau turistice, însă nici nu poate fi făcut orice, oricum.

În urma experienței descrisă mai sus reporterul Turnul Sfatului a transmis o serie de solicitări oficiale către Agenția Națională pentru Arii Protejate, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Sibiu și Autoritatea Națională a Protecției Consumatorului prin care i-am rugat să ne transmită când au făcut ultimele controale la Bâlea Lac și cu ce concluzii oficiale. Pe măsură ce vom primi un răspuns le vom face publice.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

46 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Siluana Vidrighin

Acum 1 an

Ce hateri! Probabil ca sunteti platiti de straini sa denigrati tot ce se face frumos in tara romaneasca binecuvantata! Cele mai frumoase sunt inconitele cu Arsenie Boca facute in China! Popor tembel cu zero personalitate si civilizatie!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aurel Metrescu

Acum 1 an

Încornițele....
Raspunde

Mircea An

Acum 1 an

Bravo Turnul Sfatului! Nu pot sa spune ca ne-ati zis ceva nou, dar ma bucur sa vad ca cineva insista sa arate cu degetul mizeria si absurditatea pe care multi incearca sa le normalizeze. NU e deloc ok ce se intampla acolo din absolut nici un punct de vedere si lucrurile trebuiesc schimbate cat mai repede posibil. E vorba de imaginea tarii in primul rand.
Raspunde

Rostogan

Acum 1 an

Un articol bun-felicitari!! Cat priveste raspunsurile de la varii autoritati... vom vedea un exemplu practic de permutare circulara: x va spune ca acolo e treaba lui y, y ca e treaba lui z, z ca e treaba lui t iar t ca e a lui x. Nimeni nu va misca vreun deget sa curete zona lacului Balea ca la anul sunt alegeri si trebuie stransi din timp bani (negri) pt malai, zahar si galeti.
Raspunde

Cornel

Acum 1 an

Foarte bine punctat! Probabil pentru curatenie se va gasi cineva sa faca "o campanie" de curatire si va duce cativa copii sa faca curat. Asa se intampla mai nou, unii fac mizerie si altii duc copii sa adune, in loc sa se ocupe x+y+z+t
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Anemona Hulub

Acum 1 an

Numai sudistii ciudosi pe ardelenii cu spirit de initiativa de business pot sa scrie asa o ineptie de articol. Va e ciuda ca nu puteti profita in zona voastra de bastina de nici un peisaj atat de fabulos de mirobolante, pentru ca nu aveti, si cautati sa distrugeti afacerile noastre care aduc plus valoare zonei cu care ne mandrim, Ardealul!
Raspunde

Androix

Acum 1 an

Eu cred că ești cel puțin tâmpită dacă asociezi spiritul antreprenorial cu mizeria care se întâmplă acolo. Așa-i că ai și tu o tarabă acolo și ți-e frică să nu dispari?
Raspunde

Adrian

Acum 1 an

Ești prost și prost informat

Raspunde

Alt Sibian

Acum 1 an

Da, trist si adevarat...
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

Tot circukl asta jalnic si controlarea dezamagirii celor care ajung pe acolo ( nu putini din toata lumea) se presupune ca ar trebui sa fie controlat si administrat de primaria Cartisoara. Cea a carui primar tocmai se pregateste sa mai candideze inca o data. Si care pare a nu avea nici un sef in fata caruia sa raspunda in timp ce isi umple propriile buzunare in toate felurile imaginabile si din care rezulta acest imens bazar jegos si respingator. Primaria "n-are fonduri". Jandarmeria montana n-are legi pe care sa le poata aplica. Turistii n-au nici minim bun-simt nici vreun organ care sa-i oblige la retinere sau respect fata de munte si natura pe care par a o cauta doar cu gandul de a o distruge. Prefectura ? Directia de turism a CJ-ului ? Cand nu sunt ocupate cu licitatiile isi cauta destinatia de concediu pe 2023; in mod clar, fara vreo legatura cu Balea Iata de ce lucrurile nu doar ca nu se vor imbunatati ci vor continua sa alunece spre si mai grotesc cata vreme fiecare construieste ce si cum si cat doreste, se instapaneste pe ce bucata de pamant vrea fara ca cineva sa il intrebe in baza a ce autorizatie participa la circul generalizat Si-atunci, din pacate, anul viitor acest articol poate fi reluat in acelasi format. Va plictisi, cel mult Dar nu va clinti nimic din ghertoismul sau legaturile si clientelismul local
Raspunde

F

Acum 1 an

O, dar vai. Cartim impotriva familiei Klingeis sau mi se pare mie ?
Raspunde

Drujbaru

Acum 1 an

Stai sa vezi daca vor comenta vreodata impotriva lui Fazekas (ala de tot aduce mizeria aia de Romaniacs). Dar ala le baga bani multi in buzunar asa ca nu vor comenta de distrugerile ce le fac drujbele pe roti.
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

F , familia de care zici chiar are bubele ei ; si nu putine. Insa nu au nici o treaba cu chioscareala, tarabeala ,vanzarea de chinezarii gen "cristale semi-pretioase" , colaci unguresti copti pe gratar cu carbuni si portbagajele din care se vand carnati si "branza de Sibiu"& alte "produse traditionale". Nici cu miile de idioti veniti din toate partile tarii care isi arunca gunoiul cum si pe unde apuca in timp ce 'viziteaza" in slapi sau pe tocuri, golurile alpine si lacul glaciar vaitandu-se ca dureaza prea mult pana le aduce ciorba de burta. Nu Klingeis sunt de vina ca fiecare isi incropeste cocioaba in ce fel si din ce materiale le trece prin cap sau ca nenea pozarul a adus ursul de plus de acasa
Raspunde

Ursu

Acum 1 an

Ce spun autoritățile!?? Că este PARC NAȚIONAL !? păi atunci de ce permite la toți bisnitarii sa pună tarabe? și la toți golanii sa vanda preparate cumparate de la market drept ,,tradiționale" practic,cu AJUTORUL autoritatilor e stricata toata frumusețea locului. Cu regret, dar muntii de gunoaie sant datorita bișnițarilor ,mai bine ar taxa atat la AREFU,in Arges,cât si la CÂRTISOARA inSibiu cu modica suma de 1 leu/persoana ce intra in parc(indiferent pana unde merg) si NU ar mai permite golanilor de bisnitari sa polueze vizual aceste privelisti,si nici mizerie nu ar mai fi.
Raspunde

Canaris

Acum 1 an

Bun articol, domnule. Este o mare mizerie acolo.... Te rog să nu te lași și să vii lunar cu un update al povești...
Raspunde

Shadow

Acum 1 an

Omul sfințește locul. Jalnic.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mafia ue

Acum 1 an

Așa a ajuns și poliția cu parlamentul și Sri ul niste blestemați care ne ucid populația și ne distrug economia cu mafia UE și America. O rușine . Sunt niste gunoaie blestemate
Raspunde

Bula

Acum 1 an

EU si SUA te-u impins in prostie ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Romanii sunt niste gunoaie și tigani

Acum 1 an

O țară plină cu țigani împuțiți, moldoveni împuțiți și o haită de derbedei in parlament politie și Sri aceste scroafe masculine care nu știu să facă decât trafic de minore și crine. Blestemata sa fie toată poliția Sri ul diicotul.si UE
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cornel Opinceanu

Acum 1 an

asa este! STOP traficului de Crine!

Raspunde

Marian

Acum 1 an

Ar trebui să amintiți și de mafiotul ăla care deține Bâlea lac și mai demult a ucis acolo un câine cu sânge rece. Poate vă aduce aminte de caz domnul Bogdan Brilinsky.
Raspunde

George

Acum 1 an

Atata stie duamna de la CJ , asta e fața ei. In rest ea se petrece pe la Poiana, stim noi de ce... la Sibiu nu exsita un singur om in administratie care sa stie sa faca turism pt a creste judetul.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

a fost intotdeauna o RUSINE...prin ce birouri PSD sunt ascunsi cei de la garda de mediu???inca unii care "n-au stiut"!!!???
Raspunde

Cristian

Acum 1 an

Bun articol și foarte obiectiv , însă se pare ca instituțiile amintite nu exista in România . Posibil ca doar statele de plata ale personalului acestor instituții , sa funcționeze aproape de perfecțiune . Și aveți exemplu cel mai elocvent in care jandarmii montani au sediul chiar acolo cu personal plătit 24 din 24 , cred eu . In România se pare ca legile sunt optionale deoarece nu mai exista instituții . Dar se pare ca exista persoane fizice care le conduc .
Raspunde

Lucka

Acum 1 an

Bine spus ! Desi eu am indoieli in ceea ce priveste primul loc in clasamentul kitsch-ului din jud Sibiu : Balea Lac/Cascada sau OCNA SIBIULUI ...
Raspunde

Ursulica

Acum 1 an

Asta e România. România educata a domnului iohanis!!! Se vad cei 7 ani de acasă.
Raspunde

Poporul a produs zicala: "Pestele de la cap se impute", si are dreptate

Acum 1 an

Cata vreme ciocoiul de la Cotroceni ajuns pe cai mari nu da decat exemple de neam prost – vezi avionul de manelisti cu care se plimba ca un dictator din Africa, si nimeni nu-i mai ajunge la nas, cum sa fie romanul de rand cuviincios, educat, modest, responsabil – fata de semeni sau de mediu ?
Raspunde

Rob

Acum 1 an

*14
Raspunde

Bula

Acum 1 an

@Poporul a produs zicala: "Pestele de la cap se impute", si are dreptate da tu mai mergi pe strada iubitor de gogosi
Raspunde

Elzoraba

Acum 1 an

Da mă, erai educat pe vremea lui iliescu și te-a dezeducat ăsta. Putinist ipocrit!
Raspunde

Dede

Acum 1 an

Si asa a ajuns o creatura care se presupune ca "deriva" din maimuta sa distruga prin "inteligenta" si "ratiune" tot ce atinge. Ne putem asemui cu lacustele care prin lacomia lor distrug tot ce ating. Suntem mandri ca avem o tara asa de frumoasa, cu paduri, lacuri...... Dar ce folos daca e populata de babuini. Ne mandrim, suntem patrioti, nu ne vindem tara, strainii ne jefuiesc resursele naturale, bla, bla, bla.... Insa prostia duduie si e la tot pasul, iar badarania, mitocanismul abunda in aceasta tara plina de oameni cu pretentii de intelectuali. In loc sa pretuim ce avem, pentru ca unele tari nu au asa ceva, avem un dispret total fata de natura. Pentru ca in momentul cand distrugi anumite lanturi trofice si te bagi ca boul, efectele in timp sunt catastrofice. Schimbarile climatice la care suntem martori genereaza dezastre care nu pot fi controlate si sunt convins ca aceste schimbari au la baza tot "maiestria" omului de a distruge si a otravi pe orice pune mana. Pentru ca ratiune nu exista. Saracii dinozauri care au populat planeta milioane de ani, n-au nici o vina fata de "specia" de mamifere care le-a luat locul si care care a acaparat tot ce misca in natura. Oricum mi-a scarba de ce vad la munte si la mare. Mai bine ma duc in alta tara. Pentru ca acolo nu se permit asemenea scarbosenii. Nu ne vindem tara, dar strainilor nu le trebuie asa ceva sa fiti siguri. Ei vin si pleaca cu un gust amar si nu se mai intorc.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adina

Acum 1 an

Tara arde si baba se piaptana.... Noi intram in razboi si voi scoateti articole despre kitch-uri pe Transfagarasan. Stati linistiti ca vor fi daramate toate cand isi face nato baza militara si acolo.
Raspunde

Nicușor von Șorliken

Acum 1 an

Iohannis, Ciolacu si Firea sunt vinovati pentru ca 75% din actualul popor roman sunt analfabeti, manelisti, tradatori, fara caracter si inculti!
Raspunde

Un haiduc

Acum 1 an

Dupa revolutie la o luna am parasit tara-aici se vede clar de ce! la vremea aia era politica un factor important sa parasesti locul natal,de 22 de ani nu mi-am mai vizitat tara Brasovul ,orasul unde am deschis ochii.Pacat ca avem o tara asa aratoasa si este locuita de inculti ,tigani si multe alte specimene neavortate la timp
Raspunde

Suciu

Acum 1 an

Din păcate în toată țara în locurile vizitate de turiști este la fel nu numai la Bâlea Lac...și pe Cheile Bicazului și ale Turzii la mai toate cascadele situate aproape de un drum la toate manifestările...de suntem noi ca ajungi la o mănăstire ca Voronet și găsești la întrare o mizerie de piața....și la mai toate tarabele numai chinezării...RUSIIINEEE pentru autorități cei ce susțin așa ceva...
Raspunde

Bula

Acum 1 an

Chechia la granita cu Germania au fost mii de vietnamezi cu kitschuri in cocioabe, politia le-a dat termin pina cind sa plece, o zi mai tarziu au venit cu buldozere. Care cumpara kitchuri chinesesti ? Se pare ca se merita
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cornel Opinceanu

Acum 1 an

in regula, acum incearca si in romana. Serios, mai citeste odata ce ai lepadat pe tastatura si intreaba-te daca are sens! daca da, ai probleme neuronale grave.

Raspunde

Gheo

Acum 1 an

Ba Opinca Tare destept te crezi

Raspunde

Rosu

Acum 1 an

Pe unde am fost, am vazut aceeasi mizerie: Babele, Delta, litoralul, Transalpina.... Educatia, ea lipseste. Vai s-amar!
Raspunde

Petre

Acum 1 an

E dezastru peste tot ,,,totul e lăsat în paragină ,,,România nu poate continua așa ,,,,,trebuie să facem ceva cu această rețea de mafioți ,,,ce au sechestrat această țară.
Raspunde

Andi

Acum 1 an

Doavada că unii sunt mai "gunoaie" decât gunoiul lăsat de ei. Asta este nivelul unora, o mașină de la poliția locală ar prinde bine acolo,că oricum de altceva nu sunt capabili. Primarul o știi ce se întâmplă?
Raspunde

Nea Uță

Acum 1 an

Redenumiți zona : Bâlcea Lac!
Raspunde

Claus

Acum 1 an

Pacat de peisaj...acum ce imi e cu personajele care ajung acolo,ce imi e cu buticarii cu jucarii de plastic,ca de asta te urci la Balea pe unul dintre cele mai frumoase trasee din lume,sa iti ei trotineta de plastic sau masinuta de politie. Sa ne aducem aminte de boroiul cu slapi si boxa cu manele pe umeri de s a urcat pe Varful Moldoveanu...sau de cei ce beau bere clocita si arunca doza in ursi...ce putem cere de la o administratie impotenta? Atata timp cat spaga nesimtirea si iubirea fata de coruptie e fenomen national,asta o sa avem inca 100 ani. Am prins anul trecut pe unul de se rahatea intre usile masinii intr o parcare...avea unde sa isi duca hoitu sa faca,el a ales sa faca asta in parcare,desi era si lumenin jur....ce naiba sa mai cere autoritatilor cand avem asemenea specimene cu buletin si drept de vot?

Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Am fost anul trecut. Nu vreau sa jignesc, dat e plin de sudiști, atât ca și turiști cât și cei care desfășoară activități comerciale... Țigănie curată

Raspunde

Seidel Georg

Acum 1 an

Buna ziua oameni buni! Intamplator am gasit aceasta revista pe internet.Exceptional! Este foarte bine ca apare aceasta tema in revista Sibiului, inseamna ca cineva trage alarma,alarma care suna de multi ani ! dar din pacate cine trebuie sa auda are urechile infundate ! Cui ai apartine BALEA LAC, DRUMUL pana la Balea Lac , muntele !!!!!????? Spunea cineva mai sus, " OMUL SFINTESTE LOCUL", in cazul de fata OAMENII!! STATUL cu resortul respectiv.! Precum se vede este o boala incurabila, nepasarea,nesimtirea ,educatia de a pastra o natura curata si frumoasa lipseste cu desavarsire in Roamania. Sant convins ca multi romani iubitori de drumetie montana ,au colindat pasurile alpine din Alpi. Este cel mai bun exemplu, cum rebuie sa arate si sa fie dotat acest punct de trecere de pe o vale spre alta. Cei interesati si vor sa faca ceva frumos aici la Balea Lac ,sant exemple cu duiumul.! Am ocazia acum sa va prezint un mic documentar realizat de brasoveanul VIRGIL NASTASI , o satira cu aceasta tema ,balciul de la BALEA LAC,rezervatie naturala.! https://www.youtube.com/watch?v=pJWV8buJXr0&t=48s Traiesc cu speranta ca pana la urma va fi frumos si curat la balea lac.! PS. In YouTube gasiti si restul de mici si frumoase documentare sub numele VIRGIL NASTASI.

Raspunde

Mihai Tanase

Acum 12 luni

"... La câțiva pași de lac există TELECABINA..." La Bâlea exista un teleferic, nu o telecabina...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus