Miercuri,
04.10.2023
Ceata
Acum
5°C

Tudor Chirilă, după ce a cântat la Sibiu alături de peste 700 de chitariști: „Am uitat pentru câteva ore că mă aflu în țara azilelor groazei, a Crevediei, a spitalelor muzeu și a drumurilor absurde”

Tudor Chirilă, după ce a cântat la Sibiu alături de peste 700 de chitariști: „Am uitat pentru câteva ore că mă aflu în țara azilelor groazei, a Crevediei, a spitalelor muzeu și a drumurilor absurde”

Peste 700 de chitariști din toată țara au ajuns weekend-ul trecut la Muzeul Astra, la Sibiu Guitar Meeting. Prezent la eveniment a fost și artistul Tudor Chirilă, care a postat apoi un mesaj prin care-și exprimă admirația față de toți copiii care au participat la eveniment și în care descrie atmosfera pe care a simțit-o la Sibiu. Și Raluca Turcan, Ministrul Culturii, a postat un mesaj despre evenimentul care a avut loc în weekend la Muzeul Astra. 

Tudor Chirilă spune că a simțit o energie deosebită, care pentru câteva minute a avut puterea să-l facă pe artist să uite că se află „în țara azilelor groazei”.

„Pune mâna pe chitară este un fenomen. Aseară am cântat Epilog și Perfect fără tine împreună cu 700 de chitariști din toată țara la Muzeul Astra din Sibiu. Apoi, în fața acelorași chitariști și încă mulți alți spectatori, cred că s-a făcut de vreo 2000, am avut concert Vama.

Eugen, colegu’ de la chitară, a sintetizat perfect: m-am dat jos de pe scenă mai odihnit decât m-am urcat. Adevărul e că o oră  jumătate am fost izbiți peste față de o energie dezlănțuită. Nu am fost primiți demult atât de mișto. Ultraputere.

Ei bine, copiii ăștia și părinții lor de la care probabil au auzit muzica noastră, au venit sute de kilometri din toată țara pe drumurile nesigure ale patriei sau în trenurile murdare și lente (au prins și greva CFR). Să parcurgi orice distanță mai mare de trei sute de kilometri în România e o provocare. Dar nimic nu i-a împiedicat să fie acolo, la fix, cu chitarele pregătite să cânte piesele alea pe care le iubesc. Și mă gândeam că singura noastră șansă este pasiunea de a face ceva, de a te înhăita în jurul unei idei, de a crea o comunitate cu o direcție și cu un obiectiv. La anul, spațiul de la Astra va fi neîncăpător pentru că numărul de chitariști va crește. Oamenii ăștia care au creat acest eveniment au reușit o minune la care școala noastră eșuează în fiecare zi (cu excepțiile de rigoare): să aprindă ceva într-un copil, să-i descopere o direcție, să-i dea un sens pe un termen mediu sau lung. Nu știu, am uitat aseară pentru câteva ore că mă aflu în țara azilelor groazei, a Crevediei, a spitalelor muzeu și a drumurilor absurde, în țara lu’ Ciolacu, Iohannis și a predecesorilor lor. Ieri am fost părtaș la ceva mult prea frumos”, a scris Tudor Chirilă pe pagina de facebook.

Raluca Turcan - „Muzica face punte între minte și suflet!” 

Prezentă la eveniment a fost și Raluca Turcan. În mesajul pe care l-a transmis, Ministrul Culturii încurajează copiii să-și urmeze pasiunea pentru muzică și felicită organizatorii pentru buna desfășurare.

Redăm mai jos mesajul postat de Ministrul Culturii:

„Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play - Concertul MANIFEST.

Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociației.

Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.

Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.

Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație.  Cred că șansa  tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.

Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!

Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Ministrul Culturii pe pagina de Facebook.

Și artistul Ducu Bertzi a postat un clip video despre experiența de la Sibiu Guitar Meeting.

„O experiență minunată să cânt alături de atât de mulți copii, iubitori de chitara”, a scris acesta în descrierea clipului video.

Sibiul a găzduit din nou cel mai mare eveniment de întâlnire a chitariștilor din toată țara - Sibiu Guitar Meeting. Timp de trei zile, Muzeul ASTRA a vibrat prin zeci de concerte live, cântări de chitară și un program bogat de activități pentru publicul larg.

Foto: Raluca Turcan/ Facebook

Tudor Chirilă/ Facebook

Video: Ducu Bertzi Oficial

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Veronica Stromohențiu

Acum 2 săptămâni

Nici un eveniment fara prezenta celei mai iubite fiice a Sibiului, doamna Turcan, membra de vaza a echipei castigatoare, care se zbate ca un carașel proaspat prins la carbid, pentru binele sibienilor sai!
Raspunde

Specialii sunt peste tot

Acum 2 săptămâni

Tzurcana si neagu nu erau ei, nu se simteau speciali, daca nu se bagau dupa gard - in perimetrul chitaristilor, nu puteau sta pe aceleasi banci cu restul spectatorilor
Raspunde

SibiAnus

Acum 2 săptămâni

Hop, si proasta la baie de multime. Si ptr Chirila Berila: eu as fi spus "soselele groazei, pline de soferi beti - alcoolici notorii si profesionisti". Ba, da' ce bine arata Ralukk Curcan - zici ca e vie!
Raspunde

Sibian

Acum 2 săptămâni

Jumătate din articol este despre ce a zis doamna Țurcanu deși titlul anunță altceva.

Raspunde

Cds

Acum 2 săptămâni

Felicitări Tudor! ... In shimb, Turcana profită de orice eveniment care o aduce în față. Anul asta, ca de la anul spală vase!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus