Directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret GONG din Sibiu, Adrian Tibu, crede că proiectul ordonanței de guvern prin care autoritățile locale trebuie să limiteze cheltuielile pentru Cultură va face „să ne prăbușim”. Acesta spune că prevederile documentului, dacă vor fi adoptate, așa cum au apărut în spațiul public, vor duce la un colaps în rândul entităților culturale. Datele arată că, dacă documentul va fi adoptat în forma propusă, cheltuielile pentru Cultură în Sibiu vor fi reduse la jumătate.
Guvernul a pregătit zilele trecute mai multe măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, multe dintre care au declanșat nemulțumirea sectorului cultural public. Potrivit Ordonanței de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată sub formă de proiect pe 2 august, toate instituțiile de cultură care au mai puțin de 50 de angajați ar urma să treacă printr-un proces de reorganizare, desființare, comasare sau fuzionare.
În această situație se află numeroase teatre din România, precum și muzee. Forma ordonanței l-a determinat pe Vladimir Anton, directorul artistic al Teatrului Municipal Miercurea Ciuc să elaboreze o petiție online intitulată „Opriți distrugerea culturii”, care a fost semnată până la această oră de peste 15.000 de persoane, inclusiv personalități din cultură, profesori, arhitecți din Sibiu - scriitorul Radu Vancu, arhitectul Alexandru Găvozdea, artistul vizual Lia Perjovschi, actorul și fotograful Jeno Major etc., dar și de economiști, juriști, psihologi, studenți.
Ce prevăd măsurile pregătite de Guvern
Ordonanța conține aproximativ 50 de noi măsuri fiscale, care afectează atât o parte dintre bugetari, cât mai ales mediul privat. „Îmi asum în totalitate aceste reforme. (…) Este timpul ca cei care muncesc să primească salarizarea corespunzătoare, să primească sporuri, cei care merg la serviciu de zeci de ani să se joace Solitaire, să caute în altă parte acest mod de a munci. Sunt peste 50 de sporuri. Este incredibil unde a ajuns acest fenomen”, a declarat premierul Marcel Ciolacu în conferința de presă de la Guvern (sursa).
Din textului ordonanței:
„Art. XV (1) Începând cu exercițiul bugetar al anului 2024, la elaborarea și aprobarea bugetelor locale, cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale aferente capitolului bugetar 67: Cultură, Recreere, Religie și Sport nu pot depăși 7,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent”
“Art. XX (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2024, instituțiile publice cu personalitate juridică aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea autorităților publice centrale/județene sau locale își pot desfășura activitatea dacă îndeplinesc următoarele condiții cumulative:
a) Au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice;
b) Activitățile desfășurate de instituțiile publice nu se suprapun peste sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice cu obiect de activitate același sau similar;
(2) Instituțiile publice care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la alin.(1) se pot comasa/desființa/reorganiza/fuziona sau transfera activitatea și personalul încadrat către alte structuri organizatorice inclusiv către structurile organizatorice aflate în coordonarea/autoritatea/subordonarea autorităților publice locale prin modificarea corespunzătoare a numărului de posturi, organigramei și a regulamentelor de organizare și funcționare;
(3) Prin comasare/desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer a activității către alte structuri organizatorice inclusiv către structurile organizatorice aflate în coordonarea/autoritatea/subordonarea autorităților publice locale trebuie să rezulte cel puțin următoarele condiții cumulative:
3 a) o reducere cu cel puțin 15% a numărului de personal proporțional atât pentru funcțiile de conducere cât și pentru funcțiile de execuție; b) o reducere cu cel puțin 15% a cheltuielilor de funcționare, respectiv a cheltuielilor materiale și servicii;
(4) Forma prin care se reorganizează instituțiile publice care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la alin.(1) respectiv: comasare/desființare/reorganizare /fuzionare sau transfer de activitate și număr de personal se aprobă prin hotărâri ale Guvernului României sau după caz prin hotărâri ale autorităților publice locale/județene după caz;
(5) Personalul disponibilizat ca urmare a reorganizării activității instituțiilor publice prevăzute la alin.(1) beneficiază de toate drepturile legale salariale prevăzute de lege;
(6) Conducătorii instituțiilor publice care au în subordine/coordonare/autoritate instituții publice cărora le sunt incidente prevederile alin.(1) au obligația de a aproba noile organigrame, regulamente de organizare și funcționare și să ia alte măsuri prevăzute de lege până la data de 31 decembrie 2023;
(7) Prin excepție de la prevederile alin.(1) pentru instituțiile publice din domeniul educației, sănătății, asistenței și protecției sociale precum și din alte domenii aprobate prin memorandum în Guvernul României termenul de intrare în vigoare este data de 1 ianuarie 2025.”
O serie de instituții de cultură din România au mai puțin de 50 de angajați. Printre acestea se numără unele teatre de copii sau teatre ale minorităților, precum și numeroase muzee.
„... ceea ce ar duce la un colaps”
Teatrul pentru Copii şi Tineret GONG din Sibiu se află la limită - are 51 de angajați, cu mențiunea că are în funcționare și redacția unei reviste literare. Directorul instituției, Adrian Tibu, spune că din acest punct de vedere teatrul ar putea fi scutit de o eventuală comasare. „Cu toate acestea, conform draftului care circulă public și în baza căruia se fac tot felul de scenarii, ar urma să pierdem oricum din posturi, ba chiar să ne înjumătățim bugetul ceea ce ar duce la un colaps”, precizează Tibu.
„Mai puțin de jumătate din bugetul actual, care oricum e unul de criză de câțiva ani, ar însemna să nu mai putem acoperi nici măcar salariile, fără a discuta de alte cheltuieli de funcționare sau proiecte culturale. Cred că e o ingerință grosolană în autonomia locală să limitezi o primărie la a cheltui cel mult 7,5% din venituri pentru Cultură, Recreere, Religie și Sport. În cazul nostru Primăria Sibiu a avut o viziune prietenoasă dezvoltării orașului ca un loc bun pentru petrecerea timpului liber, iar finanțarea culturii e deja o tradiție. Noi la Sibiu nu avem teatru național sau alte instituții care sunt finanțate direct de la Minister, tot efortul cade asupra Primăriei Sibiu ce susține inclusiv instituțiile subordonate Județului, ca un caz particular. Dacă s-ar aplica această ordonanță, chiar dacă Primăria are fonduri și o strategie în zona culturală, nu va putea să mai finanțeze pur și simplu acest sector. Deci, oricum am discuta, sunt șanse foarte mari să ne prăbușim pur și simplu”, a mai comentat Adrian Tibu pentru Turnul Sfatului documentul dezbătut în prezent de oamenii de cultură.
Consilierul ministrului Culturii: „33 de găuri și ne-am apropiat de cataramă!”
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, și consilierul acesteia, Ciprian Ștefan, reprezintă ambii Sibiul.
Ministrul Turcan a comentat, luni, scurt măsurile discutate. „Sper să găsesc o variantă care să nu afecteze ministerul şi domeniul culturii. (...) Posturi sunt neocupate, însă cultura este un domeniu specific pentru că dacă sunt, de exemplu, posturi libere într-o orchestră şi acelea se taie, prin tăiere orchestra ar putea să nu mai funcţioneze, aşadar nu se poate pune un şablon de la administraţie, de exemplu, pe domeniul culturii, dar lucrul acesta îl discut punctual la minister”, a declarat Turcan înainte de şedinţa de coordonare a conducerii PNL cu miniştrii şi secretarii de stat liberali, citată de Agerpres.
Consilierul său, Ciprian Ștefan, care este și directorul Muzeului ASTRA din Sibiu, arată că timp de „33 de ani am strâns cureaua în sectorul cultural din România. 33 de găuri și ne-am apropiat de cataramă!”.
Într-o postare publică, Ștefan atrage atenția asupra importanței pe care trebuie s-o aibă Cultura în programele de guvernare, precizând că aceasta trebuie pusă alături de Educație și Sănătate.
„Cultura oferă multe: educație, stare de bine, dezvoltare economică, sustenabilitate și imagine pozitivă la nivel internațional!
Dacă analizăm cu atenție, mai ales prin cultură, alături de educație(medalii la olimpiadele internaționale), cercetare-inovare și sport, am dus cu mândrie numele României în toată lumea.
Teatrul, Muzeul, Filarmonica, Opera, Biblioteca - ele au fost și sunt amabasadorii principali ai României, vreme de 33 de ani....în pofida faptului că exact în domeniul culturii am tot strâns cureaua!
Cultura trebuie să fie așezată alături de educație și sănătate în orice tip de reformă se dorește!”, a scris Ciprian Ștefan pe pagina sa de Facebook.
Precizăm că în anul 2023 cheltuielile pentru capitolul bugetar Cultură, Recreere, Religie și Sport ale Primăriei Sibiu constituie peste 14% (121,7 milioane lei) din total (846,2 milioane lei); iar în anul 2022 cheltuielile au fost de aproape 23% (218,3 milioane lei din 955,2 milioane lei).
Foto principală: Facebook/festivalultanar
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: cheltuieli cultura , masuri fiscale , Adrian Tibu , Teatrul Gong , Ciprian Ştefan , Domeniul Culturii
Vizualizari: 2695
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Emil
Acum 12 ore
Bambolero
Acum 13 ore
@Dan
Acum 13 ore
Aci Duțu
Acum 13 ore
Emil