Marţi,
05.12.2023
Partial Noros
Acum
-1°C

ITM Sibiu, zeci de controale la moteluri și pensiuni. 4.000 de lei cea mai mare amendă

ITM Sibiu, zeci de controale la moteluri și pensiuni. 4.000 de lei cea mai mare amendă

În perioada 28 august - 8 septembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a controlat mai multe unități de cazare din județ, verificând respectarea prevederilor privind contractele individuale de muncă și securitatea și protecția sănătății lucrătorilor.

La nivelul județului Sibiu, în ceea ce privește domeniul relațiilor de muncă, au fost controlați 30 de angajatori.

”S-au depistat 2 cazuri de muncă nedeclarată și subdeclarată, fiind primiți la muncă unul sau mai mulți salariați cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în contractele individuale de muncă cu timp parțial respectiv s-a acordat unui salariu net mai mare decât cel evidențiat în statele de plată a salariului și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale. Pentru aceste nereguli depistate s-au aplicat 2 avertismente scrise”, explică într-un comunicat de presă inspectorul șef Alexandru Stănila.

Pentru nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă, s-au dispus 11 sancțiuni, din care două amenzi în valoare totală de 3.000 de lei și 9 avertismente. Pentru neregulile constatate s-au aplicat 31 de măsuri pentru remedierea neconformităților.

Cele mai frecvente deficiențe constatate au fost nerespectarea prevederilor privind acordarea repausului săptămânal, lipsa unei evidențe a orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit a programului de lucru la locul de muncă, nerespectarea de către angajator a obligației de constituire și evidențiere în statele de plată a salariului acordat salariaților, aducerea la cunoştinţa tuturor salariaţilor a prevederilor Regulamentului Intern, transmiterea cu întârziere în registrul general de evidență a salariaților a suspendării contractului individual de muncă, informarea I.T.M. Sibiu cu întârziere cu privire la încheierea contractului cu prestator extern pentru completarea și transmiterea registrului general de evidență a salariaților.

În domeniul securității și sănătății în muncă au fost controlați 30 de angajatori, fiind descoperite 47 de neconformități pentru care s-au dispus 47 de măsuri de remediere.

”În urma controalelor efectuate, inspectorii de muncă au aplicat 46 de avertismente și 1 amendă în cuantum de 4.000 lei”, mai transmite conducerea ITM Sibiu.

Cele mai frecvente deficiențe constatate au fost lipsa măsurilor de securitate pentru prevenirea accidentelor la scările de acces, lipsa notificării I.T.M. Sibiu a substanțelor periculoase, dezinfectanți substanțe de curățenie cu regim special, lipsa de semnalizare și securitate în muncă, lipsă program de instruire testare pentru anul 2023, neprezentarea tuturor documentelor solicitate, neidentificarea și lipsa unei evidențe complete a  zonelor de risc ridicat si specific, imposibilitatea angajatorului de a face dovada acordării echipamentului individual de protecție, conform normativului întocmit în urma evaluării riscurilor la locurile de muncă, lipsă atribuții de securitate și sănătate în muncă în fișele de post, controale medicale incomplete pentru munca la înălțime.

"În urma acțiunilor de control întreprinse de inspectorii de muncă, la nivelul județului Sibiu nu au fost identificate unități de cazare care desfășoară activități de asistență socială cu cazare - specifice azilelor", concluzionează șeful ITM Sibiu (foto).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Radu

Acum 2 luni

4000 lei e pistol cu apa pentru astia...
Raspunde

Anonim

Acum 2 luni

Cum se face ca in Sibiu, pe salariul minim pe economie, un angajat lucreaza de luni pana sambata - fara ore suplimentare (L-V, 8 ore si S 4/6/8 ore)? De ce ITM nu-si face treaba?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus