Proiectul Primăriei Mediaș de reabilitare și modernizare a centrului orașului, care a stârnit numeroase discuții în spațiul public pentru că prevedea tăierea unui număr important de copaci din Piața Regele Ferdinand I, se apropie de o formă finală. Conform documentelor depuse la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu vor fi tăiați mai puțini copaci decât erau anunțați inițial, iar o mare parte dintre ei oricum sunt bolnavi și puneau în pericol trecătorii. La final, numărul copacilor plantați va fi mult mai mare.
Primăria a notificat APM Sibiu printr-o anexă depusă ”asupra modificărilor care au survenit în datele proiectului care au stat la baza emiterii deciziei Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu înaintea emiterea aprobării de dezvoltare”.
Modificările fac referite atât la detaliile tehnice ale străzilor din zona centrală a Mediașului, cât mai ales la modernizarea Pieței Regelui Ferdinand I. Astfel, pe amplasamentul studiat există un număr de 112 arbori maturi, respectiv 86 bucăți în Piața Regele Ferdinand I și 26 bucăți pe strada Nicolae Iorga.
”Prin proiectul propus și aprobat prin documentele prezentate mai sus, aproximativ 30 de arbori din piață se suprapun cu zonele propuse a se amenaja cu construcții definitive/amenajări urbane și necesită relocare/tăiere, ceilalți fiind menținuți pe actualul amplasament.
În urma studiului tomografic realizat asupra celor 30 de arbori vizați în proiect a fi eliminați, a rezultat faptul că un număr de 12 se află în declin biologic și trebuie tăiați, reprezentând un potențial pericol, iar 18 trebuie relocați în funcție de situația reală a acestora din momentul în care se va realiza relocarea.
Relocarea celor 18 arbori se va realiza pe cât posibil în amplasamentul studiat, iar în situația în care acest lucru nu este posibil, se vor replanta în alte parcuri/grădini aferente instituțiilor publice din Municipiul Mediaș sau pe domeniul public”, se menționează în documentul depus la APM Sibiu.
Pe lângă lucrările de toaletare asupra arborilor existenți, se vor planta 44 de arbori noi atât în Piața Regele Ferdinand I cât și pe celelalte patru străzi adiacente.
De asemenea, reprezentanții primăriei Mediaș fac precizarea că noul proiect de amenajare a pieței nu elimină spațiile verzi, așa cum s-a spus în spațiul public, ci se reorganizează.
”Conceptul de piață adaptabilă aplicat în cazul soluției însușite nu elimină prezența spațiului verde din interiorul ansamblului urban, dar îl echilibrează în raport cu funcțiunile firești ale unei piețe istorice, precum de reprezentare, de punere în valoare a patrimoniului construit și redefinirea identității pieței ca spațiu simbol cu rol social, cultural şi economic, de creare a unui pol recreativ-cultural de interes internațional. Vegetația înaltă, dar și cea joasă este menținută și organizată astfel încât să participe la identitatea spațiului urban, să-i ofere unicitate și caracter, să asigure un microclimat adecvat pe tot parcursul anului, inclusiv în sezonul cald și pentru cât mai mulți utilizatori”, mai este precizat în documentul citat.
Reamintim că proiectul de ”Reabilitare/Modernizare Străzi Centrul Istoric, Municipiul Mediaș” a stârnit numeroase discuții, mulți medieșeni fiind de părere că nu este oportună tăierea actualilor tei din centrul orașului. În acest sens a fost inițiată inclusiv o petiție online, semnată până la această oră de peste 1600 de oameni.
Mai mult decât atât, subiectul a fost exploatat inclusiv politic, o serie de aleși cerând organizarea unui referendum pe plan local cu privire la oportunitatea tăierii teilor.
Context
În luna iunie, primarul municipiului Mediaş, Gheorghe Roman, anunţa că a semnat atunci contractul de proiectare şi execuţie pentru "Reabilitare/ Modernizare străzi centru istoric, Municipiul Mediaş'' şi lucrările vor începe în luna septembrie şi vor dura un an de zile.
"Am semnat astăzi cu reprezentanţii firmei SC Strabag SRL contractul de proiectare şi de execuţie pentru 'Reabilitare/ Modernizare străzi centru istoric, Municipiul Mediaş'. Estimăm că lucrările vor începe în luna septembrie şi vor dura aproximativ un an. Îmi doresc ca atunci când proiectul va fi finalizat, un număr cât mai mare de medieşeni şi de vizitatori să fie multumiţi de calitatea lucrărilor şi de modul în care va arăta centrul istoric al oraşului nostru", spunea primarul Gheorghe Roman.
Valoarea proiectului este de 43.165.614,78 lei și este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
George
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Un sibian vero
Acum 13 ore
Ghița
Acum 14 ore
Emil