Luni,
16.09.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Un tânăr din Sibiu, DJ la 17 ani: Pasiunea pentru muzică mi-a fost transmisă de la tatăl meu

Un tânăr din Sibiu, DJ la 17 ani: Pasiunea pentru muzică mi-a fost transmisă de la tatăl meu

Sibianul Iustin Borbely are 17 ani și este pasionat de muzică. Elev la Colegiul Național Octavian Goga, Iustin reușește să îmbine școala cu muzica, iar în weekend-uri este DJ la evenimente. Recent, tânărul a marcat și participarea sa la două festivaluri ale orașului nostru: Summer Break Festival și Focus in The Park. Are planuri mari cu muzica, iar după terminarea liceului își dorește să urmeze cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" din București.

Primii pași spre muzică

Iustin este viitor absolvent al Colegiului Național Octavian Goga, la profilul filologie, iar anul acesta va susține examenul de Bacalaureat. Pasiunea pentru muzică a dezvoltat-o mai mult în cei mai recenți cinci ani. Pentru că în weekend-uri tatăl său participa la evenimente în calitate de DJ, Iustin îl însoțea, iar puțin câte puțin „i-a furat meseria”.

„În ultimii cinci ani s-a dezvoltat cel mai mult pasiunea mea pentru muzică, de pe la 12-13 ani. Cu muzica am început de mic copil, ai mei au încercat să mă ducă la canto, nu aveam o voce foarte formată în acel moment, m-am dus și la orgă, dar nu m-a prins atât de tare pentru că nu m-a atras repertoriul. Mereu am mers pe muzica mai electronică, un pic sau underground. Mi-am dat seama că nu mi se potrivea să cânt blues-uri și muzică populară.

În ultimii cinci-șase ani s-a dezvoltat pasiunea aceasta pentru că am început să merg cu tata la evenimente. Tatăl meu lucrează la o firmă de IT, iar în timpul liber merge la evenimente și pune muzică, este DJ. Cred că așa s-a transmis și pasiunea. Am început să mă duc cu el ca luminist la evenimente. Mi-a plăcut, știam să pun muzică, dar nu atât de bine. Mă mai lăsa tata să mai pun câte o melodie și acest lucru m-a atras foarte mult”, povestește Iustin.

Cum îmbină școala cu muzica

Iustin își amintește și primul eveniment la care a pus muzică. „A fost un eveniment foarte mic, o zi de naștere a cuiva care m-a chemat pentru că am insistat. A fost primul eveniment, a fost pe gratis, din pură prietenie, ca să testez, să văd dacă pot să fac acest lucru. Mi-a ieșit foarte bine și pentru un prim eveniment a fost destul de reușit. Mi-a dat curaj să continui”.

Tânărul spune că îmbină foarte bine școala cu meseria pe care o face. Pentru că anul acesta va susține examenul de Bacalaureat își dorește să se concentreze mai mult pe studiu, dar muzica va rămâne în planurile sale.

„Eu cred că le îmbin foarte bine. Anul acesta vreau să o las chiar un pic mai moale pentru că am examenul de Bacalaureat. În general, merge treaba pentru că petrecerile se țin vineri și sâmbătă seara, iar duminica de obicei nu-mi iau petreceri pentru că vreau să mă odihnesc”.

Evenimente private și festivaluri  

Recent, sibianul a avut ocazia să mixeze la Summer Break și la Focus in The Park, dar participă și la evenimente private.

„Publicul meu variază de la oameni care ascultă muzică retro și muzică open format până la oameni care ascultă muzica mea pe care încerc să o promovez și la festivaluri și cu care încerc să învăț publicul, muzica mai tehno, mai obscură aș putea spune.

Sunt invitat și la evenimente private, mă ocup și de asta. Festivaluri în Sibiu sunt două care sunt mai inclusive și care permit cumva acest stil, Focus in The Park și Summer Break. De exemplu, urmează să fac o petrecere la un brand local care tocmai s-a lansat. Am avut în ultimele trei săptămâni două retroparty-uri organizate de cei de la restaurantul Pasaj, ținute pe terasa Bibliotecii Astra. Mi s-a părut foarte fain acel concept. Cred că mă pot mula aproape pe orice tip de eveniment. Într-adevăr, evenimentele la care se ascultă muzică mai balcanică nu cred că sunt punctul meu forte”, mai spune el.

Vrea să se facă cunoscut și la București

Iustin își dorește să studieze la UNATC, la profilul Multimedia și Sunet. Mutarea sa vine implicit și cu dorința de a se face cunoscut ca DJ și la București. Vrea să-și păstreze publicul de la Sibiu, dar să-și creeze unul nou în orașul în care va studia.

„Vreau să merg la București la UNATC, pe multimedia și sunet. M-aș vedea lucrând în acest domeniu. Am zis că vreau să ies din zona de confort și să învăț ceva ce poate nu am posibilitatea să învăț la alte scoli. Este ceva mai nișat, am găsit acest profil, aveam în gând să aleg această facultate, dar nu știam exact pe ce profil. Actorie nu-mi doream, nici regie și atunci am găsit acest profil care este friendly (n.r. prietenos) cu toți elevii care vin. Este o admitere mai specială, este o clasă mai mică, de 13-14 persoane, și acolo mă lupt să ajung.

Am scopuri mult mai mari, pentru mine unul dintre ele ar fi să reușesc să fac măcar ce fac aici și la București și de ce nu, și în străinătate. N-aș vrea să renunț la clienții pe care îi fac aici și la oamenii care mă cheamă și care m-au ales la evenimentele lor. Nu aș vrea să renunț la publicul de aici pentru că este un public care îmi place”, a mai explicat tânărul.

Despre cea mai recentă experiență avută, cea de la Focus in The Parc, spune că a fost una neașteptat de frumoasă.

„Au venit prieteni care au vrut să vină să mă vadă, oameni care treceau prin parc să mă asculte, să danseze. Stafful m-a ajutat foarte mult, cu tot ce am avut nevoie. A fost foarte plăcută experiența”.

Ce îi place la ceea ce face

Când pune muzică se simte liber, mai ales că muzica l-a ajutat să fie mai extrovertit și să-și exprime mai bine trăirile.

„Primul lucru este că am un job pe care îmi place să-l fac și nu se mai simte ca și cum ar fi muncă, se simte ca și cum ar fi o pasiune. Alt lucru care îmi place este faptul că eu sunt destul de introvertit, chiar dacă nu pare. În fața publicului sunt foarte introvertit și la început de eveniment mereu sunt destul de timid, dar prin energia publicului și prin muzica pe care o pun pot să mă exteriorizez foarte tare, publicul îmi dă energia de care am nevoie și mă pot exterioriza foarte tare. Este o tranziție naturală de la introvert la extrovert. Am o politică foarte strictă legată de consumul de alcool, în timp ce pun muzică sau înainte să pun muzică niciodată nu consum alcool.

Despre publicul sibian spune că este unul receptiv, dar că i-ar plăcea ca artiștii locali să fie puțin mai sprijiniți și mai ușor integrați.

„Publicul de open format este un public receptiv, care încearcă să prindă și muzică nouă care îl scoate din zona de confort. Și publicul de tehno mi se pare numeros, dar din punctul meu de vedere ar trebui să încerce să se direcționeze și către artiști mai noi care apar în scenă și să vină să-i audă. Noi în Sibiu avem artiști locali foarte buni, dar sunt destul de puțin auziți și poate nu au parte de susținere. În general toți ascultătorii, tot publicul din Sibiu ar trebui să caute artiști tineri pentru că s-ar putea să găsească niște nume foarte interesante care să le placă”, mai spune el.

„Dacă tu te distrezi, se distrează și oamenii din jurul tău”

Pe lângă toate lucrurile pe care le-a învățat cu ajutorul tutorialelor și ale internetului, tânărul a făcut și un curs care să-l ajute să obțină licența de DJ.

„Am făcut un curs special pentru softul pe care îl folosesc eu. Am vrut să am licența, să fiu profesionist în domeniul acesta, iar la finalul cursului mi-am dat seama că am învățat mult mai multe lucruri decât credeam că o să învăț. M-a ajutat foarte mult. Dacă tu te distrezi, se distrează și oamenii din jurul tău”, a mai spus acesta.

Planuri de viitor – „scopul meu e Ibiza”

În viitor, Iustin își dorește să producă propria muzică, dar să ajungă să mixeze și pe scene internaționale.

„Să produc muzica mea și mă văd ca un om și ca un Dj care o să încerce să educe din publicul român și să-l îndrepte și spre zona aceasta pe care nu au experimentat-o, nu educat în sensul să le impun oamenilor ce să asculte, ci educat în sensul să le arăt oamenilor că există și acest gen de muzică. Scopul meu e Ibiza, dacă ajungi să ai rezidențiat la Ibiza nu ai cum să mergi mai sus. M-aș vedea pe scenă la Untold, la Saga, la Electric Castle. Mă văd și cu proiecte prin alte țări”, a spus acesta.

La final, ne-a povestit și despre persoanele pe care le admiră din acest domeniu. „Din România admir mai mulți DJ cum ar fi DJ Dark și Mentol și DJ Antenna care merg pe o zonă mai open format, dar si DJ de techno/minimal cum ar fi Priku sau Raresh.

Din străinatate, principalele mele inspirații sunt Michael Bibi, Marco Carola, Pawsa, Paco Osuna, Mochakk, Keinemusik si Black Coffee”, a concluzionat Iustin.  

Pentru evenimente, Iustin poate fi găsit pe pagina sa de instagram dj.iustee.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Nonick

Acum 1 an

Are 17 ani, si cică "nu consum alcool înainte sau in timp ce mixez". Pai n-ar trebui sa consumi deloc, tinere.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus