Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
9°C

Varianta Ocolitoare Sud – Dezbaterea 5: Discuții civilizate la Cisnădie, întrebări aplicate. ”Nu cred că așteaptă cineva centura mai mult decât Cisnădia”

Varianta Ocolitoare Sud – Dezbaterea 5: Discuții civilizate la Cisnădie, întrebări aplicate. ”Nu cred că așteaptă cineva centura mai mult decât Cisnădia”

Sala de consiliu din Primăria Cisnădie a găzduit luni după-masă cea de-a cincea dezbatere pe tema proiectului viitoarei variante ocolitoare Sibiu Sud (VOSS), după evenimentele similare desfășurate săptămâna trecută la Șura Mică, Cristian, Poplaca și Rășinari.

Proiectul centurii ocolitoare se află în etapa Planului Urbanistic Zonal și a solicitării avizului de mediu, tocmai de aceea oficiali din cadrul Consiliului Județean și cei ai Agenției pentru Protecția Mediului se consultă cu sibienii direct implicați. Astfel de dezbateri dau ocazia localnicilor să afle exact traseul, cum a fost gândit, cum îi va afecta sau cum le va îmbunătăți viața, când se va construi și, mai ales, au ocazia să-și exprime punctele de vedere, atât nemulțumirile cât și gândurile pozitive.

La evenimentul din Cisnădie au participat 18 persoane, dintre care mai mult de jumătate au fost dintre organizatori, reprezentanți ai Consiliului Județean sau ai Agenției pentru Protecția Mediului.

Dezbaterea de la Cisnădie a debutat după tipicul deja știut, cu o prezentare a proiectului realizată de doamna Viorica Cergă, consultant de mediu. Detalii au vizat atât elementele majore al viitoarei centuri, cât și puncte concrete legate de zona unde viitoarea șosea va traversa teritoriul administrativ al Cisnădiei. Nu a lipsit din explicațiile oferite nici impactul asupra mediului. După aproape o jumătate de oră s-a trecut la discuții libere.

Cele mai mult întrebări le-a pus Rodica-Monica Velţan, fost candidat la primăria Cisnădie. Spre exemplu, doamna Velțan a vrut să știe de la specialiștii prezenți la eveniment pe unde va trece centura ocolitoare în raport cu pârâul Seviș? I s-a arătat pe hartă că se va intersecta doar în zona fermei Seviș, unde deja există un pod peste pârâu, în rest drumul va fi construit la zeci de metri distanță de cursul apei.

O altă întrebare a vizat legăturile centurii ocolitoare cu drumurile județene existente? Răspunsul a venit imediat: Toate drumurile județene pe care se circulă în prezent vor fi conectate la varianta ocolitoare, inclusiv cel de la Cisnădioara. Aici s-a discutat puțin asupra proximității față de zona Versailles, concluzia fiind că centura va ajunge la câteva zeci de metri distanță de zona de agrement, iar sub ”autostradă” va fi construit un sens giratoriu pentru acces.

S-a avut în vedere în proiectarea centurii posibilitatea realizării de conexiuni viitoare, pe măsură ce apar noi dezvoltări urbane?

Răspunsul a fost că da, cele mai bune exemple în acest sens fiind în zona Șelimbăr și în Sibiu. Astfel, pe măsură ce primăria Șelimbăr finalizează Planul Urbanistic Zonal și stabilește detaliile viitorului drum Mihai Viteazu (prelungirea bulevardului cu același nume din municipiul Sibiu), o legătură cu centura va putea fi realizată în această zonă. De asemenea, o viitoare legătură este preconizată în zona Câmpșor-Turnișor din municipiul Sibiu, unde primăria are în plan o zonă de agrement.

S-a mai discutat despre estimările de costuri, numărul de mașini care vor trece pe aici sau când ar putea începe lucrările. Cifrele sunt următoarele: 1,36 miliarde de lei, 24-29.000 de vehicule pe zi și peste doi ani, în cel mai optimist scenariu.

”Această variantă ocolitoare sud Sibiu nu trebuie neapărat să preia traficul de tranzit de pe autostrada actuală din zona de nord, ci va ajuta la traficul local, va decongestiona cartiere, va ajuta la dezvoltarea turistică a zonelor limitrofe și mai ales la dezvoltarea economică a acestor localități. Plus că marile orașe fac centuri ocolitoare mai întâi și pe urmă zona devine atractivă pentru urbanizare”, au explicat specialiștii CJ Sibiu.

În discuție a apărut spre final și numele Rășinariului, unde săptămâna trecută a fost circ la o dezbatere similară. Contextul a fost acela că deși Cisnădia va beneficia foarte mult de pe urma centurii, localitatea cu cele mai multe despăgubiri va fi Rășinariul.

”La Rășinari nu a fost CAP pe vremea comuniștilor și s-ar putea să apară o problemă: mulți sunt proprietari din moși-strămoși dar nu acte la zi pe terenuri, nu vor putea lua bani pe ele. Și cadastrarea a întârziat foarte mult în Rășinari în comparație cu alte localități din județul Sibiu”, a precizat un domn.

I s-a răspuns că nu vor fi probleme din punct de vedere al proiectului pentru că banii sunt pregătiți într-un cont și rămân acolo până ce persoana își soluționează actele. Pentru toate aceste proceduri există legislație clară.

Nu în ultimul rând s-a discutat dacă există PUZ-uri probate de primăria Cisnădie în apropiere de Cartierul Arhitecților, pe care viitoarea centură le-ar putea afecta. Răspunsul a fost că există două PUZ-uri, undeva în vecinătatea Fermei Seviș, însă Consiliul Județean a fost informat în timp util și s-a ținut cont de ele în stabilirea traseului, prin urmare nu se ivesc probleme.

Concluzia dezbaterii a tras-o Horia Brad, expert în drumuri din partea Consiliului Județean Sibiu: ”Nu cred că așteaptă cineva centura mai mult decât Cisnădia”.

De la dezbatere a lipsit primarul Gheorghe Huja, fiind singurul primar de până acum absent la aceste discuții.

Seria dezbaterilor publice în localitățile prin care va trece Centura de Sud a Sibiului continuă marți, 12 septembrie, de la ora 14:00, în Șelimbăr (Locația: Căminul Cultural Bungard, Bungard nr. 19).

Cei interesați să participe trebuie să știe că proiectul de plan poate fi consultat pe site-ul CJ Sibiu.

Citește și:

Varianta Ocolitoare Sud Sibiu - dezbaterea 1. Proiectant: „E inelul mic al Sibiului”. Sibian: Dacă cele două sensuri de circulație nu sunt separate, atunci „Hasta la vista!”

Varianta Ocolitoare Sud Sibiu - dezbaterea 2. Primar: „Trebuie să ții cu oamenii, nu cu drumul”. CJ: „E o investiție, nu o bătaie de joc”

Varianta Ocolitoare Sud Sibiu - dezbaterea 3: Scurtă, dar intensă. ”Cum puteți să gândiți că în 2023 nu este necesară o centură?”

Varianta Ocolitoare – Dezbaterea 4: Circ la Rășinari. Amenințări cu toporul, blesteme până la a treia generație, fluierături ca la oi și Poliția la ușă

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

22 comentarii

Dan

Acum 2 săptămâni

uite asa se vrea ca sibienii, rasinarenii si natura, sa plateasca oalele sparte de huja si amicii lui dezvoltatori imobiliari, ce au vandut mii de apartamente ieftin fara a se gandi la infrastructura. Si acum clientii lor (avand alibiul perfect - lipsa dezvoltarii infrastructurii in satul Sibiu - si traficul sufocant) vor elicopter/sau orice fel de centura/drum sa-i scoata din ghetou.
Raspunde

Oups

Acum 2 săptămâni

Exista o categorie de oameni in țara aceasta care chiar cred ca pot ei sa se opună oricărui lucru care nu le convine lor și ca părerea lor chiar contează … Rasinarenii oricum sunt o specie aparte , la ei încă sunt valabile regulile Dark Age , soția fostului primar îi spunea actualului primar ca dacă era nu știu cine acolo își lua un topor in cap !!! Cu așa oameni vreți voi progres?!
Raspunde

Dan

Acum 2 săptămâni

in comunism părerea cuiva nu conta. Partidul decidea nu oamenii. Cam asa-i si aici acum, cimpean a decis sa cheltuie 400 mil. aiurea (doar in beneficiul constructorilor si al ei) fara ca cineva sa o verifice si sa o opreasca din a face o megaprostie.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

Da, e dark age sa-ti aperi proprietatea...erau doar metafore, nu mai fiti asa de "moderni"
Raspunde

Qq

Acum 2 săptămâni

Daca ai avea o livada cu cabana,cu ceva agricultura+ câteva familii ne albine pe traseul variantei erai pe baricade.Dar tu ești sărac și prost.
Raspunde

Oups

Acum 2 săptămâni

Cu o cabana, 2 familii de albine și 2 straturi de ceapa ești bogat:)) și deștept ! Cum catalogați voi oamenii așa … Din păcate a ajuns Internetul și la Rășinari, acum toți oierii sunt creatori de conținut :))
Raspunde

Mno

Acum 2 săptămâni

Tu molfăie-ti pensia liniștit și nu mai bântui pe aici, nebunaticule ;))
Raspunde

Oups

Acum 1 săptămână

Hai sa-ti dau un topor in cap e o metafora?:))) Ai dreq ce metaforic vorbesc rasinarenii …:))
Raspunde

Sibian

Acum 2 săptămâni

..singurii care se opun sunt cei ce au terenuri acolo,si vor preturi astronomice apoi cei ce si-au construit case acolo.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 2 săptămâni

Da, din pacate. Iubitorii naturii dorm.
Raspunde

Xcvbn

Acum 2 săptămâni

centura este un lucru bun insa problema care se pune este cum va ajuta Sibiul aceasta centura in conditiile in care cei care stau in Arhitectilor si Cisnadie isi aduc copii la scoala tot in Sibiu deci tot prin oras vor merge...
Raspunde

HBomb

Acum 2 săptămâni

Vor fi foarte mulți care vor merge pe centura asta. Nu toți locuitorii cartierelor din sudul Sibiului au copii, ca să-i ducă la școală în centru cu mașina. Știți și voi cum e demografia la noi. Așa că sunt mulți care nu au copii sau au deja copii mari.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

Construim sosele de la zero inainte sa construim o scoala prapadita intr-un cartier de 8000 de locuitori...
Raspunde

Centura "va decongestiona cartiere" ??? Ce cartiere ?

Acum 2 săptămâni

UN singur cartier - al Cisnadiei va fi conectat la acesta centura desenata de niste incompetenti. Cum sa cheltui 400 de mil de euro pentru 4000 de locuitori din Arhitectilor, care oricum nu merg toti in zona ind. vest ? Ce alte cartiere vor fi decongestioate? Ciresica va fi la 3 km distanta de urcarea pe centura, Valea Aurie si Turnisorul, vor fi la 7km distanta de orice intrare pe centura, Hipodromul va fi la 4-5 km de intrarea pe centura! Nici un sibian nu va folosi centura pentru ca nu e la indemana. Asadar fiecare locuitor al Arhitectilor ne va costa 100.000 de euro iar sibienii prin pozitionarea centurii nu o vor folosi deloc, Sibiul ramanand sufocat de trafic.
Raspunde

H-Bomb

Acum 2 săptămâni

@Centrura: Vorbeși prostii. Vor folosi această centură cartierele din sudul Sibiului: Valea Aurie, Ștrand II, Calea Dumbrăvii - Cimitir, Hipodrom I, II, III și IV, Cireșica. Asta ca să nu mai pomenim de locuitorii din Rășinari, Cisnădioara, Cisnădie. Oricât vă dați de ceasul morții, este o investiție bună și necesară.
Raspunde

@H-Bomb

Acum 2 săptămâni

TU VORBESTI AIUREA. Vezi harta propusa si dupa aia vorbeste. Centura trece si are descarcari in Poplaca si Rasinari - deci la ani lumina distanta de Turnisor, V. Aurie, Strand, Cl. Dumbravii !
Raspunde

Dobrota Dumitru

Acum 2 săptămâni

Padurea Sopa este un loc de agrement pentru cetatenii Sibiului si Selimbarului, motiv pentru care consider ca soseaua de sud a Sibiului TREBUIE sa ocoleasca aceasta zona., respectiv PADUREA SOPA!
Raspunde

Marko

Acum 2 săptămâni

Sibienii, RUȘINĂRENII și natura, bla bla bla. În orice țară din afara Europei șoseaua și natura poate coexista armonios. Până și în Parcul Național Yellowstone există infrastructură rutieră. Priviți documentare precum Mountain Men (Muntenii), Alaska: the Last Frontier (Alaska: Ultima Frontieră), Ice Road Truckers (Camionagiii ghețurilor), să vedeți diferența de trai dintre ai noștri și ai altora, care trăiesc și își duc traiul în condiții similare
Raspunde

Un cetatean

Acum 2 săptămâni

O varianta prin care s-ar decongestiona o parte din traficul urban ar fi: - studiu privind locatia unde locuiesc copii fiecarei scoli din Sibiu (clasele primare si gimnaziale, poate chiar si pentru cei de la licee); - stabilirea unor trasee comune si orare comune (ma refer doar la orele de inceput si terminare cursuri); - puse autobuze care sa-i duca/aduca de la scoala (poate chiar doar dus, fara adus). Deja de la primul punct o sa refuze multi pentru simplul motiv ca au vize de flotant, si atunci e greu de decis daca e corect sa se puna un bus pentru cineva care scriptic locuieste langa scoala, dar faptic e in alt oras. Si uite asa s-ar mai elibera putin, dar nu mult, sunt persoane care merg cu masina personala la serviciul lor chiar doar cateva strazi (sa nu mai zic ca se duc si dupa o paine cu masina), iar de cele mai multe ori sunt 1 persoana / masina. Nu am nimic impotriva lor, e chiar problema lor, eu cat timp am putut sa merg pe jos sau cu autobuzul la serviciu mi-a facut chiar o placere mare.
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 săptămâni

Sa-i vedem pe cei din arhitecților când o sosea lata (4 benzi separate de beton) cu acces greoi pe ea si deci nu de oriunde, cum se mai bucura. Genu de sosea Sb-Vestem sa iti treaca pe langa gradina sau curticica (nu ca le-ar avea prea mari) si tu sa te bucuri, e grav. Si dupa aceea, pt ca predomina familii tinere, nu o vor folosi pt ca ce sa vezi, trebuie sa isi lase copiii pe la grădinițe si scoli din diferite cartiere al Sibiului. Iar altii, o vor evita pentru ca vor constata costuri crescute la motorina si schimburi de ulei, ca sa mergi vreo 40 km (prin Tropini, Poplaca si Cristian) si sa ajungi la job la zona Vest. E de bun simt sa legi arhitecților cu zona Troita si Intrare in Selimbar (dinspre Vestem), s-o legi cu zona fabrica dumbrava, dar nu prin șosele cu latime si regim de viteza 110 (legal) si probabil 140 (f des). O astfel de sosea nu are ce cauta in Lunca si Tropini si nici langa case in arhitecților. Oricum o luați, zona Padure Dumbrava si legătura orașului cu natura si muntii dinspre Rasinari (sport, alergat, biciclete, liniște si camioane aproape deloc) va fi rupta complet si o sa vezi tiru mergand prin lunca si tropini. Renunțati la aberația asta.
Raspunde

H-Bomb

Acum 2 săptămâni

@Sibian SB. Predicții de doi lei. Mergi și vezi că sunt sute care se dau cu bicicletele pe pista în Gușterița, pe lângă autotradă și nu sunt deranjați cu nimic. Nici aici nu vor avea treabă cu centura, aia va trece pe deasupra.
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 săptămâni

Ramane sa vedem. As vrea sa ai dreptate, as vrea sa cred ca un drum identic cu Sb-Vestem, plasat in Lunca si Tropini (daca esti sibian atunci ai fost pe acolo si știi despre ce vorbesc exact), plasat intre case în arhitecților, ar arata bine. Exclus. E ca nuca în perete, vei vedea tirul pe acolo. Niciodată nu o sa poti compara ca frumusețe si peisaje zona dinspre gusterita și toată partea asta de langa autostrada, cu cea care pleacă de langa oras, trece prin padurea dumbrava sau pe langa si se duce spre munti. Daca autostrada a compromis si mai tare acea zona de nord, de ce sa o compromitem si pe cea de sud care a mai ramas naturala si liniștita. Repet, e bun un drum (2 benzi si piste biciclete), dar nu o hurdughie aproape cat o autostrada si pe care sa ai acces/urcare greu (asa cum ai si pe autostrada).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus