Luni,
16.09.2024
Innorat
Acum
11°C

Proiectul reamenajării centrului Mediașului, modificat la Mediu: Vor fi tăiați 30 de copaci, dintre care 12 oricum sunt bolnavi. Alți 44 vor fi plantați în loc

Proiectul reamenajării centrului Mediașului, modificat la Mediu: Vor fi tăiați 30 de copaci, dintre care 12 oricum sunt bolnavi. Alți 44 vor fi plantați în loc

Proiectul Primăriei Mediaș de reabilitare și modernizare a centrului orașului, care a stârnit numeroase discuții în spațiul public pentru că prevedea tăierea unui număr important de copaci din Piața Regele Ferdinand I, se apropie de o formă finală. Conform documentelor depuse la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu vor fi tăiați mai puțini copaci decât erau anunțați inițial, iar o mare parte dintre ei oricum sunt bolnavi și puneau în pericol trecătorii. La final, numărul copacilor plantați va fi mult mai mare.

Primăria a notificat APM Sibiu printr-o anexă depusă ”asupra modificărilor care au survenit în datele proiectului care au stat la baza emiterii deciziei Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu înaintea emiterea aprobării de dezvoltare”.

Modificările fac referite atât la detaliile tehnice ale străzilor din zona centrală a Mediașului, cât mai ales la modernizarea Pieței Regelui Ferdinand I. Astfel, pe amplasamentul studiat există un număr de 112 arbori maturi, respectiv 86 bucăți în Piața Regele Ferdinand I și 26 bucăți pe strada Nicolae Iorga.

”Prin proiectul propus și aprobat prin documentele prezentate mai sus, aproximativ 30 de arbori din piață se suprapun cu zonele propuse a se amenaja cu construcții definitive/amenajări urbane și necesită relocare/tăiere, ceilalți fiind menținuți pe actualul amplasament.

În urma studiului tomografic realizat asupra celor 30 de arbori vizați în proiect a fi eliminați, a rezultat faptul că un număr de 12 se află în declin biologic și trebuie tăiați, reprezentând un potențial pericol, iar 18 trebuie relocați în funcție de situația reală a acestora din momentul în care se va realiza relocarea.

Relocarea celor 18 arbori se va realiza pe cât posibil în amplasamentul studiat, iar în situația în care acest lucru nu este posibil, se vor replanta în alte parcuri/grădini aferente instituțiilor publice din Municipiul Mediaș sau pe domeniul public”, se menționează în documentul depus la APM Sibiu.

Pe lângă lucrările de toaletare asupra arborilor existenți, se vor planta 44 de arbori noi atât în Piața Regele Ferdinand I cât și pe celelalte patru străzi adiacente.

De asemenea, reprezentanții primăriei Mediaș fac precizarea că noul proiect de amenajare a pieței nu elimină spațiile verzi, așa cum s-a spus în spațiul public, ci se reorganizează.

”Conceptul de piață adaptabilă aplicat în cazul soluției însușite nu elimină prezența spațiului verde din interiorul ansamblului urban, dar îl echilibrează în raport cu funcțiunile firești ale unei piețe istorice, precum de reprezentare, de punere în valoare a patrimoniului construit și redefinirea identității pieței ca spațiu simbol cu rol social, cultural şi economic, de creare a unui pol recreativ-cultural de interes internațional. Vegetația înaltă, dar și cea joasă este menținută și organizată astfel încât să participe la identitatea spațiului urban, să-i ofere unicitate și caracter, să asigure un microclimat adecvat pe tot parcursul anului, inclusiv în sezonul cald și pentru cât mai mulți utilizatori”, mai este precizat în documentul citat.

Reamintim că proiectul de ”Reabilitare/Modernizare Străzi Centrul Istoric, Municipiul Mediaș” a stârnit numeroase discuții, mulți medieșeni fiind de părere că nu este oportună tăierea actualilor tei din centrul orașului. În acest sens a fost inițiată inclusiv o petiție online, semnată până la această oră de peste 1600 de oameni.

Mai mult decât atât, subiectul a fost exploatat inclusiv politic, o serie de aleși cerând organizarea unui referendum pe plan local cu privire la oportunitatea tăierii teilor.

Context

În luna iunie, primarul municipiului Mediaş, Gheorghe Roman, anunţa că a semnat atunci contractul de proiectare şi execuţie pentru "Reabilitare/ Modernizare străzi centru istoric, Municipiul Mediaş'' şi lucrările vor începe în luna septembrie şi vor dura un an de zile.

"Am semnat astăzi cu reprezentanţii firmei SC Strabag SRL contractul de proiectare şi de execuţie pentru 'Reabilitare/ Modernizare străzi centru istoric, Municipiul Mediaş'. Estimăm că lucrările vor începe în luna septembrie şi vor dura aproximativ un an. Îmi doresc ca atunci când proiectul va fi finalizat, un număr cât mai mare de medieşeni şi de vizitatori să fie multumiţi de calitatea lucrărilor şi de modul în care va arăta centrul istoric al oraşului nostru", spunea primarul Gheorghe Roman.

Valoarea proiectului este de 43.165.614,78 lei și este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3101

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Un sibian vero

Acum 1 an

Daca tot isi pomii bolnavi de ce nu ii taiati doar pe aceia si sa puneti alti pomi in loc? unde este justificarea, de mediu, economica sau chiar arhitectonica, pt a rade un parc intreg cu pomi maturi bine dezvoltati , flori, spatii verzi etc ca sa fie inlocuit cu piatra cubica sau asfalt printre care sa pui niste copacei in custi de beton(care se vor usca ulterior... si nimeni nu va fi devina pt acest fapt)? pt ce va agatati asa de mult de cheltuirea banului public pt un proiect care nu se justifica?care este scopul? cine are de castigat(ca comunitatea medieseana nu cred, avand in vedere protestele si actiuniile societatii civile) ? Imi aduc aminte de un scandal la Medias acum cativa ani in urma caruia s-a construit tot asa de obligatie un sens giratoriu la iesirea spre Sibiu(nu cel de la Kaufland) ....poate ar trebui pe foamea asta de fonduri sa investigheze organele (nu sa se scuze ca nu au stiut sau au fost luate prin surprindere)abilitate cheltuirea banului public!!!
Raspunde

Hansy Dick

Acum 1 an

Pacat de acei pomi si pacat pentru ca se incerca preluarea modelului Pietei Mari din Sibiu, doar ca la Medias nu vor fi aceleasi evenimente niciodata! Degeaba se planteaza mai multi copaci, acestia sunt de dimensiunile unei legaturi de patrunjel, iar cei care se vor pastra vor muri intr-un an fiind prinsi in betoane si pavaje. Eu as fi refacut toate aleile, as fi taiat pomii bolnavi si faceam din piata o gradina ca la Versailles.
Raspunde

Sandu

Acum 1 an

Mare pacat, piata aceea era o atractie in sine si acum vor s o cheleasca, si n sibiu e cheala, va fi plata ca si suprafata creierului primarului
Raspunde

Iulian

Acum 1 an

În primul rînd întreb...de ce primarul Municipiului Mediaș nu vrea să țină cont de opiniile oamenilor urbei care(nu trebuie să fi vreun expert să constați că proiectul în sine e un dezastru) nu doresc modificarea formei parcului și înlocuirea vegetației deja existente cubetoane și pavaje care de altfel vor încinge atmosfera in centrul istoric. Iar în al doilea rînd,justificarea primarului cum că viitorul spatiu modernizat va avea funcții multiple (ce înțelege domnul primar prin funcțiile multiple?),nu își are sensul,deoarece, dacă se dorește organizarea de activități ca acelea care se desfășoară în centrul Sibiului,atunci,e o opinie greșită, deoarece încă o dată,primarul demonstrează că nu vrea să țină seama de opinia publică, fiindcă organizarea de spectacole publice în centrul istoric pe viitor va avea efect negativ asupra liniști publice, adică a locatarilor din clădirile zonei centrale!!!!! Pentru astfel de festivaluri există deja o platformă cu pavaj in zona centrului administrativ (în fața primăriei)care de altfel este o locație în care desfășurarea de activități nu are niciun efect de perturbare a liniștii publice (datorită faptului că în jurul locației centrului administrativ nu sînt atît de mulți locatari ca în centrul istoric). De ce primăria nu dorește să folosească acele milioane de lei în scopuri mai folositoare,ca de exemplu dezvoltarea culturală și anume renovarea clădirii Casei de cultură a Sindicatelor,cum era ea numită clădirea din fața primăriei,cu scopul de dezvoltare culturală prin organizarea de spectacole de teatru, muzică și chiar muzică clasică,cum se organizau in urmă cu 25-30 de ani? Banii, respectiv,pot pot fi de asemenea folosiți mult mai util și anume asfaltarea străzilor din oraș și constituirea de refugiu pentru oamenii care așteaptă în stațiile mijloacelor de transport în comun de pe teritoriul orașului,deoarece, toată lumea știe că în zilele toride oamenii așteaptă în plin soare un mijloc de transport!!!! Îl întreb pe această cale, publică,pe domnul primar Gheorghe Roman de ce m-am blocat pe platforma Messenger unde încercam să-i explic care sunt doleanțele oamenilor din oraș iar dînsul o ținea morțiș că eu sînt implicat politic(ceea ce nu este deloc adevărat deoarece nu fac parte din nici un partid politic)!!!!! Aștept(fără speranță) pe această cale ca domnul primar Gheorghe Roman să refacă calea de comunicare și dacă după anul 2024(an electoral)mai dorește să fie edilul Municipiului Mediaș, să accepte organizarea de referendum pentru parcul din centrul istoric al Mediașului,deoarece cu atitudinea actuală de ignorare totală a opiniei publice nu cred că mai are vreo șansă să administreze orașul (pentru că oamenii doresc un edil deschis opiniilor cetățenilor și nu un edil care îi tratează de parcă orașul este moșia sa proprie). Ce ziceți domnule primar Gheorghe Roman? Sînteți apt să demonstrați că sînteți edilul Municipiului Mediaș și al oamenilor care trăiesc în el?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus