Miercuri,
29.11.2023
Partial Noros
Acum
3°C

Filarmonica „de scandal” Sibiu. Președinta Cîmpean se poziționează de partea managerului Lupeș: dezacord față de „câțiva instrumentiști”

Filarmonica „de scandal” Sibiu. Președinta Cîmpean se poziționează de partea managerului Lupeș: dezacord față de „câțiva instrumentiști”

În contextul în care Filarmonica de Stat Sibiu a devenit, de mai bine de un an, o instituție din care aproape lunar răsar conflicte și procese între manager și o parte din instrumentiști, conducerea Consiliului Județean intervine public în aceste dispute. Printr-un comunicat nesemnat, instituția condusă de președinta Daniela Cîmpean semnalează public faptul că este de partea managerului Cristian Lupeș.

Reacția bruscă și neasumată (nimeni nu semnează comunicatul emis de CJ Sibiu) vine după o relativ stranie înșiruire de evenimente care au avut loc în după-amiaza zilei de joi (20 iulie) a săptămânii trecute. În seara respectivă, de la ora 21:00, era programat în Piața Mare a Sibiului spectacolul ”Rigoletto”, „o coproducție Teatrul de Balet Sibiu - Filarmonica de Stat Sibiu”, după cum se arată pe site-ul Filarmonicii condusă de managerul Cristian Lupeș.

Cu două ore și jumătate înainte de ora de începere a spectacolului, conducerea Sindicatului Artiștilor instrumentiști din cadrul Filarmonicii a emis un comunicat de presă în care anunțau că li se încalcă drepturile patrimoniale prin faptul că instrumentiștii nu și-au dat acordul pentru înregistrarea și transmiterea live a acestui spectacol.

„Astfel, înregistrarea și difuzarea publică a interpretării noastre din cadrul acestui spectacol, fără autorizația noastră, constituie o posibilă vătămare a drepturilor patrimoniale, motiv pentru care vom acționa pentru repararea prejudiciului împotriva celor care, având la cunoștință despre această situație, au ales să înregistreze și să difuzeze interpretarea artiștilor fără autorizarea acestora. Atragem atenția asupra faptului că nesocotirea drepturilor patrimoniale ale artiștilor din Filarmonica de Stat Sibiu tinde sa devină o practică, motiv pentru care solicităm factorilor de decizie să ia măsuri pentru respectarea legislației mai sus menționate (legea drepturilor de autor și drepturilor conexe – 8/1996, art. 98 – n.r.)”, se arată în comunicatul de presă remis cititorilor Turnul Sfatului. 

Instrumentiștii arătau că protestul lor concretizat prin respectivul comunicat nu avea drept interes partea materială ori cea de prejudiciere a spectacolului care tocmai urma să înceapă „ci de implementarea unui mod de lucru care să respecte drepturile artiștilor, angajați cu contract individual de muncă”, se mai arată în comunicatul semnat de Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu și denumit „Suntem o Capitală Culturală în care nu se respectă drepturile artiștilor?”.

Sindicaliștii din Filarmonică protestează de luni bune cu banderole albe în timpul concertelor

Conducerea dă dreptate instrumentiștilor

La trei ore de la comunicatul instrumentiștilor – care au anunțat că vor participa la buna desfășurare a evenimentului –, în timp ce pe scena din Piața Mare artiștii se desfășurau deja în fața publicului, a venit și reacția conducerii Filarmonicii de Stat Sibiu. Reacție prin care recunoaște că instrumentiștii au dreptate referitor la evenimentul la care Filarmonica este coproducător. „Anunț important: Cu privire la spectacolul "Rigoletto", prezentat  joi, 20 iulie 2023, de la ora 21:00, în Piața Mare, precizăm că Filarmonica de Stat Sibiu nu a cedat organizatorului evenimentului drepturile pentru transmiterea radio, TV sau online a interpretării”, este reacția transmisă de Filarmonica Sibiu. 

CJ Sibiu: momente jenante

Sunt mai bine de doi ani de când tensiunile din interiorul Filarmonicii de Stat Sibiu au devenit publice. Până acum, conducerea Consiliului Județean Sibiu – instituția în subordinea căreia funcționează Filarmonica – a reacționat public doar prin mesaje conciliante, în care „încuraja dialogul”.

Citește și unul din primele articole despre Tensiuni la Filarmonica de Stat din Sibiu. Artiștii îl acuză pe managerul instituției de agresivitate

De această dată, însă, instituția condusă de Daniela Cîmpean a decis să se poziționeze clar, de partea conducerii Filarmonicii. „Consiliul Județean Sibiu își exprimă dezacordul față de modul în care câțiva instrumentiști au înțeles să-și rezolve divergențele profesionale, aducându-le în atenția opiniei publice. (...) o mână de oameni a ales să ofere propriul «spectacol», livrând în spațiul public, cu doar câteva ore înainte de începerea reprezentației, diferite teme de discuție ce țin de relația angajat – angajator. O astfel de abordare este de neacceptat întrucât generează o imagine defavorabilă  întregii instituții, implicit și asupra angajaților de bună-credință, creând în același timp neîncredere în rândul partenerilor culturali, cât și al finanțatorilor”, se arată într-un „anunț de presă” nesemnat, emis de CJ Sibiu în după-amiaza zilei de luni.

În acest context, după ce în cursul săptămânii trecute a fost concediat unul dintre instrumentiștii care au manifestat opoziție publică față de managementul Filarmonicii, conducerea CJ Sibiu solicită managerului Cristian Lupeș „să ia măsurile care se impun  pentru a rezolva cu decență eventualele dispute, fără a pune întreaga comunitate locală și  invitații în fața unor momente jenante, în totală contradicție cu munca serioasă și reputația atâtor profesioniști”.

Citește și Petiție online prin care se condamnă o serie de abuzuri din partea conducerii Filarmonicii Sibiu. Directorul: „este demonstrația unei frustrări personale”

Filarmonica Sibiu contraatacă: Zeci de semnături de susținere strânse de la personalitățile orașului

Conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu a cerut în instanță anularea unei ”greve japoneze”. Și a pierdut 3.200 de lei

O fostă angajată a Filarmonicii din Sibiu va fi despăgubită cu 10.000 de lei. Judecătorul a decis că a fost concediată pe nedrept

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Bichicean

Acum 4 luni

Mi se pare mir sau iar Cimpean trebuie sa fie de vina? CJ a cerut rezolvarea conflictului nu i-a cantat lui Lupes in struna. Nu toti suntem prosti.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Carmen Varnicu

Acum 4 luni

Deci, niște angajați cu contract de muncă, al cărui obiect este prestarea muncii în folosul angajatorului, angajator care are ca obiect de activitate organizarea de spectacole PENTRU PUBLIC, au tupeul sa ridice problema drepturilor de autor? Cumva spectacolul era creația proprie a acestora? NU. Cumva ei cantau în calitate de persoana fizica sau ca angajați? Penibil. Sa va fie rușine dlor "instrumentisti" . În ultimii ani Filarmonica a devenit vizibilă și tocmai ați mai învățat și voi sa cântați și sa auzim un spectacol "mai de calitate" (asta datorita managerului), și voi aveți un asemenea tupeu ? Plecați mai fraților la alta Filarmonica (sa vedem cine naiba va primește asa revoluționari ca numai asta vedem în ultimul timp ) și lăsați pe alții care au nevoie de un loc de munca și care chiar știu și vor sa cânte.
Raspunde

Carmen Varnicu

Acum 4 luni

Și în completare. Articolul pute de la o posta a răutate de ziarist mediocru. Cimpean nu s-a poziționat nicăieri, doar decent și discret ca de obicei, a cerut rezolvarea conflictului.
Raspunde

Medcor Consult(ling)

Acum 4 luni

Nea Bichi, hai să ne gândim la problemele pe care le aveți cu contractele de pe Seap și să o lăsăm pe Dănuța...
Raspunde

Pt Bichicean

Acum 4 luni

Sigur ca e de vina! Filarmonica de Stat Sibiu e în subordinea CJ Sibiu a cărui președinta e Daniel Cimpean. As întreba doamna Cimpean a avut vreodată un dialog cu conducerea Filarmonicii și cu angajații de acolo? Dacă angajații reclama și câștigă și procese intentate împotriva Filarmonicii de Stat Sibiu ce face CJ Sibiu? Acolo e o problema grava de management. Sau bu se înțelege ceva? Sau va trebuie ca artiști sa facă greva generala, sa iasă în strada?!
Raspunde

Victoria

Acum 4 luni

Sperăm din tot sufletul să dispară acest lup ahtiat de putere, dar mai ales un neica nimeni care n-are nicio legătură cu postul pe care-l conduce. Iar câmpean, oribilă asociere! Ruşine! Să dai afară fără preaviz, un om atât de valoros cum este Maksim, să vă fie ruṣine! Omul ăsta nu merită ce-i faceți. Dar lucrurile nu vor rămâne aşa. Vedeți voi ce înseamnă lupta cu sistemul, atunci când o comunitate nu stă cu mâinile-n sân!
Raspunde

SIbian

Acum 4 luni

Rusine pentru Consiliu Judetean Sibiu ca sustine asemena caracter. Este uimitor sa vezi pa pagina oficiala de facebook a Filarmonicii sibiene cum posteaza materiale impotriva proprilor angajati> what... is this? Managerul institutiei impotriva angajatilor. Ce spune Daniela Cimpean e o rusine! dar ce spune si Vlad Vasiu, dl vicepresedinte responsabil de cultura la CJ Sibiu, el un afon cultural.
Raspunde

Justitiar

Acum 4 luni

Doamna avocat Daniela Cimpean nu poate citi un material?!! Daca Filarmonica a spus asta: „Anunț important: Cu privire la spectacolul "Rigoletto", prezentat joi, 20 iulie 2023, de la ora 21:00, în Piața Mare, precizăm că Filarmonica de Stat Sibiu nu a cedat organizatorului evenimentului drepturile pentru transmiterea radio, TV sau online a interpretării”, este reacția transmisă de Filarmonica Sibiu, adica Cristian Lupes, oare cine trebuie sanctionat!?
Raspunde

Herman

Acum 4 luni

Bun titlul! Sun Cristian Lupes, Daniela Campean și PNL Filarmonica din Sibiu a devenit de scandal sub patronajul Președintelui României! Bravoooo! Aplauze puternice
Raspunde

Aci Duțu

Acum 4 luni

"comunicatul semnat de Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu " e mai semnat decân anunțul CJ, ai? De ce nu ne spuneți și care-s "drepturile patrimoniale din contractele de muncă a instrumentiștilor?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila

Acum 4 luni

De fapt e simplu. Managerul l-a dat afară pe "unul de-al lor" iar unii instrumentiști care-s la fel de slabi, fac gargară. Iar CJ ține partea celui pe care l-au numit manager, ca să mai taie din "timpul trece, leafa merge, noi cu drag lălăim".Ce vrea să insinueze TS?
Raspunde

Sibian

Acum 4 luni

Atunci esti poftita sa ,, lalai cu drag si tu,,. A! Nu poti! Pentru a lalai iti trebuie scoala pe care sa o incepi de mic si ceva in plus care tie dupa cum vorbesti iti lipseste cu desavarsire: inclinatie muzicala si o anumita cultura. In ceea ce priveste problema de fond: nu vorbi daca nu ai habar de ceea ce se intampla acolo si care este comportamentul managerului care confunda Filarmonica cu proprietatea mamei sale, vorbeste urat cu toate lumea si are o gramada de scheleti prin dulapuri. In ceea ce priveste drepturile, nu e vorba de bani, este vorba de munca pe care accepti sau nu sa o expui. Spectacolul s-a tinut si muzicienii au fost pe scena nu? Acordul de a fi filmat este altceva. Consiliul Judetean pentru ca comunicatul este nesemnat dupa principul lui Caragiale ,, sa avem curaj, sa o dam anonima" se refera si la faptul ca imaginea Filarmonii este prejudiciata dar chermezele d-nului director de pe terasa institutiei nu prejudiciaza imaginea institutiei? Si argumentele pot continua. Asa ca cucoana pana nu poti sa tii o vioara sau orice instrument muzical in mana si sa scoti un sunet care sa se apropie cat de cat de o nota muzicala, nu sa canti pe scena in fata unui public eu zic sa taci.
Raspunde

Bracistu

Acum 4 luni

Instrumentiști slabi??? Păi în filarmonica aia cel mai slab profesional e managerul, în ambele funcții în care se angajează. Ce-ar fi să fie primul impostor înlăturat de-acolo?
Raspunde

Ovidiu Oanta

Acum 4 luni

Mai Traiane draga...ar fi cazul sa iti cam vezi de treaba ca s-ar putea sa ai probleme..Iti cam bagi nasul peste tot si nu te vad bine, mult succes

Raspunde

Fanică

Acum 4 luni

Sper sa ii desfinteze!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus