Marţi,
05.12.2023
Innorat
Acum
-3°C

Actualizare. Ministerul Educației face precizări: Elevii ai căror părinți nu pot dovedi că sunt singuri obțin bursă cu o declarație notarială pe propria răspundere

Actualizare. Ministerul Educației face precizări: Elevii ai căror părinți nu pot dovedi că sunt singuri obțin bursă cu o declarație notarială pe propria răspundere

Actualizare: În urma descrierii unor cazuri concrete de situații în care un părinte își crește singur copilul, dar nu poate dovedi aceasta cu acte, Ministerul Educației revine cu precizări. Aceștia spun că în lipsa documentelor sau dacă nu există posibilitatea de a obține aceste documente, va fi suficientă și o declarație notarială pe propria răspundere. 

Reprezentații Ministerului Educației revin cu precizări într-un nou răspuns transmis redacției Turnul Sfatului. Aceștia spun că este de datoria adulților să se asigure că există documente care să susțină o situație. Cu toate acestea, precizează că și părinții care își cresc singuri copiii, dar nu pot dovedi cu acte, se încadrează la bursa monoparentală. În acest caz, dacă nu reușec să obțină acte, pot dovedi cu domiciliul părintelui și al copilului sau cu un extras din cartea funciară. Dacă nici această dovadă nu există, atunci va fi suficientă o declarație notarială pe propria răspundere.  

„Menționăm în context că responsabilitatea adulților implică și deținerea de documente sau inițierea unor demersuri pentru a obține acele documente care pot proba diverse calități și pot asigura relații funcționale cu instituțiile statului și nu numai. În ceea ce privește situațiile descrise de dumneavoastră, ambele se încadrează la familie monoparentală, calitate ce poate fi dovedită cu domiciliul părintelui și al copilului sau un extras din cartea funciară. Dacă nici acestea nu există, poate fi suficientă și o declarație notarială pe propria răspundere a părintelui/întreținătorului”, transmite Ministerul Educației. 

Vă reamintim că, inițial, Ministerul Educației a pasat sarcina de a decide dacă acești părinți se încadrează sau nu la bursa monoparentală, comisiilor de management din unitățile școlare. 

Știre inițială: Noua lege a educației a adus modificări importante la acordarea burselor pentru elevi, dar și multă confuzie. Bursa acordată familiilor monoparentale este una dintre bursele care a creat cele mai multe confuzii pentru că sunt situații în care părintele nu poate dovedi cu acte că își crește singur copilul sau copiii. Această bursă este în valoare de 300 de lei lunar și se acordă inclusiv pe perioada vacanțelor. Ministerul Educației a răspuns unei solicitări transmisă Turnul Sfatului prin care arată că lacunele legislative vor fi compensate de comisiile de managament de la nivelul fiecărei școli.

Bursa pentru elevii care provin din familii monoparentale a creat o situație care nu este prevăzută de noua lege a Educației. Este vorba despre acei părinți care își cresc singuri copiii, dar, dintr-un motiv sau altul, nu au acte cu care să dovedească acest fapt. De exemplu, sunt situații în care părinții trăiesc împreună fără a fi căsătoriți, din relația lor rezultă un copil, apoi părinții se despart și copilul rămâne să fie crescut de unul dintre părinți fără ca celălalt să se mai implice. În cazul acesta părintele își crește singur copilul, dar nu există niciun act care să dovedească asta. 

Cum sună legea?

Prin sintagma „familie monoparentală” se înțelege „familia formată din persoana singură și copilul/copiii aflat/aflați în întreținere, în vârstă de până la 18 ani sau de până la 26 de ani pentru cei care urmează o formă de învățământ - cursuri de zi, organizată potrivit legii, și care locuiesc și gospodăresc împreună”, se arată în art. 5, alin. 3 din ordinul de ministru nr. 6.238/2023.

Citește și: Elevii orfani și cei din familii monoparentale primesc burse sociale fără condiționare de venit. Părinții trebuie să depună cererile până în 5 octombrie

Alineatul 4 al aceluiași articol nuanțează: „Prin «persoană singură din familia monoparentală» se înțelege persoana care se află în una dintre următoarele situații: a) este necăsătorită; b) este văduvă; c) este divorțată; d) al/a cărei soț/soție este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească; e) al/a cărei soț/soție se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 178 lit. c) sau d) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările și completările ulterioare; f) al/a cărei soț/soție este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor; g) a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în una dintre situațiile prevăzute la lit. a)- e).»

De asemenea, conform ordinului anterior menționat, „pentru obținerea bursei sociale, elevii majori sau părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori depun la Comisia de management al burselor din unitatea de învățământ o cerere însoțită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei sociale, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.

În cazul obținerii burei monoparentale trebuie depuse, conform legii, următoarele documente:

- certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani,

- actele de identitate ale persoanelor care au peste 14 ani,

- acte de stare civilă,

- sentința judecătorească din care să rezulte stabilirea domiciliului copilului/copiilor la unul dintre părinți,

- certificat de deces,

- decizia instanței de menținere a stării de arest,

- raport de anchetă socială în cazul părinților dispăruți, după caz.

Astfel, legea nu încadrează nicăieri situația în care un părinte își crește singur copilul, dar nu poate dovedi asta cu acte.

În acest context, Turnul Sfatului a făcut o solicitare către Ministerul Educației, în calitatea sa de ordonator de credite, pentru a vedea dacă părinții aflați în această situație beneficiază de bursa monoparentală și ce ar trebui să facă.

„În absența documentelor care să probeze calitățile prevăzute de lege, comisia de managament de la nivelul școlii va decide în consecință”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

Unele școli își vor asuma, altele nu

Într-un sondaj făcut printre directorii școlilor din Sibiu, cel mai probabil, unele școli își vor asuma să aprobe dosarele și acestor părinți în urma completării și semnării unei cereri pe propria răspundere, altele - nu. Cele din urmă vor merge pe principiul că nu există bază legală.

„Dacă nu o să apară nicio prevedere în acest sens de la minister, atunci cred că școala prin comisia de burse va trebui, prin consiliul de administrație să aprobe sau nu dosarul. Din păcate va fi o situație subiectivă”, spune directorul unei școli din Sibiu. 

Un alt director este de părere că legea ar trebui respectată întru totul, dar subliniază că ultimul cuvânt îl are comisia de acordare a burselor. 

Citește și: Părinții nu au nevoie de adeverințe de la ANAF pentru ca elevii să primească burse pentru venituri mici

„În mod normal trebuie să respectăm exact ce scrie în lege. Dacă nu pot dovedi cu acte, nu se încadrează. Vom vedea ce cazuri avem la școală și, până la urmă, cei din comisia de acordare a burselor vor avea ultimul cuvânt. Dacă ulterior vine un control și ajunge la concluzia că acordarea bursei nu a fost legală, atunci nu ai ce să faci decât să dai înapoi. Și dacă vine comisia și pune la îndoială faptul că noi am considerat că nu se poate da, iar ei consideră că se poate da, se face rectificare. Este încă perioada în care se adună documente și vom vedea”, spune un alt director. 

Ce se știe sigur

Sunt câteva aspecte pe care este important să le cunoaștem atunci când vorbim despre obținerea bursei monoparentale. Potrivit legii și a metodologiei de acordare, această bursă nu este condiționată de venitul părintelui, nici de faptul că ar trebui să aibă custodie exclusivă. De asemenea, nu contează dacă elevul primește pensie alimentară.

Bursa socială, din care face parte și bursa monoparentală este în cuantum de 300 de lei lunar.

Școala nu face anchete sociale și nu își dă cu presupusul privind starea familiei celui care solicită bursa. În cazul unor suspiciuni de încălcarea a legii însă, directorul este cel care sesizează situația autorităților publice locale, în vederea efectuării unei anchete sociale.

Această bursă se ia inclusiv în perioada vacanțelor, dar nu vor primi bursa în vacanța de vară elevii repetenți, corigenți la mai mult de o materie și cu peste 20 de absențe nemotivate pe an, sau cei care repetă anul din alte motive decât medicale. De asemenea, nu primesc această bursă elevii care au peste 10 absențe în luna respectivă.

Un alt aspect important este și faptul că această bursă, la fel ca celelalte burse sociale se poate cumula cu bursa de excelență sau de merit. Este și singura bursă pentru care părintele trebuie să facă o cerere.

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației bursele se vor plăti lunar, pe data de 15 ale lunii. Primesc această bursă și elevii.

Cererea și documentele necesare obținerii oricărei burse sociale trebuie depuse până pe data de5 octombrie, cel târziu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

23 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 luni

De la copiii ăia s-a găsit psd să facă economii?
Raspunde

Sirbu A

Acum 2 luni

Ce se întâmplă in situația în care tatăl nu a recunoscut copilul, adică pe certificat naștere la rubrica "tata" este linie?
Raspunde

Raluca Budusan

Acum 2 luni

În acest caz nu veți avea nicio problemă în obținerea bursei. Liniuța din dreptul tatălui este dovada clară că este vorba de un părinte singur. Atenție,  însă. Dacă suneți într-o altă relație și locuiți împreună cu partenerul dumneavoastră se consideră că sunteți familie și atunci nu vă mai încadrați la bursa monoparentală. 

Raspunde

Smara

Acum 1 lună

Foarte rău! Concubinajul nu este reglementat la noi, in schimb pt burse se consideră o familie. Dacă bărbatul cu care mama este in concubinaj, întreb eu,moare, acel copil din ,,familia,, aceea minunata de concubini, primește pensie de urmaș? Răspund eu....exclus. Numai anomalii. Copilul acela nu.i suficient că poartă aceasta trauma, dar el mai mereu e tot pe lângă legi care sa.i dea și lui niște drepturi. Copiii din familii despărțite primesc bursa, cu toate că au și mama și tata și pensie alimentara. Orfanii, la fel, au și pensii de urmaș și burse sociale. Unde.i dreptatea?
Raspunde

Crissa

Acum 2 luni

Chiar nu mai pricep ce vrea MEeee. Am făcut grevă și acum se răzbună pe diriginți și învățători. I-au transformat în slugile celor de la Asistență Socială. Învățătorului i se cere să verifice dosare cu tot felul de documente pentru burse sociale. Învățătorului i se cere să facă ore simultan cu primirea dosarelor de la părinți. Ce rost mai are să facă ore? Ce rost mai are să stea să asculte la nevoile copiilor din clasă? De ce învățătorul nu știe care sunt veniturile neimpozabile? Are de corectat caiete? Doamne, învățătorul ăsta vorbește prostii! Auzi, să corectezi caiete!!! Hai!Hai!!!Hai!!! Ce nevoie este asta ? A societății? Păi, societatea te vrea prost, te vrea analfabet care să voteze anul viitor la alegerile "vieții". Ce bine ar fi dacă toți copiii ăștia care primesc bursă anul acesta ar împlini 18 ani măcar până la primele alegeri , dar nici pentru a 2-a rundă nu-i rău! I-auzi-i și pe mucoșii ăia de la învățământ primar care vor burse de merit pentru activitățile extrașcolare recunoscute și cofinanțate MEeeee!!! Parcă ei nu știu că trebuie să crească, că munca lor nu este importantă pentru viitoarea societate. Ei doar muncesc: poate doar 5-6ore in sala de dans sau de gimnastică. Dar , ce păcat, ei nu votează. Câți pot fi? 300? Scoatem voturile astea cât ai zice "pește" de la niste mumii. Anul viitor este Anul mumiei.
Raspunde

Laura

Acum 2 luni

Este valabil și pentru copii de grădinița?Ma interesează pentru bursa socială pe motiv de boala la un copil de 3 ani,grupa mică.In lege scrie ca au dreptul copii din învățământ preuniversitar,unde e și grădinița și nu e specificata vârsta minima.Directoarea grădiniței mi-a zis ca primesc doar școlarii,dar știu ca sunt copii care au primit și in grădinița din alte judete
Raspunde

Laura

Acum 2 luni

Copii de gradinita beneficiaza?Am un baietel in grupa mica cu diabet de tip 1 si mi s-a spus ca doar scolarii primesc bursa sociala pe caz de boala,dar stiu copilasi in alte localitati care au luat.In lege scrie ca cei din invatamantul preuniversitar si nu e specificat o varsta minima
Raspunde

Raluca Budusan

Acum 2 luni

Din păcate, în Legea Educației nu se specifică nicăieri preșcolarii. În acest context bursele scolare se dau de la clasele primare în sus (primar, gimnazial și liceal). Va puteți interesa, însă ce alte burse mai ofera statul roman în cazul unor boli. Poate va incadrati in alt sistem decat cel de educatie.

Raspunde

Ileana

Acum 2 luni

Primesc burse și copii ai căror părinți au divorțat dar au custodie comună?
Raspunde

Raluca Budusan

Acum 2 luni

Da, dacă domciliul copilului este stabilit la unul dintre părinți. Trebuie doar să depuneți la dosar un act care să demonstreze faptul că minorul locuiește la unul dintre părinți. „Termenul familie monoparentală desemnează familia formată din persoana singură şi copilul/copiii aflaţi în întreţinere şi care locuiesc împreună cu aceasta.”, este un citat extras din lege.

Raspunde

Daniela

Acum 2 luni

Bună ziua. Am o fata la liceu si sunt căsătorită, dar el e plecat din țară mai bine de zece ani. Nu ținem legătura si am declarat la notar că sunt despărțită în fapt pot beneficia de bursa monoparentala ?

Raspunde

Raluca Budusan

Acum 2 luni

În cazul dumneavoatră, dacă ați declarat situația în cerere cred că, cel mai probabil, decizia va fi luată de comisia de management, cea care acordă bursele. La dumneavoastră este, într-adevăr, o situație mai specială. Vă sfătuiesc să vă adresați și Ministerului Educației și să vă expuneți sutiația, pentru că, vă poate da câștig de cauză. „Lista elevilor care beneficiază de burse sociale poate fi revizuită lunar, la cererea beneficiarilor, după cum urmează: se adaugă listei beneficiarilor de burse sociale acei elevi care fac dovada încadrării în condițiile prevăzute.” Acesta este un extras din lege. Astfel, dacă vă este respins dosarul, dar cei de la minister considera ca va incadrati, veti putea primi bursa in cele din urmă.

Raspunde

Simona

Acum 2 luni

Se pot acorda burse de merit elevilor care au obținut premii la olimpiada zonală? În metodologie este specificată olimpiada județeană, însă cea zonală este superioară celei județene( sunt mai multe județe într-o zonă), dar nefiind specificat nimic despre acest aspect, comisia de management al burselor poate să respingă dosarele elevilor și aceasta ar fi o mare nedreptate.

Raspunde

Raluca Budusan

Acum 2 luni

Pentru a afla răspunsul la întrebarea dumneavoastră puteți consulta articolul colegilor de la Edupedu: „LISTĂ Concursurile școlare, olimpiadele și competițiile sportive pentru care elevii pot lua bursă de merit sau de excelență în anul școlar 2023-2024 / Este nevoie de o copie a diplomei și o cerere pentru acordare”. Ei au publicat toate listele care au concursurile școlare, olimpiadele și competițiile sportive pentru care elevii cu premii pot lua bursă de merit sau de excelență olimpică în anul școlar 2023-2024. Sunt liste pe care le găsiți și pe Ministerul Educației. Sursa lor în întocmirea listelor a fost https://edu.ro/olimpiade-si-concursuri.

Raspunde

Mirela

Acum 2 luni

Bună ziua,am o fata de 11 ani ,nu am fost căsătorit,îmi cresc fata singura de 5 ani,tatăl nu mai ține legătura cu noi,pot beneficia de bursa daca nu am acte doveditoare care să confirme această situație?

Raspunde

Raluca Budusan

Acum 2 luni

Citiți cu atenție prima parte a articolului. Potrivit uni răspuns oferit redacției Turnul Sfatului de către Ministerul Educației, DA, vă încadrați la bursa pentru familii monoparentale. „Cu toate acestea, precizează că și părinții care își cresc singuri copiii, dar nu pot dovedi cu acte, se încadrează la bursa monoparentală. În acest caz, dacă nu reușec să obțină acte, pot dovedi cu domiciliul părintelui și al copilului sau cu un extras din cartea funciară. Dacă nici această dovadă nu există, atunci va fi suficientă o declarație notarială pe propria răspundere”. Acesta este un citat din articol care vă arată de ce aveți nevoie la dosar. 

Raspunde

OGHISCA EUGENIA

Acum 2 luni

BUNA ZIUA,SUNT DIVORTATA DE SOTUL MEU,COPIII AU DOMICILIUL LA MINE.M -AM RECASATORIT ACUM UN AN,MAI AM DREPTUL LA BURSA MONOPARENTALA?
Raspunde

Raluca Budusan

Acum 2 luni

Bună ziua! Dacă v-ați recăsătorit nu mai sunteți o familie monoparentală (monopatental înseamnă că un singur părinte crește copilul). În cazul dumneavoastră familia este compusă acum din doi părinți, chiar dacă copiii sunt dintr-o căsnicie anterioară. În acest caz nu vă mai încadrați la bursa monoparentală.

Raspunde

Popescu Laura

Acum 2 luni

Buna ziua, Am un baiat care este la scoala, sunt divortata de tatal lui si in sentinta de divort este specificate domiciliul la mama. In prezent locuiesc cu copilul si am un partener de viata care locuieste cu noi, insa acesta nu contribuie la cheltuielile directe pentru copil, ci doar la cele comune pentru locuinta. Are dreptul copilul la bursa monoparentala in aceasta situatie?
Raspunde

Mircea

Acum 2 luni

Bună seara. Am un băiat care are Numele tatălui. Eu nu am fost căsătorită cu el.Domiciliul minorului este stabilit prin lege sa rămână la mamă. Acuma sunt căsătorită. În ce bursă socială ma incadrez și ce acte sunt necesare??? (De la școală mi-au spus ca în bursa monoparentală nu ma încadrez)
Raspunde

Alina

Acum 2 luni

Daca am in crestere doi minori ,unul la cresa altul la gradinita si nu am venit,pot beneficia de aceasta bursa ???Tatal lor nu locuieste cu noi si nici nu ne ajuta pt plata acestora.Credeti ca pot beneficia de gratuitatea institutiilor de incatamant?!?
Raspunde

Maria

Acum 2 luni

In cazul unui elev major care are parintii plecati in strainatate sezonieri, potrivit legii poate sa depuna cerere elevul major, ce venit se ia in calcul? Venitul elevului major sau venitu familiei din care face parte? Declarația pe propria rapundere cine o completează?
Raspunde

Angelica

Acum 2 zile

Bună! Dacă eu știu ca ma încadrez la bursă sociala, și școală sau mai bine zis secretara de acolo,zice ca nu. Și îmi da actele de la anaf, și îmi spune sa ma duc la anaf cu ele ca poate e ceva greșit acolo. Ce am de făcut?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus