Primăria Sibiu vrea să înființeze, în zona Dealul Gușteriței, un parc fotovoltaic pentru compensarea și regularizarea consumului propriu. Investiția ar urma să fie realizată pe fosta groapă de gunoi rampa Remetea.
Pe data de 21 august, reprezentanții municipalității sibienii au anunțat public că au depus la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Înființare parc fotovoltaic pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile de energie de tip solar pentru consumul energetic al municipiului Sibiu”. Acesta este propus a fi realizat în extravilanul municipiului, în zona Dealul Gușteriței, pe fosta groapă de gunoi rampa Remetea.
Turnul Sfatului a consultat memoriul de prezentare a proiectului. Potrivit documentului, suprafața totală a terenului pe care se dorește construcția parcului fotovoltaic este de 109.275 mp, terenul fiind liber de sarcini, relativ plat și are stabilitate asigurată.
„Suprafața totală ocupată cu panourile solare va fi de 32.100 mp. Terenul face parte din amplasamentul fostei gropi de gunoi a municipiului, închisă oficial. Accesul se face din DJ106 și drumuri urbane din zonă”, se arată în memoriul de prezentare.
Conform datelor din memoriu, instalația va consta din 10.736 panouri fotovoltaice, așezate în șiruri paralele; puterea instalată pe panou este de 450 W, iar puterea maximă totală (curent continuu) va fi de 4.831 kW.
„Energia electrică produsă va fi livrată în sistemul electric disponibil în zonă, în vederea compensării/regularizării financiare cu energia electrică consumată de beneficiar. Beneficiarul se încadrează în categorie de prosumator (...) fiecare grup de panouri se va lega la unul din grupurile de conexiune prevăzute cu invertoare trifazate pentru realizarea conversiei din curent continuu în curent alternativ. Conexiunea până la invertoare se va face prin cabluri de energie electrică pozate pe suporții metalici, folosiți pentru înserierea panourilor. Puterea maximă disponibilă în curent alternativ va fi de 4,5 MW. Numărul total de invertoare de 125 kW va fi de 39 buc.”, se mai menționează în memoriu.
Justificarea necesității proiectului este argumentată astfel: „Proiectul este necesar pentru a se asigura posibilitatea valorificării energiei solare din zonă. Pe lângă economiile financiare obținute prin eliminarea necesității achiziției”.
Valoarea estimată a investiției prin Studiul de fezabilitate este menționată confuz: „2,5 - 3 milioane de euro RON”, iar perioada de implementare este 2023-2024.
Documentul mai descrie și lucrările de refacere a amplasamentului în zona afectată de execuția investiției. Se menționează că o firmă din Arad, SC Lucru Bine Facut SRL, a elaborat studiul geotehnic și „nu s-a găsit terenul bun de fundare pe amplasament”. Stratificația terenului este următoarea:
0,00 – 6,00 m – umplutură eterogenă, formată din resturi menajere;
6,00 - ... m – stratul continuă.
„Este necesară o consolidare a terenului prin injectări cu lapte de ciment pentru creșterea capacității portante, iar fundarea se va face pe un radier general din beton armat C25/30 așezat pe o pernă de balast de minim 60 cm grosime”, se specifică în memoriu.
Municipalitatea crede că această investiție va avea un impact pozitiv permanent și menționează, cu referire la sursele de finanțare, că se urmărește obținerea finanțării proiectului din „Fondul pentru modernizare în România” în cadrul Programului-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei.
Amintim că în luna mai am scris că Primăria Sibiu a contractat serviciile unei companii din Arad pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru acest proiect.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 3787
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Raluca Budusan
Acum 3 ore
Em
Acum 3 ore
Hermann Stadt
Acum 4 ore
Un cititor
Acum 4 ore
H-Bomb