Duminică,
24.09.2023
Heavy Intensity Rain
Acum
20°C

Fosta groapă de gunoi a Sibiului din Dealul Gușteriței va deveni parc fotovoltaic

Fosta groapă de gunoi a Sibiului din Dealul Gușteriței va deveni parc fotovoltaic

Primăria Sibiu vrea să înființeze, în zona Dealul Gușteriței, un parc fotovoltaic pentru compensarea și regularizarea consumului propriu. Investiția ar urma să fie realizată pe fosta groapă de gunoi rampa Remetea.

Pe data de 21 august, reprezentanții municipalității sibienii au anunțat public că au depus la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Înființare parc fotovoltaic pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile de energie de tip solar pentru consumul energetic al municipiului Sibiu”. Acesta este propus a fi realizat în extravilanul municipiului, în zona Dealul Gușteriței, pe fosta groapă de gunoi rampa Remetea.

Turnul Sfatului a consultat memoriul de prezentare a proiectului. Potrivit documentului, suprafața totală a terenului pe care se dorește construcția parcului fotovoltaic este de 109.275 mp, terenul fiind liber de sarcini, relativ plat și are stabilitate asigurată.

„Suprafața totală ocupată cu panourile solare va fi de 32.100 mp. Terenul face parte din amplasamentul fostei gropi de gunoi a municipiului, închisă oficial. Accesul se face din DJ106 și drumuri urbane din zonă”, se arată în memoriul de prezentare.

Conform datelor din memoriu, instalația va consta din 10.736 panouri fotovoltaice, așezate în șiruri paralele; puterea instalată pe panou este de 450 W, iar puterea maximă totală (curent continuu) va fi de 4.831 kW.

„Energia electrică produsă va fi livrată în sistemul electric disponibil în zonă, în vederea compensării/regularizării financiare cu energia electrică consumată de beneficiar. Beneficiarul se încadrează în categorie de prosumator (...) fiecare grup de panouri se va lega la unul din grupurile de conexiune prevăzute cu invertoare trifazate pentru realizarea conversiei din curent continuu în curent alternativ. Conexiunea până la invertoare se va face prin cabluri de energie electrică pozate pe suporții metalici, folosiți pentru înserierea panourilor. Puterea maximă disponibilă în curent alternativ va fi de 4,5 MW. Numărul total de invertoare de 125 kW va fi de 39 buc.”, se mai menționează în memoriu.

Justificarea necesității proiectului este argumentată astfel: „Proiectul este necesar pentru a se asigura posibilitatea valorificării energiei solare din zonă. Pe lângă economiile financiare obținute prin eliminarea necesității achiziției”.

Valoarea estimată a investiției prin Studiul de fezabilitate este menționată confuz: „2,5 - 3 milioane de euro RON”, iar perioada de implementare este 2023-2024.

Documentul mai descrie și lucrările de refacere a amplasamentului în zona afectată de execuția investiției. Se menționează că o firmă din Arad, SC Lucru Bine Facut SRL, a elaborat studiul geotehnic și „nu s-a găsit terenul bun de fundare pe amplasament”. Stratificația terenului este următoarea: 

0,00 – 6,00 m – umplutură eterogenă, formată din resturi menajere;

6,00 - ... m – stratul continuă.

„Este necesară o consolidare a terenului prin injectări cu lapte de ciment pentru creșterea capacității portante, iar fundarea se va face pe un radier general din beton armat C25/30 așezat pe o pernă de balast de minim 60 cm grosime”, se specifică în memoriu.

Municipalitatea crede că această investiție va avea un impact pozitiv permanent și menționează, cu referire la sursele de finanțare, că se urmărește obținerea finanțării proiectului din „Fondul pentru modernizare în România” în cadrul Programului-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei.

Amintim că în luna mai am scris că Primăria Sibiu a contractat serviciile unei companii din Arad pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru acest proiect.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

Leonard

Acum 3 săptămâni

O idee extraordinară mai ales că soarele este activ de la Răsăritul Lui și până la Apus Bravo!
Raspunde

HBomb

Acum 3 săptămâni

Și eu zic că e o idee bună.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Radu

Acum 3 săptămâni

Și mai exact, detalii cu privire la termene de execuție, beneficii concrete și tangibile, nu au fost publicate? Astfel este doar un alt articol cu scop electoral, dar care nu spune nimic concret. Firma din Arad (tocmai din Arad) care a elaborat studiul geotehnic, are un nume care îmi inspiră încredere maximă ca acest proiect n-o să fie realizat în curând. Iar ca să fiu și mai clar în exprimare, după ce am îngropat gunoaiele acolo, vom îngropa și banii comunitatii. "Succesuri" deastea să avem cu toții...
Raspunde

Radu

Acum 3 săptămâni

Chiar mi-aș dori să existe acest parc, dar după cum e planificat și prezentat publicului larg, nu prea are cum să se înfăptuiască. Avem destule exemple peste tot în România.
Raspunde

Primaria Auchswitz

Acum 3 săptămâni

Primaria imprasite chimicale la 12 noaptea prin cartiere.... ca la Auschwitz. Au dat cu atata insecticid de nu se mai poate respira.... e halucinant ce se intampla. Plateste cineva daca se imbolnavesc oamenii de la prafurile lor ?
Raspunde

Claudiu

Acum 3 săptămâni

Asta e același tip de vrăjeală similar cu colectarea selectivă plătită de petroliști că sa poate extrage și produce plastic in continuare Milioane de euro, injectare de beton in pământ și lupte grele pentru a obține un parc fotovoltaic a cărui panouri vor avea "viață" vreo 20-25 de ani. Maxim După aceea cine și unde și cum le ",reciclează"? Betonul in pământ rămâne pe veci. Stâlpii deasemenea Eventual se mai pompează niste milioane de euro că sa se înlocuiască panourile cu altele la fel de limitate că durata de viață Și a căror producere poluează (la fel că bateria de la mașina electrică) mai mult și mai rău decât poluarea "pe stil vechi" Dar ce contează dacă se pot sifona niste bani sis a ne lăudăm că vezi, Doamne, suntem din ce in ce mai verzi și eco friendly
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus