Miercuri,
04.10.2023
Ceata
Acum
7°C

Angajații Fiscului sibian au protestat „spontan” și anunță declanșarea grevei

Angajații Fiscului sibian au protestat „spontan” și anunță declanșarea grevei

La o zi după ce în capitală și alte județe din țară au fost declanșate proteste spontane, și la Sibiu angajații Administrației Județene a Finanțelor Publice au oprit munca pentru o oră.

 

La Sibiu, angajații Fiscului au ieșit să protesteze în fața sediului, în timp ce colegii lor din Mediaș au întrerupt lucrul timp de o oră și au rămas în birouri. Eu s-au alăturat, astfel, protestelor care au început de ieri în sediile mai multor administrații ale finanțelor publice, proteste generate de modificările pe care Guvernul le-a pus în consultare publică pentru a reduce cheltuielile bugetare. Reduceri care, din ceea ce spun protestatarii, vor duce la diminuarea veniturilor celor din Finanțe cu o medie de 700 de lei, dar și la posibile disponibilizări. 

 

Promisiunile ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, care a transmis ieri că se va lupta pentru „colegii săi” nu au convins angajații Fiscului. Al căror protest de la Sibiu a fost unul spontan, după cum arată Dan Bucura, lider în cadrul filialei locale a Sindicatului Solidaritatea. „De altfel, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții celorlalte sindicate a fost programat o primă grevă de avertisment pentru ziua de 22 august, între orele 08:00 și 10:00”, arată Dan Bucura.

 

Revendicările sindicale pornesc de la proiectul ordonanței elaborată pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

 

 

Redăm mai jos comunicatul prin care sunt anunțate proteste pentru luna august 2023

Azi, 10 august 2023, la Ministerul Finanțelor a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe convocat de urgență în urma apariției proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conține prevederi referitoare la:

– Plafonarea sporului de conditii vatamatoare la 1000 de lei

– Indemnizatia de hrana nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei

– Voucherele de vacanta nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei

– Anularea posturilor vacante

– Desfiintarea biroului si functiei de sef birou

– Normative personal: 10 functii de executie pt serviciu, 20 functii de executie pt directie, 40 functii de executie pt directie generala Ultima forma prevede posibilitatea conducatorului institutiei sa decida daca ofera o functie de executie sefului de birou/serviciu a carui functie se desfiinteaza. Daca ofera o functie si nu exista una vacanta, toti cei care ocupa o functie de executie in structura vor intra la concurs, structura urmand sa se diminueze cu minim un post.

Liderii sindicatelor județene membre, prezenți la ședința Consiliului Național, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă.

Această solicitare se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv:

– Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal

– Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate Pentru susținerea acestor revendicări s-a hotărât declanșarea acțiunilor de protest la nivel national, astfel:

– În data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, protest cu încetarea lucrului, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă.

– Concomitent cu protestele din teritoriu, in data de 22 august 2023, intre orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest în fața sediului Ministerului Finanțelor, la care fiecare sindicat județean va trimite un număr de minim 10 reprezentanți

– Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcție de evoluția eventualelor discuții cu reprezentanții Guvernului și de dorința membrilor și nemembrilor de sindicat în ceea ce privește soluționarea revendicărilor noastre legitime.

La întâlnirea de azi au participat și colegi din cadrul Ministerului Finanțelor, nemulțumiți de preconizatele măsuri, care și-au exprimat sprijinul, chiar dacă nu sunt membri de sindicat. Este un moment crucial pentru noi, asemănător celui din 2010, care a fost o reușită datorită solidarizării tuturor angajaților din sistemul fiscal.

Nu mai este vorba despre sindicat, este vorba de venitul și locul de muncă al fiecăruia dintre noi precum și de poziția pe care o merităm în viitoarea lege a salarizării.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Cetățean

Acum 1 lună

Din păcate banii vor distruge lumea prin lăcomie .
Raspunde

AlisonBurgers

Acum 1 lună

Banii sau oamenii ?
Raspunde

Kokos

Acum 1 lună

Niste bugetari nesimtiti! Atat!
Raspunde

Ron

Acum 1 lună

Acum.citeva luni ati mai sceri si publicat niste poze tot despre un protest la aceasta institutie. Constat o asemanare: burtosii ...E prezenti !!! Deci nu e chiar asa rau din mom ce nu au plecat!
Raspunde

Dan

Acum 1 lună

Am vazut in presa ce salarii nete sunt la finante. Nici un salar nu era sub 6000 de lei, si aici vorbim de persoanele de la ghseu, care sunt un fel de casiere. In privat salariile sunt cam la jumatate, si voi protestati? Asa v-as trimite pe toti acasa si as face reangajari.
Raspunde

Mișu Mare

Acum 1 lună

In 2015 am fost la finanțe să plătesc o taxă de poluare pentru mașină. La primul ghișeu o bătrână sictirită mi-a calculat taxa,la cel din stânga mi-a luat bani o alta doamnă și la următorul o alta doamnă la fel de sictirită mi-a dat chitanța. Din bani noștri sunteți plătiți plictisitilor. La muncă cu voi.
Raspunde

Nn

Acum 1 lună

Asta i nimic! Legat tot de taxa de poluare era sa o patesc si eu. Acum multi ani cind au inceput oamenii procesele pt recuperarea taxei am fost sa depun si eu nu stiu ce cerere pt ca asa trebuia la inceput la anaf. Acolo o baba numai si numai sa nu mi o primeasca...ca n are rost...xa oricum e tirziu...ca oricum nu cistigati. .ca oricum dureaza..ca oricum nu sint bani...etc numai si numai sa nu mi primeasca hirtia care era esentiala pt proces! Pina m am enervat si am intrebat o daca cumva trebuie sa mi plateasca din banii ei de i asa pornita sa mi refuze cererea? Intr un tirziu...foarte sictirita cu un ton si o prvire pline de ura si reprosuri a zis...òk ..hai ca o primesc da oricum nu o sa vedeti nici un ban! Cam astia sint!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus