Sala de consiliu din Primăria Cisnădie a găzduit luni după-masă cea de-a cincea dezbatere pe tema proiectului viitoarei variante ocolitoare Sibiu Sud (VOSS), după evenimentele similare desfășurate săptămâna trecută la Șura Mică, Cristian, Poplaca și Rășinari.
Proiectul centurii ocolitoare se află în etapa Planului Urbanistic Zonal și a solicitării avizului de mediu, tocmai de aceea oficiali din cadrul Consiliului Județean și cei ai Agenției pentru Protecția Mediului se consultă cu sibienii direct implicați. Astfel de dezbateri dau ocazia localnicilor să afle exact traseul, cum a fost gândit, cum îi va afecta sau cum le va îmbunătăți viața, când se va construi și, mai ales, au ocazia să-și exprime punctele de vedere, atât nemulțumirile cât și gândurile pozitive.
La evenimentul din Cisnădie au participat 18 persoane, dintre care mai mult de jumătate au fost dintre organizatori, reprezentanți ai Consiliului Județean sau ai Agenției pentru Protecția Mediului.
Dezbaterea de la Cisnădie a debutat după tipicul deja știut, cu o prezentare a proiectului realizată de doamna Viorica Cergă, consultant de mediu. Detalii au vizat atât elementele majore al viitoarei centuri, cât și puncte concrete legate de zona unde viitoarea șosea va traversa teritoriul administrativ al Cisnădiei. Nu a lipsit din explicațiile oferite nici impactul asupra mediului. După aproape o jumătate de oră s-a trecut la discuții libere.
Cele mai mult întrebări le-a pus Rodica-Monica Velţan, fost candidat la primăria Cisnădie. Spre exemplu, doamna Velțan a vrut să știe de la specialiștii prezenți la eveniment pe unde va trece centura ocolitoare în raport cu pârâul Seviș? I s-a arătat pe hartă că se va intersecta doar în zona fermei Seviș, unde deja există un pod peste pârâu, în rest drumul va fi construit la zeci de metri distanță de cursul apei.
O altă întrebare a vizat legăturile centurii ocolitoare cu drumurile județene existente? Răspunsul a venit imediat: Toate drumurile județene pe care se circulă în prezent vor fi conectate la varianta ocolitoare, inclusiv cel de la Cisnădioara. Aici s-a discutat puțin asupra proximității față de zona Versailles, concluzia fiind că centura va ajunge la câteva zeci de metri distanță de zona de agrement, iar sub ”autostradă” va fi construit un sens giratoriu pentru acces.
S-a avut în vedere în proiectarea centurii posibilitatea realizării de conexiuni viitoare, pe măsură ce apar noi dezvoltări urbane?
Răspunsul a fost că da, cele mai bune exemple în acest sens fiind în zona Șelimbăr și în Sibiu. Astfel, pe măsură ce primăria Șelimbăr finalizează Planul Urbanistic Zonal și stabilește detaliile viitorului drum Mihai Viteazu (prelungirea bulevardului cu același nume din municipiul Sibiu), o legătură cu centura va putea fi realizată în această zonă. De asemenea, o viitoare legătură este preconizată în zona Câmpșor-Turnișor din municipiul Sibiu, unde primăria are în plan o zonă de agrement.
S-a mai discutat despre estimările de costuri, numărul de mașini care vor trece pe aici sau când ar putea începe lucrările. Cifrele sunt următoarele: 1,36 miliarde de lei, 24-29.000 de vehicule pe zi și peste doi ani, în cel mai optimist scenariu.
”Această variantă ocolitoare sud Sibiu nu trebuie neapărat să preia traficul de tranzit de pe autostrada actuală din zona de nord, ci va ajuta la traficul local, va decongestiona cartiere, va ajuta la dezvoltarea turistică a zonelor limitrofe și mai ales la dezvoltarea economică a acestor localități. Plus că marile orașe fac centuri ocolitoare mai întâi și pe urmă zona devine atractivă pentru urbanizare”, au explicat specialiștii CJ Sibiu.
În discuție a apărut spre final și numele Rășinariului, unde săptămâna trecută a fost circ la o dezbatere similară. Contextul a fost acela că deși Cisnădia va beneficia foarte mult de pe urma centurii, localitatea cu cele mai multe despăgubiri va fi Rășinariul.
”La Rășinari nu a fost CAP pe vremea comuniștilor și s-ar putea să apară o problemă: mulți sunt proprietari din moși-strămoși dar nu acte la zi pe terenuri, nu vor putea lua bani pe ele. Și cadastrarea a întârziat foarte mult în Rășinari în comparație cu alte localități din județul Sibiu”, a precizat un domn.
I s-a răspuns că nu vor fi probleme din punct de vedere al proiectului pentru că banii sunt pregătiți într-un cont și rămân acolo până ce persoana își soluționează actele. Pentru toate aceste proceduri există legislație clară.
Nu în ultimul rând s-a discutat dacă există PUZ-uri probate de primăria Cisnădie în apropiere de Cartierul Arhitecților, pe care viitoarea centură le-ar putea afecta. Răspunsul a fost că există două PUZ-uri, undeva în vecinătatea Fermei Seviș, însă Consiliul Județean a fost informat în timp util și s-a ținut cont de ele în stabilirea traseului, prin urmare nu se ivesc probleme.
Concluzia dezbaterii a tras-o Horia Brad, expert în drumuri din partea Consiliului Județean Sibiu: ”Nu cred că așteaptă cineva centura mai mult decât Cisnădia”.
De la dezbatere a lipsit primarul Gheorghe Huja, fiind singurul primar de până acum absent la aceste discuții.
Seria dezbaterilor publice în localitățile prin care va trece Centura de Sud a Sibiului continuă marți, 12 septembrie, de la ora 14:00, în Șelimbăr (Locația: Căminul Cultural Bungard, Bungard nr. 19).
Cei interesați să participe trebuie să știe că proiectul de plan poate fi consultat pe site-ul CJ Sibiu.
Citește și:
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: foto , video , Sibiu , Cisnadie , drum , dezbatere , centura
Vizualizari: 4806
Ultimele comentarii
Acum 13 ore
Maria
Acum 13 ore
Valjan
Acum 13 ore
Pisi
Acum 14 ore
Nonick
Acum 14 ore
Domnul mima