Miercuri,
29.11.2023
Cer Senin
Acum
3°C

Participanții de la o petrecere a arabilor din Sibiu, loviți cu ouă. Organizator: Gestul este incalificabil și inacceptabil. Mai ales într-un oraș care se definește ca fiind capitala bunelor maniere

Participanții de la o petrecere a arabilor din Sibiu, loviți cu ouă. Organizator: Gestul este incalificabil și inacceptabil. Mai ales într-un oraș care se definește ca fiind capitala bunelor maniere

Festivalul Culturii Arabe a avut loc weekend-ul trecut la Sibiu. În programul evenimentului, sâmbătă, 22 iulie, a avut loc și o petrecere organizată la Flow Cafe, cafeneaua de la Pasajul Scărilor. Un incident neplăcut a stricat însă evenimentul: participanții au fost loviți cu mai multe ouă aruncate de la o terasă din Orașul de Sus. Imaginile au fost publicate de Mihai Rusu, sociolog și profesor la ULBS, pe pagina sa de facebook.

„Elita ouălor sparte. La Festivalul Culturii Arabe din Sibiu s-a lăsat cu ouă sparte. În timpul petrecerii stradale cu muzică tehno-orientală desfășurată la Pasajul Scărilor - Flow Cafe (autorizată de Primăria Municipiului Sibiu, cofinanțatoare a festivalului), de la o terasă din Orașul de Sus s-au aruncat ouă.  Unul dintre ele a aterizat pe platanele DJ-ului, altul s-a spart în capul cuiva, iar celălalt a căzut pe caldarâm.

Cafeneaua de unde au fost azvârlite ouăle e unul dintre cele mai elitiste localuri din Sibiu. Cu muzica la pian, turiști germani și aristocrație locală. La petrecerea stradală erau imigranți arabi și boema intelectuală locală. Deloc întâmplător, terasa e situată la înălțime comparativ cu strada pe care avea loc petrecerea arăbească. Reprezintă topografia simbolică a etajării socioculturale a orașului”, a scris Mihai Rusu pe pagina sa de Facebook. 

Fawzia Rehejeh: Gestul este incalificabil și inacceptabil.

Fawzia Rehejeh, organizatoarea festivalului și președinta Centrului Cultural Arab, spune că gestul este unul de neexplicat și că ar fi trist ca acesta să fie făcut pe motive rasiste sau arabofone.

„În cadrul Festivalului Culturii Arabe (20-23 iulie 2023), în fiecare zi am organizat evenimente la Pasajul Scărilor – Flow Refugiu Urban. Pe timpul zilei, acolo s-au desfășurat atelierele de henna și de caligrafie arabă, precum și târgul arăbesc cu produse artizanale din Orientul Mijlociu. Iar seara am organizat solo-uri muzicale ale unor artiști din Siria și Iran și muzică tehno-orientală pusă pe vinil. Precizez că pentru toate aceste evenimente am obținut avizul din partea Primăriei Municipiului Sibiu. Concret, incidentul s-a petrecut sâmbătă seara. Dintr-o dată, ne-am trezit că în noi au fost aruncate ouă crude. Unul dintre acestea a lovit mixer-ul DJ-ului, pe care cred că l-a și stricat. Și mai grav, un alt ou a lovit una dintre artistele care picta henna iar gălbenușul s-a împrăștiat pe invitați ai Festivalului. Iar al treilea s-a spart în pavajul străzii, chiar în fața intrării în Flow Cafe.

Gestul este incalificabil și inacceptabil. Mai ales într-un oraș care se definește ca fiind „capitala bunelor maniere”. Cine a aruncat cu acele ouă nu este demn de acest oraș. Eu vreau să cred că singurul motiv a fost faptul că, poate, am deranjat prin muzica difuzată în stradă (deși, repet, aveam autorizație pentru un astfel de eveniment). Ar fi foarte trist ca la baza gestului să fi stat motive rasiste sau arabofobe. Comunitatea arabă din România care s-a întâlnit la Sibiu cu ocazia Festivalului Culturii Arabe este un exemplu de integrare socio-culturală. Sunt arabi imigranți și refugiați care sunt artiști, actori și profesori, unii dintre ei chiar au devenit cetățeni români. Nicio comunitate etnică, socială sau de orice alt fel nu trebuie să fie expusă unor astfel de gesture”, a spus Fawzia pentru Turnul Sfatului.

„Dacă cineva a fost deranjat de muzica noastră, putea să vină și să dialogheze cu noi”

Tânăra mai explică faptul că cei deranjați de muzica de la petrecere ar fi trebuit să vină să-și spună nemulțumirile și să nu recurgă la un astfel de gest, mai ales că evenimentul a primit avizul de desfășurare din partea primăriei Sibiu.

„Mesajul meu, ca Președintă a Centrului Cultural Arab, este că soluția nu este niciodată în violență fizică, nici măcar simbolică. Motto-ul nostru este „Știm unii de alții” și exact asta vrem să facem: să ne cunoaștem mai bine, prin promovarea dialogului intercultural. Dacă cineva a fost deranjat de muzica noastră, putea să vină și să dialogheze cu noi. Poate, ascultând-o de mai aproape, i-ar fi plăcut ritmurile arăbești. L-am fi primit cu cea mai mare deschidere. Dacă e vorba de altceva, puteau să participe la conferințele noastre cu profesori de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București, unde s-a discutat despre istoria, cultura și civilizația popoarelor arabe. Numai prin dialog intercultural ne putem cunoaște mai bine și doar comunicând dincolo de prejudecăți putem conviețui într-o societate bazată pe respect reciproc”, a mai transmis aceasta.

A doua ediție a Festivalului Culturii Arabe a avut loc în perioada 20-23 iulie. Este un proiect cultural alcătuit dintr-o serie de evenimente artistice, muzicale și intelectuale prin care urmărim să aducem în fața publicului sibian fațete autentice ale culturii arabe și a popoarelor din Orientul Mijlociu.

„Ediția de anul acesta a fost, sunt convinsă, mai reușită decât cea de anul trecut. Am avut sute de oameni care au participat la conferințe, la discuții despre drepturile femeilor din lumea arabă și despre provocările integrării socio-culturale a imigranților și refugiaților din Orientul Mijlociu. Ca invitați am avut profesori universitari de la București și Cluj, reprezentanți ai Agenției ONU pentru Refugiați și ai altor ONG-uri implicate în integrarea imigranților și refugiaților în societatea românească. De foarte mare succes au fost atelierele de caligrafie arabă și artă corporală (henna), la fel și solo-urile muzicale de la Pasajul Scărilor. Iar concertul care a încheiat Festivalul Culturii Arabe, susținut de Battements de l’Orient, a umplut Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu”, concluzionează Fawzia despre cea de-a doua ediție a festivalului.

Sursă Foto: Mihai S.Rusu/Facebook

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Teo

Acum 4 luni

Dra Torop, cred ca declarația organizatoarei putea fi corectata cu delicatețe și sa fie "motive rasiale și arabofobe" si nu "arabofone". Confuzia e absolut acceptabila pt un nevorbitor nativ al limbii române.
Raspunde

Arab sarman si ars de dor

Acum 4 luni

Ma asteptam de la un articol serios sa contina si niste informatii, ca sa ne putem face o idee corecta. La ce ora se intampla asta, si cat de tare era muzica arabeasca (usor de confundat cu manelele) ? Ca poate o fi avut un pic de dreptate si aruncatorul de oua.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nobody

Acum 4 luni

comentariu ridicol.
Raspunde

Cornel Opinceanu

Acum 4 luni

"aristocrație locală"... voi pe ce lume traiti, redactia "ziarului"?

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kokos

Acum 4 luni

Oameni dusi cu pluta , cu siguranta votanti hauristi , intoleranti cu strainii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Victoria

Acum 4 luni

Ştiam de Sibiu că este un oraş civilizat...
Raspunde

Ghiță

Acum 4 luni

Pot paria că a fost o oră târzie și muzică la maxim,dar nu se specifică
Raspunde

Canaris

Acum 4 luni

Asta este sigur lucratura Mossadului.....
Raspunde

Von Nicolai

Acum 4 luni

Hi Hi HI. Faina !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus