Miercuri,
29.11.2023
Partial Noros
Acum
3°C

Încasa 6.000 de euro/lună. Primarul din Cârța, declarat incompatibil de ANI: „Hai, domn`le, lăsați...”

Încasa 6.000 de euro/lună. Primarul din Cârța, declarat incompatibil de ANI: „Hai, domn`le, lăsați...”

Primarul Daniel Cândulețiu nu a apucat să își încheie primul mandat fără a fi acuzat de incompatibilitate de către Agenția Națională de Integritate. Încasa, în mod nelegal potrivit ANI, echivalentul a aproape 6.000 de euro lunar, de șase ori mai mult decât câștigă acum din funcția de primar.

Reprezentanții ANI au anunțat în cursul zilei de luni, 24 iulie, că primarul Cândulețiu s-a aflat în stare de incompatibilitate în primul an de la preluarea mandatului. „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 octombrie 2020 – 02 noiembrie 2021, întrucât a exercitat simultan cu funcția de primar și calitatea de comerciant persoană fizică, încălcând astfel prevederile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul remis de ANI cititorilor Turnul Sfatului.

Articolul din lege citat de ANI prevede faptul că funcția de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de consiliu județean este incompatibilă cu cea de comerciant persoană fizică.

Fără explicații

„Deja a apărut... pe internet...”, a fost prima reacție a primarului Daniel Cândulețiu după ce a fost contactat de Turnul Sfatului pe acest subiect. Primarul a mai adăugat că nu a avut vreun dialog, nici măcar prin corespondență, cu inspectorii ANI și a confirmat că este vorba de „un PFA (persoană fizică autorizată – n.r.)” prin care derula operațiuni comerciale. 

Primarul nu a avut prea multă răbdare și, întrebat fiind dacă va ataca în instanță raportul de incompatibilitate redactat pe numele lui, Cândulețiu a închis telefonul. „Hai, domn`le, lăsați...”, s-a arătat deranjat alesul locuitorilor din Cârța.

Inspectorii ANI arată că primarul din Cârța nu a dorit să le ofere explicații nici lor. „Cândulețiu Daniel nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, se arată în comunicatul citat.

Mii de euro, lunar

Interesul inspectorilor de la ANI în ceea ce-l privește pe primarul din Cârța a apărut după încheierea primului an din primul său mandatul: alesul nu și-a completat și depus, conform legii, declarațiile de avere și interese. Nici în prezent declarația de avere și cea interese aferente anului 2020 nu sunt disponibile nici pe site-ul Agenției de integritate și nici pe cel al primăriei din Cârța.

„Avea un PFA prin care lua în arendă suprafețe mari de teren. Evident, nu pentru a le lucra, ci pentru a încasa subvenții. De aceea nu și-a depus declarațiile, să nu se vadă cât a încasat. Se discută de zeci de mii de euro”, declară o sursă apropiată acestui subiect, sub anonimat.

Conform declarației de avere depusă în 2020 (și aferentă anului fiscal anterior, când Cândulețiu era consilier local, deci nu era incompatibil), pe lângă cei 26.400 de lei încasați sub formă de salariu de la „S.A. Bâlea”, actualul ales al locuitorilor din Cârța a încasat alți 340.986 de lei sub formă de salariu de la „PFA Cândulețiu Daniel”. Este echivalentul a 28.415 lei pe lună, adică aproape 6.000 de euro lunar. Este un venit mult peste cel pe care Cândulețiu îl câștigă acum, din funcția de primar (aproximativ 4.800 de lei, lunar).

Cândulețiu (foto mijloc) este liberal, fiind și președinte al organizației locale a PNL

După anul 2021, PFA Cândulețiu Daniel nu mai apare în declarațiile depuse de primarul din Cârța.

Și pe numele fostul primar al comunei, Cristin Magheru, inspectorii ANI au emis un raport de incompatibilitate, în anul 2018. Citește mai multe detalii aici: Primarul care l-a înfruntat pe Dragnea renunță. ”Gata, m-am săturat. Mi-a ajuns!”

Sursa foto: Facebook / PNL Sibiu

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihai Tanase

Acum 4 luni

"Încasa 6.000 de euro/lună.... . Încasa... echivalentul a aproape 6.000 de euro lunar." Deci pâna la urma cât încasa, ca nimic nu este clar în articol...
Raspunde

Nemo

Acum 4 luni

Asa e cand ajungi primar dand cate un sac de cartofi de alegator... De un anume fel de alegator, din ala copy-paste.... Cunoscatorii stiu despre ce scriu.
Raspunde

Echipa galbena

Acum 4 luni

ne mai mira ceva? echipa galbena! echipa infractorilor?
Raspunde

Victoria

Acum 4 luni

Pe ne le, aceeaşi mafie! Luați-vă de mânuță cu pe se de! Nu mai scapă lumea de voi, afurisiților! Ancorați în comunism, să mai băgați ceva la saltea, la ciorap...
Raspunde

Igor

Acum 3 luni

Sincer, PSD, PNL doar hoți. Abonați la bani din subvenții. Ar trebui oprite. Mai vine și Aur anul viitor...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus